Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Oamenii care schimba vieti!

Publicat

in


De doi ani de când se află la Episcopia Hușilor a schimbat multe vieți, iar pentru viitor și-a propus planuri îndraznețe. Are grijă de bătrânii abandonați și femeile aflate în situaţii dificile. A creat ceea ce putem numi un sistem de ocrotire socială: așezăminte pentru vârstnici și copii. Acolo unde autoritățile și-au arătat neputința sau incompetența el a demonstrat că se poate. „Încercăm să apropiem categoriile sociale, cele mai defavorizate, copii sărmani ai nimănui, bătrâni abandonați”, povestește Episcopul Ignatie.

Mereu cu zâmbetul pe buze, indiferent de greutăţi, episcopul continuă să pună cărămidă peste cărămidă în proiectele sale.

Sute de copii din intreg judetul au primit alimente si jucarii de Paste. De altfel, noua conducere a Episcopiei Husilor a demarat mai multe proiecte de ordin social, acordand o atentie deosebita ajutorarii copiilor care provin din familii cu posibilitati materiale reduse, dar si celor cu rezultate deosebite la invatatura. Credinta episcopului Ignatie este ca, fiind alaturi copii, va reusi sa sadeasca in sufletele curate ale acestora dragostea pentru credinta si puterea de a-l cauta mereu pe Dumnezeu. Centrele de zi sunt in acest moment o sansa unica la un viitor mai bun pentru copiii proveniti din familii sarace. In judetul Vaslui lipsurile indeamna tot mai multe familii sa-si lase copiii in grija strainilor. Parintii nu au bani sa-i imbrace si sa le dea de mancare si s-au saturat sa ii vada suferind.

Preotii indemnati sa demareze proiecte sociale

Una dintre cele mai importante misiuni ale creştinismului este milostenia, ajutorarea aproapelui. În judetul Vaslui, acolo unde sărăcia bântuie la tot pasul, cațiva slujitori ai lui Dumnezeu își dedică viaţa carităţii şi ajutorării semenilor. Sunt iubiți și respectați pentru simplul fapt ca salvează şi hrănesc sute de copii abandonaţi sau săraci.

In ultimele luni Episcopia Husilor a inaugurat mai multe asezaminte sociale.

„Menirea noastră, a Bisericii, este să avem foarte mare grijă de cei care au nevoie şi să ieşim în întâmpinarea lor, să le facem viaţa mai frumoasă şi cu mai multă liniste”, spune Ignatie. Așezămintele sociale inaugurate de Episcopia Hușilor este un loc in care odata ce ai pasit patrunzi in lumea copilariei. Ingrijitorii stau in genunchi in fata unor copii pe care viata i-a incercat teribil si cugeta ca nu-i dreapta. Ei insa sunt fericiti. Se spune ca inaintea lui Dumnezu toti suntem copii. Dar cu varste diferite. Aici, printre ei, uiti cati ani ai, te umpli de energie, de o bunadispozitie molipsitoare, devii copil si razi. Episcopia a demarat si construirea unei case pentru o familie săracă, o familie căreia i-a ars integral locuința. Ignatie intenționează să implementeze un proiect caritabil de construire de case pentru familii cu mulţi copii, intitulat „Bucuria e acasă”. Mai multi preoti din judet au inteles mesajul Episcopiei si au demarat la randul lor campanii de ajutorare a celor nevoiasi. Preotul Andrei Nuță din Parohia Bogdănița reuşește să organizeze periodic campanii umanitare prin care persoanele sărmane primesc câte un pachet cu alimente, produse de îngrijire şi cadouri. 

Preotul Stoian din Hârsova a dat pachete de Paște pentru copiii din familii nevoiașe

Ionel Stoian, un preot dintr-un sat sărac din judeţul Vaslui, este un adevărat colac de salvare pentru familiile nevoiaşe. Celor care  nimeni nu le deschide usa le ofera alinare, iar săracilor le oferă ajutoare ori de cât ori este posibil. Periodic hrăneşte zeci de copii din fondurile sale, dar şi din donaţiile strânse de la credincioşi.

Satul Hârsova se află în comuna Delești. Este un adevărat capăt de lume, unde trăiesc în jur de 400 de familii. Aici, la parohia Sfinților Împărați Constantin și Elena- Hârsova, slujeşte părintele Stoian. A venit pe aceste meleaguri în urmă cu mulți ani şi s-a dedicat total carităţii. Preotul şi soţia lui au mobilizat sute de persoane de-a lungul anilor, pentru a uşura viaţa oamenilor din Hârsova. „Îngerii păzitori” care au dorit să participe la campania „Îmbracă un copil de Paște” vedeau informațiile despre copii (vârstă, mărimile pentru haine și încălțăminte) și puteau să pregătească singuri pachetele. Cine nu poate trimite pachet, trimite câte o donație, iar părintele Stoian îi așează la masă pe sărmani. 

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.