Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Şoferii băuţi la volan, reeducaţi la morgă. Spală cadavre, iau notiţe la autopsie

Publicat

in

Şoferii băuţi la volan sunt reeducaţi la morgă. Spală cadavre, iau notiţe la autopsie şi astfel pot primi mai devreme înapoi permisele suspendate. Metoda e experimentată la Chişinău într-un program naţional din Moldova.

Birsa Turism ProfEstetica Cursuri

Şaşe bărbaţi care vor să-şi recapete dreptul de a conduce vehicule au fost joi la morga din Chişinău, scrie Publika.md, care a şi filmat acolo. Ei au participat la procesul de autopsie şi chiar au spălat cadavrele, dar şi locurile de păstrare a acestora. Programul de reeducare va dura trei luni, timp în care participanţii vor mai merge şi în spitale pentru a acorda asistenţă victimelor accidentelor rutiere şi vor prticipa la diverse instruiri privind riscurile consumului de băuturi la volan.

Fest Bijuterii Avis Coffee Shop

„Am urcat beat la volan şi mi-au suspendat permisul de conducere”, a spus unul dintre şoferi. Toţi pot primi mai repede permisele înapoi, după ce se încheie programul. Unul dintre şoferi însă a ieşit afară glonţ, după câteva minute, pentru că i s-a făcut rău. Bărbatul a plecat acasă, fapt pentru care a fost exclus din program. Ceilalţi cinci şoferi care au rezistat etapei de astăzi, spun că au rămas marcaţi pentru tot restul vieţii: „M-a încurajat ca să nu mai consum băuturi alcoolice. Niciun strop toată viaţa. De atâta că eu nu vreau să ajung degrabă încoace.”

Vizita la morgă a bărbaţilor, al căror permis de conducere a fost suspendat a durat aproximativ cinci ore. Pe lângă faptul că au participat la necropsie şi toaleta cadavrelor, aceştia au spălat sălile de autopsie şi au adunat gunoiul de pe teritoriul instituţiei. Programul de la Chişinău durează până la trei luni şi costă patru mii de lei moldoveneşti, bani achitaţi de şoferi. Acesta prevede 12 cursuri. Trei sunt individuale, iar nouă, de grup, printre care o vizită la spital, unde vor acorda asistenţă victimelor accidentelor rutiere. În prezent, 24 de persoane participă la program.  Noul model de reabilitare a şoferilor prinşi băuţi la volan este parte a pachetului de legi anti-alcool, aprobat anul trecut de Guvern. Potrivit documentului, cei care urcă la volan în stare de ebrietate, rămân fără permise de conducere până la pronunțarea hotărârii judecătorești. În cazul în care instanţa supsendă carnetul, aceştia îşi pot recupera permisul numai după ce trec programul. Cei cărora li se anulează permisul, pe lângă program, mai trebuie să susţină din nou şi examenele auto.

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.