Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Puhoi de lume la Manastirea Grajdeni! Credinciosii au infruntat canicula pentru a-l asculta pe Episcopul Ignatie

Publicat

on

De Sărbătoarea Sfintei Treimi, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a săvârşit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Grăjdeni, Protopopiatul Bârlad, cu prilejul hramului sfântului aşezământ.În omilia rostită Ignatie a descris Sfânta Treime ca fiind „structura supremei iubiri”, după expresia părintelui Dumitru Stăniloae:   

 „Reflectăm la ceea ce înseamnă dragostea lui Dumnezeu pentru noi. Dumnezeu ni S-a descoperit a fi Treime de Persoane, Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt. Noi credem şi mărturisim că Unul este Dumnezeu, în virtutea unicităţii Fiinţei Lui, iar trei sunt Persoanele care posedă, în chip desăvârşit şi fără vreo sincopă, această Fiinţă.

Privitor la Sfânta Treime, Sfântul Grigorie Teologul ne spune că sunt „trei sori”: Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh, dar o singură Lumină. În slujba Înmormântării vorbim de „o singură Lumină în trei străluciri”.

Dumnezeu Treimea este, după cum spunea părintele Dumitru Stăniloae, „structura supremei iubiri”, adică a dragostei desăvârşite.”

 De asemenea Ierarhul Huşilor a arătat că definiţia persoaneiconţine în sine împărtăşirea dragostei:

„Noi nu putem concepe o singură persoană. O singură persoană nu poate împărtăşi binele celui din jur. A fi persoană înseamnă tocmai acest lucru: a împărtăşi binele cu cineva, a împărtăşi bunătatea şi dragostea cu cineva.

Noi ne bucurăm de existenţa pe care Dumnezeu ne-a dăruit-o, în comuniune cu ceilalţi, când celălalt ne pune în valoare. Dacă suntem izolaţi şi nu manifestă nimeni sentimente de dragoste faţă de noi, atunci se instalează o stare de nefericire. Singurătatea nu este altceva decât lipsa dragostei. Nu este suficient numai să iubeşti, simţi nevoia şi să fii iubit. Nu este suficient numai să împărtăşeşti dragostea, celui de lângă tine, să i-o dăruieşti cu toată fiinţa ta, ci este o bucurie imensă să simţi că şi celălalt vine cu dragostea sa spre tine.”

Crearea lumii este rodul dragostei pe care Dumnezeu a vrut să o împărtăşească creaturii, a arătat, în continuare, Episcopul Hușilor:

„Dumezeu este Unul singur, dar întreit în Persoane. Tatăl îşi împărtăşeşte dragostea Sa Fiului Său. Este Tată din veşnicie, pentru că din veşnicie Îl are pe Fiul Său. Nu a fost niciun moment în care Tatăl să nu fi fost Tată. Dacă ar fi existat acest lucru, înseamnă că Fiul nu este din veşnicie, şi ar fi existat un moment în care Tatăl ar fi fost singur, şi nu ar fi avut cui să împărtăşească dragostea Sa.

Crearea lumii nu poate fi explicată decât numai prin dragostea lui Dumnezeu, Cel întreit în Persoane.Aduce lumea aceasta, din nimic, la existenţă, din dragoste. Pentru că vrea să împărtăşească dragostea Sa şi făpturilor Sale. A fi persoană înseamnă împărtăşire de dragoste. Nu poţi să o ţii numai ca pe un bun al tău. Dragostea în sine, în structura ei internă, are capacitatea de a se dărui, de a fi împărtăşită.”

Ierarhul Huşilor a arătat că, pentru a fi desăvârşită şi a rodi, dragostea trebuie împărtăşită, asemenea relaţiei dintre Persoanele Sfintei Treimi:

„Noi credem în Sfânta Treime ca structură a supremei iubiri pentru că Tatăl naşte pe Fiul şi purcede pe Duhul Sfânt din veşnicie.

Dragostea între doi nu este perfectă, desăvârşită. În familie, atunci când vine un copil, părinţii nu mai trăiesc pentru ei înşişi, ci dragostea dintre soţi o dăruiesc înspre un al treilea, înspre copilaşul sau copilaşii care vin în familie. Atunci simţi că ai un rost cu adevărat, când dragostea ta o investeşti în celălalt.

Sfinţii Părinţi spun că bucuria dragostei dintre Tatăl şi Fiul este însuşi Duhul Sfânt. Numai astfel putem înţelege Treimea, ca fiind dragostea desăvârşită. Fiecare trăieşte bucuria dragostei celuilalt. Acolo unde este dragoste desăvârşită este şi unitate desăvârşită.

A fi persoană, din punct de vedere teologic, duhovnicesc, înseamnă că împărtăşim dragoste. Când împărtăşeşti dragoste faţă de cel de lângă tine, începi să fii persoană. Când nu o dăruieşti, esti o fiinţă egoistă, care ţii lucrurile numai pentru tine. Un om egoist nu poate fi decât nefericitEgoismul, faptul de a te închide în tine, este o sursă de nefericire şi de multă singurătate.

Când iubeşti pe cineva, celălalt este mai important decât tine însuţi. Tot ceea ce faci gravitează în jurul celui pe care îl iubeşti. Aşa este şi în Sfânta Treime.

În încheiere, Preasfinţitul Părinte Ignatie a arătat că păcatul este cel care distruge dragostea şi unitatea:

„Sărbătoarea de astăzi ne îndeamnă şi ne sensibilizează să reflectăm la unitatea dintre noi. Nu putem trăi unitatea dacă nu este dragoste între noi, dacă nu ne iubim unul pe celălalt, aşa cum cerem în fiecare Sfântă Liturghie.

Păcatul, în multiplele lui faţete, este cel care smulge din noi dragostea.Una dintre cele mai urâte faţete ale păcatului este mândria. Un om mândru nu poate să iubească. Mândria sparge unitatea dintre oameni.

Dragostea este darul cel mai minunat al Preasfintei Treimi.”

StiriEst

Vasluienii nemultumiti de Politia Locala! Cetateni terorizati de petrecareti, politisti platiti degeaba

Publicat

on

De catre

De ceva vreme curg nemultumirile la adresa Politiei locale. Curg pe internet si tot felul de filme, imagini si acuze la adresa sefilor de la Locala sau la adresa purtatorilor de cascheta. Retelele sociale sunt pline de reclamatii, dar cei in drept sa ia masuri se fac ca nu vad. Vasluienii care locuiesc in zonele periferice ale municipiului nu au liniste pe timpul verii. In fiecare seara, zeci de masini cu motoarele turate la maxim, terorizeaza cetatenii, la fel si unii motociclisti. Cu muzica duduind in boxe, “smecherii” Vasluiului, se aduna in parcari si se pun pe petrecut. In tot acest timp, atat Politia Rutiera cat si Politia Locala, ii admira! Ce face Politia Locala? NIMIC! Mai mult, in timp ce huliganii isi fac de cap prin oras, seful Politiei Locale, Sorinel Catana, are alte preocupari. Acum e de inteles avand in vedere dosarele cu numele sau care se plimba ba la DIICOT, ba la parchet. Cu toate acestea superiorii lui Catana nu iau nicio masura. Iata cateva din zecile de reclamatii la adresa Politiei Locale. 

“Mai scăpăm și noi de claxoanele „poliției” locale? Serios acum, nu poți opri două secunde pentru a te orienta după un loc de parcare, că te claxonează de parcă comiți cea mai mare contravenție. 99% din trecerile pentru pietoni nu au vizibilitate(băi nene, nu vezi pietonii decât în ultim moment) din cauza mașinilor parcate și ei mă claxonează pentru două secunde, cât mă orientez pentru a parca! Bravo nouă!”, a scris un vasluian pe facebook. 

“Toti strungarii de la fosta Mecanica sunt militieni acum”, spune un alt cetatean. 

“Gardienii publici au evoluat, au claxoane in loc de fluierasele alea… cu care fugareau cainii prin copou … sa nu faca pipi printre flori”, este parerea altui cetatean.

“Incompetenti, mai ales cand dirijeaza circulatia…unul iti face semn sa opresti unul iti face semn sa mergi”, sustine o femeie. 

Citeste in continuare

StiriEst

Un copil de 11 ani, părăsit de mamă şi orfan de tată, a rămas fără casă

Publicat

on

De catre

La 11 ani, părăsit de mamă şi orfan de tată, crescut de bunica sa şi rămas de curând fără un acoperiş deasupra capului, băiatul continuă să lupte. Casa în care locuia a fost mistuită de flăcări. Acum, el vrea să devină pompier, pentru a-i ajuta pe alţii să nu păţească la fel. Până atunci, oamenii şi autorităţile locale au sărit în ajutor pentru a ridica o nouă casă pentru cei doi.

Abel are doar 11 ani şi până acum, viaţa nu a fost prea prietenoasă cu el. A fost părăsit de mamă când avea un an. A rămas în grija tatălui, dar în urmă cu doi ani, bărbatul a fost omorât în bătaie la Piteşti, acolo unde plecase să muncească. Rămas doar cu bunica, băiatul a pierdut în urmă cu o săptămână tot ce avea. Un incendiu puternic le-a distrus casa. 

Viitoria Costache, mătuşa băiatului: Era casa micuţă, nu spaţiu, nu aia, chiar voia să facă şi ea băiţa, schimbase acoperişul şi voia să facă camera copilului, era zidită, tot, avea acoperişul pe ea. Şi o băiţă. Vânduse apartamentul în Sadu şi 250 de milioane i-au ars, i-a avut acolo.

Nicoliţa Negoiţă, bunica lui Abel: El a luat apa, ca să stingă focul, şi i-a sărit flama în faţă. El când a văzut s-a speriat şi a sărit repede pe geamul din spate.

Reporter: Ce mi-ai zis tu că vrei să te faci când o să fii mare?

Abel: Pompier. Vreau să salvez lumea.

Reporter: Pompier?

Abel: Da. Vreau să salvez lumea de ce mi s-a întâmplat mie, de incendii şi de toate.

Abel e un luptător şi crede în visul său. Este premiant la şcoală şi speră ca într-o zi să depăşească toate greutăţile. Cazul său a impresionat întreaga comunitate din Jupâneşti.

Oamenii şi autorităţile locale au pus mână de la mână şi vor acum să construiască o nouă casă pentru băiat şi pentru bunica lui. E nevoie însă de bani mulţi.

Cristian Diaconescu, directorul şcolii generale Jupîneşti: Este un copil care învaţă foarte bine, un copil conştiincios, un copil cuminte, un copil model pentru învăţământul din ziua de astăzi, în ciuda faptului că a trecut prin greutăţi foarte mari, mari ce să mai, moartea unui părinte. Am hotărât să strângem o sumă de bani pentru a ajuta copilul, toate cadrele didactice au fost de acord.

Edilul vrea ca până la iarnă, cei doi să aibă din nou un cămin. Cei care vor să ajute, o pot face prin donarea de materiale de construcţie şi mobilă, pe care le pot duce la sediul primăriei din Jupâneşti, judeţul Gorj.

Citeste in continuare

StiriEst

El este preotul care a sedus o fetiţă de 13 ani pe Facebook

Publicat

on

De catre

Un preot în vârstă de 44 de ani, din Constanţa, este bănuit că a sedus o fetiţă de 13 ani, pe Facebook, şi a pus-o să se fotografieze şi să se filmeze în ipostaze indecente.

Procurorii DIICOT şi luptătorii de la Trupele Speciale au făcut percheziţii inclusiv la biserică.

Totul a ieşit la iveală, luna trecută, după ce preotul ar fi trimis imagini explicite cu fetiţa unei colege de clasă a acesteia.

În această dimineaţă, procurorii DIICOT Iaşi, împreună cu ofiţeri BCCO Iaşi şi luptători de la Trupele Speciale, au efectuat două percheziţii într-o localitate din Constanţa, la locuinţa preotului şi la biserica în care acesta slujeşte.

Concret, procurorii fac cercetări ‘in rem’ într-un dosar de pornografie infantilă, iar astăzi au ridicat din locuinţa preotului suspectat şi din biserica în care acesta slujeşte, calculatoarele pe care acesta le-ar fi folosit pentru a o seduce pe fetiţa de 13 ani.

Fetiţă din Iaşi, sedusă pe Facebook de un preot din Constanţa

„În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în cursul anului 2019, o persoană de sex masculin, în vârstă de 44 de ani,  a determinat o minoră, în vârstă de 13 ani, să producă material pornografic, constând în crearea, cu ajutorul telefonului mobil, a unor imagini și înregistrări video în care aceasta apare ca având un comportament sexual explicit, precum şi să îi transmită şi pună la dispoziţie respectivul material pornografic cu minori.

Cu ocazia cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit faptul că, în cursul lunii iunie 2019, autorul faptei a distribuit, prin intermediul rețelelor de socializare, către o colegă de clasă a minorei, fotografiile în care aceasta apărea în ipostaze cu caracter sexual explicit”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Citeste in continuare

StiriEst

Tânăr din Botoşani bătut de două ori în aceeaşi seară. Prima dată în club, apoi la spital, de o fată

Publicat

on

De catre

Un tânăr de 23 de ani, din Botoşani, a mâncat bătaie de două ori în aceeaşi seară. Prima dată el a fost implicat într-un scandal, într-un club din oraş, apoi, după ce a fost transportat la spital, a fost din nou lovit, de această dată de o tânără, care i-a dat cu o sticlă în cap.

În ambele situaţii se pare că a fost agresat de un grup de fete.

Un tânăr din Botoşani a mâncat bătaie de două ori în aceeaşi seară de la un grup de tinere. Prima dată a fost bătut într-un club, suferind răni pentru care a solicitat o ambulanţă. El a fost tratat la faţa locului, apoi a fost transportat la spital pentru investigaţii medicale.

Însă, la spital îl aştepta acelaşi grup de tinere, iar una dintre ele l-ar fi lovit cu o sticlă în cap. Nu se cunoaşte motivul pentru care grupul de tinere s-a răzbunat pe el, însă la sosirea poliţiştilor el a spus că nu doreşte să depună plângere.

Citeste in continuare

StiriEst

Un tânăr pe scuter şi-a găsit sfârşitul, după ce a frânat târziu şi s-a izbit de o maşină, în Dumbrăveni

Publicat

on

De catre

Circula cu scuterul pe Drumul Naţional 29, când la o intersecţie nu a observat la timp că autoturismul din faţa sa a oprit să acorde prioritate unui pieton. A frânat prea târziu şi s-a izbit violent de autoturism. După impact, tânărul, care nu purta cască de protecţie, a fost aruncat pe şosea şi s-a lovit puternic la cap.

La câţiva metri de locul accidentului este o unitate medicală, iar salvatorii au ajuns imediat, dar nu au putut decât să constate decesul.

Şoferul maşinii a fost testat cu aparatul etilotest, iar rezultatul a ieşit negativ. 

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est