Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Puhoi de lume la Manastirea Grajdeni! Credinciosii au infruntat canicula pentru a-l asculta pe Episcopul Ignatie

Publicat

on

De Sărbătoarea Sfintei Treimi, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a săvârşit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Grăjdeni, Protopopiatul Bârlad, cu prilejul hramului sfântului aşezământ.În omilia rostită Ignatie a descris Sfânta Treime ca fiind „structura supremei iubiri”, după expresia părintelui Dumitru Stăniloae:   

 „Reflectăm la ceea ce înseamnă dragostea lui Dumnezeu pentru noi. Dumnezeu ni S-a descoperit a fi Treime de Persoane, Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt. Noi credem şi mărturisim că Unul este Dumnezeu, în virtutea unicităţii Fiinţei Lui, iar trei sunt Persoanele care posedă, în chip desăvârşit şi fără vreo sincopă, această Fiinţă.

Privitor la Sfânta Treime, Sfântul Grigorie Teologul ne spune că sunt „trei sori”: Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh, dar o singură Lumină. În slujba Înmormântării vorbim de „o singură Lumină în trei străluciri”.

Dumnezeu Treimea este, după cum spunea părintele Dumitru Stăniloae, „structura supremei iubiri”, adică a dragostei desăvârşite.”

 De asemenea Ierarhul Huşilor a arătat că definiţia persoaneiconţine în sine împărtăşirea dragostei:

„Noi nu putem concepe o singură persoană. O singură persoană nu poate împărtăşi binele celui din jur. A fi persoană înseamnă tocmai acest lucru: a împărtăşi binele cu cineva, a împărtăşi bunătatea şi dragostea cu cineva.

Noi ne bucurăm de existenţa pe care Dumnezeu ne-a dăruit-o, în comuniune cu ceilalţi, când celălalt ne pune în valoare. Dacă suntem izolaţi şi nu manifestă nimeni sentimente de dragoste faţă de noi, atunci se instalează o stare de nefericire. Singurătatea nu este altceva decât lipsa dragostei. Nu este suficient numai să iubeşti, simţi nevoia şi să fii iubit. Nu este suficient numai să împărtăşeşti dragostea, celui de lângă tine, să i-o dăruieşti cu toată fiinţa ta, ci este o bucurie imensă să simţi că şi celălalt vine cu dragostea sa spre tine.”

Crearea lumii este rodul dragostei pe care Dumnezeu a vrut să o împărtăşească creaturii, a arătat, în continuare, Episcopul Hușilor:

„Dumezeu este Unul singur, dar întreit în Persoane. Tatăl îşi împărtăşeşte dragostea Sa Fiului Său. Este Tată din veşnicie, pentru că din veşnicie Îl are pe Fiul Său. Nu a fost niciun moment în care Tatăl să nu fi fost Tată. Dacă ar fi existat acest lucru, înseamnă că Fiul nu este din veşnicie, şi ar fi existat un moment în care Tatăl ar fi fost singur, şi nu ar fi avut cui să împărtăşească dragostea Sa.

Crearea lumii nu poate fi explicată decât numai prin dragostea lui Dumnezeu, Cel întreit în Persoane.Aduce lumea aceasta, din nimic, la existenţă, din dragoste. Pentru că vrea să împărtăşească dragostea Sa şi făpturilor Sale. A fi persoană înseamnă împărtăşire de dragoste. Nu poţi să o ţii numai ca pe un bun al tău. Dragostea în sine, în structura ei internă, are capacitatea de a se dărui, de a fi împărtăşită.”

Ierarhul Huşilor a arătat că, pentru a fi desăvârşită şi a rodi, dragostea trebuie împărtăşită, asemenea relaţiei dintre Persoanele Sfintei Treimi:

„Noi credem în Sfânta Treime ca structură a supremei iubiri pentru că Tatăl naşte pe Fiul şi purcede pe Duhul Sfânt din veşnicie.

Dragostea între doi nu este perfectă, desăvârşită. În familie, atunci când vine un copil, părinţii nu mai trăiesc pentru ei înşişi, ci dragostea dintre soţi o dăruiesc înspre un al treilea, înspre copilaşul sau copilaşii care vin în familie. Atunci simţi că ai un rost cu adevărat, când dragostea ta o investeşti în celălalt.

Sfinţii Părinţi spun că bucuria dragostei dintre Tatăl şi Fiul este însuşi Duhul Sfânt. Numai astfel putem înţelege Treimea, ca fiind dragostea desăvârşită. Fiecare trăieşte bucuria dragostei celuilalt. Acolo unde este dragoste desăvârşită este şi unitate desăvârşită.

A fi persoană, din punct de vedere teologic, duhovnicesc, înseamnă că împărtăşim dragoste. Când împărtăşeşti dragoste faţă de cel de lângă tine, începi să fii persoană. Când nu o dăruieşti, esti o fiinţă egoistă, care ţii lucrurile numai pentru tine. Un om egoist nu poate fi decât nefericitEgoismul, faptul de a te închide în tine, este o sursă de nefericire şi de multă singurătate.

Când iubeşti pe cineva, celălalt este mai important decât tine însuţi. Tot ceea ce faci gravitează în jurul celui pe care îl iubeşti. Aşa este şi în Sfânta Treime.

În încheiere, Preasfinţitul Părinte Ignatie a arătat că păcatul este cel care distruge dragostea şi unitatea:

„Sărbătoarea de astăzi ne îndeamnă şi ne sensibilizează să reflectăm la unitatea dintre noi. Nu putem trăi unitatea dacă nu este dragoste între noi, dacă nu ne iubim unul pe celălalt, aşa cum cerem în fiecare Sfântă Liturghie.

Păcatul, în multiplele lui faţete, este cel care smulge din noi dragostea.Una dintre cele mai urâte faţete ale păcatului este mândria. Un om mândru nu poate să iubească. Mândria sparge unitatea dintre oameni.

Dragostea este darul cel mai minunat al Preasfintei Treimi.”

StiriEst

Doi oameni au murit după ce un Passat şi un Corsa s-au izbit frontal (video)

Publicat

on

De catre

Primele imagini de la Bălţaţi, unde doi oameni au murit, după ce un Passat şi un Corsa sau izbit frontal, sunt cutremurătoare. Alţi doi oameni sunt răniţi, accidentul producându-se foarte aproape de locul unde acum 13 zile au murit 4 oameni, în alt impact devastator. Un VW Passat CC s-a lovit frontal, sâmbătă de dimineaţă, cu un Opel Corsa, la Bălţaţi, în Iaşi, impactul fiind năucitor. Ambele autoturisme implicate în accident au rămas cu acul kilometrajului la 140 km la oră. Doi oameni au murit, ocupanţii locurilor din faţă din Opel. Motorul VW-ului a sărit la 20 de metri de maşină, în vreme ce din Opel trei sferturi de maşină sunt pur şi simplu pulverizate. VW-ul e înmatriculat în Danemarca. BZI scrie că şoferul a scăpat aproape nevătămat şi a fost testat cu aparatul etilotest, având o alcoolemie de 0,55mg/l  alcool în aerul expirat.

Radu NEAGU

Citeste in continuare

StiriEst

Momentul când o soţie îşi surprinde soţul cu amanta, goi, în maşină, şi îi filmează (video)

Publicat

on

De catre

Momentul când o soţie din Gorj îşi surprinde soţul cu amanta, goi, în maşină, şi îi filmează a devenit viral pe Facebook. Femeia înşelată i-a cerut amantei să plece acasă dezbrăcată şi i-a luat hainele. O femeie din Gorj şi-a surprins soţul în maşină cu amanta chiar în timpul unei partide de amor. Cei doi erau dezbrăcaţi, iar nevasta înşelată i-a luat hainele amantei, în timp ce filma totul. Soţia bărbatului a dat buzna în maşina în care avea loc o scenă fierbinte, cu telefonul mobil în mână, filmând. Bărbatul a fost luat prin surprindere de soţia lui: „Mă, stai potolită. Cu cine venişi?”, o întreabă el, cu voce stinsă. „Păi de când te urmăresc eu..”, i-a răspuns nevasta. Aceasta a filmat toată acţiunea de demascare a infidelităţii soţului său şi i-a luat hainele amantei. Nevasta geloasă a ameninţat-o că va merge să i le arate, împreună cu filmarea, soţului acesteia şi şefilor ei, la „spital”.  

„Dă-mi, fată, hainele încoace!”, i-a cerut amanta. „Nu-ţi dau nimic. Mergi cu mine în pielea goală.”, i-a răspuns nevasta înşelată.

Citeste in continuare

StiriEst

Grav accident la Negresti! Doi oameni raniti dupa ce o masina s-a rasturnat

Publicat

on

De catre

Garda II Negrești din cadrul Detașamentului de Pompieri Vaslui intervine în localitatea, drumul spre Frenciugi (în apropiere de releu) la un accident rutier în care este implicat un autoturism marca Opel și două persoane. Autoturismul s-a răsturnat pe un drum în pantă, atât soferul, cât și pasager din dreapta fiind răniți. Au fost alocate și două ambulanțe aparținând SAJ Vaslui. Pasagerul primește îngrijiri medicale, iar pompierii îl caută pe șofer. Martorii accidentului spun că șoferul era lovit destul de puternic… Acțiunea este în dinamică.

Citeste in continuare

StiriEst

Trei taţi din Piatra Neamţ au făcut cu lavabilă o trecere de pietoni, pe o stradă din oraş, şi au ajuns la Poliţie

Publicat

on

De catre

Trei taţi din Piatra Neamţ au făcut o trecere de pietoni pe o stradă din oraş şi au ajuns la Poliţie. Cei trei s-au săturat să îşi vadă copiii puşi în pericol pentru că nu au un loc de traversare, aşa că au rezolvat singuri problema.

Deoarece în zona cartierului 1 Mai – Gara Veche din Piatra Neamţ nu sunt treceri pentru pietoni, câțiva părinți au luat decizia de a rezolva problema, pentru a da posibilitatea copiilor să traverseze în drum spre școală. Aşa că la lăsarea întunericului au desenat pe asfalt o zebră.

Trecerea, însă, va fi desființată imediat, întrucât este realizată cu vopsea lavabilă, nu respectă dimensiunile și, nu în ultimul rând, este făcută ilegal. La fața locului au fost deja Poliția și Criminalistica, au fotografiat, au efectuat măsurătorile necesare urmând a fi deschis un dosar penal.

Polițiștii rutieri au identificat trei bărbați din Piatra Neamț, bănuiți că ar fi marcat o trecere pentru pietoni pe o stradă din municipiu. Cei în cauză au fost conduși la sediul poliției, în vederea continuării cercetărilor, scrie Ziar Piatra Neamţ.

„La data de 16 octombrie a.c., polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț au fost sesizați cu privire la faptul că persoane necunoscute au marcat o trecere pentru pietoni pe o stradă din Piatra Neamț. Din cercetări a reieșit faptul că, persoane necunoscute ar fi marcat o trecere pentru pietoni pe strada Gara Veche din Piatra Neamț, fără a deține autorizație emisă de autoritățile competente. De asemenea, la fața locului au fost solicitați și lucrători ai unei societăți de prestări servicii publice din cadrul Primăriei Piatra Neamț, care au șters marcajul.

În urma activităților specifice desfășurate, polițiștii rutieri au identificat trei bărbați cu vârste cuprinse între 40 și 59 de ani, din Piatra Neamț, bănuiți de comiterea infracțiunii de împiedicarea sau îngreunarea circulației pe drumurile publice.

Polițiștii continuă cercetările în vederea documentării întregii activități infracționale a celor implicați.”, este comunicatul Poliţiei nemţene.

Adriana ADAM

Citeste in continuare

StiriEst

Elevii ar putea scapa de teme. “Nu ar trebui sa lucreze mai mult de o ora acasa”

Publicat

on

De catre

Povara elevilor, temele pentru acasă, n-ar trebui să dureze mai mult de 10 minute pentru elevii de clasa întâi şi 40 de minute, pentru cei de-a patra. Asta arată cel mai recent studiu făcut de cercetătorii americani, confirmat şi de profesorii români. Şi totuşi, în ţara noastră, durata stabilită prin ordin de ministru este şi de şase ori mai mare. Peste o mie de părinţi au semnat o petiţie prin care cer ministrului Educaţiei să desfiinţeze temele pentru acasă.

Aşa arată programul unui elev de clasa a patra. O fugă continuă între cursuri şi teme. 

Andreea, elevă în clasa a IV-a: Începe să ne doară capul, să ne încălzim. Eu obosesc dupa o oră jumătate. Deja nu mai am mintea proaspătă 

Temele pentru acasă sunt limitate prin lege în România. Însă puţini profesori respectă ordinul de ministru care a intrat în vigoare acum trei ani. 

Ca să dea randament, copiii ar trebui să nu înceapă temele imediat ce ajung acasă. Au nevoie de o pauză de masă, una de somn şi neapărat până la ora 5 să se încadreze şi cu temele. Este însă destul de dificil pentru că cei mai mulţi dintre copii au activităţi şi după orele de curs. 

Este şi motivul pentru care mulţi părinţi ajung să trişeze şi fac chiar ei temele copiilor. 

Claudia Chiru, învăţătoare: Temele nu sunt pentru părinţi, sunt pentru copii. Dacă ne uităm pe un manual de clasa a patra, e posibil să ni se pară greu 

La polul opus, sunt părinţii care îşi presează copiii să facă şi alte exerciţii suplimentare, pe lângă temele de la şcoală. În aceste condiţii, nu e de mirare că 8 din 10 elevi se simt copleşiţi de volumul de lucru. 

Ca să înveţe să-i înţeleagă pe cei mici, într-un colegiu din Oradea, părinţii se pun în pielea copiilor. Aici, iau lecţii gratuite la şcoala părinţilor. 

O mamă participantă spune că „trebuie să mai învăţăm şi noi cum să ne comportăm în ziua de azi, să mai ţinem pasul cu copiii„.

Iulius Timar, director Colegiul Naţional Onisifor Ghibu Oradea: Văzând copii de clasă pregătitoare care vin şi plâng înainte de a rămâne la clasă atunci mi-am dat seama că abordarea din familie nu este una pozitivă. Şi atunci ne-am gândit să venim în ajutorul părinţilor

Părinţii au făcut chiar o petiţie prin care cer eliminarea completă a temelor pentru acasă. S-au strâns până acum 1500 de semnături.

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est