Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Prietenul lui Dumitru Buzatu, afaceristul Vasile Puscasu are autoritatile la degetul mic

Publicat

in

• Nimeni nu poate sa-l opreasca pe afaceristul Vasile Puscasu • A demolat un monument istoric, chiar sub ochii autoritatilor • Nici macar o amenda nu a primit • Singurii care au facut plangere penala au fost cei de la Directia Judeteana pentru Cultura • Interesul lui Puscasu este de a construi un hotel pe ruinele monumentului • “Cu toate acestea, lucrarile de demolare au continuat fara respectarea reglementarilor stabilite de Legea 422/2001, legea protejarii monumentelor istorice si Legea 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii. Institutiile cu atributii de control, abilitate sa ia masurile necesare pentru stoparea interventiilor asupra imobilului si-au declinat competentele atribuite de lege si nu au luat nicio masura pentru oprirea interventiilor neautorizate”, se arata in raspunsul oficial transmis de catre Directia Judeteana pentru Cultura Iasi

Pe Vasile Puscasu, patronul Motelului “Bucium” si al Hotelului “Traian”, nu-l poate opri nimeni. Ilegalitatile comise in zona proiectelor imobiliare sunt trecute cu vederea de catre autoritati, iar acest lucru ar trebui sa se lase cu anchete penale.

Puscasu a cumparat o casa declarata monument istoric, situata pe strada Horia, nr. 13. Aici a locuit scriitorul Costache Negruzzi. Inca de la finalul anului trecut, casa se degrada usor si sigur. In mod normal, Puscasu avea obligatia sa o reabiliteze. A facut fix invers. A angajat muncitori care sa o demoleze bucata cu bucata. Atunci, Vasile Puscasu s-a scuzat explicand ca imobilul se afla intr-o stare de autodemolare ce punea in pericol siguranta persoanelor, in special a boschetarilor, care cautau un acoperis pe timp de noapte. Puscasu a invocat si un cutremur de intensitate mica petrecut anul trecut. Toate explicatiile sunt puerile, dar pentru autoritati se pare ca sunt suficiente. Afaceristul s-a ales si cu plangere penala, sesizarea fiind facuta de catre Directia Judeteana Pentru Cultura Iasi.

Intr-un raspuns oficial transmis redactiei BZI, sefii institutiei au precizat ca au alertat toate organele de control, dar nu s-a facut nimic.

“Directia Judeteana pentru Cultura Iasi a sesizat Inspectoratul de Politie Judetean Iasi, Inspectoratul de Stat in Constructii, Primaria Municipiului Iasi si Comisia Zonala a Monumentelor istorice, in vederea declansarii stabilirii prejudiciului adus monumentului istoric inscris in Lista Monumentelor Istorice publicata in monitorul Oficial partea I, nr.113 din 15.02.2015, pozitia 1081, cod Lista monumentelor Istorice IS – II – m -B – 03913, sub denumirea generica Casa scriitorului Costache Negruzzi, situata in municipiul Iasi, str. Horia 13. Cu toate acestea, lucrarile de demolare au continuat fara respectarea reglementarilor stabilite de Legea 422/2001, legea protejarii monumentelor istorice si Legea 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii. Institutiile cu atributii de control, abilitate sa ia masurile necesare pentru stoparea interventiilor asupra imobilului si-au declinat competentele atribuite de lege si nu au luat nicio masura pentru oprirea interventiilor neautorizate”, se arata in raspunsul oficial transmis de catre Directia Judeteana pentru Cultura Iasi. Vasile Puscasu avea la un moment dat in plan ca pe terenul de 1.881 metri patrati sa construiasca un hotel cu inaltime maxima de 15 metri. Proiectul imobiliar inca nu a fost supus discutiilor in cadrul Comisiei de Urbanism.

A fost primar al Iasului

Costache Negruzzi este o figura emblematica a Iasului, dar asta nu conteaza pentru proprietarii de monumente istorice. “Costache Negruzzi si-a început învatatura în greaca cu unul din dascalii greci mai cu renume pe atunci în Iasi, iar sa citeasca româneste a învatat singur dintr-o carte a lui Petru Maior, precum însusi marturiseste într-un articol intitulat «Cum am învatat româneste», foarte interesant pentru detaliile pe care le da asupra metodelor întrebuintate de profesorii din acea vreme. Izbucnind Revolutia din 1821, a fugit în Basarabia cu tatal sau. La Chisinau face cunostinta cu poetul rus Puskin, care-i trezeste interesul pentru literatura, si cu un emigrant francez, de la care ia lectii de Limba si literatura franceza. Din aceasta perioada dateaza primele sale încercari literare: «Zabavele mele din Basarabia în anii 1821, 1822»”, se arata in biografia lui Costache Negruzzi.

Nascut in 1808, scriitorul moare pe data de 24 august 1868. “În 1840 este ales primar al orasului Iasi. Negruzzi nu ia parte la Miscarea din 1848 si mult timp ramâne retras din afacerile Statului, reintrând mai târziu ca judecator, membru în Divanul domnesc – 1857 si apoi, sub domnia lui Cuza, ca director al Departamentului finantelor, deputat si epitrop la «Sf. Spiridon». Este înmormântat în cimitirul bisericii din Trifestii Vechi”, se mai arata in documente.

sursa bzi.ro

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.