Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Patru tineri au murit zdrobiţi sub un TIR. Aveau între 18 şi 20 de ani

Publicat

on

Groaznic accident de circulaţie, în această dimineaţă, pe raza localității Bistricioara, comuna Ceahlău, judeţul Neamţ. Patru tineri au murit pe loc, după ce maşina în care se aflau a intrat într-un TIR parcat.Nenorocirea s-a produs în jurul orei 3:00 – 4:00, pe raza localității Bistricioara, comuna Ceahlău. Un autoturism în care se aflau cei patru a intrat într-un TIR parcat. În mașină se aflau 3 tineri în vârstă de 20 de ani și un tânăr de 18 ani, toți din comuna Ceahlău, sat Bistricioara.

Victimele au fost scoase din fiarele contorsionate ale mașinii dar, din păcate, a fost declarat decesul pentru toate patru.

Surse citate de presa locală au declarat că la ora accidentului (4 – 4 și 5 minute dimineața), băieții veneau de la o benzinărie din zonă unde stătuseră la un suc.

StiriEst

Fostul episcop de Husi, eliberat din arest. El fusese arestat pentru viol

Publicat

on

De catre

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis vineri eliberarea din arest preventiv a lui Cornel Onilă, fostul episcop al Hușilor. El fusese reținut de procurorii Parchetului Curții de Apel Iași, care-l acuză de viol și abuz sexual împotriva unui fost elev de-al său la seminarul teologic ortodox de la Huși, unde acesta era profesor. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ)  l-a plasat, vineri, sub control judiciar pentru 60 de zile doar pe Jitaru. Decizia este una definitivă. Ei au fost eliberaţi din arest. “Am făcut contestaţie împotriva măsurii arestului preventiv luat de către Curtea de Apel Iaşi, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a pus în libertate, a revocat măsura în totalitate. Practic, Onilă Corneliu, în calitate de episcop este fără nicio măsură preventivă la ora actuală. Nevinovăţia sa şi multitudinea de probe contradictorii care nu au fost puse la dispoziţia apărării şi nici nu au creat o credibilitate puternică în faţa instanţei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, o instanţă foarte experimentată şi care a studiat întru totul dosarul. Este pus în libertate”,a declarat Liviu Bran, avocatul lui Corneliu Onilă.

Motivarea arestării: Corneliu Bârlădeanu ar fi mângâiat organele genitale ale unui elev

Aproape 50 de pagini are motivarea dată de judecătorii Curții de Apel Iași. 

„În acest caz sunt îndeplinite în totalitate condițiile pentru a putea lua măsura arestării preventive. Judecătorul de drepturi și libertăți reține că, din actele și lucrările dosarului, rezultă probe și indicii temeinice că inculpații ar fi săvârșit faptele reținute în sarcina lor, așa cum au fost prezentate în referatul cu propunerea de arestare preventivă. Este conturată o suspiciune rezonabilă, în sensul că inculpații s-ar face vinovați de săvârșirea următoarelor fapte de natură penală. În perioada februarie – mai 2017, inculpatul Onilă Cornel (Bârlădeanu – n.r.), în calitate de profesor, ar fi supus, prin constrângere psihică, unor acte de natură sexuală, respectiv sărutări cu limba, mângâieri în zona organelor genitale, dezbrăcarea acestuia și sărutarea corpului, pipăirea, precum și gesturile de a-i lua mâna și de a i-o plimba pe organele sexuale ale inculpatului pe partea vătămată, minor la acea dată. În perioada 19 – 23 mai 2017, același inculpat (Bârlădeanu – n.r.) ar fi avut inițiative de a-i face sex oral persoanei vătămate, inițiative finalizate cu un astfel de act consumat, fapte comise prin constrângere psihică”, motivează judecătorii.

Jitaru a obligat un elev să îi facă sex oral

„În luna februarie 2017, inculpatul Jitaru Cristi Sebastian ar fi comis prin constrângere psihică acte sexuale asupra persoanei vătămate, respectiv mângâierea în zona organelor genitale, dezbrăcarea acestuia și sărutarea lui pe corp, pipăirea sa, supunerea sa în final, profitând de lipsa de reacție, pe fondul fricii, la efectuarea unui act sexual oral finalizat. În baza unei rezoluțiuni infracționale unice, în perioada februarie – sfârșitul lunii mai 2017, inculpatul Jitaru Cristi Sebastian ar fi exercitat constrângeri psihice constante, prin amenințare cu diverse consecințe, pe persoana vătămată, pentru a o determina să suporte agresiunile sexuale la care era supusă de către inculpatul Onilă, cu scopul de a obține un material video, pe care plănuia să îl folosească împotriva celui din urmăÎn perioada 26 iunie 2015 – vara anului 2016, în baza unei rezoluții infracționale unice, inculpatul Jitaru ar fi săvârșit prin constrângere acte sexuale orale asupra unei alte persoane vătămate, minoră la acel moment. Pentru stabilirea caracterului rezonabil al suspiciunii sunt avute în vedere toate probele administrate în cursul urmăririi penale, la care s-a făcut referire în propunerea de arestare preventivă, esențiale fiind declarațiile victimelor presupuselor infracțiuni, în lipsa unor martori oculari. Din punctul de vedere al judecătorului de drepturi și libertăți, aceste declarații prezintă detalii care conferă veridicitate. Evenimentele expuse se încadrează în realitatea prezentată de martorii audiați în cauză. Aprecierile generale și prezentarea relației dintre co-inculpați, expuse în debutul referatului cu propunerea de arestare preventivă, exced acuzațiilor ce fac obiectul cauzei, însă acestea sunt importante, pentru că oferă contextul în care ar fi fost săvârșite infracțiunile ce li se impută celor doi, pozițiile pe care acești inculpați le aveau în cadrul Seminarului Teologic și al Episcopiei Hușilor, dar conturează și elemente ce țin de personalitatea inculpaților, din perspectiva implicării lor în diferite situații necorespunzătoare, raportate la statutul pe care îl aveau. În privința acuzațiilor aduse inculpatului Jitaru, probele conturează suspiciunea rezonabilă că ar fi comis faptele imputate”, se mai arată în motivarea  magistraților ieșeni.

Decizia Înaltei Curți

Admite contestaţiile formulate de inculpaţii Jitaru Sebastian Cristi şi Onilă Cornel împotriva încheierii nr.1/DLF din data de 22 mai 2020 a Curţii de Apel Iaşi, Secţia Penală şi pentru Cauze cu Minori – Drepturi şi Libertăţi, pronunţată în dosarul nr.215/45/2020.
Desființează încheierea contestată şi rejudecând:
I. În baza art. 227 alin. 1 Cod procedură penală, respinge propunerea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași de luare a măsurii arestului preventiv a inculpatului Onilă Cornel.
II. În baza art. 227 alin. 1 Cod procedură penală, respinge propunerea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași de luare a măsurii arestului preventiv a inculpatului Jitaru Sebastian Cristi.
În baza art.227 alin.2 Cod procedură penală raportat la art.202 alin.4 lit.b cu referire la art.2151 Cod procedură penală, dispune luarea faţă de inculpatul Jitaru Sebastian Cristi a măsurii preventive a controlului judiciar, pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 05 iunie 2020.
În baza art.215 alin.1 Cod procedură penală, pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Jitaru Sebastian Cristi trebuie să respecte următoarele obligaţii:
a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemaţi;
b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei;
c) să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea, în a cărui rază teritorială locuieşte, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.
În temeiul dispoziţiilor art.215 alin.2 lit. a și d Cod procedură penală, pe timpul controlului judiciar, inculpatul Jitaru Sebastian Cristi trebuie să respecte şi următoarele obligaţii:
– să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea organului judiciar;
– să nu se apropie de suspecţi, de inculpatul Onilă Cornel, martori ori experţi din prezenta cauză, inclusiv cei ce ar dobândi vreuna dintre aceste calităţi pe durata măsurii preventive şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale.
În baza dispoziţiilor art.215 alin.3 Cod procedură penală atrage atenţia inculpatului că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Dispune punerea în libertate de îndată a inculpaţilor arestaţi preventiv, după cum urmează:
• Inculpatul Jitaru Sebastian Cristi – de sub puterea mandatului de arestare preventivă nr.2/UP din 22 mai 2020 emis de Curtea de Apel Iaşi;
• Inculpatul Onilă Cornel – de sub puterea mandatului de arestare preventivă nr.1/UP din 22 mai 2020 emis de Curtea de Apel Iaşi,
dacă nu sunt reţinuţi sau arestaţi în altă cauză.
Copie de pe prezenta se comunică conform art.215 alin.5 Cod procedură penală.
Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia.
Definitivă.
Pronunţată în şedinţa din camera de consiliu, azi 05 iunie 2020.

Citeste in continuare

StiriEst

Romii din Murgeni au inconjurat Spitalul Vaslui

Publicat

on

De catre

Bătaie cu bâte, săbii și focuri de armă, între 200 de persoane din orașul Murgeni. Au intervenit 100 de polițiști pentru a calma spiritele. Luptele de stradă au avut loc în noaptea de joi spre vineri. 

Trei răniți au ajuns la spital, după ce două clanuri s-au încăierat. Adversarii s-au bătut cu săbii și bâte și, la un moment dat, s-au tras focuri de armă. Unul dintre răniți a fost împușcat, iar altul a fost lovit cu mașina. Cel de-al treilea rănit a fost lovit crunt cu ciomegele. Unul din cei trei răniți este la Secția de Ortopedie a Spitalului de Urgență Vaslui. în fața unității sanitare au venit peste 20 de susținatori ai rănitului. Aceștia au declarat că se tem de un eventual atac al clanului rival și au venit să se asigure că prietenul lor este în siguranață. Tot trotuarul din fața spitalului este împânzit de romii din Murgeni. Unii s-au întins pe iarbă și s-au culcat, obosiți

probabil după bătaia de noaptea trecută. 

Ca să oprească scandalul din toiul nopții, în zonă au fost trimiși peste o sută de polițiști din trupele speciale și jandarmi.

Două victime au fost transportate la spitalul-suport Covid-19, din Bârlad. Erau în izolare la domiciliu, după ce s-au întors recent din Franța. Procurorii fac cercetări pentru tentativă de omor, uz de armă fără drept și tulburarea liniștii și ordinii publice.

Citeste in continuare

StiriEst

VIDEO: Sute de romi s-au batut cu sabiile la Murgeni

Publicat

on

De catre

Zeci de mascați, jandarmi și polițiști au fost trimiși la Murgeni, noaptea trecută, acolo unde a izbucnit un adevărat război între clanurile de romi. Potrivit Poliției, două clanuri din oraș s-au luat la bătaie, iar unii dintre ei s-au lovit cu săbiile și cu bâtele. Alții au tras focuri de armă. O persoană a fost călcată de o mașină. Potrivit ultimelor informații, mai multe persoane vor fi încătușate și audiate de oamenii legii. De asemenea, forțele de ordine vor extinde verificările în Murgeni pentru identificarea și prinderea tuturor celor care au fost implicați în scandal.

Bărbat: “Au fost mulţi cu bâte, cu săbii. A fost scandal mare. A venit poliţie, jandarmi, au intervenit.”

Bărbat: “S-au bătut, că a fost poliţia.” Reporter: “Erau mulţi?” Bărbat: “Mulţi! Cu săbii!”

Patru persoane au fost rănite și transportate la spital. Este vorba despre romi întorși recent din Franța. Din cauză că ar fi trebuit să stea în izolare, răniții au fost internați la Bârlad.

Citeste in continuare

StiriEst

Mesajul primarului Vasile Paval pentru absolventii de gimnaziu

Publicat

on

De catre

Dragii noștri absolvenți de gimnaziu,

Ziua de azi e ultima din viața de elev al școlii generale, o piatră de hotar în devenirea voastră.

S-au scurs cu repeziciune clipele vieții de școlar și, cu toate că sunt convins că vă amintiți cu emoție sunetul primului clopoțel, vă priviți cu uimire în oglindă și ceea ce vedeți sunt tineri adolescenți, gata să zboare spre anii de liceu.

Vă despărțiți acum de primul diriginte și de colegii cu care ați împărțit bucurii, emoții și tristeți timp de patru ani și vă doriți ca timpul să mai stea… Finalul acesta de ciclu gimnazial nu vă permite să vă luați rămas-bun așa cum v-ați fi dorit, dar știu că le veți purta mereu respect și recunoștință dascălilor voștri.

Liceele vasluiene vă așteaptă cu porțile deschise, cu profesori de excepție și dotări potrivite oricărui elev care vrea să facă din învățare o prioritate. Vă doresc succes în alegerea profilului liceal care să vă aducă satisfacții! Am convingerea că veți performa în ciuda oricăror greutăți și veți ieși din aceste încercări mai puternici, având alături de voi dragostea și sprijinul părinților, bunicilor și, bineînțeles, al meu!

Succes, dragi absolvenți de gimnaziu – promoția 2020!

Succes la Evaluarea Națională, succes în viață!

Cu grijă părintească,

PRIMAR,

Ing. Vasile PAVĂL

Citeste in continuare

StiriEst

Mesajul primarului Vasile Paval pentru dascalii vasluieni

Publicat

on

De catre

Iubiți dascăli,

Învățătorul a fost dintotdeauna figura centrală a oricărei comunități care și-a dorit ca viitorul copiilor să fie mai luminos decât prezentul părinților.

Educatorii, învățătorii, profesorii vasluieni sunt toți parte a familiei care muncește, unită, pentru ca vlăstarele municipiului nostru să aibă șansa vieții trăite cu demnitate, sub umbrela cunoștințelor temeinice.

Le-ați dăruit aripi de lumină și vânt prielnic în viață cu fiecare lecție predată. Le-ați fost modele de profesionalism și etică cu fiecare povață venită din înțelepciunea experienței. Pentru acestea și multe altele vă sunt recunoscători zeci de mii de elevi, generații asupra cărora timpul și-a pus amprenta dar nu va putea estompa vreodată amintirea voastră, dragi dascăli! Fie că încă profesați, fie că ați ajuns la respectabila vârstă a pensionării, vă suntem recunoscători pentru fiecare clipă în care v-ați dăruit nobilei misiuni de călăuză pe drumul cunoașterii pentru copiii noștri!

Cu atât mult astăzi, de ziua voastră, vreau să vă asigur încă o dată că vă suntem mereu alături, cu gândul și fapta, nu din obligație, ci din bucuria de a vă vedea învingători alături de elevii Dumneavoastră la competițiile școlare de la care culegeți de ani de zile laurii! Vă mulțumim pentru această oportunitate și vă dorim sănătate, putere de muncă și succese profesionale și personale!

La mulți ani, educatori, învățători și profesori vasluieni!

Cu admirație și prețuire,

PRIMAR,

Ing. Vasile PAVĂL

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est