Conecteaza-te cu noi

StiriEst

PS Ignatie: „Cu toate că avem atâtea facilităţi, noi tot suntem stresaţi…”

Publicat

in

Episcopia Huşilor a îmbrăcat haine de sărbătoare deoarece a fost ziua de prăznuire a Sfintei Mari Muceniţe Chiriachi, ocrotitoare a Catedralei Episcopale, alături de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, alături de Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, înconjuraţi de un numeros sobor de preoţi, alcătuit din părinţi consilieri, protopopi, stareţi sau slujitori din Eparhie. La finalul Sfintei Liturghii, Episcopul Ignatie a insistat asupra simplificării stilului de viaţă, ca modalitate, inspirată din cuvintele Domnului Hristos, de a ne elibera de stresul şi grijile cotidiene:

„Evanghelia ne vorbeşte despre grijile vieţii, aceste „tic-tac-uri” ale vieţii noastre. Sunt cele care ne acaparează! Suntem prinşi de grijile vieţii ca într-un carusel, ne vlăguiesc de toată energia duhovnicească şi nu mai avem resursele necesare să ne dedicăm integral, cu toată fiinţa noastră, slujirii lui Dumnezeu.

Termenul din limba greacă pentru „grijă” se traduce prin „nu vă îngrijoraţi”, nu vă stresaţi. Sensul Evangheliei este să nu ne îngijorăm peste măsură ce vom mânca, ce vom bea, cu ce ne vom îmbrăca.

Este extrem de actual cuvântul Domnului Hristos, mai ales în societatea aceasta hedonistă, care dedică foarte mult plăcerilor trupului, o societate eminamente consumistă, care se închină „zeului consumismului”.

Cu toate că avem atâtea facilităţi din punct de vedere material, noi tot suntem stresaţi, angoasaţi, cu multă nelinişte lăuntrică. Părintele Paisie Aghioritul are un cuvânt foarte frumos: „simplificaţi-vă viaţa ca să înlăturaţi stresul!”. Cu cât îţi simplifici viaţa, cu atât nu mai eşti aşa stresat şi acaparat de grijile acestei lumi. (…) Rugăm pe Sfânta Chiriachi, ocrotitoarea întregii noastre Episcopii,  să ne inspire pe fiecare dintre noi să mărturisim frumos, plini de nobleţe, şi cu fermitatea necesară, credinţa în Hristos.”

Ziua de 7 iulie are o semnificaţie aparte şi pentru Episcopul Ignatie, fiind ziua sa de naştere. Colaboratorii de la Centrul Eparhial, părinții protopopi și părinții stareți de la mănăstirile din Eparhie, i-au oferit Ierarhului Hușilor câte un buchet de flori, în semn de mulțumire și recunoștință pentru dezvoltarea unei relații vii, părintești, calde și nedisimulate, cu fiecare.

„Vreau ca Sfânta Chiriachi să fie în centrul sărbătorii. Pentru mine personal nu este un dar mai frumos decât să văd că evlavia şi cinstirea faţă de Sfânta Chiriachi va creşte şi va lua amploare în această Episcopie. Consider că am o datorie specială în a vă determina şi sensibiliza pentru a o cinsti aşa cum se cuvine pe Sfânta Chiriachi.”

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.