Conecteaza-te cu noi

StiriEst

LMK-cel mai bun liceu din judet! Andrei este un olimpic cu 10 la BAC. Vrea sa devina un medic renumit

Publicat

on

Aproape 65% dintre absolvenţii de liceu care au susţinut Bacalaureatul în judeţul Vaslui au promovat examenul, media fiind cu patru procente mai mare decât cea înregistrată la nivel naţional. Doi elevi din judeţul Vaslui, ambii de la Liceul ”Mihail Kogălniceanu”, au obţinut 10 pe linie la toate probele.

Andrei Bordeianu este unul dintre cei doi elevi de 10 la examenul de bacalaureat din județul Vaslui.

El este considerat de profesori drept unul dintre cei mai talentați elevi la fizică pe care i-a avut învăţământul vasluian. Andrei a fost prezent la toate fazele naționale ale olimpiadei de fizică în cei patru ani de liceu. La ediția din acest an, elevul vasluian a fost recompensat de către preşedintele Comisiei Naţionale a Olimpiadei Naționale de Fizică cu premiul ”Uliu”, pentru performanța de a obține un premiu sau mențiune în toţi anii de liceu la faza naţională a Olimpiadei de Fizică.

În 2019, Andrei Bordeianu s-a întors acasă cu medalia de aur, clasându-se pe locul 2 la nivel național.

Elevul pregătit de profesorul Cătălin Ignat a fost cel mai bun la proba teoretică la nivel naţional, terminând pe primul loc.

Andrei Bordeianu va urma o carieră în Medicină, el fiind deja admis la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” București, pe locurile destinate olimpicilor.

“Vă voi spune pe scurt ce înseamnă pentru mine învățatul. E simplu… mai întâi rețin noțiunile, iar apoi încep să fac diverse corelații între ele. Dacă vrei să fii bun pe un domeniu, atunci trebuie să ai foarte multe conexiuni între datele pe care le-ai reținut. Din acest moment începi să devii din ce din mai experimentat și sunt șanse mici în care să existe vreun subiect sau vreo situație pe care nu știi să o rezolvi. Dacă se ivește vreo situație limită la un examen, există inlcusiv șansa să mergi pe intuiție (adică anumite conexiuni între date îndepărtate ca orizont, dar care ajung într-un final la un rezultat corect sau plauzibil). Iar de aici, se ivește o situație foarte interesantă… și anume faptul că te trezești cu 10 la examen! Acesta ar fi răspunsul: 10 înseamnă pentru mine faptul că mi-am dat cu adevărat silința și am reușit să conving corectorii că în teza mea nu există lacune în informație, redactare, exprimare și nici mici și eventuale greșeli de calcul”, spune Andrei. 

“Vreau să ajung la rezultate la care medicii dinaintea mea nu au ajuns”

Andrei va urma studiile Facultății de Medicina Generală din cadrul Universității de Medicina și Farmacie “Carol Davila” din București. Îi plac chirurgia, dar si radiologia sau oncologia, acestea din urma implicand si fizica. “Partea bună este că nu trebuie să susțin concursul de admitere deoarece sunt deja admis ca olimpic. Pentru mine, provocările de acum vor începe întrucât vreau să devin, pe lângă medic, cercetător în medicină. Cu alte cuvinte, vreau să ajung la rezultate la care medicii dinaintea mea nu au ajuns. Ulterior, le voi cataloga și le voi semnala în congrese (și de ce nu) în diverse articole și cărți. Nu m-am gândit încă la specializarea pe care o voi face după absolvirea facultății. Îmi place foarte mult chirurgia… și în aceeași manieră îmi plac domeniile medicale care implică fizică, iar aici este vorba despre radiologie și oncologie”, mai declara tanarul. 

“Dacă România îmi va oferi condiții favorabile, voi rămâne”

Întrebat dacă va rămâne în România, după finalizarea studiilor universitare, tânărul a declarat: Aici voi fi puțin tranșant în idee. Dacă România îmi va oferi condiții favorabile, voi rămâne. În caz contrar, bineînțeles că nu. Ar fi bine ca politicienii să-și dea seama de valoarea elevilor excepționali (mai ales de laturile lor creatoare și inovatoare) și să le creeze condiții (facultăți de prestigiu, locuri de muncă pe măsură, bine plătite) pentru ca ei să rămână în țară. Mă bucur de rezultatele de la examenul de bacalaureat. Sincer să fiu, cu cea mai mare doză de modestie, mă așteptam la asemenea rezultate. Notele mari la limba și literatura română denotă atât o cunoaștere bună a textelor, cât și o cultură asimilată. În cazul meu, notele mari la matematică și fizică înseamnă faptul că m-am străduit să rezolv corect și complet cerințele… nimic mai mult”. 

Liceul Mihail Kogalniceanu are cele mai bune rezultate

LMK Vaslui a obținut cel mai bun procentaj de promovabilitate din județ. Din cei 168 de elevi prezenți, 98,21% au fost declarați reușiți.

În afară de cei doi elevi cu medii de 10, alți 69 au obținut medii între 9 și 9.99, iar 70 au obținut medii între 8 și 8.99. 7 elevi au fost notați cu medii între 6 și 6.99, iar 17 au obținut medii între 7 și 7.99.

Pe locul secund s-a aflat Colegiul Național ”Gheorghe Roșca Codreanu” Bârlad, cu 98,06% procent de promovare. Locul 3 în ierarhie este ocupat de Liceul ”Emil Racoviță” Vaslui, cu 95,55% dintre elevi declarați reușiți. Pe locul 4 se află Colegiul Național ”Cuza Vodă” Huși, cu procent de promovabilitate de 93,69%. La nivel de judeţ, procentul celor reuşiţi este de 64,70%. Din cei 2.694 de elevi prezenți, doar 1.743 au fost declarați reușiți. În acest an sunt două licee cu promovabilitate zero: Liceul ”Dimitrie Cantemir” Fălciu, unde niciunul din cei 4 elevi prezenți nu a obținut minim 6, și Liceul ”Petru Rareș” Vetrișoaia, cu 5 elevi prezenți, toți respinși.

StiriEst

Caine chinuit de un betiv in Bacau VIDEO

Publicat

on

De catre

Politia din Bacau s-a sesizat din oficiu si a inceput cercetarile dupa aparitia unor imagini revoltatoare in spatiul public. Un barbat dintr-o comuna din Bacau, in stare avansata de ebrietate, chinuie un caine, iar filmarea a aparut pe Facebook.

Citeste in continuare

StiriEst

Un primar incompetent! Pesedistul afacerist Vasile Paval nu a fost in stare sa deschida un strand

Publicat

on

De catre

Vasluienii cu venituri modeste nu au posibilitatea de a se răcori sau a înota în municipiul reşedinţă, în condiţiile în care ştrandul primăriei este închis de aproape cinci ani. Bazinul a fost inchis dupa ce un copil s-a inecat. Si asta tot din cauza incompetentei celor de la primarie. Dupa cum ii este stilul, afaceristul Vasile Paval, a ordonat atunci ca gunoiul sa fie ascuns sub pres si asa a ramas. Un copil a murit, iar Vasile Paval si-a vazut linistit de ciolan. Adâncimea foarte mare pentru aproape jumătate din bazinul de înot la dimensiuni olimpice reprezintă în continuare problema cea mare pentru autorități. Primarul Vasile Paval a declarat că nu a găsit o firmă cu care să încheie un contract pentru a asigura serviciile de supraveghere a celor care intră în bazinul cu o adâncime de 5,8 metri pe aproape jumătate din suprafața sa. În realitate lucrurile stau cu totul altfel. Dacă pesedistul Vasile Pavăl nu a găsit o modalitate care să îi aducă profit de pe urma ștrandului, problema a fost abandonată. Reprezentantii Primariei Vaslui afirma ca nu pot micsora volumul apei, prin reducerea adâncimii pe acea porțiune de 5,8 metri deoarece aglomerația mare din bazin ar conduce la alterarea parametrilor apei și atunci nu ar mai corespunde din punct de vedere al calității. Plecat în deplasări sau concedii de 12 ori pe an este clar că Vasile Pavăl nu dă mare atenție problemelor din oraș. 

Vasluienii sunt nevoiti sa se inghesuie in micile piscine private 

Dacă bugetul nu le-a permis sa dea o fuga pana la mare sau la munte, cei care au rămas în orașul  încins își petrec timpul liber la piscinele private. 

Mihai şi prietenii lui n-au ajuns la mare, dar nu se mulţumesc nici cu o baie la piscină deoarece este mare aglomeratie, iar bazinul destul de mic. “Mizeria şi gunoaiele de la ștrand le vede cineva? A făcut ceva vreodată marele primar pentru tineri? Uitaţi ce frumos e! Flori, panseluțe şi cam atât”, spune Mihai, un tânăr din Vaslui. Cum afaceristul pesedist Vasile Paval nu este interesat de soarta vasluienilor si a orasului, oamenii sunt obligati sa scoata bani din buzunar. În municipiul Vaslui este o singura piscina în aer liber. 

O familie cu doi copii va plăti peste 70 de lei pentru intrare şi şezlonguri. Mâncarea costă și ea. Băuturile la fel. Pentru cei care iubesc înotul există un singur bazin în incinta unui centru comercial. 

Citeste in continuare

StiriEst

Episcopul Ignatie aduce din nou Vasluiul in prim plan! Peter Hurley, irlandezul indragostit de satul romanesc, alaturi de tinerii vasluieni

Publicat

on

De catre

Peter Hurley este un personaj faimos în România. El este cunoscut drept irlandezul îndrăgostit de Maramureș care promovează din toate puterile satul românesc. 

Stabilit in tara noastra de peste 20 de ani, barbatul si-a investit toate economiile intr-un festival dedicat mestesugurilor romanesti.El le va vorbi tinerilor din Vaslui despre satul românesc. Peter Hurley va conferenţia sâmbătă în deschiderea Întâlnirii Tinerilor Ortodocşi din Vaslui, la Teatrul de Vară din municipiu.

În 2012 Peter Hurley a mers pe jos de la Cimitirul Vesel din Săpânța până la Muzeul Țăranului Român din București, vreo 650 de kilometri în total. În urma acestei experienţe a scris o carte.

Din 2010 se ocupă de Festivalul “Drumul Lung spre Cimitirul Vesel”, la care invită compozitori, muzicieni sau meșteri populari.

Când vine vorba de satul românesc el face paralelă cu scaunul de la ţară cu trei picioare.

„Satul românesc se sprijină pe trei picioare. Primul e cel spiritual: biserica și școala. Al doilea e administrativ: primăria. Și al treilea, care lipsește, și de aia e instabilitate în acest sistem, e economia reală a satului.”

ITOV

Întâlnirea Tinerilor Ortodocși Vaslui (ITOV), aflată la a doua ediție, va reuni peste 1000 de tineri de pe tot cuprinsul Eparhiei și 50 de tineri invitați din Mitropolia Basarabiei.

Participanții vor beneficia de un program complex, cu manifestări cultural-educative și artistice.

Evenimentul va avea tema: „Tradiție și modernitate, istorie și prezent pentru tânărul contemporan. Satul românesc”. 

Întâlnirea va începe cu Sfânta Liturghie oficiată, începând cu ora 06.45, de Preasfințitul Părinte Ignatie, la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Vaslui.

Deschiderea oficială ITOV 2019 va avea loc la ora 10.00, la Teatrul de Vară din Vaslui, urmată de conferinţa lui Peter Hurley.

Atelierele de comunicare pe baza temei conferinței se vor desfășura la Școala „Mihai Eminescu” începând cu ora 14.00.

După aceste ateliere va urma „Marșul Tineretului” pe traseul: Școala „Mihai Eminescu” – Crucea Gării (sens giratoriu) – Centru Civic – Independența – Piața Centrală – Parcul Copou.

De la ora 17.00, în Parcul Copou va avea loc Spectacolul tradițional susținut de: Grupul vocal Alfa – ATOV, Mirabela Papuc, Grupul de dansuri ATOV, Ansamblul Alunelul comuna Gara Banca, Corul „Dignus est” al preoților din cuprinsul Episcopiei Husilor, Tatiana Drăgan, Teodora Panainte.

Evenimentul este organizat de Episcopia Hușilor și Asociația Tinerilor Ortodocși Vaslui, în colaborare cu Primăria Municipiului Vaslui și Inspectoratul Școlar Județean Vaslui.

Citeste in continuare

StiriEst

Accident cumplit noaptea trecuta. Cinci persoane, dintre care doi copii sunt in stare grava la spital FOTO

Publicat

on

De catre

Purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, Alin Găleată, a anunțat că luni seară a avut loc un grav accident rutier pe DN 2E, la Brăieşti. În urma accidentului cinci persoane, dintre care doi copii, au ajuns în stare gravă la spital.

Potrivit ISU Suceava, autoturismul în care se aflau şapte persoane s-a răsturnat în afara părţii carosabile.

Persoanele rănite au fost transportate la Spitalul Orăşenesc Gura Humorului, după ce au fost evaluate şi s-a acordat primul ajutor la locul accidentului.

La faţa locului au intervenit modulul SMURD de la Garda de Intervenţie Gura Humorului cu o autospecială pentru descarcerare şi o ambulanţă, precum şi două echipaje de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean Suceava. Poliţia efectuează cercetări pentru a stabili cauzele şi împrejurările în care s-a produs accidentul.

Mihaela SIMA

Citeste in continuare

StiriEst

Un tanar a ajuns la spital dupa ce a fost taiat cu un ciob de sticla. Atacatorul este liber

Publicat

on

De catre

Un tânãr de 34 de ani a ajuns in stare grava la un sputal din Iasi dupa ce partenwrul sau de pahar l-a taiat cu o sticla.  Cei doi se aflau pe teresa unui bar din Miclesti, când între ei a izbucnit un conflict. De aici si pana la violenta nu a mai fost decat un pas. Atacatorul, un temut recidivist condamnat pentru viol, a luat o sticlã, a spart-o de perete, dupã care a atacat victima. Agresorul a încercat sã îl rãneascã în zona gâtului, dar victima a reusit sa se apere cu mâna. Tanarul s-a ales cu mai multe rãni provocate cu ciobul de sticlã si a fost preluat de un echipaj SMURD si transportat la un spital din Iasi. In urma acestui incident atacatorul este cercetat în stare de libertate, pentru loviri si alte violente.

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est