Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Un medic de la Ambulanța Vaslui, nu salvează pacienții. Corpul de control al lui Arafat confirmă abaterile

Publicat

on

Numeroasele abateri disciplinare ale medicului Mohamad Awad s-au confirmat în urma anchetei desfășurate de corpul de control al Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), condus de Raed Arafat. Reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) au cercetat, pe durata câtorva săptămâni, fiecare caz reclamat de angajații Serviciul de Ambulanță Județean Vaslui, în baza declarațiilor date de aceștia Corpului de control al lui Raed Arafat, atunci când a fost la Vaslui, dar și a probelor existente în dispeceratul SAJ.

N-a supravegheat un pacient în stare critică

Rezultatele sunt devastatoare pentru Mohamad Awad, în condițiile în care în șase din cele șapte probleme semnalate de colegii medicului într-o scrisoare deschisă, toate petrecute doar în primele patru luni ale acestui an, acuzațiile se confirmă.

Astfel, Corpul de control a constatat, printre altele, că medicul Awad „nu a supravegheat și nu a monitorizat în cabina medicală” un pacient critic pe care-l transfera de la Spitalul din Bârlad la o unitate medicală din Iași.

Mai mult decât atât, în același caz nu și-a finalizat misiunea, conform obligațiilor pe care le avea, făcând schimbul de tură în timpul misiunii de urgență. Acest aspect a condus și la prelungirea transferului interspitalicesc cu aproximativ 45 de minute, „astfel că timpul de transfer pe cale terestră a fost mai lung decât permitea starea pacientului, putând duce la agravarea acesteia sau la instalarea unor complicații ireversibile”, se arată în raportul DSU.

A deviat un traseu de urgență cu 50 de kilometri

O situație similară a fost constatată de Corpul de control într-un alt caz de transfer al unui pacient critic, între spitale din Huși și Iași. Medicul Awad, în calitate de șef de echipaj, a decis devierea transferului prin Vaslui, pe un traseu mai lung cu aproximativ 50 de kilometri, pentru a face schimbul de tură, nefinalizându-și, astfel, misiunea, cum avea obligația legală.

Și în acest caz, s-a constatat că „timpul de transfer a fost mai lung decât permitea starea pacientului, putând duce la agravarea acesteia sau la instalarea unor complicații ireversibile”.

Întârzieri la program și refuzuri de a merge la urgențe

Corpul de control al secretarului de stat Raed Arafat a constatat și alte abateri disciplinare ale medicului Mohamad Awad, cum ar fi întârzierea la programul de lucru chiar și cu două ore, ori refuzul de a merge la urgențe medicale. 

Într-un alt caz sesizat de angajații SAJ, Mohamad Awad a fost reclamat că ar fi refuzat să elibereze un certificat de deces, deși ar fi avut obligația legală. Reprezentanții DSU au constatat că medicul „a completat în fișa de urgență prespitalicească date contradictorii, prin care a motivat refuzul eliberării certificatului constatator de deces, din care rezultă examinarea externă a cadavrului, completarea ritmului cardiac (în acest sens nu a fost identificat extrasul de defibrilator), deși, în secțiunea interpretare EKG, a fost consemnat «nu s-a efectuat», context în care ar fi trebuit motivată neînceperea manevrelor de resuscitare”.

10 abateri disciplinare

În total, Corpul de control al lui Arafat a descoperit nu mai puțin de zece abateri disciplinare ale medicului Mohamad Awad în urma analizei cazurilor reclamate.

În consecință, conducerea DSU a dispus o serie de măsuri, cum ar fi „finalizarea cercetării disciplinare potrivit competențelor Comisiei de disciplină și, după caz, a Consiliului etic cu privire la faptele comise de medicul Mohamad Awad, care constituie abateri disciplinare, în cazurile prezentate în mass-media în data de 15 mai 2019 și comunicarea rezultatelor către Departamentul pentru Situații de Urgență”. Pe lângă această cercetare disciplinară, medicul Awad va fi amendat cu sume cuprinse între 500 și 1.500 de lei. Doctorului de la SAJ Vaslui i se impută două articole din actul normativ, respectiv „necompletarea sau completarea incorectă a fișei medicale, conform reglementărilor legale în vigoare, de către echipajele de intervenție din cadrul serviciilor publice și private de urgență prespitalicească” și „nerespectarea protocoalelor de transfer interclinic al pacientului, conform reglementărilor legale în vigoare”.

Reprezentanții DSU nu ne-au precizat numărul de amenzi pe care i le vor aplica lui Mohamad Awad și nici cuantumul acestora.

Tot printre măsurile dispuse de DSU către SAJ Vaslui este și aceea a reinstruirii personalului operativ care activează în cadrul echipajelor de intervenție de urgență prespitalicească.

Lider de sindicat SAJ Vaslui: „Niște amenzi sunt mult prea puțin pentru gravitatea faptelor comise”

Sancțiunile date de DSU în cazul lui Mohamad Awad sunt considerate de cei care l-au reclamat pe medic o sancțiunea mult prea mică pentru numeroasele abateri constatate și, mai ales, gravitatea lor.

Salariații au pus în balanță cazul asistentei de la Bacău, care și-a lăsat nesupravegheată pacienta în partea din spate a ambulanței, motiv pentru care i s-a desfăcut contractul de muncă, și cele ale medicului Awad care, așa cum a constatat și Corpul de control a lui Arafat, a procedat identic cu un pacient în stare critică pe care l-a lăsat nesupravegheat aproximativ 50 de kilometri.

„Nu poți să judeci cazuri similare cu unități diferite de măsură. Tocmai pentru că este medic, ar fi trebuit să fie sancțiunea mai dură. De aceea, considerăm că niște amenzi sunt mult prea puțin pentru gravitatea faptelor comise de medicul Awad. Acum așteptăm ca și conducerea SAJ Vaslui să ne prezinte raportul în cadrul Comitetului director, să vedem ce decizii se vor mai lua”, a declarat, pentru Libertatea, liderului Sindicatului SAJ Vaslui, Leonte Condurache.
Libertatea

StiriEst

Vasluienii nemultumiti de Politia Locala! Cetateni terorizati de petrecareti, politisti platiti degeaba

Publicat

on

De catre

De ceva vreme curg nemultumirile la adresa Politiei locale. Curg pe internet si tot felul de filme, imagini si acuze la adresa sefilor de la Locala sau la adresa purtatorilor de cascheta. Retelele sociale sunt pline de reclamatii, dar cei in drept sa ia masuri se fac ca nu vad. Vasluienii care locuiesc in zonele periferice ale municipiului nu au liniste pe timpul verii. In fiecare seara, zeci de masini cu motoarele turate la maxim, terorizeaza cetatenii, la fel si unii motociclisti. Cu muzica duduind in boxe, “smecherii” Vasluiului, se aduna in parcari si se pun pe petrecut. In tot acest timp, atat Politia Rutiera cat si Politia Locala, ii admira! Ce face Politia Locala? NIMIC! Mai mult, in timp ce huliganii isi fac de cap prin oras, seful Politiei Locale, Sorinel Catana, are alte preocupari. Acum e de inteles avand in vedere dosarele cu numele sau care se plimba ba la DIICOT, ba la parchet. Cu toate acestea superiorii lui Catana nu iau nicio masura. Iata cateva din zecile de reclamatii la adresa Politiei Locale. 

“Mai scăpăm și noi de claxoanele „poliției” locale? Serios acum, nu poți opri două secunde pentru a te orienta după un loc de parcare, că te claxonează de parcă comiți cea mai mare contravenție. 99% din trecerile pentru pietoni nu au vizibilitate(băi nene, nu vezi pietonii decât în ultim moment) din cauza mașinilor parcate și ei mă claxonează pentru două secunde, cât mă orientez pentru a parca! Bravo nouă!”, a scris un vasluian pe facebook. 

“Toti strungarii de la fosta Mecanica sunt militieni acum”, spune un alt cetatean. 

“Gardienii publici au evoluat, au claxoane in loc de fluierasele alea… cu care fugareau cainii prin copou … sa nu faca pipi printre flori”, este parerea altui cetatean.

“Incompetenti, mai ales cand dirijeaza circulatia…unul iti face semn sa opresti unul iti face semn sa mergi”, sustine o femeie. 

Citeste in continuare

StiriEst

Un copil de 11 ani, părăsit de mamă şi orfan de tată, a rămas fără casă

Publicat

on

De catre

La 11 ani, părăsit de mamă şi orfan de tată, crescut de bunica sa şi rămas de curând fără un acoperiş deasupra capului, băiatul continuă să lupte. Casa în care locuia a fost mistuită de flăcări. Acum, el vrea să devină pompier, pentru a-i ajuta pe alţii să nu păţească la fel. Până atunci, oamenii şi autorităţile locale au sărit în ajutor pentru a ridica o nouă casă pentru cei doi.

Abel are doar 11 ani şi până acum, viaţa nu a fost prea prietenoasă cu el. A fost părăsit de mamă când avea un an. A rămas în grija tatălui, dar în urmă cu doi ani, bărbatul a fost omorât în bătaie la Piteşti, acolo unde plecase să muncească. Rămas doar cu bunica, băiatul a pierdut în urmă cu o săptămână tot ce avea. Un incendiu puternic le-a distrus casa. 

Viitoria Costache, mătuşa băiatului: Era casa micuţă, nu spaţiu, nu aia, chiar voia să facă şi ea băiţa, schimbase acoperişul şi voia să facă camera copilului, era zidită, tot, avea acoperişul pe ea. Şi o băiţă. Vânduse apartamentul în Sadu şi 250 de milioane i-au ars, i-a avut acolo.

Nicoliţa Negoiţă, bunica lui Abel: El a luat apa, ca să stingă focul, şi i-a sărit flama în faţă. El când a văzut s-a speriat şi a sărit repede pe geamul din spate.

Reporter: Ce mi-ai zis tu că vrei să te faci când o să fii mare?

Abel: Pompier. Vreau să salvez lumea.

Reporter: Pompier?

Abel: Da. Vreau să salvez lumea de ce mi s-a întâmplat mie, de incendii şi de toate.

Abel e un luptător şi crede în visul său. Este premiant la şcoală şi speră ca într-o zi să depăşească toate greutăţile. Cazul său a impresionat întreaga comunitate din Jupâneşti.

Oamenii şi autorităţile locale au pus mână de la mână şi vor acum să construiască o nouă casă pentru băiat şi pentru bunica lui. E nevoie însă de bani mulţi.

Cristian Diaconescu, directorul şcolii generale Jupîneşti: Este un copil care învaţă foarte bine, un copil conştiincios, un copil cuminte, un copil model pentru învăţământul din ziua de astăzi, în ciuda faptului că a trecut prin greutăţi foarte mari, mari ce să mai, moartea unui părinte. Am hotărât să strângem o sumă de bani pentru a ajuta copilul, toate cadrele didactice au fost de acord.

Edilul vrea ca până la iarnă, cei doi să aibă din nou un cămin. Cei care vor să ajute, o pot face prin donarea de materiale de construcţie şi mobilă, pe care le pot duce la sediul primăriei din Jupâneşti, judeţul Gorj.

Citeste in continuare

StiriEst

El este preotul care a sedus o fetiţă de 13 ani pe Facebook

Publicat

on

De catre

Un preot în vârstă de 44 de ani, din Constanţa, este bănuit că a sedus o fetiţă de 13 ani, pe Facebook, şi a pus-o să se fotografieze şi să se filmeze în ipostaze indecente.

Procurorii DIICOT şi luptătorii de la Trupele Speciale au făcut percheziţii inclusiv la biserică.

Totul a ieşit la iveală, luna trecută, după ce preotul ar fi trimis imagini explicite cu fetiţa unei colege de clasă a acesteia.

În această dimineaţă, procurorii DIICOT Iaşi, împreună cu ofiţeri BCCO Iaşi şi luptători de la Trupele Speciale, au efectuat două percheziţii într-o localitate din Constanţa, la locuinţa preotului şi la biserica în care acesta slujeşte.

Concret, procurorii fac cercetări ‘in rem’ într-un dosar de pornografie infantilă, iar astăzi au ridicat din locuinţa preotului suspectat şi din biserica în care acesta slujeşte, calculatoarele pe care acesta le-ar fi folosit pentru a o seduce pe fetiţa de 13 ani.

Fetiţă din Iaşi, sedusă pe Facebook de un preot din Constanţa

„În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în cursul anului 2019, o persoană de sex masculin, în vârstă de 44 de ani,  a determinat o minoră, în vârstă de 13 ani, să producă material pornografic, constând în crearea, cu ajutorul telefonului mobil, a unor imagini și înregistrări video în care aceasta apare ca având un comportament sexual explicit, precum şi să îi transmită şi pună la dispoziţie respectivul material pornografic cu minori.

Cu ocazia cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit faptul că, în cursul lunii iunie 2019, autorul faptei a distribuit, prin intermediul rețelelor de socializare, către o colegă de clasă a minorei, fotografiile în care aceasta apărea în ipostaze cu caracter sexual explicit”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Citeste in continuare

StiriEst

Tânăr din Botoşani bătut de două ori în aceeaşi seară. Prima dată în club, apoi la spital, de o fată

Publicat

on

De catre

Un tânăr de 23 de ani, din Botoşani, a mâncat bătaie de două ori în aceeaşi seară. Prima dată el a fost implicat într-un scandal, într-un club din oraş, apoi, după ce a fost transportat la spital, a fost din nou lovit, de această dată de o tânără, care i-a dat cu o sticlă în cap.

În ambele situaţii se pare că a fost agresat de un grup de fete.

Un tânăr din Botoşani a mâncat bătaie de două ori în aceeaşi seară de la un grup de tinere. Prima dată a fost bătut într-un club, suferind răni pentru care a solicitat o ambulanţă. El a fost tratat la faţa locului, apoi a fost transportat la spital pentru investigaţii medicale.

Însă, la spital îl aştepta acelaşi grup de tinere, iar una dintre ele l-ar fi lovit cu o sticlă în cap. Nu se cunoaşte motivul pentru care grupul de tinere s-a răzbunat pe el, însă la sosirea poliţiştilor el a spus că nu doreşte să depună plângere.

Citeste in continuare

StiriEst

Un tânăr pe scuter şi-a găsit sfârşitul, după ce a frânat târziu şi s-a izbit de o maşină, în Dumbrăveni

Publicat

on

De catre

Circula cu scuterul pe Drumul Naţional 29, când la o intersecţie nu a observat la timp că autoturismul din faţa sa a oprit să acorde prioritate unui pieton. A frânat prea târziu şi s-a izbit violent de autoturism. După impact, tânărul, care nu purta cască de protecţie, a fost aruncat pe şosea şi s-a lovit puternic la cap.

La câţiva metri de locul accidentului este o unitate medicală, iar salvatorii au ajuns imediat, dar nu au putut decât să constate decesul.

Şoferul maşinii a fost testat cu aparatul etilotest, iar rezultatul a ieşit negativ. 

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est