Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Un medic de la Ambulanța Vaslui, nu salvează pacienții. Corpul de control al lui Arafat confirmă abaterile

Publicat

on

Numeroasele abateri disciplinare ale medicului Mohamad Awad s-au confirmat în urma anchetei desfășurate de corpul de control al Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), condus de Raed Arafat. Reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) au cercetat, pe durata câtorva săptămâni, fiecare caz reclamat de angajații Serviciul de Ambulanță Județean Vaslui, în baza declarațiilor date de aceștia Corpului de control al lui Raed Arafat, atunci când a fost la Vaslui, dar și a probelor existente în dispeceratul SAJ.

N-a supravegheat un pacient în stare critică

Rezultatele sunt devastatoare pentru Mohamad Awad, în condițiile în care în șase din cele șapte probleme semnalate de colegii medicului într-o scrisoare deschisă, toate petrecute doar în primele patru luni ale acestui an, acuzațiile se confirmă.

Astfel, Corpul de control a constatat, printre altele, că medicul Awad „nu a supravegheat și nu a monitorizat în cabina medicală” un pacient critic pe care-l transfera de la Spitalul din Bârlad la o unitate medicală din Iași.

Mai mult decât atât, în același caz nu și-a finalizat misiunea, conform obligațiilor pe care le avea, făcând schimbul de tură în timpul misiunii de urgență. Acest aspect a condus și la prelungirea transferului interspitalicesc cu aproximativ 45 de minute, „astfel că timpul de transfer pe cale terestră a fost mai lung decât permitea starea pacientului, putând duce la agravarea acesteia sau la instalarea unor complicații ireversibile”, se arată în raportul DSU.

A deviat un traseu de urgență cu 50 de kilometri

O situație similară a fost constatată de Corpul de control într-un alt caz de transfer al unui pacient critic, între spitale din Huși și Iași. Medicul Awad, în calitate de șef de echipaj, a decis devierea transferului prin Vaslui, pe un traseu mai lung cu aproximativ 50 de kilometri, pentru a face schimbul de tură, nefinalizându-și, astfel, misiunea, cum avea obligația legală.

Și în acest caz, s-a constatat că „timpul de transfer a fost mai lung decât permitea starea pacientului, putând duce la agravarea acesteia sau la instalarea unor complicații ireversibile”.

Întârzieri la program și refuzuri de a merge la urgențe

Corpul de control al secretarului de stat Raed Arafat a constatat și alte abateri disciplinare ale medicului Mohamad Awad, cum ar fi întârzierea la programul de lucru chiar și cu două ore, ori refuzul de a merge la urgențe medicale. 

Într-un alt caz sesizat de angajații SAJ, Mohamad Awad a fost reclamat că ar fi refuzat să elibereze un certificat de deces, deși ar fi avut obligația legală. Reprezentanții DSU au constatat că medicul „a completat în fișa de urgență prespitalicească date contradictorii, prin care a motivat refuzul eliberării certificatului constatator de deces, din care rezultă examinarea externă a cadavrului, completarea ritmului cardiac (în acest sens nu a fost identificat extrasul de defibrilator), deși, în secțiunea interpretare EKG, a fost consemnat «nu s-a efectuat», context în care ar fi trebuit motivată neînceperea manevrelor de resuscitare”.

10 abateri disciplinare

În total, Corpul de control al lui Arafat a descoperit nu mai puțin de zece abateri disciplinare ale medicului Mohamad Awad în urma analizei cazurilor reclamate.

În consecință, conducerea DSU a dispus o serie de măsuri, cum ar fi „finalizarea cercetării disciplinare potrivit competențelor Comisiei de disciplină și, după caz, a Consiliului etic cu privire la faptele comise de medicul Mohamad Awad, care constituie abateri disciplinare, în cazurile prezentate în mass-media în data de 15 mai 2019 și comunicarea rezultatelor către Departamentul pentru Situații de Urgență”. Pe lângă această cercetare disciplinară, medicul Awad va fi amendat cu sume cuprinse între 500 și 1.500 de lei. Doctorului de la SAJ Vaslui i se impută două articole din actul normativ, respectiv „necompletarea sau completarea incorectă a fișei medicale, conform reglementărilor legale în vigoare, de către echipajele de intervenție din cadrul serviciilor publice și private de urgență prespitalicească” și „nerespectarea protocoalelor de transfer interclinic al pacientului, conform reglementărilor legale în vigoare”.

Reprezentanții DSU nu ne-au precizat numărul de amenzi pe care i le vor aplica lui Mohamad Awad și nici cuantumul acestora.

Tot printre măsurile dispuse de DSU către SAJ Vaslui este și aceea a reinstruirii personalului operativ care activează în cadrul echipajelor de intervenție de urgență prespitalicească.

Lider de sindicat SAJ Vaslui: „Niște amenzi sunt mult prea puțin pentru gravitatea faptelor comise”

Sancțiunile date de DSU în cazul lui Mohamad Awad sunt considerate de cei care l-au reclamat pe medic o sancțiunea mult prea mică pentru numeroasele abateri constatate și, mai ales, gravitatea lor.

Salariații au pus în balanță cazul asistentei de la Bacău, care și-a lăsat nesupravegheată pacienta în partea din spate a ambulanței, motiv pentru care i s-a desfăcut contractul de muncă, și cele ale medicului Awad care, așa cum a constatat și Corpul de control a lui Arafat, a procedat identic cu un pacient în stare critică pe care l-a lăsat nesupravegheat aproximativ 50 de kilometri.

„Nu poți să judeci cazuri similare cu unități diferite de măsură. Tocmai pentru că este medic, ar fi trebuit să fie sancțiunea mai dură. De aceea, considerăm că niște amenzi sunt mult prea puțin pentru gravitatea faptelor comise de medicul Awad. Acum așteptăm ca și conducerea SAJ Vaslui să ne prezinte raportul în cadrul Comitetului director, să vedem ce decizii se vor mai lua”, a declarat, pentru Libertatea, liderului Sindicatului SAJ Vaslui, Leonte Condurache.
Libertatea

StiriEst

Mai multe animale au fost ucise de flacarile unui incendiu

Publicat

on

De catre

Incendiu la o gospodărie din Berchișești, județul Suceava. 

La fața locului au intervenit pompierii militari ai subunităților din Gura Humorului, Suceava și Câmpulung Moldovenesc, împreună cu lucrătorii Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență Cornu Luncii, cu șapte autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD.

La sosirea echipajelor, flăcările se manifestau la casa de locuit și la anexele gospodărești. Incendiul a afectat și o parte din acoperișul locuinței învecinate, existând pericol de propagare la întreaga clădire.

Pe timpul intervenției, pompierii paramedici SMURD au acordat primul ajutor medical unei femei (69 ani), care a suferit un atac de panică. Ulterior, aceasta a fost transportată la Centrul de Primiri Urgențe al Spitalului din Gura Humorului, pentru investigații suplimentare.

Au ars: adăpostul de animale pe o suprafață de 120 mp, depozitul de furaje pe 80 mp, trei magazii, corp comun, pe 96 mp, adăpostul de animale pe 10 mp, magazia de lemne pe 30 mp, garajul pe 32 mp, camera centralei pe 8 mp, bucătăria de vară pe 24 mp, mansarda și acoperișul casei pe aproximativ 100 mp. S-au degradat parterul și fațada casei de locuit, precum și elemente de tâmplărie din PVC. În incendiu au pierit trei vaci, doi porci și păsări de curte.

La casa învecinată, au ars aproximativ 50 mp din astereala acoperișului și s-a degradat învelitoarea din tablă, pe aceeași suprafață, precum și elemente de tâmplărie din PVC.

Flăcările au izbucnit din zona adăpostului de animale, iar cauza probabilă a fost efectul termic al curentului electric, generat de un cablu electric defect.

Incendiul a fost lichidat la ora 11:00, iar pompierii au salvat obiecte de mobilier, materiale textile, aparate electrocasnice și parterul locuinței, precum și casa învecinată, cu bunurile aferente. ziardesuceava.ro

Citeste in continuare

StiriEst

Se redeschid salile de fitness. Regulile stricte care trebuie respectate

Publicat

on

De catre

Redeschiderea sălilor de fitness și culturism este un moment așteptat cu interes de foarte mulți români. În acest sens, preşedintele Federaţiei Române de Culturism şi Fitness, Gabriel Toncean, vine cu o veste importantă.

Sălile de culturism şi fitness din România se vor redeschide după 15 iunie, cu respectarea unui set de condiţii necesare pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus, a transmis Gabriel Toncean, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

“Ca urmare a discuțiilor pe care le-am purtat astăzi la Ministerul Sănătății, împreună cu reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică, mă bucur să vă pot anunța că vom putea face sport la aparate în curând. Este important de precizat că, în prima etapă, vor fi redeschise doar sălile cu aparate de forță, nu și cele care oferă exclusiv spațiu pentru aerobic”, a scris preşedintele Federaţiei Române de Culturism şi Fitness.

Printre măsurile de siguranță care sunt luate în calcul se află următoarele puncte:

– accesul în sală să se facă doar cu programare prealabilă;

– distanța între sportivi să fie de 4 metri pătrați;

– aparatele de aer condiționat vor fi folosite, însă va fi necesară curățarea filtrelor;

– se recomandă și aerisirea naturală;

– va fi permisă folosirea supravegheată a vestiarelor;

– nu va fi permisă folosirea dușurilor;

– în timpul antrenamentului se va lăsa un aparat liber, între două aparate folosite.

Toncean a mai transmis că până la data de 10 Iunie se va face publică lista finală a măsurilor de siguranță, care vor trebui respectate în interiorul sălilor de fitness.

Citeste in continuare

StiriEst

De la 1 iunie se redeschid terasele, circulatia va fi libera

Publicat

on

De catre

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut la Palatul Cotroceni o declarație de presă, în care a anunțat o serie de măsuri suplimentare de relaxare pentru data de 1 iunie.

  • Se redeschid terasele, plajele, competițiile sportive
  • Se renunță la declarația pe proprie răspundere
  • se reiau transporturile internaționale rutiere și feroviare

Președintele a precizat că este necesară o atenție foarte mare în continuare, deoarece aproape 200 de persoane infectate cu coronavirus se află încă la terapie intensivă, iar alte aproape 200 de infectări noi au fost depistate în ultimele 24 de ore.

“Dați-mi voie să vă spun că avem și astăzi aproape 200 de cazuri noi, aproape 200 de persoane la terapie intensivă. În consecință, în continuare atenție. În ce privește măsurile de relaxare, avem și câteva vești pozitive. Începând din 1 iunie, se reiau alte câteva activități. Astfel, de la 1 iunie, se redeschid terasele. Este clar ca e nevoie de unele măsuri foarte speciale, care vor fi comunicate ulterior. Vor exista 2 metri între mese, maxim 4 persoane la o masa și astfel ucrurile vor fi sub control”, a anunțat președintele.

Alte măsuri anunțate de Iohannis pentru 1 iunie

– Se va putea merge la plaja, cu pastrarea distantei de cel putin 2 metri intre scaunele de plajă.

– Va fi reluat transportul interlational rutier si feroviar.

– Se reiau spectacolele in aer liber, cu un numar de pana la maxim 500 de spectatori, asezati la distanta.

– deplasarile in afara localităților vor fi libere, nu va mai fi nevoie de declaratie cand iesim din localitate.

– competitiile sportive se vor putea relua, doar pentru sporturile care se practica in aer liber, fara spectatori. Fără sporturi de contact.

Citeste in continuare

StiriEst

ZIUA EROILOR-Mesajul primarului Vasile Paval

Publicat

on

De catre

Citeste in continuare

StiriEst

ZIUA ABSOLVENTULUI DE LICEU

Publicat

on

De catre

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est