Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Un roman a aflat pe patul de spital ca i-au murit sotia si copilul in Grecia

Publicat

in

Tragedie greacă cu români printre victime! Mama şi fiul care şi-au găsit sfârşitul în vacanţă erau din Cluj. Soţul femeii a aflat pe patul de spital că şi-a piedut familia în cel mai puternic ciclon care a lovit Grecia în ultimele trei decenii. Sute de români sunt martorii dezastrului în Halkidiki. Unii se pregătesc să plece mai devreme acasă, alţii încearcă să mai salveze ceva din concediul lor. În staţiuni e încă haos, sunt zone unde curentul, apa şi gazele sunt tăiate de două zile şi două nopţi. Reporterii Observator sunt în Grecia şi au adunat mărturii şi imagini din zonele devastate.

Halkidiki, un loc al bucuriei şi distracţiei altădată, peninsula disperării acum.Plajele sunt goale, iar urmele dezastrului se văd la tot pasul. Bucăţi de lemn, scaune rupte, haine, prosoape şi alte obiecte pierdute de turişti în fuga lor de moarte.

”E ca si cum as fi vazut moartea cu ochii. Am deschis usa si puterea vantului ma darama cu tot cu usa. Oameni pe strada, alergau, se ingramadeau, sa cada unul peste altul. Care mai de care zbiera, se vaita, era ca la apocalipsa”, povestește un supraviețuitor. Patronul localului unde doi români, mamă şi fiu şi-au găsit sfârşitul, e devastat de durere, a fost martorul tragediei.  

”Am închis uşile, ferestrele, am plâns. Este primul restaurant din staţiune, toţi oamenii vin aici să mânânce”, spune patronul grec.

Niciunul nu a anticipat pericolul mortal. Un copac smuls de vânt a fost aruncat peste terasă. Forţa vântului a fost atât de mare încât băieţelul de opt ani al românilor, a fost luat pe sus şi izbit de o fereastră.

”Era un grup de români care au luat masa, în momentul în care a început furtuna, o mare parte din ei fugit, din pacate doamna cu copilul din pacate au ales sa ramana sa se adaposteasca de ploaie, sa ramana sub aceasata copertina peste care s-a prabusit un copac”, dezvăluie un turist român.

Copilul a fost găsit primul, a fost urcat într-o maşină de localnici, dar a murit în drum spre spital. Pe Oana, mama lui, salvatorii au scos-o cu greu dintre ruine. A fost însă prea târziu. Soţul femeii a aflat la spital că şi-a pierdut familia.

Surse medicale sustin ca vineri dimineata romanul a parasit unitatea spitaliceasca. Se intoarce in tara pentru funeralii.

Vacanţa de vis s-a transformat acum în coşmar pentru sutele de români care mai sunt încă acolo. Multe din staţiuni sunt încă în beznă, fără curent electric şi gaz de 40 de ore.

ROXANA NICU, turistă româncă în Halkidiki: Este ora patru şi jumătate, în Kallithea, Halkidiki, abia a revenit curentul electric. Nu există apă curentă, nu doar aici, dar şi în celelalte staţiuni din braţul Kassandra. Din păcate, oamenii s-au cam panicat din cauza faptului că nu ai efectiv unde să mergi să mânânci.

Cândva, cea mai populată zonă din Kallithea, momentan este pustie.

GEORGE, patronul unui restaurant din Halkidiki: Este dificil, suntem în plin sezon. Problema este cu lipsa apei, cu electricitatea putem să rezolvăm.

Turiştii au luat drumul oraşelor care n-au fost atinse de furtună pentru a-şi face provizii de apă, alimente şi pentru a-şi încărca telefoanele mobile.

CRISTINA APOSTU, turistă româncă în Halkidiki: Sa cumpere baterii si lumanari pentru ca nu aveam asa ceva sI bineinteles ca preturile au cam explodat. Sunt suparata pentru ca cei de la agentii n-au dat un telefon sa intrebe daca suntem vii si nevatamati.

Unii au renunţat la vacanţă şi au plecat spre România. Internetul e plin de mesaje, de imagini şi de comentarii. Oamenii se întreabă unii pe alţii dacă staţiunile din Halkidiki sunt sigure. Alţii postează imagini din timpul furtunii. A fost cea mai puternică din ultimii 35 de ani.

Abia după tragedie, autorităţile elene au făcut testul unui sistem naţional de alertă în caz de dezastre. E prea târziu pentru turiştii a căror vacanţă s-a terminat pe un pat de spital. Furtuna din Halkidiki a ucis 7 oameni şi a rănit peste 140.

Ciclonul mediteranean care a făcut dezastru în nordul Greciei a fost alimentat de frontul de aer rece care a traversat ţara, după câteva zile de caniculă. Rezultatul a fost o furtună cu forţa unui uragan. Meteorologii avertizează că un nou ciclon va lovi duminică aceleaşi regiuni din Grecia.

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.