Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Un roman a aflat pe patul de spital ca i-au murit sotia si copilul in Grecia

Publicat

on

Tragedie greacă cu români printre victime! Mama şi fiul care şi-au găsit sfârşitul în vacanţă erau din Cluj. Soţul femeii a aflat pe patul de spital că şi-a piedut familia în cel mai puternic ciclon care a lovit Grecia în ultimele trei decenii. Sute de români sunt martorii dezastrului în Halkidiki. Unii se pregătesc să plece mai devreme acasă, alţii încearcă să mai salveze ceva din concediul lor. În staţiuni e încă haos, sunt zone unde curentul, apa şi gazele sunt tăiate de două zile şi două nopţi. Reporterii Observator sunt în Grecia şi au adunat mărturii şi imagini din zonele devastate.

Halkidiki, un loc al bucuriei şi distracţiei altădată, peninsula disperării acum.Plajele sunt goale, iar urmele dezastrului se văd la tot pasul. Bucăţi de lemn, scaune rupte, haine, prosoape şi alte obiecte pierdute de turişti în fuga lor de moarte.

”E ca si cum as fi vazut moartea cu ochii. Am deschis usa si puterea vantului ma darama cu tot cu usa. Oameni pe strada, alergau, se ingramadeau, sa cada unul peste altul. Care mai de care zbiera, se vaita, era ca la apocalipsa”, povestește un supraviețuitor. Patronul localului unde doi români, mamă şi fiu şi-au găsit sfârşitul, e devastat de durere, a fost martorul tragediei.  

”Am închis uşile, ferestrele, am plâns. Este primul restaurant din staţiune, toţi oamenii vin aici să mânânce”, spune patronul grec.

Niciunul nu a anticipat pericolul mortal. Un copac smuls de vânt a fost aruncat peste terasă. Forţa vântului a fost atât de mare încât băieţelul de opt ani al românilor, a fost luat pe sus şi izbit de o fereastră.

”Era un grup de români care au luat masa, în momentul în care a început furtuna, o mare parte din ei fugit, din pacate doamna cu copilul din pacate au ales sa ramana sa se adaposteasca de ploaie, sa ramana sub aceasata copertina peste care s-a prabusit un copac”, dezvăluie un turist român.

Copilul a fost găsit primul, a fost urcat într-o maşină de localnici, dar a murit în drum spre spital. Pe Oana, mama lui, salvatorii au scos-o cu greu dintre ruine. A fost însă prea târziu. Soţul femeii a aflat la spital că şi-a pierdut familia.

Surse medicale sustin ca vineri dimineata romanul a parasit unitatea spitaliceasca. Se intoarce in tara pentru funeralii.

Vacanţa de vis s-a transformat acum în coşmar pentru sutele de români care mai sunt încă acolo. Multe din staţiuni sunt încă în beznă, fără curent electric şi gaz de 40 de ore.

ROXANA NICU, turistă româncă în Halkidiki: Este ora patru şi jumătate, în Kallithea, Halkidiki, abia a revenit curentul electric. Nu există apă curentă, nu doar aici, dar şi în celelalte staţiuni din braţul Kassandra. Din păcate, oamenii s-au cam panicat din cauza faptului că nu ai efectiv unde să mergi să mânânci.

Cândva, cea mai populată zonă din Kallithea, momentan este pustie.

GEORGE, patronul unui restaurant din Halkidiki: Este dificil, suntem în plin sezon. Problema este cu lipsa apei, cu electricitatea putem să rezolvăm.

Turiştii au luat drumul oraşelor care n-au fost atinse de furtună pentru a-şi face provizii de apă, alimente şi pentru a-şi încărca telefoanele mobile.

CRISTINA APOSTU, turistă româncă în Halkidiki: Sa cumpere baterii si lumanari pentru ca nu aveam asa ceva sI bineinteles ca preturile au cam explodat. Sunt suparata pentru ca cei de la agentii n-au dat un telefon sa intrebe daca suntem vii si nevatamati.

Unii au renunţat la vacanţă şi au plecat spre România. Internetul e plin de mesaje, de imagini şi de comentarii. Oamenii se întreabă unii pe alţii dacă staţiunile din Halkidiki sunt sigure. Alţii postează imagini din timpul furtunii. A fost cea mai puternică din ultimii 35 de ani.

Abia după tragedie, autorităţile elene au făcut testul unui sistem naţional de alertă în caz de dezastre. E prea târziu pentru turiştii a căror vacanţă s-a terminat pe un pat de spital. Furtuna din Halkidiki a ucis 7 oameni şi a rănit peste 140.

Ciclonul mediteranean care a făcut dezastru în nordul Greciei a fost alimentat de frontul de aer rece care a traversat ţara, după câteva zile de caniculă. Rezultatul a fost o furtună cu forţa unui uragan. Meteorologii avertizează că un nou ciclon va lovi duminică aceleaşi regiuni din Grecia.

StiriEst

Medicii si asistentele sunt controlati de paznici cand pleaca din spital. Iata motivul!

Publicat

on

De catre

Angajaţii Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Vaslui sunt verificaţi de reprezentanţii firmei de pază la ieşirea de la serviciu, după ce în ultima perioadă au existat informaţii conform cărora anumite persoane ar ieşi cu medicamente sau materiale sanitare din incinta unităţii medicale. Potrivit managerului SJU Vaslui, Ana Rinder, spitalul a încheiat de la începutul lunii ianuarie un contract nou cu o firmă de pază, iar astfel de verificări au loc cu respectarea prevederilor contractuale, motiv pentru care nu ar trebui să existe nemulţumiri în rândul celor verificaţi. 

‘Angajaţii firmei de pază realizează controale inopinate, conform atribuţiilor stipulate în contract. Nu cred că aceste verificări trebuie să reprezinte motiv de nemulţumire pentru nimeni, atâta timp cât nu există nimic de ascuns. Dacă cineva iese cu o sacoşă din spital şi angajatul firmei de pază consideră că persoana respectivă trebuie verificată, se efectuează controlul, chiar dacă este vorba despre un medic. Nu sunt controale făcute cu rea-voinţă sau pentru a acuza pe cineva’, a declarat managerul SJU Vaslui, Ana Rinder. Conducerea SJU Vaslui a solicitat în mai multe rânduri pacienţilor sau aparţinătorilor să semnaleze dacă nu primesc în spital medicamentele necesare sau dacă sunt puşi să cumpere anumite materiale sanitare necesare pe perioada internării.

Mihaela SIMA

Citeste in continuare

StiriEst

Ministerul Sanatatii recunoaste ca au existat alerte cu noul coronavirus. Cati oameni au murit

Publicat

on

De catre

Ministerul Sănătăţii anunţă că au existat alerte privind posibilitatea infectării cu coronavirus în Cluj, Timişoara, Constanţa şi Bucureşti, însă au fost infirmate. Instituţia precizează că se iau măsuri speciale pentru 25 de români aflaţi în China, care vor ateriza marţi pe aeroportul din Otopeni.

„Până în acest moment, s-a monitorizat întreaga circulaţie a persoanelor care vin spre România, din aria geografică a Chinei, pe criterii epidemiologice. Alerte au fost la Cluj, Timişoara, Constanţa şi Bucureşti, dar toate au fost infirmate”, anunţă Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat remis cu privire la activitatea comitetului interministerial pentru monitorizarea şi managementul potenţialelor infecţii cu noul coronavirus.

Instituţia precizează că ia măsuri speciale pentru un ansamblul folcloric din Mioveni, format din 25 de persoane, care în acest moment se află în Beijing-China şi va sosi pe aeroportul din Otopeni, marţi, ora 15.00, subliniind că deja oficialii români ai ambasadei au luat legătura cu aceştia.

„Cât priveşte situaţia instrumentiştilor care au fost pentru o perioadă de 40 de zile, într-un turneu din China, DSP judeţean verifică starea lor de sănătate zilnic. Până în prezent nu există suspiciuni de pneumonie cu noul coronavirus, la niciuna din persoanele din acest grup”, mai transmite Ministerul Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii transmite că pe 26 ianuarie, ora 9:00 existau 2.061 cazuri confirmate, din care 56 decese:

„ 2.061 cazuri confirmate, din care 56 decese: China continentală 2019 cazuri, din care 56 decese; Thailanda – 6 cazuri; Japonia – 3 cazuri; Macao – 2 cazuri; Coreea de Sud – 3 cazuri; Hong Kong – 5 cazuri; Taiwan – 3 cazuri; Singapore – 4 cazuri; Malaysia – 3 cazuri; Nepal – 1 caz; Vietnam – 2 cazuri; Statele Unite – 2 cazuri; Canada – 1 caz; Franţa – 3 cazuri”, se mai arată în comunicat.

Comitetul interministerial pentru monitorizarea şi managementul potenţialelor infecţii cu noul coronavirus, format din specialişti, sub coordonarea miniştrilor din Ministerul Sănătăţii, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, întrunit pe 22 ianuarie, a recomandat un set de măsuri pentru aeroporturi, cât şi pentru unităţile medicale sanitare.

Comitetul recomandă pentru aeroporturi:

• Instalarea de scannere termice pe fluxurile de pasageri pentru detectarea pasagerilor a căror temperatură corporală este ≥ 38o. Implementarea acestei măsuri se va decide, luni, 27.01.2020, cu toţi factorii decizionali.

• Asigurarea distribuirii de pliante de informare pentru aeroporturi (pregătite de INSP – CNSCBT la porţile îmbarcare/sosire, control paşapoarte, zone de aşteptare etc.)

• Expunerea la loc vizibil pe fluxurile de pasageri a unor afişe informative (pregătite de INSP – CNSCBT la porţile îmbarcare/sosire, control paşapoarte, zone de aşteptare etc.);

• Asigurarea permanenţei de asistenţă medicală (24/24 – 7/7), în cadrul cabinetelor medicale din aeroporturi, către care vor fi îndrumaţi pasagerii ce prezină simptomatologie respiratorie/febră;

• Asigurarea cabinetelor medicale din incinta aeroporturilor cu cantităţi suficiente de materiale de protecţie pentru personal (măşti şi mănuşi, precum şi cu dezinfectanţi pentru mâini şi suprafeţe;

• Asigurarea personalului aeroporturilor care vine în contact nemijlocit cu pasagerii, cu cantităţi suficiente de materiale de protecţie (măşti şi mănuşi), precum şi cu dezinfectanţi pentru măini şi suprafeţe.

De asemenea, pentru măsuri în unităţile sanitare, comitetul recomandă următoarele:

• Redactarea definiţiei de caz conform recomandării OMS şi informarea medicilor de familie a Unităţilor de Primiri Urgenţe, precum şi a tuturor unităţilor spitaliceşti;

• Unităţile medicale desemnate să preia cazurile sunt spitalele de boli infecţioase din Iaşi, Timişoara, Constanţa, Cluj, iar în Bucureşti – INBI ”Matei Balş”şi SCBIT ”Victor Babeş”);

• Redactarea unui chestionar în baza căruia, în urma aplicării definiţiei de caz, pacientul să poată fi îndrumat către o unitate sanitară, secţie sau spital de boli infecţioase. Pacienţii suspecţi vor fi izolaţi în condiţiile necesare pentru bolile infecţioase cu transmitere aerogenă şi cu respectarea precauţiunilor universale;

• Personalul din toate UPU/CPU/camere de gardă vor avea obligaţia ca pe tot parcursul serviciului să poarte echipament de protecţie specific (mască şi mănuşi);

• Unităţile sanitare au obligaţia să asigure personalului substanţele dezinfectante pentru mâini şi pentru suprafeţe în cantităţi suficiente;

• Primele cazuri suspecte vor fi dirijate către INBI ”Matei Balş”, unde vor fi izolate pentru asistenţă de specialitate (izolare, diagnosticare şi tratament);

• INBI ”Matei Balş” va redacta protocolul de diagnostic şi tratament care va fi pus la dispoziţia centrelor nominalizate.

O altă recomandare prevede difuzarea zilnică a unui buletin informativ pentru public, de către comitetul interministerial, unde se vor comunica informaţii noi cu privire la evoluţia potenţialelor infecţii cu noul coronavirus, cât şi eventualele măsuri dispuse, dar şi recomandări din partea organizaţiilor internaţionale.

Citeste in continuare

StiriEst

Protestele grefierilor fata de modificarea pensiilor continua. Personalul intrerupe activitatea luni si marti

Publicat

on

De catre

Grefierii protestează, luni şi marţi, faţă de modificările care vizează pensia de serviciu şi anunţă că vor intra în instanţe doar pentru judecarea cauzelor urgente şi a dosarelor cu arestaţi. Luni, în intervalul orar 10.00-12.00, şi marţi pe durata întregii zile, va fi întreruptă activitatea.

Grefierii anunţă că protestează faţă de abrogarea prevederilor care reglementează dreptul la pensia de serviciu a grefierilor în sesiunea extraordinară a Parlamentului României de marţi. Potrivit unui comunicat de presă, protestele se vor desfăşura după cum urmează:

Luni:

– grefierii planificaţi în şedinţe de judecată vor participa numai la judecarea cauzelor urgente şi a celor cu arestaţi, permiţând accesul publicului cu doar 5 minute înainte de intrarea completului de judecată şi nu vor efectua niciun fel de activităţi specifice funcţiei sau alte acte de procedură decât cele pentru soluţionarea cauzelor urgente;

– întreg personalul va protesta prin întreruperea totală a activităţii în intervalul orar 10:00-12:00, timp în care nu va fi efectuat niciun fel de act de procedură sau activitate specifică funcţiei fiecărui salariat în parte.

Marţi:

– grefierii planificaţi în şedinţe de judecată vor participa numai la judecarea cauzelor urgente şi a celor cu arestaţi, permiţând accesul publicului cu doar 5 minute înainte de intrarea completului de judecată şi nu vor efectua niciun fel de activităţi specifice funcţiei sau alte acte de procedură decât cele pentru soluţionarea cauzelor urgente;

– întreg personalul va protesta prin întreruperea totală a activităţii pe tot parcursul zilei – ziua votului în Plen a proiectului de lege privind abrogarea pensiei de serviciu.

„În funcţie de soluţiile legislative care vor fi adoptate de către Parlament sau asumate de către Guvern şi în urma concluziilor şedinţei cu prim-ministrul României, se va întruni Adunarea Generală Extraordinară a SNGJ Dicasterial pentru a hotărî formele de protest ce vor fi asumate în continuare”, se mai arată în sursa citată.

Comunicatul de presă este semnat de Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare DICASTERIAL, Sindicatul Dreptatea Vrancea, Sindicatul SinJust Bihor, Sindicatul Liber al Lucrătorilor din Justiţie ”Grefierul” Alba, Sindicatul Dreptatea Bacău, afiliate la Federaţia PUBLISIND.

Mihaela SIMA

Citeste in continuare

StiriEst

Primarul care a recunoscut ca a abuzat sexual doua minore in sediul Primariei, exclus din PNL

Publicat

on

De catre

Primarul comunei ieşene Mogoşeşti Siret, Damian Butnariu, a fost exclus din PNL Iaşi în cadrul Biroului Politic Judeţean, după ce acesta a recunoscut în instanţă că a făcut sex cu două tinere chiar în sediul Primăriei.

Potrovit reprezentanţilor PNL Iaşi, decizia de excludere a lui Damian Butnariu a fost luată în unanimitate în cadrul Biroului Politic Judeţean.

„E o situaţie regretabilă ce s-a întâmplat în ultimul timp cu primarul de la Mogoseşti. Aşa cum am promis, în primul Birou Politic Judeţean care a avut loc după publicarea acestei situaţii am luat decizia în unanimitate de a-l exclude pe primarul comunei Mogosesti Siret şi bineînţeles că motivul este de încălcare a valorilor şi principiilor şi a codului etic al PNL”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Romeo Vatră, purtătorul de cuvânt al PNL Iaşi.

Primarul comunei Mogoşeşti Siret a recunoscut în instanţă, unde era audiat ca martor într-un dosar în care erau judecate cinci persoane pentru trafic de minori şi complicitate la viol, că a întreţinut relaţii sexuale cu două fete chiar în sediul Primăriei. Totul a plecat de la o plângere a uneia dintre fete împotriva unuia dintre inculpaţi.

„Martorul a confirmat faptul că, în cursul lunii septembrie a anului 2007, a întreţinut raporturi sexuale orale în sediul primăriei, cu numita (..) şi cu persoana vătămată (…), care i-au fost aduse de către inculpatul (…) plătindu-i inculpatului, pentru serviciile sexuale prestate de cele două tinere, suma de 100 sau 150 lei”, potrivit motivării. După ce faptele au apărut în presă, primarul a scris pe Facebook că e mândru de ceea ce a făcut ca edil şi că are puterea să recunoască dacă greşeşte. De asemenea, edilul anunţa că vrea să se suspende din PNL.

Citeste in continuare

StiriEst

O fata de 15 ani, cu dizabilitati, agresata sexual de fostul iubit al mamei

Publicat

on

De catre

Un bărbat este suspectat că a agresat sexual o fată de 15 ani, pe care mama acesteia a lăsat-o în grija lui pentru o noapte. Femeia a anunţat poliţia, care a început cercetări în acest caz. Femeia ar fi dus fata la locuinţa bărbatului din localitatea vasluiană Băcani, unde a lăsat-o peste noapte, pentru că avea de rezolvat nişte probleme. Când a venit să o ia, fata i-ar fi povestit ce s-a întâmplat. Mama a anunţat imediat poliţia, care a început cercetări în acest caz.

„În cauză a fost deschis un dosar penal, fiind efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de viol, urmând să fie luate măsurile legale”, a declarat Bogdan Gheorghiţă, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui. Potrivit unor surse din anchetă, fata este cu dizabilităţi. Cazul a ajuns şi în atenţia Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vaslui.

„Am fost sesizaţi de poliţie cu privire la acest caz în vederea participării la audierea minorei, cazul fiind anchetat de organele competente. În acest moment, minora locuieşte la domiciliul mamei, împreună cu aceasta, iar în ceea ce priveşte intervenţia instiuţiei noastre, aceasta va viza acordarea serviciilor de consilere şi suport psiho-emoţional pentru minoră”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Irina Câmpeanu, purtătorul de cuvânt al DGASPC Vaslui. Cercetările în acest caz continuă.

Citeste in continuare

Woo Commerce Sidebar Widget Area

Woo Commerce Sidebar Widget Area

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est