Conecteaza-te cu noi

StiriEst

IGNATIE: “Putem ajunge ucenici ai lui Hristos dacă suntem oameni sinceri, neipocriţi, neprefăcuţi…”

Publicat

on

Episcopul Huşilor, a participat la hramul bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Chişinău.

Potrivit calendarului neîndreptat, ţinut de majoritatea credincioşilor din Mitropolia Basarabiei, Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt sărbătoriţi în data de 12 iulie. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, alături de Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, şi de Preasfinţitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.

După citirea Sfintei Evanghelii, Părintele Episcop Ignatie a rostit un cuvânt de învăţătură în care i-a descris pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel:

„Când ne gândim la Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, credem că ei sunt cei care au înţeles cel mai bine lucrarea lui Hristos în lumea aceasta. Sfântul Petru îl întruchipează pe omul credincios, dar cu îndoielile sale. Sfântul Apostol Pavel îl reprezintă pe omul care are o râvnă foarte mare, însă este foarte important să canalizeze râvna aceasta, fervoarea aceasta, înspre misiunea lui Hristos. Noi ne gândim că Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, fiind numiţi verhovnicii apostolilor, sunt cei mai buni dintre aceştia. Dacă ne uităm în Sfânta Scriptură, vedem că au avut aceleaşi trăiri ca şi noi, oamenii.”

Ierarhul Huşilor a vorbit despre modelul pe care îl constituie Sfântul Apostol Petru chiar şi pentru cei care au îndoieli în credinţă:  

„Petru s-a îndoit! Era un om credincios, întotdeauna mărturisea cu sinceritate ce era în inima lui. Nu era ipocrit, prefăcut, ci sincer şi deschis. Ori de câte ori intra în dialog cu Hristos, Îi încredinţa gândurile, trăirile, simţirile din inima lui. Prin urmare, cei care spun că Dumnezeu poate nu îi iubeşte dacă ei se îndoiesc, îl au exemplu pe Sfântul Apostol Petru, care nu numai că s-a îndoit, ci s-a şi lepădat de El, când Hristos avea cea mai mare nevoie să-i fie aproape, în vremea Pătimirilor.

Petru se leapădă în mod conştient. Este întrebat de trei ori dacă era în preajma lui Iisus. Se leapădă de trei ori de Dumnezeu. Renunţă la dragostea şi la mărturisirea sinceră faţă de Dumnezeu-Omul, Iisus Hristos. După Înviere, Hristos îl iartă şi îl reabilitează.

Putem ajunge, fiecare dintre noi, ucenici ai lui Hristos, precum Sfântul Apostol Petru, dacă suntem oameni sinceri, neipocriţi, neprefăcuţi, dacă Îi spunem lui Dumnezeu exact ceea ce gândim, chiar şi atunci când avem îndoieli. Toţi avem momente de îndoială, de necredinţă, ne pierdem curajul în vâltoarea grijilor şi a încercărilor care vin în viaţa noastră. Este important să fim oameni sinceri, pentru că Dumnezeu iubeşte oamenii sinceri.”

 Totodată, Preasfinţia Sa, pornind de la exemplul Sfântului Apostol Pavel, a vorbit despre evidenţa prezenţei şi lucrării lui Dumnezeu, în pofida opoziţiei sau negării care vin din partea oamenilor:

„Sfântul Apostol Pavel, prin exemplul vieţii sale, ne învaţă că, oricât de netrebnici am fi, chiar de am fi vrăjmaşi ai lui Dumnezeu, chiar dacă Îl criticăm pe Dumnezeu şi punem la îndoială existenţa Lui, mai avem o nădejde! Dumnezeu este atât de delicat, încât vrea întoarcerea noastră, a fiecăruia în parte. Vrea să ni se descopere, să ne împărtăşească lumina Sa dumnezeiască, precum lui Pavel pe drumul Damascului.

Oricât s-ar opune cineva credinţei în Dumnezeu, valorilor Evangheliei, va veni o vreme, un moment similar cu cel din drumul Damascului, când îl va schimba Dumnezeu, aşa cum l-a schimbat pe Sfântul Apostol Pavel. Îi spune: „Saule Saule, de ce Mă prigoneşti? … Greu îţi este să loveşti cu piciorul în ţepuşă”.

Hristos, prin acest cuvânt vrea să îi spună: „Oricât încerci să nu crezi în Mine, să Mă negi, să-i prigoneşti pe cei care cred în Mine, Cel care M-am răstignit, am murit şi am Înviat pentru ei, nu poţi să negi evidenţa!”

Existenţa lui Hristos este o evidenţă, o claritate pe are nu o poţi nega niciodată.”

StiriEst

Cum a ajuns sa arda de viu un copil de trei ani. A fost lasat dormind langa soba

Publicat

on

De catre

Un copil in varsta de 3 ani din judetul Vaslui se zbate intre viata si moarte, dupa ce o scanteie din soba i-a aprins hainele, in timp ce dormea. Medicii de la Ambulanta si de la SMURD l-au gasit pe baiat constient, dar cu arsuri pe 75 la suta din suprafata corpului. A fost stabilizat si transferat la Iasi. Baiatul dormea singur, in casa, in timp ce parintii sai se ocupau de treburile gospodariei. La un moment dat, alertata de tipetele copilului,  mama a fugit intr-un suflet si l-a gasit pe pat, cuprins de flacari. Se pare ca o scanteie din soba a sarit pe hainele copilului si asa s-a ajuns la un pas de tragedie. Ingrozita, femeia a stins focul si a sunat la 112. Un echipaj de la Ambulanta Barlad a ajuns in zona si l-a gasit pe copil constient, insa in stare grava. Prezenta arsuri de gradele 2 si 3 pe aproape tot corpul, asa ca a fost solicitat ajutorul echipajului de Terapie Intensia Mobila de la SMURD Vaslui. Zeci de minute, medicii l-au ingrijit si stabilizat, iar dupa evaluare, au decis sa il transporte la unitatea spitaliceasca cea mai apropiata, la Barlad. “Ambulanta si SMURD Vaslui au intervenit la Manzati, in comuna Ibanesti, pentru un baiat de 3 ani, care prezenta arsuri. Mai exact, copilul dormea pe pat, era singur in camera, nesupravegheat, o scanteie a sarit din soba si i-a aprins hainele. Am gasit copilul  constient, coerent, dar prezenta o arsura pe o suparafata foarte mare, aprox 75 la suta, de gradele II si III. Era in soc hipovolemic, cu tulburari de respiratie. A suferit arsuri ale cailor respiratorii”, a declarat Dan Ungureanu, SAJ Vaslui. 

Mihaela SIMA

Citeste in continuare

StiriEst

Copil in stare grava dupa ce hainele de pe el au luat foc

Publicat

on

De catre

Ambulanța de Terapie Intensivă Mobilă, se deplasează spre localitatea Băcani pentru a prelua de pe o ambulanță aparținând SAJ Vaslui, un copil în vârstă de 3 ani. Potrivit medicilor, copilul a suferit arsuri pe o suprafață de aproximativ 60 la suta din suprafața corpului. Copilul este într-o stare gravă și urmează sa fie intubat.

Copilul a fost evaluat de echipajul TIM. Are arsuri de gradele 1 si 2 pe 70 la suta di suprafața corpului. Va fi transportat la spitalul de urgenta bârlad, unde va fi stabilizat. Dacă medicii de aici vor decide ca minorul rezista peste noapte, va fi transferat maine dimineata cu elicopterul la bucurești. Dacă nu, pacientul va ajunge în capitală la spitalul gr alexandrescu in cursul nopții, cu echipajul TIM.

Citeste in continuare

StiriEst

O sectie a Spitalului de Urgenta Vaslui, inchisa dupa depistarea unor infectii nosocomiale

Publicat

on

De catre

Conducerea DSP Vaslui a dispus măsuri imediate la Spitalul de Urgență după ce la Secția de Ortopedie a fost descoperită o infecţie nosocomială. “Au fost raportate o serie de infectii nosocomiale. In urma verificarilor au fost recomandate o serie de masuri, conform protocolului in astfel de cazuri. Numarul de infectii se raporteaza la sfarsitul lunii. Am dispus de asemenea, izolarea pacientilor”, a declarat Mihaela Vlada, directorul DSP Vaslui. 

Potrivit sursei citate, DSP a mai dispus ca spitalul să-şi facă dezinfecţii şi personalul medical – doctori, asistente medicale – de pe secţiile amintite să fie testat.

Reprezentanţii DSP au făcut pentru toate unităţile sanitare din judeţ recomandări de ordin general; precum intensificarea curăţeniei, o mai atentă sterilizare a instrumentarului, o mai mare atenţie la circuitul personalului medical, pacienţilor, aparţinătorilor şi nu în ultimul rînd a atras atenţia asupra modului de colectare a deşeurilor, în general, şi a celor medicale, în special.  Potrivit conducerii Spitalului de Urgenta Vaslui, reprezentantii celei mai mari unitati sanitare din judet, au decis inchiderea sectiei pentru dezinfectie. 

Pacientii externati sau mutati in alte sectii

Dupa ce Spitalul de Urgenta a declarat la DSP existenta celor trei cazuri de pacienti cu clostridium, bolnavii au fost in mare parte externati sau mutati la Sectia de Boli Infectioase. “Am anuntat DSP Vaslui cu privire la situatia de la Sectia de Ortopedie. O parte din bolnavi au fost externati, iar doi pacienti au fost transferati la Sectia de Boli Infectioase. Am luat decizia sa inchidem sectia pentru rezolvarea problemei, ne-am mobilizat imediat, am chemat personal din concediu, astfel incat lcururile sa reintre in normal. Pentru pacientii care se vor interna in aceasta perioada la Ortopedie am relocat doua saloane de la alta sectie”, a declarat Ana Rinder, managerul SJU Vaslui

Clostridium difficile este prezent în mod obişnuit în flora bacteriană a colonului la mai mult de 50% dintre copiii sub un an, procentul scăzînd la aproximativ 3-5% la persoanele adulte. Acest bacil se găseşte şi în mediul ambiant (sol, apă, fîn) şi în intestinal animalelor domestice: bovine, cabaline, măgari, cîini, pisici, dar şi la răzătoare. Sporii acestui bacil sînt foarte rezistenţi în mediul extern şi pot trăi în mediul înconjurător de la cîteva luni, pînă la cîţiva ani. Infecţia nosocomială, sau infecţia intraspitalicească, este acea infecţie care nu este prezentă sau care nu se află în perioada de incubaţie în momentul în care pacientul s-a internat în spital şi se supraadaugă bolii pentru care s-a internat. Infecţiile nosocomiale pot să fie în legătură cu deficienţe de igienă, sterilizare, manevre sau îngrijiri medicale. Acest tip de infecţie se produce într-un spital, fie între pacienţi de boli diferite care ajung în contact unii cu alţii, fie de la bolnavi sau purtători proveniţi din rîndul personalului de îngrijire. De obicei această infecţie este post-operatorie.

Mihaela SIMA

Citeste in continuare

StiriEst

Lectie de omenie! O femeie amarata imparte un covrig cu un caine-FOTO

Publicat

on

De catre

Un om si un caine!

Nu hainele, nu masina sau casa te definesc ca om. Faptele fac diferenta. Mai rar vezi astfel de scene, în Vaslui. Femeia din imagini este una necajita, dar atat de frumoasa la suflet, pentru ca si-a împărțit covrigul cu un caine, pentru dovada sincera de bunatate! Ea a luat doar o înghițitură!

Mihaela SIMA

Citeste in continuare

StiriEst

Ajuta un copil sa zambeasca de Craciun -FOTO

Publicat

on

De catre

În judetul Vaslui, acolo unde sărăcia bântuie la tot pasul, cațiva oameni inimoși  își dedică timpul liber viaţa carităţii şi ajutorării semenilor. Sunt iubiți și respectați pentru simplul fapt ca salvează şi hrănesc sufletele abandonate sau sărace.

Campania „Magia Crăciunului”, -Ajut un copil sa zâmbească de Crăciun, a ajuns la cea de-a 3 ediție. Cinci oameni cu suflet mare, Radu Andreea, Plăcintă Alina, si alti 2 spiridusi anonimi in frunte cu inițiatorul proiectului Alexandru Bucur, ii invita pe toti cei care pot si vor sã se alãture campaniei, sã facã un dar de sarbatori pentru copiii sarmani si pentru cei care ne-ar putea fi pãrinti sau bunici. “Apropierea sãrbãtorilor  ne copleseste de fiecare datã cu emotie si ne reaprinde dorinta de a fi mai aproape de semenii nostri care sunt greu încãrcati de suferintã, neajunsuri si sãrãcie.

Un dar adevãrat si usor de oferit e acela care vine din suflet, pe care îl oferi cu bucurie, si care prin faptul cã l-ai oferit îti aduce împlinire si multumire. Cadoul de Crăciun va contine jucarii, produse traditionale specifice si necesare pe masa unei familii, alimente neperisabile care vor face ca masa sãrbãtorilor de iarna sã fie mai bogatã pentru cei care poate multi ani nu s-au mai putut bucura de aceste sãrbãtori pline de emotie si sperantã. Pentru mai multe informatii ne puteti contacta la numerele de telefon: 0724711342 – Alexandru Bucur sau 0754870585-Radu Andreea Copiii si bãtrânii vã multumesc anticipat pentru darurile voastre”, a declarat Alexandru Bucur.

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est