Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Casele construite de voluntari pentru sărmani au ajuns o ruină din cauza statului

Publicat

in

Un cartier de case, construit de voluntarii unei fundaţii pentru 36 de familii sămane din Bacău, zace în uitare, pentru că autorităţile nu reuşesc să racordeze imobilele la reţelele de apă, gaze şi canalizare.

Primăria a promis că va rezolva problemă încă de acum doi, însă până acum, oamenii s-au ales doar cu promisiuni. Fără utilităţi, beneficiarii nu se pot muta, iar imobile nelocuite au început să cadă pradă hoţilor şi au fost năpădite de buruieni.

O femeie cu doi copii minori aştepta de doi ani să se mute în casa pe care voluntarii fundaţiei „Habitat for Humanity” i-au construit-o la marginea oraşului Bacău. Locuinţa nu poate fi însă folosită pentru că nu este legată la reţelele de apă, gaze şi canalizare. În aceeaşi situaţie sunt alte 35 de familii sărmane.

Alexandru Șelaru, beneficiar: „Ni s-a spus că se va trage apă, aveţi răbdare. Aveam o speranţă mare că ne mutăm.”

Cartierul în care ar fi trebuit să se mute familiile sărmane a fost construit de la zero de fundaţia „Habitat for Humanity”. Voluntarii au ridicat aici 36 de case, pe un teren de şapte mii de metri pătraţi, concesionat de la autorităţile locale. Fundaţiile imobilelor au fost turnate în 2017, iar primăria Bacău s-a angajat atunci că se ocupă de utilităţi dar nu s-a ţinut de cuvânt. Supăraţi că nu se pot muta, mai mulţi oameni au mers să îi ceară socoteala primarului.

Cetățeni„Vă rugăm ca cetăţeni să ne ajutaţi şi noi muncim, vrem să ne mutăm.”

Bărbat: „Noi vrem doar să ne mutăm, nu căutăm vinovaţi, vrem să ne mutăm. Mergem şi ne uităm şi nu avem ce face, ne uităm, facem curat în jur şi plecăm. 36 de case.”

Bărbat:„Stă, în camera cămin o familie: mama tata 2 copii. Vrem să ne mutăm acolo la casa care ni s-a făcut. Sunt cu cancer operat la plămân, am 2 copii minori 13 şi 9 ani.”

Primarul din Bacău susţine că s-a ajuns în această situaţie din cauza fostului edil şi a birocraţiei, dar le-a promis oamenilor că va încerca să rezolve problema.

Cosmin Necula, primar Bacău:„Este birocraţia, asta e realitatea. Acum o să începem execuţia şi vorbim în octombrie.

Roberto Pătrășcoiu, director Habitat for Humanity: „S-au angajat în scris că vor efectua lucrări utilităţi din 2017. Lucrurile nu au evoluat deloc. Răbdarea a ajuns la final de 2 ani. Protestul de azi e semn că nu s-a făcut nimic, e dureros.”

Pentru că familiile sărmane nu se pot muta în casele construite de voluntari, imobilele nelocuite sunt o pradă uşoară pentru hoţi.

„Au forţat geamul cu ranga. Sistem de alarmă furat.”
La construcţia celor 36 de case din Bacău au participat, în 2017, câteva sute de voluntari. Imobilele vor putea fi cumpărate în rate de viitorii locatari la jumătate din preţul lor.

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.