Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Avertisment dramatic pentru Moldova. Zeci de localități se confruntă deja cu această problemă

Publicat

on

Nu mai este de mirare că medicii de familie pleacă din țară. În 15 ani, cele mai multe localități din România ar putea rămâne fără un asemenea specialist.

Avertismentul vine în contextul în care doctorii cu experiență vor ieși la pensie, iar cei tineri nu vor să le ia locul. Ultimele statistici arată că peste 500 de localități se confruntă deja cu această problemă și doar anul trecut s-au închis peste 100 de cabinete.

Reporter: ”Cum de au crescut aşa bălării aici? 
Localnica, în fata dispensarului: Dacă nu e nimeni şi dacă nu vine nimeni aşa s-a făcut.”

În urmă cu 4 ani medicul de familie din comuna Gura Văii, judeţul Bacău a plecat în Suedia. Cabinetul, deşi utilat, a rămas de atunci nefolosit.

Primar: ”Spațiul este echipat complet şi are toate utilităţile. Avem încălzire centrală şi l-am cumpărat prin consiliul local pentru a reuşi să aducem un medic în comună.”

Valerică Mihalcea – primar Gura Văii: ”Multi dintre ei sunt neputincioşi, abia merg. La un moment dat sunt nevoiţi să meargă cu taxiul sau cu autobuzul până în Oneşti. Asta înseamnă cheltuieli suplimentare şi disconfort.”

Reporter:”Cu medicamentele ce faceţi? 
Localnic: Pun provizii, am de pe lună pe lună. Îmi dă pe 3 luni şi stau cu medicamentele alea 3 luni.”

La câţiva kilometri, în satul Rădoaia, aceeaşi problemă – niciun medic nu a mai trecut pe la cabinet de ani de zile.

Silvia Babaşa: ”Nu avem doctor, nu avem nimic în sat şi e foarte greu aici. Drumurile sunt rele şi de asta nici nu vin doctorii să consulte un copil, un bătrân. Dacă e bătrân aici moare cu zile.”

Localnic: ”Nu e medic, nu e farmacie. De când mă ştiu nu a fost medic aici şi am 49 de ani.”

Nici comuna Schitum din Giurgiu nu mai are doctor de 4 ani.

Vlad Nicolae, viceprimar: ” A fost cineva, a stat 6 luni, era un tânăr venit din Anglia, când şi-a găsit ceva în Bucureşti a plecat.”

Doar în judeţul Giurgiu sunt 5 localităţi fără doctor de familie. Adică peste 10000 de oameni care nu pot primi ajutor medical imediat. La nivel naţional deficitul este în 500 de sate şi comune. Iar situaţia se agravează de la un an la altul: în 2018 au funcţionat cu 111 cabine mai puţin decât în 2017.

În 15 ani, în România, situaţia va fi dramatică în ceea ce priveşte medicina de familie. Şi alte ţări europene se confruntă cu o criză de medici de familie însă au luat măsuri. Marea Britanie sau Franta recrutează deja specialişti din toată Europa, inclusiv din România.

Sandra Alexiu, medic de familie: ”Suntem sub 11.000 de medici de familie în România. Colegii noştri pleacă în ţări în care medicina de familie e văzută la adevărata ei valoare, practic acolo se rezolvă cea mai mare parte a problemelor medicale şi doar ce depăşeşte acest nivel ajung în ambulatoriu sau spital. În medicină de familie din România nu s-a investit aproape deloc.”

Autorităţile din Sănătate spun că de la 1 iulie, odată cu intrarea în vigoare a noului contract cadru, au crescut şi veniturile medicilor de familie. Însă dotările din cabinete lipsesc. Din această cauză, medicii tineri refuză să meargă în zonele rurale. stirileprotv

Cristian AVRAMESCU

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Mariana Fluerasu

    iulie 17, 2019 la 2:22 pm

    AM VRUT DEMOCRATIE!PROST INTELES AM DAT SI INCA DAU UNII DINTRE MEDICI! CU TOATE CA AR INVATA MAI BINE MESERIE ASA>DOAR IN ROMANIA MEDICII NU VOR SA PROFESEZE LA TARA!

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

StiriEst

Peste 400 de familii au ramas fara bani din cauza copiilor care au chiulit de la scoala

Publicat

on

De catre

Peste 400 de familii au rămas fără alocaţia de susţinere de la stat din cauza absenţelor nemotivate ale copiilor de la cursuri, iar în cazul a aproximativ 500 de familii beneficiare de alocaţie de sprijin, plata a fost diminuată, au informat reprezentanţii Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Vaslui. 

‘În luna august a fost suspendată plata alocaţiilor de susţinere a familiei pentru un număr de 427 de familii, suma aferentă fiind de 88.741 lei. Alocaţia pentru susţinerea familiei a fost diminuată de la plată în proporţie de 20%, respectiv 50% pentru un număr de 539 de familii cu suma de 25.716 lei. Numărul total de absenţe şcolare nemotivate transmise de Inspectoratul Şcolar Judeţean către instituţia noastră a fost de 1.869’, a declarat directorul executiv al AJPIS Vaslui, Sorin Prepeliţă. În luna septembrie, în evidenţele instituţiei erau înregistrate un număr de 8.632 de familii beneficiare de alocaţii pentru susţinere.

Cristian AVRAMESCU

Citeste in continuare

StiriEst

Masuri impotriva ambroziei

Publicat

on

De catre

Reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Vaslui solicită autorităţilor locale din judeţ implicarea în campania ’28 Septembrie 2019 SOS – Ambrozia’, care se va desfăşura în data menţionată, între orele 10,00 şi 15,00. 

‘Ca urmare a răspândirii exagerate, atât la nivelul judeţean, cât şi la nivel naţional a ambroziei, precum şi a numeroaselor sesizări din partea cetăţenilor care fac alergie la această plantă, lucru confirmat şi de medicii alergologi prin numărul crescut de pacienţi cu simptome de alergie la această plantă, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului organizează campania naţională ’28 Septembrie 2019 SOS – Ambrozia’ – o mişcare civică pentru mediu şi sănătate cu implicare naţională pentru combaterea acestei plantei invazive. Reprezentanţii unităţilor administrativ-teritoriale din judeţ trebuie să desfăşoare acţiuni de cosire pe domeniile publice aflate în administrare, vor mobiliza comunitatea pentru desfăşurarea de acţiuni de cosire în curţi şi grădini şi vor desemna puncte de predare cu posibilitate de cântărire a materialului vegetal colectat în saci’, se arată într-o informare publică a APM Vaslui.  Potrivit sursei citate, Campania ’28 Septembrie 2019 SOS – Ambrozia’ are drept scop prevenirea unui ‘dezastru’ pentru mediu şi sănătatea populaţiei prin răspândirea polenului până la sfârşitul lunii octombrie şi reducerea rezervei de seminţe pentru următorii ani. Autorităţile locale au obligaţia ca, până pe 30 septembrie, să raporteze la Agenţia pentru Protecţia Mediului Vaslui cantităţile colectate şi suprafeţele curăţate. Ambrozia strânsă va fi folosită drept compost prin firmele de salubrizare.

Citeste in continuare

StiriEst

Primarul Lungu continua modernizarea municipiului Suceava

Publicat

on

De catre

Municipiul Suceava se modernizează, iar lucrările de reabilitare a infrastructurii sunt la ordinea zilei. Edilul Ion Lungu a înțeles că oamenii vor străzi și trotuare asfaltate și depune eforturi pentru a le respecta dorințele. De altfel primarul se întâlnește periodic cu cetățenii ca să afle ce probleme au și cum îi poate ajuta Primăria. Chiar dacă firmele de construcții se plâng de lipsa forței de muncă, Ion Lungu caută soluții astfel încât modernizarea municipiului Suceava să nu aibă de suferit. Recent au fost finalizate lucrările de reparație capitală a două străzi din Suceava: strada Viitorului din cartierul Obcini şi strada Putna, ANL de la Gara-Burdujeni. “S-au reabilitat trotuarele şi s-au amenajat locuri de parcare. Sperăm să avem parte de o toamnă lungă să mai putem finaliza şi alte străzi cum ar fi :Traian Țăranu din cartierul Obcini, Micşunelelor din cartierul Ițcani sau Lev Tolstoi din Burdujeni-sat”, a declarat primarul Ion Lungu. 

Sorin SAIZU

Citeste in continuare

StiriEst

O fetiță de zece ani a murit într-un accident rutier cauzat de mama sa

Publicat

on

De catre

Un accident cumplit a avut loc pe șoseaua Botoșani-Iași, în apropiere de mănăstirea Zosin, marți dimineață. Două autoturisme s-au ciocnit, impactul soldându-se cu două victime: o fetiță de zece ani, care a murit în spital, și mama sa, grav rănită.

Mama copilei, în vârstă de 47 de ani, conducea o Skoda Octavia, însă nu a adaptat viteza în curbă, iar umiditatea carosabilului a determinat autoturismul să pătrundă pe contrasens, femeia pierzând controlul volanului, moment în care s-a produs impactul frontal cu o autoutilitară. Mașina condusă de aceasta a fost proiectată pe câmp.

La fața locului s-au deplasat un echipaj de Terapie Intensivă Mobilă al SMURD, un echipaj cu medic al Serviciului Județean de Ambulanță și un echipaj de descarcerare al ISU. Fetița a fost descarcerată în stare de conștiență, însă, în drumul spre Urgențe, starea ei s-a agravat. Copila și-a dat ultima suflare pe patul spitalicesc, în vreme ce mama ei este tratată în continuare la Reanimare. Femeia va fi cercetată pentru uciderea din culpă a propriului copil.

Citeste in continuare

StiriEst

Primarul Ion Lungu este mereu alaturi de cetatenii sai FOTO

Publicat

on

De catre

Orașul Suceava mai are un cetățean centenar. Este vorba de Elena Manolache care a împlinit zilele trecute respectabila vârstă de 100 de ani. Femeia a avut parte și de o surpriză făcută chiar de edilul Ion Lungu. “I-am oferit din partea Primăriei Municipiului Suceava Diploma Centenar, un stimulent financiar de 2.000 de lei, şampanie şi flori. Am avut parte de o primire călduroasă şi o discuție sinceră, prietenească”, a spus primarul.

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est