Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Haos în cabinetele medicilor de familie, după ce sistemul CNAS s-a blocat iar

Publicat

in

Este haos în cabinetele medicilor de familie din toată țara și în farmacii. Sistemul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate este blocat iarăși, de șase zile. Medicii nu au cum să îi consulte pe pacienți și să le elibereze rețete compensate, pentru că se pot trezi că le vor plăti din banii lor.

Medic: “Din păcate nu pot să verific calitatea ta de asigurat şi nu ştiu dacă pot să te ajut astăzi cu un bilet de trimitere.” 

Pacient: “Eu aş fi avut nevoie astăzi.”

De aproape o săptămână, mii de bolnavi aud acest răspuns când merg la medicul de familie. Pentru că accesul la baza de date este blocat, doctorii nu pot elibera reţete sau trimiteri.

Pacient: “Trebuie să merg la medic neapărat, am programare. O să plătesc consultaţia cel mai probabil.”

Doctorii au fost nevoiţi să refuze sute de pacienţi în ultimele zile.

Reporter: “Pentru ce aveţi nevoie de reţeta?” 

Pacient: “Pentru medicamente, sunt bolnav de tensiune. De ce să le plătesc dacă pot să le iau la jumătate de preţ că am medicamente scumpe.”

Mărioara Luca Stoica, medic familie: “Ni s a făcut comunicare că putem da reţete offline, dar e puţin riscant dacă nu poţi verfica starea de asigurat şi dai reţeta ajungi să plăteşti reţeta.”

Medicii de familie spun că se întâmplă tot mai des să nu meargă sistemul şi au trimis sesizări la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Medic de familie: “Am întrebat punctual ce se întâmplă. Cum verificam calitatea de asigurat atunci când sistemul informatic nu este funcţional timp de mai multe zile. Şi răspunsul punctual: Atunci când sistemul informatic nu funcţionează nu puteţi să verificaţi calitatea de asigurat.”

Augustus Costache, purtătorul de cuvânt al CNAS: “Deocamdată se lucrează la platforma informatică a asigurărilor de sănătate. Ca urmare a unor probleme tehnice, a unor cumuli de factori, dintre care unii exteriori CNAS. În data de 10 iulie a fost declarată indisponibilitatea platformei informatice.”

Probleme sunt şi în farmacii pentru bolnavii cu reţete compensate.

Farmacist: “Nu ştiu ce se întâmplă cu sistemul, dar de la 1 a lunii iulie lucram foarte greu şi noi şi cadrele medicale.”

Platforma informatică a sistemului de sănătate a costat peste 18 milioane de euro.

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.