Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Fenomenul Ignatie! Mii de oameni vin sa il asculte si il compara cu un sfant

Publicat

on

Episcopul Ignatie al Hușilor este preţuit, cu evlavie şi deosebită cinstire, atât de credincioșii din țară cât și de cei din străinătate. Cunoscut inițial în diaspora, acolo unde a slujit mai mulți ani, Ignatie a început să fie cunoscut și de credincioșii din țară după ce a fost instalat in fruntea Episcopiei Hușilor. Episcopul din Moldova tinde să devină un caz unic în zona noastră, care n-a mai cunoscut preoţi sau călugări cu o atât de mare influenţă asupra poporului. Nici chiar sfinţii canonizaţi mai recent nu se bucură de o așa mare popularitate. Unii spun că acesta este semnul cel mai evident al sfinţeniei cu care l-a încununat Dumnezeu. Urmându-l peste tot, credincioşii se bucură de ajutorul lui. Altfel n-ar veni cu sutele și uneori cu miile la slujbele sale.  

Ignatie pune mare accent pe fidelitatea în familie şi pe naşterea de copii. Este un susținător al familiei tradiționale. În ziua de pomenire a Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a oficiat slujba de sfinţire a bisericii Mănăstirii Bogdăniţa, Protopopiatul Bârlad. Locaşul de cult este închinat Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, şi Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon.

După oficierea slujbei de sfinţire a bisericii, Ignatie a vorbit în fața mulțimii și a arătat semnificaţiile acestui moment deosebit, afirmând că „prin sfinţire, prin ungerea cu Sfântul şi Marele Mir şi stropirea cu apă sfinţită, biserica devine locul în care Dumnezeu ne cheamă pe fiecare dintre noi la sfinţire, devine locul în care ne îndumnezeim, locul în care învăţăm să fim aproape de Hristos, să fim cu adevărat ucenicii lui Hristos”.

A urmat apoi Sfânta Liturghie, săvârşită pe o scenă amplasată în apropierea locaşului de cult.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Episcop Ignatie a vorbit despre modul real în care putem să dăm dovadă că suntem ucenici ai lui Hristos:

„Evanghelia ne vorbeşte despre dragoste şi prigonire, despre dragoste şi ură. Hristos ne spune că noi dăm dovadă că suntem ucenicii Lui, dacă ne iubim unul pe altul, dacă este dragoste între noi.

În general, noi credem că a fi ucenici ai lui Hristos presupune doar să împlineşti anumite ritualuri, anumite tradiţii. Hristos ne dă două indicii prin care ne putem verifica pe noi înşine dacă suntem ucenicii Lui adevăraţi, iar nu închipuiţi.

A fi ucenic al lui Hristos înseamnă să iubeşti mai ales atunci când nu ai niciun motiv să faci acest lucru. A iubi înseamnă să ai şi tu şi să deprinzi comportamentul pe care L-a avut Hristos pe Cruce. Dispreţuit fiind, nebăgat în seamă, un Om al durerilor, Căruia nu-i mai recunoşteau nici măcar chipul, Hristos, pe Cruce, ne-a iubit cel mai mult pe fiecare dintre noi. Ne-a iubit tocmai atunci când noi nu i-am dăruit nimic din partea noastră. Nici măcar recunoştinţa. Hristos aşa ne iubeşte întotdeauna! Nu renunţă la noi nicio secundă!

Dacă noi ne asumăm asemenea dragoste, vom fi ucenicii lui Hristos. Dacă nu, oricâte lucruri am face, oricâtă nevoinţă ne-am asuma, nu ne putem numi ucenici ai lui Hristos. Din păcate, nici printre creştini nu este dragostea despre care ne vorbeşte Hristos.”

Totodată, Ierarhul Huşilor a menţionat că asumarea valorilor Evangheliei şi prigoana suferită din acest motiv, ne pot valida ca ucenici ai lui Hristos:

 „Al doilea indiciu prin care devenim ucenici ai lui Hristos, este că putem fi prigoniţi în lumea aceasta. Putem să fim urâţi, calomniaţi, dispreţuiţi, ceea ce deja se întâmplă. Mai ales în mediul virtual, pe reţelele de socializare, sunt nenumărate invective adresate Bisericii. Prigoana – fără a deveni apocaliptic – deja a început împotriva ucenicilor lui Hristos. Nouă nu ne rămâne decât să avem înrădăcinat în mintea noastră adevărul că începem să devenim ucenicii lui Hristos din momentul în care vom fi prigoniţi pentru numele Lui, pentru faptul că încercăm să trăim o viaţă evanghelică, pentru că încercăm să ne asumăm valorile Evangheliei: valoarea familiei, a credinţei şi a identităţii noastre de creştin.”

Părintele Episcop Ignatie a vorbit despre Sfântul Mare Mucenic Pantelimon şi despre asumarea totală, de către acesta, a credinţei în Hristos, chiar cu preţul suprem:

„Este ceea ce şi-a asumat, la modul deplin, Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, sărbătorit astăzi. De aceea a ajuns să-şi dăruiască viaţa sa, în chip martiric, lui Hristos.

Atunci când suntem ucenicii lui Hristos, atunci Îl iubim integral, total, ne dăruim Lui cu toată fiinţa noastră. Ceea ce facem şi faţă de cei pe care îi iubim foarte mult. Pe omul pe care îl iubeşti, iubirea însăşi este cea care îl aduce în tine şi te „umpli” de el. Aşa a fost Sfântul Mare Mucenic Pantelimon. Era plin de Hristos. Nu putea să-L tăgăduiască şi să renunţe la Hristos, pentru că dacă renunţa la El, renunţa la sine însuşi. Atât de mult s-a identificat Sfântul Pantelimon cu Hristos, încât lepădarea de El coincidea cu lepădarea de sine însuşi, cu renegarea sa.

Provenind dintr-o familie nobilă, cu o mamă creştină, de la care a deprins dragostea de Hristos, ucenicind sub tutela duhovnicească a sfântului preot Ermolae, Sfântul Mare Mucenic Pantelimon a devenit un mare mărturisitor. Când a fost prigonit şi schingiuit, când viaţa lui era pusă în pericol, nu a renunţat la Hristos.”

În încheiere, Preasfinţia Sa a explicat faptul că lipsa dragostei din viaţa omului se răsfrânge atât asupra propriei persoane, cât şi asupra semenilor şi mediului înconjurător:

„Devenim ucenici ai lui Hristos dacă este dragoste între noi, dacă ne luptăm ca dragostea să primeze în relaţiile şi atitudinile noastre. Dragostea să fie „sarea şi piperul” tuturor interacţiunilor pe care le avem cu cei din jurul nostru, cu oamenii şi cu mediul înconjurător. Cu cât omul nu se cinsteşte pe sine însuşi, nu-l va cinsti nici pe cel din jurul său. Dacă nu-l cinsteşti pe semenul tău, nu vei respecta nici universul. La margine de drum, în diferite locuri, vedem foarte multe mizerii, pentru că omul nu mai are grijă de natură, de mediul înconjurător, nu are grijă nici de sine însuşi. Nu se iubeşte nici pe sine însuşi, nici pe cel de lângă el, şi nu respectă nimic din jurul său.”

StiriEst

“Minunea de la Husi!” O familie cu trei copii a ramas pe drumuri. Episcopia le-a construit o casa-FOTO

Publicat

on

De catre

“Minunea de la Huși! El este trimisul lui Dumnezeu pe pământ”, spune despre preotul Vladimir Beregoi, o familie greu încercată din județul Vaslui. Părintele și-a propus să ridice case pentru familiile nevoiașe și să ajute copiii bătuți de soartă. Este cunoscut ca un bun și iubitor de oameni în nevoie, un preot devotat muncii sale

Vladimir Beregoi, un preot de la Episcopia Hușilor din judeţul Vaslui, este șansa la supraviețuire pentru familiile sărace. Celor care aproape rămân fără acoperiş deasupra capului le construieşte case, iar săracilor le oferă ajutoare ori de câte ori este posibil. Este implicat în zeci de proiecte sociale și mereu este în căutare de finanțare pentru altele noi. Episcopia Hușilor hrăneşte aproape zilnic câteva zeci de copii și bătrâni. Părintele Beregoi a fost adus la Huși de Episcopul Ignatie. Înainte de a veni în zona noastră preotul slujea în zona Ardealului unde avea în derulare numeroase proiecte sociale. A venit pe aceste meleaguri în urmă cu doi ani şi s-a dedicat total carităţii. El a avut ideea de a demara proiectul “Acasa e bucuria” și a reușit în câteva luni să construiască o locuință nouă pentru o familie afectată de un incendiu. Casa din localitatea Grăjdeni este gata și urmează să fie sfințită. Locuința în care statea familia Elena și Sergiu Dumitrașcu din Grăjdeni, a fost distrusă complet într-un incendiu produs în luna iunie din cauza unui scurtcircuit la instalația electrică. Familia rămasă pe drumuri are și trei copii: Andra de 12 ani, Alina de 9 ani și Andrei de 5 ani. Casa care a fost mistuită de flăcări adăpostea șapte suflete deoarece în ea locuiau și părinții lui Sergiu Dumitrașcu. Înduioșat de povestea oamenilor rămași făra agoniseala de o viață, Preasfințitul Ignatie a decis că Episcopia trebuie să îi ajute, iar părintele Vladimir Beregoi a trecut imediat la fapte. A făcut tot ce i-a stat în putință, de la strângere de fonduri până la muncă efectivă de șantier. Preotul reușește să mobilizeze zeci de persoane din întreaga țară, pentru a uşura viaţa oamenilor din județul Vaslui. „Sunt multe familii greu încercate, oameni cu nevoi, harnici, muncitori, dar care duc un trai greu. Cea mai mare problemă este sărăcia din anumite zone. Nu este ușor, dar dacă există ajutor de la Dumnezeu, se fac toate. Am reușit să finalizăm această casă din Grăjdeni și să îi ajutăm pe acești oameni necăjiți. În scurt timp le vom preda cheile. Nu este prima casă construită de în cadrul proiectului “Acasă e bucuria” și nici ultima. Este misiunea noastră creştinească“, spune preotul Vladimir Beregoi.

Așezăminte sociale pentru copii și bătrâni

Copii care suferă din cauză că nu au ce mânca sau nu au haine și rechizite pentru a merge la școală, sunt prioritatea Episcopiei Hușilor. Atât Preasfințitul Ignatie cât și părintele Beregoi bat județul în lung și-n lat. Așa au reușit să-i cunoscă pe sărmani şi să-i ajute cu mâncare, haine, rechizite, materiale de construcții. Dacă la început au fost doar câteva persoane ajutate, acum sunt câteva mii, mai ales că misiunea preotului Beregoi a început să fie cunoscută în tot judeţul. Cu binecuvântarea Preasfințitului Ignatie a ridicat sau reparat deja trei case pentru cazurile disperate.  Asociația „Filantropia Ortodoxă Huși” a inaugurat deja mai multe centre sociale în județ. Așezămintele acestea sunt singura șansă la supraviețuite pentru copiii proveniți din familii sărace sau pentru bătrânii bolanvi și singuri. Episcopia Hușilor nu vrea ca aceste suflete să ajungă pe stradă, la cerșit.  Cei mici sunt ajutați la lecții și vor primi mereu o masă caldă. “Susţinerea şi încurajarea elevilor cu rezultate meritorii la învăţătură acordându-le burse în bani, este una din prioritatile noastre. De asemenea am finalizat lucrările de construcție a unei case pentru o familie săracă, familie căreia i-a ars integral casa, cu intenţia precisă de a generaliza un proiect caritabil de construire de case pentru familii cu mulţi copii, intitulat „Acasă e bucuria”. Alte priorități ar fi oferirea unor ajutoare (alimente şi haine) mai multor familii nevoiaşe din mediul rural, instituind mai multe parteneriate social-filantropice cu parohii ortodoxe româneşti din străinătate; sprijinirea mai multor elevi confruntaţi cu probleme sociale serioase prin  oferirea de ghiozdane şi rechizite şcolare la început de an şcolar; vizitarea şi acordarea unui ajutor financiar mai multor aşezăminte sociale”, a declarat PS Ignatie, episcopul Hușilor.

Sorin SAIZU

Citeste in continuare

StiriEst

Jandarm impuscat de un coleg in timpul serviciului

Publicat

on

De catre

Un jandarm din județul Botoșani a fost împușcat de un coleg la un exercițiu de tragere. Victima are răni la picioare și este transportată la spital. “În această după-amiază, pe timpul executării unei ședințe de tragere de pregătire, în poligonul Botoșani, un subofițer a fost rănit accidental de către un alt coleg, pe aliniamentul de tragere”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Jandarmi Botoșani, Dan Izotov.

Citeste in continuare

StiriEst

Inregistrare socanta cu Teodora, fiica preotului Florin Stamate! Fata a fost rapusa de o boala nemiloasa!

Publicat

on

De catre

Povestea Teodorei, fata de 15 ani a părintelui Florin Stamate, care a murit în urmă cu două săptămâni, după doi ani de suferință, a impresionat multă lume. 

Teodora, fiica de 15 ani a preotului Florin Stamate de la Parohia Șesuri din Bacău, a murit, la finalul lunii septembrie, într-o duminică, după o îndelungă și grea suferință cauzată de cancerul care a măcinat-o în ultimii doi ani.

Înainte de a muri, fata a lăsat indicații despre cum își dorește să fie înmormântată și a  lăsat fiecăruia dintre frații ei câte ceva din lucrurile ei. Părintele Stamate a povestit îndurerat cum i-a pregătit Teodora pentru despărțire, pentru că fata știa că avea să moară. După moartea fetei, părinții i-au respectat ultimele dorințe, au îmbrăcat-o în costum popular și au înmormântat-o în cimitirul mănăstirii de maici Paltin – Petru Vodă – Neamţ.

Preotul Florin Stamate a făcut publică o înregistrare cu Teodora. ”M-am gândit să le păstrez pentru mine ca un testament, ca o carte deschisă a sufletului ei”

Acum, la două săptămâni de la moartea Teodorei, preotul Flroin Stamate a făcut publice două înregistrări audio cu fiica sa, realizate cu doar câteva zile înainte ca aceasta să-și dea ultima suflare.

“Departe de gândul de a mă cocoța pe nedrept pe crucea suferințelor copilei mele Teodora, am fost rugat de mai multe persoane să postez două înregistrări care să folosească și să întărească pe mulți aflați în boală și necazuri. Astfel am hotărât să postez o înregistrare cu câteva din gândurile Teodorei pe care le-am înregistrat într-una din convorbirile noastre pe care le aveam în ultima vreme, cu doar 9 zile înainte de a trece la Domnul. Înregistrarea a fost făcută fără știrea ei – nu mă lăsa să o filmez, fotografiez sau să o înregistrez….dar atunci a început să spună lucruri foarte frumoase pe care m-am gândit să le păstrez pentru mine ca un testament, ca o carte deschisă a sufletului ei…

Am adăugat și cuvântul de la slujba stâlpilor- care deja circulă pe internet – și am dorit să fie ca o explicație mai detaliată la dialogul pe care l-am avut cu Teodora. Îmi cer iertare și vă spun din suflet că nu sunt vrednic de niciuna din mângâierile lui Dumnezeu așa cum nu am fost vrednic nici de acest copil minunat, ba mai mult plâng și ma gândesc că această fetiță a urcat pe Cruce datorită MULTELOR ȘI GRELELOR MELE PĂCATE. Iertați și rugați-vă pentru noi”, este mesajul preotului Florin Stamate îniante de a face publică înregistrarea audio cu fiica sa, Teodora.

Citeste in continuare

StiriEst

Tot mai multi copii raman singuri. Parintii pleaca la munca peste hotare

Publicat

on

De catre

Numărul copiilor cu unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate a crescut în cursul acestui an, faţă de anul trecut, arată datele furnizate de reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vaslui. Potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, Irina Cîmpeanu, în evidenţele DGASPC Vaslui se află un număr de 4.012 copii cu unul sau ambii părinţi plecaţi din ţară, în condiţiile în care la sfârşitul anului 2018 în judeţ erau 3.132 de astfel de copii. 

‘La sfârşitul semestrului al doilea al anului 2019, există în evidenţele noastre, întocmite pe baza informaţiilor furnizate de reprezentanţii autorităţilor locale, un număr de 3.068 familii în care părinţii sunt plecaţi la muncă în străinătate, cu 4.012 copii. În 2.195 de familii doar un părinte este plecat din ţară, în 604 familii ambii părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, iar în 269 de cazuri este vorba despre părinţi unici întreţinători ai familiei monoparentale care au plecat din România. Cei mai mulţi dintre copiii rămaşi acasă, peste 3.900, sunt lăsaţi în grija rudelor până la gradul IV, fără a beneficia de măsuri de protecţie, 34 sunt la asistenţi maternali profesionişti, iar 22 se află în centre de plasament publice sau private’, a declarat purtătorul de cuvânt al DGASPC Vaslui. Dintre cei peste 4.000 de copiii vasluieni ai căror părinţi au plecat să muncească în afara ţării, 43 au vârsta mai mică de un an, iar 115 au între unul şi doi ani. Cei mai mulţi copii care cresc fără părinţi, un număr de 1.384, fac parte din categoria de vârstă 10-13 ani.

Radu NEAGU

Citeste in continuare

StiriEst

Fals călugăr, prins după ce a vrut să dea cu maşina peste un jandarm la pelerinajul de Sfânta Parascheva

Publicat

on

De catre

Cel mai mare pelerinaj ortodox s-a încheiat cu un incident şocant. Un fals călugăr a fost aproape de a lovi cu maşina un jandarm. Militarul a încercat să-l tragă la răspundere pentru că strângea ilegal donaţii, însă individul a încercat să fugă. Nu a fost singurul episod tensionat. Finalul pelerinajului s-a încheiat cu un număr record de credincioşi veniţi la moaştele Sfintei Parascheva. 

Bărbatul îmbrăcat în haine de călugăr a strâns ilegal donaţii în mulţimea de credincioşi. Când forţele de ordine l-au prins în flagrant a vrut să fugă. S-a urcat în maşină şi a călcat acceleraţia. 

După ce a lovit un autoturism, a fost la un pas să rănească un jandarm care s-a ferit din calea lui în ultimul moment. Într-un final, militarii au reuşit să-l oprească, iar când au venit poliţiştii de la Rutieră falsul călugăr era baricadat în maşină. 

Donaţii legale s-au făcut doar la raclă. Cei mai mulţi pelerini au lăsat între cinci şi zece lei. La o medie de 7 lei, Mitropolia Moldovei a strâns 1.500.000 de lei de la cei 220 de mii de credincioşi. 

Banii vor ajunge la familiile sărace, la cantinele sociale şi la copiii orfani. Ultimul pelerin care a ajuns la raclă a fost Petru. Are doar doi ani şi a venit cu părinţii din Suceava.

Cel mai mare pelerinaj ortodox s-a încheiat cu o procesiune emoţionantă. Preoţii au purtat pe umeri racla. Moaştele Sfintei Parascheva rămân în Catedrala Mitropolitană. Baldachinul de pe esplanadă a fost luat cu asalt de credincioşii care s-au îmbulzit imediat să ia flori.

În cele cinci zile de pelerinaj, pe aici au trecut peste 200.000 de pelerini veniţi din toată ţara. Cel mai mult s-a aşteptat 22 de ore la coadă, însă nimic nu i-a făcut pe pelerini să se oprească din drumul lor spre racla unde se aflau moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva.

A fost un record şi la încăsări. Doar pe suvenire, credincioşii au lăsat peste 4 milioane de lei. La hoteluri și pensiuni, unde gradul de ocupare a fost de 100%, încasările au sărit de 2.500.000 de lei, în cele cinci zile de pelerinaj. 

Radu NEAGU

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est