Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Fenomenul Ignatie! Mii de oameni vin sa il asculte si il compara cu un sfant

Publicat

on

Episcopul Ignatie al Hușilor este preţuit, cu evlavie şi deosebită cinstire, atât de credincioșii din țară cât și de cei din străinătate. Cunoscut inițial în diaspora, acolo unde a slujit mai mulți ani, Ignatie a început să fie cunoscut și de credincioșii din țară după ce a fost instalat in fruntea Episcopiei Hușilor. Episcopul din Moldova tinde să devină un caz unic în zona noastră, care n-a mai cunoscut preoţi sau călugări cu o atât de mare influenţă asupra poporului. Nici chiar sfinţii canonizaţi mai recent nu se bucură de o așa mare popularitate. Unii spun că acesta este semnul cel mai evident al sfinţeniei cu care l-a încununat Dumnezeu. Urmându-l peste tot, credincioşii se bucură de ajutorul lui. Altfel n-ar veni cu sutele și uneori cu miile la slujbele sale.  

Ignatie pune mare accent pe fidelitatea în familie şi pe naşterea de copii. Este un susținător al familiei tradiționale. În ziua de pomenire a Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a oficiat slujba de sfinţire a bisericii Mănăstirii Bogdăniţa, Protopopiatul Bârlad. Locaşul de cult este închinat Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, şi Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon.

După oficierea slujbei de sfinţire a bisericii, Ignatie a vorbit în fața mulțimii și a arătat semnificaţiile acestui moment deosebit, afirmând că „prin sfinţire, prin ungerea cu Sfântul şi Marele Mir şi stropirea cu apă sfinţită, biserica devine locul în care Dumnezeu ne cheamă pe fiecare dintre noi la sfinţire, devine locul în care ne îndumnezeim, locul în care învăţăm să fim aproape de Hristos, să fim cu adevărat ucenicii lui Hristos”.

A urmat apoi Sfânta Liturghie, săvârşită pe o scenă amplasată în apropierea locaşului de cult.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Episcop Ignatie a vorbit despre modul real în care putem să dăm dovadă că suntem ucenici ai lui Hristos:

„Evanghelia ne vorbeşte despre dragoste şi prigonire, despre dragoste şi ură. Hristos ne spune că noi dăm dovadă că suntem ucenicii Lui, dacă ne iubim unul pe altul, dacă este dragoste între noi.

În general, noi credem că a fi ucenici ai lui Hristos presupune doar să împlineşti anumite ritualuri, anumite tradiţii. Hristos ne dă două indicii prin care ne putem verifica pe noi înşine dacă suntem ucenicii Lui adevăraţi, iar nu închipuiţi.

A fi ucenic al lui Hristos înseamnă să iubeşti mai ales atunci când nu ai niciun motiv să faci acest lucru. A iubi înseamnă să ai şi tu şi să deprinzi comportamentul pe care L-a avut Hristos pe Cruce. Dispreţuit fiind, nebăgat în seamă, un Om al durerilor, Căruia nu-i mai recunoşteau nici măcar chipul, Hristos, pe Cruce, ne-a iubit cel mai mult pe fiecare dintre noi. Ne-a iubit tocmai atunci când noi nu i-am dăruit nimic din partea noastră. Nici măcar recunoştinţa. Hristos aşa ne iubeşte întotdeauna! Nu renunţă la noi nicio secundă!

Dacă noi ne asumăm asemenea dragoste, vom fi ucenicii lui Hristos. Dacă nu, oricâte lucruri am face, oricâtă nevoinţă ne-am asuma, nu ne putem numi ucenici ai lui Hristos. Din păcate, nici printre creştini nu este dragostea despre care ne vorbeşte Hristos.”

Totodată, Ierarhul Huşilor a menţionat că asumarea valorilor Evangheliei şi prigoana suferită din acest motiv, ne pot valida ca ucenici ai lui Hristos:

 „Al doilea indiciu prin care devenim ucenici ai lui Hristos, este că putem fi prigoniţi în lumea aceasta. Putem să fim urâţi, calomniaţi, dispreţuiţi, ceea ce deja se întâmplă. Mai ales în mediul virtual, pe reţelele de socializare, sunt nenumărate invective adresate Bisericii. Prigoana – fără a deveni apocaliptic – deja a început împotriva ucenicilor lui Hristos. Nouă nu ne rămâne decât să avem înrădăcinat în mintea noastră adevărul că începem să devenim ucenicii lui Hristos din momentul în care vom fi prigoniţi pentru numele Lui, pentru faptul că încercăm să trăim o viaţă evanghelică, pentru că încercăm să ne asumăm valorile Evangheliei: valoarea familiei, a credinţei şi a identităţii noastre de creştin.”

Părintele Episcop Ignatie a vorbit despre Sfântul Mare Mucenic Pantelimon şi despre asumarea totală, de către acesta, a credinţei în Hristos, chiar cu preţul suprem:

„Este ceea ce şi-a asumat, la modul deplin, Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, sărbătorit astăzi. De aceea a ajuns să-şi dăruiască viaţa sa, în chip martiric, lui Hristos.

Atunci când suntem ucenicii lui Hristos, atunci Îl iubim integral, total, ne dăruim Lui cu toată fiinţa noastră. Ceea ce facem şi faţă de cei pe care îi iubim foarte mult. Pe omul pe care îl iubeşti, iubirea însăşi este cea care îl aduce în tine şi te „umpli” de el. Aşa a fost Sfântul Mare Mucenic Pantelimon. Era plin de Hristos. Nu putea să-L tăgăduiască şi să renunţe la Hristos, pentru că dacă renunţa la El, renunţa la sine însuşi. Atât de mult s-a identificat Sfântul Pantelimon cu Hristos, încât lepădarea de El coincidea cu lepădarea de sine însuşi, cu renegarea sa.

Provenind dintr-o familie nobilă, cu o mamă creştină, de la care a deprins dragostea de Hristos, ucenicind sub tutela duhovnicească a sfântului preot Ermolae, Sfântul Mare Mucenic Pantelimon a devenit un mare mărturisitor. Când a fost prigonit şi schingiuit, când viaţa lui era pusă în pericol, nu a renunţat la Hristos.”

În încheiere, Preasfinţia Sa a explicat faptul că lipsa dragostei din viaţa omului se răsfrânge atât asupra propriei persoane, cât şi asupra semenilor şi mediului înconjurător:

„Devenim ucenici ai lui Hristos dacă este dragoste între noi, dacă ne luptăm ca dragostea să primeze în relaţiile şi atitudinile noastre. Dragostea să fie „sarea şi piperul” tuturor interacţiunilor pe care le avem cu cei din jurul nostru, cu oamenii şi cu mediul înconjurător. Cu cât omul nu se cinsteşte pe sine însuşi, nu-l va cinsti nici pe cel din jurul său. Dacă nu-l cinsteşti pe semenul tău, nu vei respecta nici universul. La margine de drum, în diferite locuri, vedem foarte multe mizerii, pentru că omul nu mai are grijă de natură, de mediul înconjurător, nu are grijă nici de sine însuşi. Nu se iubeşte nici pe sine însuşi, nici pe cel de lângă el, şi nu respectă nimic din jurul său.”

StiriEst

Arcaleanu: “Au existat alte motive care au dus la nominalizarea altei persoane in functia de prefect“

Publicat

on

De catre

“În ultimele săptămâni numele meu a apărut în spațiul public ca fiind nominalizat pentru funcția de prefect al județului Vaslui. Nominalizarea mea pentru o funcție atât de importantă nu mă poate decât onora. Pentru această nominalizare au fost analizate mai multe aspecte și pentru că, din păcate, unele informații apărute în spațiul public sunt false, doresc să aduc câteva clarificări. Așa cum criteriile de eligibilitate pentru accesul la o astfel de funcție impun, menționez că am absolvit Academia de Studii Economice din București și dețin o vechime totală în muncă de aproximativ 17 ani, din care 14 în specialitatea studiilor, depășind astfel cerințele minime. 

De asemenea, odata cu alegerea mea în funcția de consilier local al Municipiului Vaslui, în anul 2012, am luat decizia să-mi suspend activitatea din functia de expert de la Casa Judeteana de Pensii Vaslui, renunțând astfel la un serviciu stabil și sigur, dedicându-mă în întregime în slujba cetățenilor vasluieni.

În tot acest timp, am ales să renunț la anumite beneficii (numai salariul este în valoare de 7.169 lei/lună) în calitate de funcționar public și să desfășor, în conformitate cu prevederile legale, o activitate intensă în cadrul PNL Vaslui, castigându-mi existența exclusiv din activitatea desfasurată în mediul privat.

Doresc să menționez că au existat o serie de alte motive, independente de mine, care au condus în final la nominalizarea altei persoane în funcția de prefect al județului Vaslui. 

Ca și până acum, în perioada următoare, toată energia mea va fi canalizată spre activitatea de secretar general al PNL Vaslui.

Va multumesc !“

Citeste in continuare

StiriEst

Un tanar de 20 de ani si-a lovit tatal si iubita cu toporul

Publicat

on

De catre

Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Băceşti a fost reţinut pentru 24 de ore de poliţişti, după ce şi-a lovit tatăl şi concubina cu un topor. 

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Vaslui, bărbatul este cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de violenţă în familie, raportat la infracţiunea de lovire sau alte violenţe. 

„Din verificările efectuate, poliţiştii au stabilit faptul că bărbatul de 20 ani locuieşte în localitatea Băceşti, împreună cu tatăl său, în vârstă de 52 ani, cu concubina sa, în vârstă de 20 ani şi doi copii minori. Bărbatul are antecedente penale şi se afla în prezent sub măsura controlului judiciar, măsură ce a fost dispusă la data de 22 septembrie 2019. În ziua de 11 decembrie, în jurul orei 16,30, bărbatul, aflat sub influenţa băuturilor alcoolice, a lovit-o pe femeie cu pumnii şi picioarele, precum şi cu un topor. Acesta i-a aplicat mai multe lovituri şi tatălui său, atât cu muchia ascuţită a toporului, cât şi cu partea opusă acesteia. Acesta este cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de violenţă în familie, raportat la infracţiunea de lovire sau alte violenţe”, se arată într-un comunicat de presă remis de IPJ Vaslui. Urmează ca tânărul să fie prezentat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui, cu propunere de arestare preventivă.

Citeste in continuare

StiriEst

Instalatiile luminoase improvizate, pericol de Craciun

Publicat

on

De catre

Instalaţiile luminoase improvizate pot ucide! Este  avertizarea pompierilor care ne sfătuiesc să fim atenţi de unde cumpărăm luminiţele pentru brad. Nu alergaţi după lucruri ieftine care sunt vândute în pieţe sau la colţ de stradă, pentru că vă puneţi în pericol casa şi familia. Săptămâna trecută, un bărbat din Suceava şi-a pierdut viaţa.

Instalaţiile luminoase pentru bradul de Crăciun, cumpărate de la colţul străzii, din bazar sau din piaţă pot deveni un pericol real pentru familie şi pentru locuinţă. Aceasta, de exemplu, costă doar 15 lei. Se vinde fără bon fiscal sau factură, aşa că dacă o duceţi acasă nu veţi putea reclama vreo problemă la Protecţia Consumatorului. 

Instalaţiile luminoase trebuie să fie bine izolate ca să nu producă un scurtcircuit în timpul funcţionării. În Suceava, un bătrân a murit în somn. Instalaţia pe care a folosit-o pentru a-şi decora fereastra casei a luat foc noaptea. Într-un experiment făcut anul trecut, pompierii au arătat cum un brad poate arde complet în 15 secunde, de la o scânteie. 

Pompierii ne recomandă să nu aşezăm bradul lângă o sursă de căldură, să nu-l împodobim cu decoraţiuni electrice improvizate, cu lumânări sau artificii şi să scoatem din priză instalaţiile electrice noaptea sau când plecăm de acasă. 

Alin Găleată, purtător de cuvânt ISU Suceava: Vă recomandăm să nu vă apropiaţi cu ţigara aprinsă de brad şi să nu aruncaţi restul de ţigări lângă suportul pomului. Dacă se produce un astfel de eveniment, întrerupeţi curentul şi încercaţi să acoperiţi bradul cu o pătură udă şi apoi sunaţi la 112 

Radu Pentiuc, profesor universitar Facultatea de Inginerie Electrică Suceava: Toate societăţile care lucrează cu asemenea echipamente sunt autorizate, acreditate, iar echipamentele sunt verificate. Circuitele electrice sunt protejate la scurtcircuit

Statisticile arată că, în anii trecuţi, peste 150 de incendii au avut loc din cauza unor instalaţii defecte. 

Citeste in continuare

StiriEst

Admisa la Medicina cu 9.40, desi a abandonat scoala după ce a ramas orfana

Publicat

on

De catre

Paraschiva Apostol din Vaslui are o poveste de viață impresionantă. Experiențele ei pot fi lecții importante pentru mulți dintre noi, oamenii. Pe când avea 12 ani a abandonat școala, dar și-a reluat studiile cinci ani mai târziu și și-a câștigat primii bani plantând panseluţe, după ce a rămas orfană. Mai mult, La 25 de ani, ea a fost admisă la Facultatea de Medicină de la Iaşi pe locurile de la buget, după ce a obținut media 9,40 la examen. În spatele succesului ei se află un înger.

Paraschiva Apostol a intrat la Facultatea de Medicină din Iași cu 9.40

Şansa şi salvarea Paraschivei Apostol au venit de la preotul din sat, după moartea tatălui ei. Impresionat de drama familiei sale, care trăia într-o sărăcie cruntă într-o casă dărăpănată, preotul din satul Parpaniţa, Vasilică Mihai Paraschiv, i-a promis Paraschivei şi surorii acesteia că le va fi un adevărat tată, însă cu o singură condiţie: să se reapuce de şcoală. O condiţie pe care Paraschiva Apostol nu doar că a respectat-o, însă i-a schimbat destinul.

“Deși sărăcia a făcut-o să abandoneze școala, atunci când avea doar 12 ani, această greșeală nu a împiedicat-o să-și dorească să continue să înveţe. Vă relatăm o poveste incredibilă, despre o fată cu o voință de fier!

Paraschiva A. este o fată simplă dintr-un sat uitat de lume din județul Vaslui, Paparnița. Ea a rămas orfană, iar din cauza sărăciei, a abandonat școala, imediat după clasa a VI-a, când avea doar 12 ani.

Mihai Paraschiv, preotul satului a fost tatăl de care avea nevoie. Se pare că Părintele i-a oferit o altă viziune asupra vieții și a sfătuit-o să învețe. Paraschiva s-a reînscris la școală, a urmat liceul la seral și a încercat să atingă ceea ce părea, nu cu mult timp în urmă, un vis imposibil și anume admiterea la Facultatea de Medicină din Iași. Prima încercare nu a fost cu succes, dar nu s-a dat bătută. După pregătiri intense, anul trecut a fost declarată admisă, cu o medie de-a dreptul fabuloasă – 9.40!

Se pare că preotul din sat o va ajuta şi în anii de studenţie.

Fata care a învățat lângă icoane, săracă și orfană, a depășit toate greutățile ce i le-a pus viața în față. Putem spune că vorbim despre un exemplu care demonstrează că dacă există voință, încă se mai poate, cu ajutor din partea unui om, cu adevărat al Domnului…

Cei care au de toate, ce scuze au?” este postarea făcută în urmă cu câteva ore de un internaut pe grupul de Facebook “Ești din Iași dacă”.

Paraschiva Apostol, fata care a învăţat cu ochii în icoane, este un exemplu pentru orice copil sărac de la ţară care iubeşte cartea.

Citeste in continuare

StiriEst

Infrunta frigul desculti si dezbracati, il implora pe Mos Craciun sa nu ii uite, iar Episcopia le-a auzit dorinta

Publicat

on

De catre

Copiii săraci continuă să fie în purtarea de grijă a Episcopiei Hușilor. Ei vor avea parte şi în acest an de sărbători fericite. Cei mici şi-au aşternut pe hârtie dorinţele de Crăciun şi le-au trimis Moşului, în speranţa că vor găsi sub brad cadourile dorite. Mai mulţi tineri din toată țara, dar și de peste hotare, mulți dintre ei fii duhovniceşti ai părintelui Vladimir Beregoi, cel care coordonează activitatea socială de la nivelul Episcopiei Hușilor, l-au ajutat pe Moşul să pregătească pachete pentru fiecare copil în parte în care au pus hăinuţe, jucării, rechizite sau dulciuri.  La Vaslui au ajuns deja primele camioane cu ajutoare. Săptămâna viitoare, miercuri, peste 1500 de copii din parohiile vasluiene, vor veni la Episcopie pentru a-și primi cadourile de Crăciun. Valoarea unui singur pachet depășește suma de 500 de lei. Copiii se vor întâlni cu Moș Crăciun, vor cânta colinde și vor asista la un mare foc de artificii. „Este pentru al treilea an când oamenii cu suflet mare şi-au îndreptat sufletele spre copiii noştri, aducându-le în prag de sărbători bucurii şi înplinirea dorinţelor. Le mulţumim tuturor celor care ne sprijină în activitatea noastră, să putem să le oferim acestor copii o viaţă mai bună. În prag de sărbători le urăm tuturor să aibă parte de sănătate, belşug în casă şi dragoste în suflet” a spus părintele Vladimir Beregoi.

Alte câteva sute de copii vor primi haine groase și ghete pentru iarnă

Daruri de Crăciun vor primi şi alţi copii din județul Vaslui care provin din familii defavorizate.

Pentru că frigul nu iartă pe nimeni și pentru că bucuria de a dărui este nemăsurabilă, atenția Episcopiei Hușilor se îndreaptă către toți copiii nevoiași. Astfel, în această perioadă a anului, când toţi copiii au nevoie de haine groase şi încălţăminte, părintele Vladimir Beregoi va merge în săptamâna dinaintea Crăciunului prin satele vasluiene și va încălța copiii. ”Menirea mea în această comunitate este să ajut cu tot ce pot. Prin înfiinţarea centrelor de zi şi a servicului de îngrijire a bătrânilor la domiciliu am reuşit să rezolvăm o parte din problemele sociale cu care se confruntă această zonă. Sperăm să ne dezvoltăm în continuare şi să extindem numărul beneficiarilor din aceste centre”, spune preotul Beregoi.

Ignatie a promis ajutor sarmanilor, la inceputul slujirii sale, in Episcopia Husilor

“De aproape doi ani la Centrul Eparhial Husi, la initiativa si din dorinta expresa a Preasfintitului Parinte Episcop Ignatie, Sectorul Social-filantropic isi contopeste activitatea cu Sectorul Economic, scopul urmarit fiind intensificarea lucrarii filantropice a Bisericii in aceasta zona, precum si canalizarea cat mai multor energii si resurse spre intampinarea celor aflati in nevoi. Cel care coordoneaza aceasta lucrare, cu binecuvantarea Ierarhului Husilor, este parintele Vladimir Beregoi, un om cu o bogata si pilduitoare experienta in activitatea sociala, cu peste 14 ani de experienta in crearea si coordonarea de asezaminte sociale, de care au beneficiat pe parcursul anilor sute de copii si batrani. „Una dintre prioritatile mele pastorale, este (…) de a avea grija, prin proiecte social-filantropice, de cei aflati in suferinte si lipsuri materiale severe, ca in felul acesta altarul dragostei lui Dumnezeu din Liturghie sa hraneasca altarul inimii aproapelui” – afirma, inca din momentul intronizarii la Husi, Preasfintitul Parinte Episcop Ignatie”. 

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est