CMR Case din lemn
Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Chemat să intervină la o tentativă de viol, poliţistul de la 112 a cerut dovezi suplimentare

Publicat

in

Cadavre pe lângă care poliţiştii au trecut, oameni dispăruţi pe care nu i-a căutat nimeni şi apeluri disperate de ajutor tratate în glumă. Sunt cazuri care au şocat o ţară întreagă, dar din care tocmai cei plătiţi să ne salveze n-au învăţat nimic. Drept dovadă, aseară, o femeie a fost atacată de un violator într-o staţie de autobuz din Constanţa. Un martor a sunat la 112, dar poliţiştii i-ar fi cerut dovezi ca să intervină, acuză el.

Astrid Ciubotariu, o martoră, spune că “femeia tot ţipa: Săriţi, că mă violează! Apoi, după câteva secunde, un om ţipa la băieţii de la bar: “Prindeţi-l!”. Femeia tremura, era foarte speriată”. 

Prins de câţiva martori curajoşi, individul întins pe asfalt este păzit să nu scape. Cu doar câteva minute înainte, pe jumătate dezbrăcat, a atacat o femeie de 55 de ani care coborâse din autobuz şi a încercat s-o violeze, spun oamenii. Un martor a sunat la 112, dar poliţiştii i-ar fi cerut dovezi. 

Astrid Ciubotariu, martoră: A vorbit cu poliţia, apoi el a închis şi a zis că vor veni dacă au dovezi concrete. Am aşteptat cam 15-20 de minute până să vină şi poliţia

Poliţia spune în schimb că n-are ce să-şi reproşeze.

Marius Niculescu, purtătorul de cuvânt al IPJ Constanţa: Dispecerul face minime verificări asupra faptelor care sunt descrise de solictant, iar după ce pune cap la cap aceste date, transmite către unitatea de care aparţine zona respectivă. Din ce am înţeles eu, maşina a ajuns la faţa locului doar în câteva minute

Un martor spune însă că “cei de la 112 cereau detalii, cum alea, cum cutare, dacă s-a întâmplat, e omor. Băi nene, vino mă repede încoace dacă vrei să salvezi”.

Suspectul de 43 de ani lucrează pe şantierul din port şi are un trecut periculos. A mai făcut 3 ani de închisoare pentru viol. Acum, s-a întors în spatele gratiilor. 

Cazul reprezintă doar ultimul exemplu dintr-un lung şir de reacţii întârziate sau eronate ale autorităţilor, în situaţii de urgenţă. De exemplu, în ianuarie, un tânăr dintr-o localitate din Timiş a sunat la 5 dimineaţa la 112 spunând că cineva încearcă să intre în casă, înarmat cu o drujbă. 

A fost sfătuit să se culce liniştit. Până au intervenit poliţiştii, un tată a fost ucis cu sânge rece, chiar în faţa copiilor săi.  

Tot un apel la 112 anunţa, în urmă cu cinci ani, tragedia aviatică din Apuseni, când salvatorii au ajuns cu o întârziere de câteva ore la victime, pentru că Serviciul de Telecomunicaţii Speciale nu a reuşit să localizeze apelurile.

La cinci ani de la accident, STS foloseşte aceeaşi tehnologie. 

Autorităţile şi-au dovedit neputinţa şi în cazul Larisei Chelaru, o fetiţă de opt ani violată şi apoi omorâtă de un apropiat aql familiei. Poliţiştii au căutat-o doar până la lăsarea serii, pentru că aşa spunea procedura. Abia după două luni, i-au găsit trupul într-o boxă la subsolul blocului. 

Tatăl fetiţei şi un taximetrist, acuzaţi pe nedrept că ar fi asasini, s-au sinucis în timpul anchetei.

Populare