Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Judecatorii admit ca desfranatul Onila se iubea cu popa Ursac, dar ii acuza pe preoti ca nu l-au dat pe mana organelor de ancheta

Publicat

in

Curtea de Apel Iași a făcut publică  motivarea condamnării celor trei preoti din judetul Vaslui acuzati ca l-au santajat pe fostul episcop de Husi, desfrânatul Corneliu Barladeanu. Judecatorii ieseni afirma in motivare ca preotii au lezat imaginea Bisericii Ortodoxe Romane prin faptele lor si ca ar fi trebuit sa il reclame pe fostul episcop. 

Potrivit motivarii instantei iesene, Corneliu Barladeanu apare intr-o inregistrare video mai veche, in care fostul episcop aparea in ipostaze intime cu un fost elev de la seminar, actualul preot de la Deleni, Ionut Ursac.

Totul a pornit de la fostul arhimandrit Cristian Jitaru a fost condamnat la 3 ani si 6 luni de inchisoare, dupa ce l-a santajat pe fostul episcop pentru a fi nominalizat pentru un post de episcop vicar.

Gheorghe Damian, fost preot de caritate la Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui, si preotul paroh al Parohiei Valeni, Razvan Bumbu, au primit cate 3 ani de inchisoare, dupa ce i-au cerut fostului episcop porno suma de 50.000 euro, cu titlu de ajutor pentru parohii.

Judecatorii le-au mai interzis celor trei dreptul de a exercita functia de preot pe o perioada de 5 ani, potrivit minutei, disponibila pe portalul instantei.

Decizia Curtii de Apel Iasi a fost data in luna martie, dar motivarea a fost redactata zilele trecute. 

Magistratii sustin ca Onila esra terorizat de ideea ca filmele cu el si cu Ursca ar putea fi vazute de toata lumea. 

“Curtea apreciaza ca starea de temere reala in care s-a aflat persoana vatamata Onila Corneliu (numele de mirean al fostului episcop de Husi, Corneliu Barladeanu – n.red.) din cauza actiunilor celor trei inculpati este probata dincolo de orice indoiala, dovada stand consecintele concrete produse asupra persoanei sale si asupra vietii sale profesionale, aceasta fiind inlaturata din functia detinuta in ierarhia Bisericii Ortodoxe Romane urmare a publicarii in mass-media a inregistrarilor compromitatoare in care se sustine ca ar aparea intretinand raporturi homosexuale. Astfel de inregistrari, fie ca sunt adevarate, fie ca reprezinta trucaje, sunt, dincolo de orice urma de dubiu, apte sa compromita iremediabil imaginea unei persoane care este monah, a depus un juramant de castitate si mai detinea si o functie publica in ierarhia Bisericii Ortodoxe Romane, si sa creeze intrinsec stare de temere,aceasta indiferent daca persoana in discutie a vizionat/ascultat sau nu inregistrarile detinute de inculpatul Cristian Jitaru, cata vreme cunostea cu ce anume este amenintat”, motiveaza instanta.

Magistratii mai arata ca inregistrarile video compromitatoare (indiferent de caracterul adevarat sau nu al imaginilor redate in aceste inregistrari, aspect care, de altfel, nu are nicio relevanta din perspectiva existentei continutului constitutiv al infractiunii de santaj) “trebuiau date imediat organelor judiciare si celor din ierarhia bisericeasca pentru luarea masurilor legale“.

Santaj pentru functie

Cristian Jitaru, fost preot arhimandrit la Catedrala Episcopala Husi, cel mai inalt rang onorific bisericesc care se confera monahilor, de regula pentru merite duhovnicesti si/sau administrative deosebite, l-a santajat pe desfranat pentru o functie. Acesta a facut de altfel toate inregistrarile cu Onila si cu elevii de la seminar. Jitaru cunostea orgiile sexuale din Episcopia Husi, dar nu a alertat autoritatile. 

“Daca inculpatul ar fi fost de buna credinta si profund moral, asa cum s-ar fi cuvenit sa fie un preot, din momentul in care a intrat in posesia inregistrarilor video compromitatoare s-ar fi adresat imediat organelor judiciare si celor din ierarhia bisericeasca pentru luarea masurilor legale, nicidecum nu s-ar fi dedat unui comportament josnic, incalificabil pentru un preot, de a incerca sa obtina un avantaj nepatrimonial si patrimonial injust prin folosirea unor inregistrari compromitatoare“, motiveaza Curtea de Apel Iasi.

“Sa dea Dumnezeu sa ajung episcop!”, ofta Jitaru, in interceptarile din dosar..

“Sa dea Dumnezeu! Ca m-am saturat”, il incuraja Razvan Bumbu.

“Si tine minte, Razvane, eu am facut niste fagaduinte mari inaintea lui Dumnezeu, sa dea Dumnezeu sa ajung episcop”, era crezul lui Jitaru.

Gravitatea faptei savarsite mai este conturata si de scopul urmarit de Cristian Jitaru prin savarsirea faptei si anume obtinerea nominalizarii pentru o functie importanta in ierarhia bisericeasca, respectiv cea de episcop – vicar al Episcopiei Husilor, “desi cunostea ca nu indeplinea conditiile legale pentru a accede intr-o astfel de functie care, in plus, fusese desfiintata din organigrama episcopiei“.

20 de anii de orgii sexuale la Episcopia Husi

În iunie 2017, Corneliu Bârlădeanul, pe atunci episcop al Huşilor, a reclamat la DNA că este şantajat de trei preoţi care i-ar fi cerut bani sau funcţii pentru a nu face publică o înregistrare în care prelatul apărea în timp ce întreţinea raporturi sexuale cu o persoană despre care se crede că era un elev de la Seminarul Teologic Huşi, actualmente preot într-o parohie din judeţul Vaslui. Este vorba despre preotul din Deleni, Ionut Ursac.

Un pedagog de la Seminarul Teologic din Huşi a făcut dezvăluiri şocante în scandalul fără precedent care zguduie Biserica Ortodoxă Română. Relaţiile homosexuale între preoţi şi elevi ar avea loc de 20 de ani, sub tăinuirea mai marilor Bisericii, spune Didina Branici.

Femeia acuză înalţii prelaţi că au dat-o afară, pentru că a arătat cu degetul păcatele. Între timp, episcopul de Huşi nu se arată la faţă. Preasfinţitul Corneliu nu a ţinut, ca în fiecare duminică, Sfânta Liturghie de la Episcopie, ci şi-a trimis subalternii să predice. Cu vorbe despre iertare şi îndemnuri clare: să nu judece. 

Au fost motivele pentru care pedagogul ar fi refuzat să semneze fişa postului în seminar.

Iar acuzaţiile nu se opresc aici.

Spune că a fost dată afară după ce a vorbit public despre perversiunile sexuale şi actele de violenţă care s-ar petrece între teologii de la Huşi.

Acum speră ca adevărul să iasă la iveală.

Didina Brănici, fost pedagog la Seminarul Teologic din Huşi: „Prima dată când am observat şi am constatat că asemenea scene cu perversiuni sexuale se întâmplă a fost în anul şcolar 1996-1997, la internat, apoi în cadrul mănăstirii, în incinta mănăstirii, într-o chilie.” Atunci ar fi alertat conducerea seminarului doar verbal.

Didina Brănici: „Elevi, fie de la cântăreţi, fie de la seminar, cu pe atunci profesor de muzică psaltică Costică Busuioc.” Au urmat sesizările scrise. Şi totuşi, din 1996 şi până acum, Costică Busuioc a ajuns protopop de Bacău. 

Didina Brănici: „Am fost martor ocular. Dumnezeu îmi e martor. Plus cei cinci elevi, plus cele două mame cu care am intrat in incintă, în camera lui, în miezul nopţii, când am văzut acele scene oribile, am ieşit strigând. Stareţul care era pe acelaşi culoar, a ieşit, s-a uitat, s-a îngrozit de ce a văzut, dar a rămas aşa.”

Sesizările s-au întors la Episcopia Huşilor în toţi aceşti ani. Din 2008 până azi. Într-una dintre ele, Didina vorbeşte despre relaţia pe care episcopul de Huşi ar fi avut-o cu cel despre care se spune că apare în filmuleţul care a zguduit Biserica de o lună încoace: „Ursac Mihai Ionuţ, atunci elev şi VICTIMĂ, mi-a spus despre filmare şi de planul făcut, să-l facă public, demascând fărădelegile lui Corneliu Bârlădeanu, dar n-a făcut-o.”

Mihaela SIMA

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.