Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Judecatorii admit ca desfranatul Onila se iubea cu popa Ursac, dar ii acuza pe preoti ca nu l-au dat pe mana organelor de ancheta

Publicat

on

Curtea de Apel Iași a făcut publică  motivarea condamnării celor trei preoti din judetul Vaslui acuzati ca l-au santajat pe fostul episcop de Husi, desfrânatul Corneliu Barladeanu. Judecatorii ieseni afirma in motivare ca preotii au lezat imaginea Bisericii Ortodoxe Romane prin faptele lor si ca ar fi trebuit sa il reclame pe fostul episcop. 

Potrivit motivarii instantei iesene, Corneliu Barladeanu apare intr-o inregistrare video mai veche, in care fostul episcop aparea in ipostaze intime cu un fost elev de la seminar, actualul preot de la Deleni, Ionut Ursac.

Totul a pornit de la fostul arhimandrit Cristian Jitaru a fost condamnat la 3 ani si 6 luni de inchisoare, dupa ce l-a santajat pe fostul episcop pentru a fi nominalizat pentru un post de episcop vicar.

Gheorghe Damian, fost preot de caritate la Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui, si preotul paroh al Parohiei Valeni, Razvan Bumbu, au primit cate 3 ani de inchisoare, dupa ce i-au cerut fostului episcop porno suma de 50.000 euro, cu titlu de ajutor pentru parohii.

Judecatorii le-au mai interzis celor trei dreptul de a exercita functia de preot pe o perioada de 5 ani, potrivit minutei, disponibila pe portalul instantei.

Decizia Curtii de Apel Iasi a fost data in luna martie, dar motivarea a fost redactata zilele trecute. 

Magistratii sustin ca Onila esra terorizat de ideea ca filmele cu el si cu Ursca ar putea fi vazute de toata lumea. 

„Curtea apreciaza ca starea de temere reala in care s-a aflat persoana vatamata Onila Corneliu (numele de mirean al fostului episcop de Husi, Corneliu Barladeanu – n.red.) din cauza actiunilor celor trei inculpati este probata dincolo de orice indoiala, dovada stand consecintele concrete produse asupra persoanei sale si asupra vietii sale profesionale, aceasta fiind inlaturata din functia detinuta in ierarhia Bisericii Ortodoxe Romane urmare a publicarii in mass-media a inregistrarilor compromitatoare in care se sustine ca ar aparea intretinand raporturi homosexuale. Astfel de inregistrari, fie ca sunt adevarate, fie ca reprezinta trucaje, sunt, dincolo de orice urma de dubiu, apte sa compromita iremediabil imaginea unei persoane care este monah, a depus un juramant de castitate si mai detinea si o functie publica in ierarhia Bisericii Ortodoxe Romane, si sa creeze intrinsec stare de temere,aceasta indiferent daca persoana in discutie a vizionat/ascultat sau nu inregistrarile detinute de inculpatul Cristian Jitaru, cata vreme cunostea cu ce anume este amenintat”, motiveaza instanta.

Magistratii mai arata ca inregistrarile video compromitatoare (indiferent de caracterul adevarat sau nu al imaginilor redate in aceste inregistrari, aspect care, de altfel, nu are nicio relevanta din perspectiva existentei continutului constitutiv al infractiunii de santaj) “trebuiau date imediat organelor judiciare si celor din ierarhia bisericeasca pentru luarea masurilor legale„.

Santaj pentru functie

Cristian Jitaru, fost preot arhimandrit la Catedrala Episcopala Husi, cel mai inalt rang onorific bisericesc care se confera monahilor, de regula pentru merite duhovnicesti si/sau administrative deosebite, l-a santajat pe desfranat pentru o functie. Acesta a facut de altfel toate inregistrarile cu Onila si cu elevii de la seminar. Jitaru cunostea orgiile sexuale din Episcopia Husi, dar nu a alertat autoritatile. 

„Daca inculpatul ar fi fost de buna credinta si profund moral, asa cum s-ar fi cuvenit sa fie un preot, din momentul in care a intrat in posesia inregistrarilor video compromitatoare s-ar fi adresat imediat organelor judiciare si celor din ierarhia bisericeasca pentru luarea masurilor legale, nicidecum nu s-ar fi dedat unui comportament josnic, incalificabil pentru un preot, de a incerca sa obtina un avantaj nepatrimonial si patrimonial injust prin folosirea unor inregistrari compromitatoare„, motiveaza Curtea de Apel Iasi.

„Sa dea Dumnezeu sa ajung episcop!”, ofta Jitaru, in interceptarile din dosar..

„Sa dea Dumnezeu! Ca m-am saturat”, il incuraja Razvan Bumbu.

„Si tine minte, Razvane, eu am facut niste fagaduinte mari inaintea lui Dumnezeu, sa dea Dumnezeu sa ajung episcop”, era crezul lui Jitaru.

Gravitatea faptei savarsite mai este conturata si de scopul urmarit de Cristian Jitaru prin savarsirea faptei si anume obtinerea nominalizarii pentru o functie importanta in ierarhia bisericeasca, respectiv cea de episcop – vicar al Episcopiei Husilor, „desi cunostea ca nu indeplinea conditiile legale pentru a accede intr-o astfel de functie care, in plus, fusese desfiintata din organigrama episcopiei„.

20 de anii de orgii sexuale la Episcopia Husi

În iunie 2017, Corneliu Bârlădeanul, pe atunci episcop al Huşilor, a reclamat la DNA că este şantajat de trei preoţi care i-ar fi cerut bani sau funcţii pentru a nu face publică o înregistrare în care prelatul apărea în timp ce întreţinea raporturi sexuale cu o persoană despre care se crede că era un elev de la Seminarul Teologic Huşi, actualmente preot într-o parohie din judeţul Vaslui. Este vorba despre preotul din Deleni, Ionut Ursac.

Un pedagog de la Seminarul Teologic din Huşi a făcut dezvăluiri şocante în scandalul fără precedent care zguduie Biserica Ortodoxă Română. Relaţiile homosexuale între preoţi şi elevi ar avea loc de 20 de ani, sub tăinuirea mai marilor Bisericii, spune Didina Branici.

Femeia acuză înalţii prelaţi că au dat-o afară, pentru că a arătat cu degetul păcatele. Între timp, episcopul de Huşi nu se arată la faţă. Preasfinţitul Corneliu nu a ţinut, ca în fiecare duminică, Sfânta Liturghie de la Episcopie, ci şi-a trimis subalternii să predice. Cu vorbe despre iertare şi îndemnuri clare: să nu judece. 

Au fost motivele pentru care pedagogul ar fi refuzat să semneze fişa postului în seminar.

Iar acuzaţiile nu se opresc aici.

Spune că a fost dată afară după ce a vorbit public despre perversiunile sexuale şi actele de violenţă care s-ar petrece între teologii de la Huşi.

Acum speră ca adevărul să iasă la iveală.

Didina Brănici, fost pedagog la Seminarul Teologic din Huşi: „Prima dată când am observat şi am constatat că asemenea scene cu perversiuni sexuale se întâmplă a fost în anul şcolar 1996-1997, la internat, apoi în cadrul mănăstirii, în incinta mănăstirii, într-o chilie.” Atunci ar fi alertat conducerea seminarului doar verbal.

Didina Brănici: „Elevi, fie de la cântăreţi, fie de la seminar, cu pe atunci profesor de muzică psaltică Costică Busuioc.” Au urmat sesizările scrise. Şi totuşi, din 1996 şi până acum, Costică Busuioc a ajuns protopop de Bacău. 

Didina Brănici: „Am fost martor ocular. Dumnezeu îmi e martor. Plus cei cinci elevi, plus cele două mame cu care am intrat in incintă, în camera lui, în miezul nopţii, când am văzut acele scene oribile, am ieşit strigând. Stareţul care era pe acelaşi culoar, a ieşit, s-a uitat, s-a îngrozit de ce a văzut, dar a rămas aşa.”

Sesizările s-au întors la Episcopia Huşilor în toţi aceşti ani. Din 2008 până azi. Într-una dintre ele, Didina vorbeşte despre relaţia pe care episcopul de Huşi ar fi avut-o cu cel despre care se spune că apare în filmuleţul care a zguduit Biserica de o lună încoace: „Ursac Mihai Ionuţ, atunci elev şi VICTIMĂ, mi-a spus despre filmare şi de planul făcut, să-l facă public, demascând fărădelegile lui Corneliu Bârlădeanu, dar n-a făcut-o.”

Mihaela SIMA

StiriEst

Episcopul Ignatie la intalnirea cu tinerii ortodocsi: “Aveti grija de cerul sufletului vostru”

Publicat

on

De catre

Episcopul Huşilor, Ignatie, i-a sfătuit, sâmbătă, pe participanţii la cea de-a doua ediţie a Întâlnirii Tinerilor Ortodocşi din Vaslui să evite excesele de orice fel şi clipele care pot le pot transforma sufletul într-un iad al vieţii.

‘Cerul pe care îl avem deasupra noastră este senin. El poate să fie înnorat, mohorât, însă rămâne tot cer, chiar şi atunci când fulgeră, când tună, când este vreme năprasnică. Cerul rămâne tot cer. Nu este cer numai atunci când este soare, când este senin, când avem posibilitatea de a-l contempla. Prin urmare, cred că şi sufletele noastre şi mai cu seamă ale voastre, ale tinerilor, ar trebui să fie precum cerul. Să aveţi această conştiinţă pe tot parcursul vieţii voastre, pe tot parcursul traiectului biografic pe care Dumnezeu vi-l pune în faţă. Să vă gândiţi că oricâte zile mohorâte, oricâte momente de încercare aţi avea, care fac parte din inerenţa vieţii noastre, să ştiţi că cerul sufletului vostru rămâne tot cer. Să evitaţi răutatea care vă schimonoseşte, care vă desfigurează sufleteşte! Luptaţi cât mai mult, cât vă stă în putinţă, să fiţi în permanenţă, în orice moment un cer, atât pentru voi înşivă, cât şi pentru cei din jurul vostru. (…) De aceea, îndemnul pe care vi-l dau este să aveţi grijă de cerul sufletului vostru’, a spus Episcopul Huşilor.

Reuniunea de sâmbătă a fost organizată de Episcopia Huşilor şi de Asociaţia Tinerilor Ortodocşi Vaslui. Invitat este Peter Hurley, un irlandez stabilit de 25 de ani în România.

Întâlnirea are tema ‘Tradiţie şi modernitate, istorie şi prezent pentru tânărul contemporan. Satul românesc’ şi reuneşte la Vaslui sute de tineri de pe tot cuprinsul eparhiei şi invitaţi din Mitropolia Basarabiei.

Evenimentul este organizat în colaborare cu Primăria Municipiului Vaslui şi Inspectoratul Şcolar Judeţean.

Citeste in continuare

StiriEst

Pericol de explozie intr-o parcare din centrul Vasluilui VIDEO

Publicat

on

De catre

S-a dat alarma noaptea trecuta intr-o parcare din Vaslui. Cativa vasluieni care treceau prin zona au observat cum dintr-o duba ieseau fum si flacari si au chemat ajutoare. Proprietarii masinilor din apropiere s-au grabit sa isi indeparteze autoturismele, de teama unei explozii. Un echipaj de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Vaslui s/a deplasat la fata locului. Duba cuprinsa de foc era  plina cu produse si solutii de curatenie, usor inflamabile. Soferul a facut un atac de panica si a avut nevoie de ajutorul medicilor. Potrivit primelor informatii, incendiul ar fi pornit de la o tigara.

Citeste in continuare

StiriEst

Copil de un an in stare grava dupa ce a inghitit otrava

Publicat

on

De catre

Elicopterul SMURD Iasi va ateriza in circa 25-30 minute, în municipiul Huși, pentru a prelua un copil în vârstă de un an care a ingerat accidental otravă pentru purici.

Citeste in continuare

StiriEst

Tânărul mort la Iaşi, după ce a zburat cu BMW-ul de pe şosea, trecuse de radar cu 155 km/h

Publicat

on

De catre

Madalin, tânărul de 21 de ani care şi-a pierdut viaţa în accidentul de la Ruginoasa, după ce a zburat cu BMW-ul de pe şosea şi s-a răsturnat pe câmp, fusese înregistrat de radar, cu doar câteva momente înainte de accident, cu 155 de kilometri la oră.

Poliţiştii au încercat să-l oprească, pornind în urmărire cu semnalele acustice şi luminoase în funcţiune, însă l-ar fi pierdut pe şoferul BMW-ului, din cauza vitezei superioare a maşinii acestuia.

Tânărul mort la Iaşi, după ce a zburat cu BMW-ul de pe şosea, trecuse de radar cu 155 km/h

Un tânăr de 21 de ani, care se afla la volanul unui BMW, a murit în accidentul de la Ruginoasa, după ce maşina care gonea cu o viteză fantastică a ieşit de pe şosea şi s-a răsurnat de mai multe ori pe câmp. Alături de el, se afla şi o pasageră de 15 ani, care a fost rănită grav. Tânărul conducea un autoturism marca BMW, cu volanul pe partea dreaptă.

Detalii neştiute au apărut despre accident şi se pare că şoferul fusese înregistrat de radarul Poliţiei cu 155 de kilometri la oră. Poliţiştii ar fi pornit după el, dar nu au reuşit să-l oprească, scrie bzi.ro.

La un moment dat, din cauza vitezei, tânărul a pierdut controlul volanului într-o curbă la dreapta şi s-a răsturnat de mai multe ori pe câmp. Şoferul nu ar fi purtat nici centura de siguranţă şi a fost proiectat prin parbrizul maşinii, decedând pe loc. O tânără de 15 ani, pasageră, a rămas încarcerată în ce mai rămăsese din BMW şi a fost transportată de urgenţă la spital.

„In cauza a fost deschis un dosar penal pentru ucidere si vatamare corporala din culpa. Cercetarile continua pentru stabilirea intregii situatii de fapt”, a precizat Ioana Bilea, purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Iasi.

Citeste in continuare

StiriEst

A fost prins și arestat autorul dublei crime din Vaslui. Este un recidivist eliberat condiţionat

Publicat

on

De catre

Un tânăr în vârstă de 24 de ani din judeţul Vaslui, principalul suspect în cazul a doi bătrâni, soţ şi soţie, a fost reţinut pentru 24 de ore. Potrivit reprezentanţilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui, bărbatul, cunoscut cu antecedente penale, era din aceeaşi localitate cu victimele şi ar fi intenţionat să sustragă bunuri din gospodăria bătrânilor, dar a fost surprins de aceştia. „În cauză sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de omor şi violare de domiciliu, urmând ca încadrarea juridică să fie stabilită în funcţie de cercetările aflate în derulare”, au declarat reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui. Presupusul autor urmează să fie prezentat în faţa instanţei cu propunere de arestare preventivă. Doi bătrâni dintr-o comuna vasluiană, soţ şi soţie, au fost găsiţi decedaţi în gospodărie, joi, de o femeie care îi ajuta la treburile casnice, aceasta anunţând incidentul la numărul de urgenţă 112.

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est