Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Smecherii cu permis de vanatoare sfideaza legea si raspandesc pesta porcina

Publicat

in

Mistreţii de pe Valea Prutului sunt principalul pericol pentru extinderea gripei porcine africane.  In timp ce oamenii si-au sacrificat toti porcii din gospodării, vânătorii refuză să vâneze porci pentru analize. Prefectura Vaslui îi amenință pe aceștia cu plângeri penale. 

Două suspiciuni de pestă porcină africană descoperite la începutul acestei săptămâni de către autorităţile sanitar-veterinare într-un sat de pe Valea Prutului din judeţul Vaslui au fost confirmate în urma analizelor de laborator. Autorităţile vasluiene au luat măsuri speciale pentru a preveni răspândirea virusului, însă atrag atenţia că principalul pericol îl reprezintă porcii mistreţi de pe fondurile de vânătoare de pe Valea Prutului. De altfel, primul caz de pestă porcină africană, confirmat în satul Cârja, a fost la cadavrul unui porc mistreţ. Celelalte cazuri au fost la porci din gospodării. De frica pestei porcine, aproape toţi localnicii din sat şi-au sacrificat porcii. Administratorilor fondurilor de vânătoare li s-a solicitat inca din toamna anului trecut să prezinte mistreţi la DSV pentru recoltare de probe. Potrivit Prefecturii Vaslui, singurii administratori de fond de vânătoare care nu s-au supus recomandărilor sunt reprezentanţii Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi, instituţia care coordonează activitatea vânătorească din judeţ. Împotriva acestora vor fi formulate plângeri penale. 

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.