Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Oamenii care aduc zambetul pe chipul copiilor sarmani

Publicat

in

La Huși s-a finalizat tabăra „Copilărie şi credinţă”, dedicată de Episcopie copiilor din zona respectivă. Aproximativ 250 de copii au avut parte, timp de 3 zile, alături de animatorii Asociaţiei JoyCamps Romania şi de voluntarii Departamentuui de tineret ai Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Huşi, de o mini-vacanţă în adevăratul sens al cuvântului. Alte tabere au fost organizate în această vară și în alte parohii din județ. Toate acestea nu ar fi fost posibile fără implicarea directă a doi oameni. Parintele Vladimir Beregoi, cel care nu oboseşte niciodată și care cât e ziua de lungă umblă să asigure hrană şi casă pentru zeci de vârstnici și pentru sute de copii sărmani. Mereu caută fonduri pentru proiecte sociale. Episcopul Ignatie este cel care face echipa bună cu părintele Beregoi. De altfel, Ignatie este cel care l-a adus în zina noastră pe Vladimir Beregoi când a constatat câtă nevoie de ajutor au oamenii din județul Vaslui. 

Episcopul Husilor a demonstrat de nenumarate ori ca este un ocrotitor al copiilor, iar dragostea acestuia s-a dovedit a fi de-a lungul anilor un pansament pentru sufletele a sute de copii.  La tabăra organizată la Huși cei mici au participat la atelierele de tir cu arcul, orientare în natură, teatru, bune maniere, muzică, dans, comunicare şi spiritualitate. Programul fiecărei zile a început şi s-a încheiat cu câte un moment de rugăciune, desfăşurat la Catedrala Episcopală. De asemenea, copiii au avut bucuria ca în mijlocul lor să fie prezent, în mai multe rânduri, Preasfințitul Ignatie, alături de care au continuat activităţile, discuţiile şi jocurile. Au avut parte şi de un foc de tabără, organizat în Pădurea Dobrina şi, bineînţeles, de tortul pregătit special pentru ei. Evenimentul, organizat de Episcopia Huşilor, prin Asociaţia Filantropia Ortodoxă Huşi, coordonată de părintele consilier eparhial Vladimir Beregoi, a fost posibil şi datorită sprijinului acordat de domnul Dumitru Buzatu, preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, de Viacons Rutier Huşi, de Colegiul Cuza Vodă Huşi, precum şi de sponsori din Timişoara, Cluj-Napoca şi Huşi.

Au reusit acolo unde statul a esuat. Mai multe centre de zi ale Episcopiei pentru nevoiasi! 

Centrele de zi sunt in acest moment o sansa unica la un viitor mai bun pentru copiii proveniti din familii sarace. In judetul Vaslui lipsurile indeamna tot mai multe familii sa-si lase copiii in grija strainilor. Parintii nu au bani sa-i imbrace si sa le dea de mancare si s-au saturat sa ii vada suferind.

In anul 2019, intr-un judet in care politicienii fura pe rupte, iar Directia pentru Protectia Copilului este jefuita de personaje dubioase, dorintele unui copil sunt aproape banale: “Vreau mancare!”. Copiii nici nu mai indraznesc sa viseze la jucarii. Episcopia Husilor nu vrea ca aceste suflete sa ajunga pe strada, la cersit, asa ca a infiintat centre de zi, unde are grija sarmani. Cei mici sunt ajutati la lectii si primesc mereu o masa calda.

“Susţinerea şi încurajarea elevilor cu rezultate meritorii la învăţătură acordându-le burse în bani, este una din prioritatile noastre. De asemenea am demarat construirea unei case pentru o familie săracă, căreia i-a ars integral casa, cu intenţia precisă de a generaliza un proiect caritabil de construire de case pentru familii cu mulţi copii, intitulat „Bucuria e acasă”. Alte prioritati ar fi oferirea unor ajutoare (alimente şi haine) mai multor familii nevoiaşe din mediul rural, instituind mai multe parteneriate social-filantropice cu parohii ortodoxe româneşti din străinătate; sprijinirea mai multor elevi confruntaţi cu probleme sociale serioase prin  oferirea de ghiozdane şi rechizite şcolare la început de an şcolar; vizitarea şi acordarea unui ajutor financiar mai multor aşezăminte sociale. Important este ca prin tot ceea ce facem semenii noştri să simtă că dragostea lui Hristos coboară în inima lor”, a declarat PS Ignatie, episcopul Husilor.

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.