Conecteaza-te cu noi

StiriEst

O bătrână de 81 de ani, amendată că a traversat prea încet şi s-a făcut roşu când era la mijlocul străzii

Publicat

on

O doamnă de 81 de ani a fost amendată că a traversat prea încet şi s-a făcut roşu când era la mijlocul străzii. Un tânăr a filmat momentul şi doamna a explicat că poliţiştii o sancţionează pentru că trece pe roşu.

Un video postat pe mai multe grupuri de Facebook a devenit viral şi a fost distribuit de sute de ori, în el fiind surprins un echipaj de poliţie care amendează o doamnă de 81 de ani, pentru că a fost surprinsă de culoarea roşie a semaforului pentru pietoni la jumătatea străzii.

Doamna îi spune tânărului ce vârstă are, în timp ce poliţistul scrie procesul verbal, în maşină. Femeia explică faptul că a început traversarea când semaforul pentru pietoni arăta verde, dar pentru că merge încet, când a ajuns la jumătatea străzii s-a schimbat culoarea, în roşu. Poliţiştii au aşteptat-o pe trotuar şi au sancţionat-o. Cu mult bun simţ, doamna nu a încercat să îi convingă pe agenţi că nu au dreptate şi a acceptat sancţiunea.

StiriEst

Suceava- un oras ca la carte in care s-au derulat investitii de 400 de milioane de euro

Publicat

on

De catre


Primarul din Suceava, Ion Lungu,  pare să fi găsit reţeta perfectă de dezvoltare a unui oraş. Bugetele de investiţie au crescut de la an la an în ultimul deceniu, fondurile europene sunt atrase la foc continuu, iar rezultatele sunt vizibile la tot pasul. Clădiri renovate, un sistem de termoficare modernizat, poduri noi, o centură, școli moderne, parcuri, trotuare.  Și investițiile nu se opresc aici! Edilul Ion Lungu susține ca în următorii ani, Suceava va trece prin transformări uriaşe.

Pe biroul primarului din Suceava stau zeci de documente, dosare cu proiecte, probleme ale cetățenilor. 

“Arată ca şi un oraş european, ăsta-i adevărul. Oriunde mă uit văd lucruri frumoase şi sunt fericit că se investeşte“, spune un sucevean.

Despre oraşul din Bucovina mulți spun că este administrat de primar ca la carte. Suceava poate fi oricând un exemplu de „aşa da”. Pentru edilul Ion Lungu ziua de muncă începe dimineața devreme și se termină seara târziua. Sunt perioade când primarul merge și noaptea pe teren ca să verifice lucrările. Dacă nu este în Suceava, pe Ion Lungu îl găsești la vreun minister în capitală. Bate frecvent drumul până la București ca să obțină aprobări sau finanțări pentru oraș. Lungu a înțeles că dacă stai la primărie și aștepți, nu primești nimic. Așa a reușit ca în timpul mandatelor sale să deruleze investiții în valoare de 400 de milioane de euro, jumătate fiind fonduri europene, iar cealaltă jumătate din fonduri proprii, credite și alte surse.

Chiar și așa, edilul nu este mulțumit și spune că este nevoie de mai mult. “Asfaltările care s-au făcut în oraș nu sunt suficiente, dar avem în vedere remedierea acestei situații. Sunt 15 ani de mandat. Sigur că nu este niciodată suficient, dar nu am renunțat în ciuda pedicilor. Voi pune în continuare umărul la dezvoltarea Sucevei. Când te uiți totdeauna în urmă îți dai seama că se pot face anumite lucruri mai bine sau îți dai seama că ai luat anumite decizii care nu au fost cele mai bune dar mă deranjează că generațiile astea mai tinere vin și spun că Lungu nu a făcut nimic la Primărie. Eu am să dau exemplu de 50 de proiecte grupate pe care le-am făcut în 15 ani. Că am făcut mai mult, mai puțin, mai bine, mai rău dar un lucru este clar de dimineață până seară am lucrat aici la Primărie. Revenind la problema asfaltărilor, aceasta este generată de lipsa forței de muncă. Ar trebui să avem zece formații în teren, dar avem vreo patru-cinci. Firma Autotehnorom, față de care am tot respectul, s-a întins, lucrează pe la ruta ocolitoare, pe DN 18 și nu are nicio formație în Suceava. A licitat și nu are nicio formație. Şi celelalte firme au oameni puțini”, a spus primarul Ion Lungu.

Printre proiectele mari derulate în mandatele sale sunt: modernizarea iluminatului public, introducerea rețelelor de apă și canalizare, în Burdujeni Sat și Ițcani prin proiectul ISPA, asfaltarea a numeroase străzi, achiziționarea de vehicule electrice, modernizarea a 40% din punctele termice și construirea centralei în regim de cogenerare și a 520 de apartamente ANL. El a mai amintit de reabilitarea Cetății de Scaun, a Zonei Centrale unde s-au realizat 2 parcări subterane, de modernizarea Bazarului, a Pieței Burdujeni și a celei din Centru, a Patinoarului artificial, de înființarea Teatrului Municipal „Matei Vișniec” și a Fanfarei Primăriei, de construirea Centrului Tradițiilor Populare și a zonei de agrement Tătărași. Ion Lungu s-a referit și la construirea a două grădinițe noi, Țăndărică și 1,2,3, și a unor săli de sport la școlile 11 și 9, C.N. „Ştefan cel Mare” și la LPS.

În ceea ce privește bilanțul pentru al treilea an din acest mandat, Ion Lungu a prezentat 50 de proiecte inițiate, aprobate, demarate și/sau finalizate. Între acestea, el a amintit că au fost demarate lucrările la Ruta Alternativă Suceava – Botoșani, în sensul că este în curs de construire un nou pod peste râul Suceava – Podul Unirii și, totodată, au fost demarate lucrările de extindere a gazului metan în cartierul Burdujeni-sat. Sub mandatul său municipiul Suceava a obținut titulatura de destinație europeană de excelență, dar și premiile de excelență în educație și în iluminat public.

De asemenea, în cel de-al treilea an de mandat au început lucrările pentru reabilitarea sediului primăriei și, la inițiativa municipalității a fost aprobată Legea și normele metodologice pentru transferul unor suprafețe de pădure – parc din zona Şipote și Pădurea Zamca. „Am finalizat măsurătorile, urmează emiterea Hotărârii de Consiliul Local”, a declarat Ion Lungu.

Lista principalelor investitii derulate de primarul Ion Lungu:

– 200 milioane euro fonduri europene, pe exercițiile  financiare ale U.E. 2007-2013 și 2014-2020;

– 86 milioane euro parteneriat public privat (centrală termică);

– 72 milioane euro fonduri proprii primărie și atrase;

– 42 milioane euro fonduri guvernamentale.

Cele mai importante proiecte realizate în această perioadă sunt:

1 Proiect ISPA – apă + canalizare, în cartierele Burdujeni-sat și Ițcani, reabilitare a stației tratare – epurare;

2 Ruta ”Ocolitoare nr. 1”;

3 Ruta ”Ocolitoare nr. 2”;

4 Ruta Alternativă Suceava Botoșani;

5 Reabilitarea Cetății de Scaun;

6 Reabilitarea Zonei Centrale, s-au realizat 2 parcări subterane;

7 Modernizare Iluminat Public Ax Central;

8 S-au asfaltat sute de străzi, din care străzi de pământ: – Str. Plevnei

– Victor Babeș

– Câmpului

– Dragomirnei

– Aleea Dumbrăvii

– Cpt. Grigore Andrei

– Bogdan Vodă

– M. Sadoveanu

– George Coșbuc

– Ştefan Tomșa

– Constantin Moraru

– Florilor

– Lev Tolstoi

9 Modernizare Iluminat Public pe fonduri elvețiene;

10 Electromobilitate – vehicule electrice pentru o Municipalitate Verde – pe fonduri elvețiene. S-au achiziționat 5 autobuze electrice, marca KARSAN Jest Electric, 11 autoturisme electrice, 2 furgonete, 2 autoutilitare și 10 biciclete electrice și s-au montat 24 de prize de încărcare standard și rapide plus 56 de locuri de parcare pentru vehiculele electrice lângă stațiile de încărcare;

11 Centrală nouă BIOENERGY, pentru încălzirea orașului;

12 Utilități și mediu la standarde europene – au fost reabilitate 40% din punctele și rețelele termice;

13 Delegare concesiune salubritate menajeră, construire a 100 de platforme îngropate ^ 100 de platforme semi-îngropate;

14 Alimentare cu apă din sursa Berchișești a cartierului Burdujeni-sat;

15 Demarare lucrări gaz metan Burdujeni-sat;

16 S-au realizat lucrări de stabilizare a versantului NE;

17 Blocuri ANL – s-au construit un număr de 520 de apartamente, din care 354 sunt ANL și 166 sunt sociale;

18 S-au finalizat blocurile ANL 20,21,22;

19 S-au construit 2 cartiere  de case pentru tineri – Dealul Mănăstirii;

20 S-a modernizat Bazarul Suceava;

21 S-a modernizat Piața Burdujeni;

22 S-a modernizat Piața Centrală;

23 S-a realizat cimitire noi în cartierele Ițcani și Burdujeni;

24 S-a realizat sediu primărie Burdujeni-sat;

25 S-a licitat proiectul de realizare a Centrului Multifuncțional Ițcani (Sediu Primărie Ițcani);

26 S-a transferat Cinematograful Modern și s-a realizat Centrul Cultural al Municipiului Suceava;

27 S-a realizat pe fonduri europene Centrul Tradițiilor Populare;

28 Reabilitare termică și modernizare sediu primărie -”Creșterea eficienței energetice a clădirii primăriei municipiului Suceava”;

29 S-a modernizat patinoarul artificial al municipiului, prin amenajarea pistei și schimbarea instalației de frig, pe bază de freon;

30 S-au reabilitat 1.000 apartamente plus proiectul de reabilitare a unui număr de 4.295 de apartamente la care participă 23 de asociații-102 blocuri;

31 S-au reabilitat Parcul Central, Parcul de la Universitate, Ițcani, Primărie Burdujeni, 3 Bărboși, Policlinică Areni și s-au construit 2 parcuri noi: – Parcul Copilului Burdujeni și Obcini Suceava;

32 S-a realizat ”Zona de Agrement Tătărași”;

33 S-a realizat ”Nord Skate-Parc Suceava”;

34 S-a licitat proiectul de modernizare a ștrandului Ițcani;

35 Au fost achiziționate 30 autobuze noi, marca Iveco Irisbus;

36 Au fost achiziționate 10 autobuze capa­citate mică.;

37 Au fost reabilitate: – podul Burdujeni, Ițcani,

– pasarelă CFR Burdujeni, Ițcani;

38 Am inițiat proiectul Gropi Ecologice, municipalitatea a pus la dispoziție 22 ha teren pentru groapa de la Moara;

39 A fost reabilitată strada Cernăuți;

40 A fost reabilitată pasarela Şcheia la intersecția DN 17 – E 85;

41 Au fost modernizate toate unitățile de învățământ din Municipiul Suceava (proiecte în valoare de 40 milioane de euro). S-au mansardat grădinițile: Prichindel, Guliver, Așchiuță;

42 S-au construit grădinițe noi: Țăndărică, Slătioara, Grădinița 1,2,3;

43 S-au realizat săli de sport la școlile gimnaziale nr. 11, nr. 9, C.N.”Ştefan cel Mare”, Liceul cu program sportiv;

44 Municipalitatea a finanțat Spitalul Județean cu suma de aprox. 3.000.000 euro

45 Am înființat Teatrul Municipal ”Matei Vișniec”;

46 Am înființat Fanfara Primăriei Municipiului Suceava;

47 Am realizat statuia ”Bucovina Înaripată”;

48 Am finanțat anual concursul ”Lira de Aur” și ”Festivalul Internațional de Artă Medievală”;

49 Am organizat Festivalul Modial de Film Amator ”UNICA”, și Festivalul Internațional al Filmului Ecologist ”ECO FEST”;

50 S-a jucat finala de Handbal masculin cu Reșița, în anul 2009.

Distincții obținute

– EXCELENȚĂ ÎN EDUCAȚIE;

– EXCELENȚĂ ÎN ILUMINAT PUBLIC;

– SUCEAVA DESTINAȚIE EUROPEANĂ DE EXCELENȚĂ.

PROIECTE

– 55 Autobuze electrice – în curs de semnare contract;

– Zona de Agrement râul Suceava – în curs de aprobare fonduri europene;

– Zona de Agrement Parc șipote – în curs de transferare a suprafețelor de pădure.

Citeste in continuare

StiriEst

Tiganii din Barlad au luat cu asalt primaria. Edilul vrea sa ii evacueze din casele sociale, dar ei refuza FOTO

Publicat

on

De catre

Scandal in aceasta dimineata la Primaria Barlad. Zeci de cetateni de etnie roma au venit la primarie sa ii ceara socoteala edilului Dumitru Boros. Nemultumirile tiganilor din Barlad au legatura cu ordinele de evacuare din locuinte, ordine pe care acestia le-au primit recent. Romii locuiesc in casele sociale ale municipalitatii de pe strada Cpt. Grigore Ignat, dar nu au mai platit de ani de zile chiria sau utilitatile. Ca atare, autoritatile au decis sa ii evacueze. Decizia a fost primita cu reticenta, iar romii au venit peste primar. La Barlad a plecat de urgenta si prefectul Eduard Popica. Acesta se afla acum la discutii cu persoanele nemultumite. 

Citeste in continuare

StiriEst

O mamă şi copiii ei au murit în incendiul care le-a distrus casa. Tatăl a privit neputincios nenorocirea

Publicat

on

De catre

O mamă şi copiii ei, de un an şi 7 ani, au murit la Săvineşti, într-un incendiu devastator. Tatăl a privit neputincios nenorocirea şi n-a putut face nimic ca să-şi salveze familia. O femeie de aproximativ 30 de ani şi doi copii ai ei, de un an şi de şapte ani, au murit în urma unui incendiu produs în judeţul Neamţ, trupurile lor fiind descoperite de pompierii care au sosit să stingă flăcările. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ, pompierii au fost solicitaţi, duminică seară, să intervină la un incendiu izbucnit la o locuinţă în localitatea Săvineşti, comuna Poiana Teiului, la faţa locului deplasându-se mai multe autospeciale. Echipele de intervenţie au constatat că incendiul se manifesta la acoperişul unei locuinţe cu etaj şi la o anexă. Pompierii au găsit la etajul casei respective trei persoane decedate, o femeie de aproximativ 30 de ani şi doi copii ai acesteia, unul de un an, iar celălălat în vârstă de şapte ani.

Tatăl copiilor a scăpat cu viaţă, dar a fost preluat de medici, fiind în stare de şoc, după ce a privit cum casa îi e mistuită de flăcări, iar copii şi soţia lui sunt scoţi fără viaţă de pompieri din clădire. Cele trei victime dormeau la etaj în momentul izbucnirii incendiului.

Pompierii au stabilit că focul a fost cauzat cel mai probabil de jar sau scântei, care a căzut din sistemul de încălzire pe materiale combustibile.

Adriana ADAM

Citeste in continuare

StiriEst

Clanurile Corduneanu şi Constantin, răfuială în instanţă. Amenințări cu moartea!

Publicat

on

De catre

Dosar exploziv pe rolul instanţelor ieşene, după ce mai mulţi membri ai clanurilor interlope Corduneanu şi Constantin au fost trimişi în judecată de procurori după ce s-au ameninţat reciproc.

Astfel, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi au dispus trimiterea în judecată a lui Jean Mărăraş, Claudiu Dimitrie Petrovici, Bogdan Corduneanu, Ştefan Donţu, Iulian Vîrlan, Ioan Dunca şi Florinel Corduneanu. 

Primul dintre ei a fost pus sub acuzare pentru o faptă de ameninţare pe care ar fi comis-o prin intermediul contului personal de Facebook.

Concret, pe 24 iulie 2018, Mărăraş a publicat o înregistrare videoîn care îl ameninţa explicit cu moartea pe Costel Corduneanu, dar şi pe fiul acestuia.

Răfuială live pe Facebook între interlopii din Iaşi

Filmarea postată pe pagina de Facebook a lui Vandam Constantin nu poate fi publicată din cauza limbajului şi înjurăturilor greu de reprodus.

Redăm, mai jos, o parte din ameninţările lansate de interlopul din Iaşi.

„Vreau să vă arăt pe Facebook cum se chinuie Cordunenii să se bată cu noi, dar prin Poliţie. (…) Tu, Costele, să-i pupi mâinile lui Narcis toată viaţa ta că nu ţi-ai îngropat fraţii. Tu, a doua împăcăciune cu noi n-o s-o mai ai în viaţa ta. (…) Voi credeţi că nouă ne e frică de voi? Unde ne căutaţi, la IPJ cu pixurile? Unde ne căutaţi, mă?”, ameninţă Vandam pe Facebook.

La două zile după publicarea pe Facebook a ameninţării, membrii clanului Corduneanu au fost prinşi într-o sală de jocuri când se pregăteau să meargă la luptă cu clanul Constantin, de care aparţine Jean Mărăraş, scriu jurnaliştii de la Ziarul de Iaşi.

„Pe 26 iulie 2018, numiţii Corduneanu Florinel, Corduneanu Bogdan, Vîrlan Iulian, Donţu Ştefan, Dunca Mihail Ioan, alături de care se mai aflau şi alte persoane, au fost depistaţi de către organele de poliţie în incinta unei săli de jocuri din municipiul Iaşi având asupra lor cuţite, pistoale, spray-uri lacrimogene, boxuri metalice, pe care le mânuiau, existând informaţii că se pregteau să comită acte de violenţă la adresa unor persoane dintr-o grupare rivală”, a declarat Monica Palaghia, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi. 

Războiul între clanurile ieşene s-a mutat în instanţă

Acum, urmează ca Judecătoria Iaşi să stabilească un prim termen al cauzei, după care magistraţii vor asculta ce au de spus toate părţile implicate, pentru a putea lua o decizie în acest caz.

„Un scandal iscat pentru niciun fel de miză, bazat pe orgolii inutile, instrumentat cu profesionalism de organele judiciare. Fiecare inculpat are şi calitate de persoană vătămată, vor fi reîntâlniri, interesant de observat, pe holurile instanţelor”, a comentat avocatul Cristian Constantin Curcă, apărătorul lui Mărăraş. 

Radu NEAGU

Citeste in continuare

StiriEst

Un bărbat din Suceava a sunat la 112 după ce nora sa s-a urcat beată la volan

Publicat

on

De catre

Un bărbat din Suceava a sunat la 112 ca să-şi reclame propria noră, după ce tânăra s-a urcat beată la volan. Bărbatul s-a certat cu fata chiar în faţa curţii, iar pentru că nora nu s-a dat jos de la volan, a sunat la Poliţie. Poliţiştii au sosit imediat şi i-au întocmit fetei dosar penal.

Mihaela SIMA

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est