Conecteaza-te cu noi

StiriEst

PS Ignatie: „Dacă vrei să fii celebru cu adevărat, caută anonimatul!”

Publicat

on

Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a slujit Paraclisul Maicii Domnului, în Parohia Văleni, Protopopiatul Vaslui. Alături de Preasfinția Sa au fost prezenți și părintele consilier eparhial Vladimir Beregoi și părintele protopop Adrian Chirvasă.

La finalul slujbei, Ierarhul Hușilor a vorbit despre virtutea smereniei, așa cum a întruchipat-o, într-un mod pilduitor, Sfânta Fecioară Maria:

„În cântarea pe care Fecioara Maria a rostit-o când s-a întâlnit cu verișoara sa, Elisabeta, se spune că Dumnezeu a căutat la smerenia Maicii Domnului. În termeni mai ușor de înțeles, Dumnezeu S-a uitat la smerenia care era în sufletul Maicii Domnului. S-a uitat și a luat aminte că sufletul, inima, trupul Maicii Domnului, sunt vrednice de a-L primi pe Dumnezeu, vrednice de a veni în această lume Cuvântul întrupat.

Ceea ce iubeste cel mai mult Dumnezeu, la sufletul unui om, este starea de smerenie.”

Părintele Episcop Ignatie a prezentat două criterii definitorii în ceea ce privește smerenia:

„Smerenia poate fi definită mai ales prin faptul că nu dorești să fii în prim-planul vieții sociale, nu cauți cu orice preț mărirea, să fii pus tot timpul în evidență. Smerenia este arta aceasta frumoasă de a știi care îți este locul tău, arta de a fi la locul tău. Nici să te supraestimezi, nici să te subestimezi.

Este foarte greu să ținem această cumpănă! Smerenia menține echilibrul interior al omului, starea de ordine, de așezare interioară. Mândria instaurează debandada. Omul devine agitat, nemulțumit, îngrijorat că celălalt nu-i recunoaște meritele.”

Totodată, Preasfinția Sa a arătat că o dovadă intrinsecă a smereniei este lipsa dorinței de afirmare de sine: 

„Smerenia mai înseamnă ceva. Este un aspect pe care îl desprindem din viața Maicii Domnului. Ea a trăit într-un anonimat inexplicabil pentru noi. Nu a făcut caz că este Maica Celui care face minuni, Celui care vorbește cum nu a mai vorbit nimeni niciodată, Celui care se răstignește și își dă viața pentru oameni, Celui care a avut atenție față de săraci. Nimic din toate acestea.

Noi, dacă am fi avut o astfel de personalitate, care să facă parte din ecuația vieții noastre, ne-am fi mândrit, am fi făcut caz că suntem rude. În logica aceasta am fi gândit!

De ce a trăit Maica Domnului în acest anonimat? Pentru că viața ei s-a identificat cu Hristos. Ea nu trăia pentru sine însăși, ci pentru Dumnezeu. Era mai prioritar să trăiască viața lui Hristos decât viața ei. Nu ne-a lăsat o biografie sau memorii pentru a intra în posteritate.”

Ierarhul Hușilor a afirmat că, paradoxal, starea  asumată de anonimat poate genera recunoaștere:

„Astăzi, toți vor să devină celebri prin ceva, să intre cumva în conștiința posterității.

Maica Domnului ne învață ceva esențial: dacă vrei să fii celebru cu adevărat, caută anonimatul! Dacă vei căuta anonimatul, vei rămâne în conștiința posterității. Dacă vei căuta celebritatea cu orice preț, vei da de anonimitate, vei fi un „no name”.”

StiriEst

Episcopul Ignatie la intalnirea cu tinerii ortodocsi: “Aveti grija de cerul sufletului vostru”

Publicat

on

De catre

Episcopul Huşilor, Ignatie, i-a sfătuit, sâmbătă, pe participanţii la cea de-a doua ediţie a Întâlnirii Tinerilor Ortodocşi din Vaslui să evite excesele de orice fel şi clipele care pot le pot transforma sufletul într-un iad al vieţii.

‘Cerul pe care îl avem deasupra noastră este senin. El poate să fie înnorat, mohorât, însă rămâne tot cer, chiar şi atunci când fulgeră, când tună, când este vreme năprasnică. Cerul rămâne tot cer. Nu este cer numai atunci când este soare, când este senin, când avem posibilitatea de a-l contempla. Prin urmare, cred că şi sufletele noastre şi mai cu seamă ale voastre, ale tinerilor, ar trebui să fie precum cerul. Să aveţi această conştiinţă pe tot parcursul vieţii voastre, pe tot parcursul traiectului biografic pe care Dumnezeu vi-l pune în faţă. Să vă gândiţi că oricâte zile mohorâte, oricâte momente de încercare aţi avea, care fac parte din inerenţa vieţii noastre, să ştiţi că cerul sufletului vostru rămâne tot cer. Să evitaţi răutatea care vă schimonoseşte, care vă desfigurează sufleteşte! Luptaţi cât mai mult, cât vă stă în putinţă, să fiţi în permanenţă, în orice moment un cer, atât pentru voi înşivă, cât şi pentru cei din jurul vostru. (…) De aceea, îndemnul pe care vi-l dau este să aveţi grijă de cerul sufletului vostru’, a spus Episcopul Huşilor.

Reuniunea de sâmbătă a fost organizată de Episcopia Huşilor şi de Asociaţia Tinerilor Ortodocşi Vaslui. Invitat este Peter Hurley, un irlandez stabilit de 25 de ani în România.

Întâlnirea are tema ‘Tradiţie şi modernitate, istorie şi prezent pentru tânărul contemporan. Satul românesc’ şi reuneşte la Vaslui sute de tineri de pe tot cuprinsul eparhiei şi invitaţi din Mitropolia Basarabiei.

Evenimentul este organizat în colaborare cu Primăria Municipiului Vaslui şi Inspectoratul Şcolar Judeţean.

Citeste in continuare

StiriEst

Pericol de explozie intr-o parcare din centrul Vasluilui VIDEO

Publicat

on

De catre

S-a dat alarma noaptea trecuta intr-o parcare din Vaslui. Cativa vasluieni care treceau prin zona au observat cum dintr-o duba ieseau fum si flacari si au chemat ajutoare. Proprietarii masinilor din apropiere s-au grabit sa isi indeparteze autoturismele, de teama unei explozii. Un echipaj de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Vaslui s/a deplasat la fata locului. Duba cuprinsa de foc era  plina cu produse si solutii de curatenie, usor inflamabile. Soferul a facut un atac de panica si a avut nevoie de ajutorul medicilor. Potrivit primelor informatii, incendiul ar fi pornit de la o tigara.

Citeste in continuare

StiriEst

Copil de un an in stare grava dupa ce a inghitit otrava

Publicat

on

De catre

Elicopterul SMURD Iasi va ateriza in circa 25-30 minute, în municipiul Huși, pentru a prelua un copil în vârstă de un an care a ingerat accidental otravă pentru purici.

Citeste in continuare

StiriEst

Tânărul mort la Iaşi, după ce a zburat cu BMW-ul de pe şosea, trecuse de radar cu 155 km/h

Publicat

on

De catre

Madalin, tânărul de 21 de ani care şi-a pierdut viaţa în accidentul de la Ruginoasa, după ce a zburat cu BMW-ul de pe şosea şi s-a răsturnat pe câmp, fusese înregistrat de radar, cu doar câteva momente înainte de accident, cu 155 de kilometri la oră.

Poliţiştii au încercat să-l oprească, pornind în urmărire cu semnalele acustice şi luminoase în funcţiune, însă l-ar fi pierdut pe şoferul BMW-ului, din cauza vitezei superioare a maşinii acestuia.

Tânărul mort la Iaşi, după ce a zburat cu BMW-ul de pe şosea, trecuse de radar cu 155 km/h

Un tânăr de 21 de ani, care se afla la volanul unui BMW, a murit în accidentul de la Ruginoasa, după ce maşina care gonea cu o viteză fantastică a ieşit de pe şosea şi s-a răsurnat de mai multe ori pe câmp. Alături de el, se afla şi o pasageră de 15 ani, care a fost rănită grav. Tânărul conducea un autoturism marca BMW, cu volanul pe partea dreaptă.

Detalii neştiute au apărut despre accident şi se pare că şoferul fusese înregistrat de radarul Poliţiei cu 155 de kilometri la oră. Poliţiştii ar fi pornit după el, dar nu au reuşit să-l oprească, scrie bzi.ro.

La un moment dat, din cauza vitezei, tânărul a pierdut controlul volanului într-o curbă la dreapta şi s-a răsturnat de mai multe ori pe câmp. Şoferul nu ar fi purtat nici centura de siguranţă şi a fost proiectat prin parbrizul maşinii, decedând pe loc. O tânără de 15 ani, pasageră, a rămas încarcerată în ce mai rămăsese din BMW şi a fost transportată de urgenţă la spital.

„In cauza a fost deschis un dosar penal pentru ucidere si vatamare corporala din culpa. Cercetarile continua pentru stabilirea intregii situatii de fapt”, a precizat Ioana Bilea, purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Iasi.

Citeste in continuare

StiriEst

A fost prins și arestat autorul dublei crime din Vaslui. Este un recidivist eliberat condiţionat

Publicat

on

De catre

Un tânăr în vârstă de 24 de ani din judeţul Vaslui, principalul suspect în cazul a doi bătrâni, soţ şi soţie, a fost reţinut pentru 24 de ore. Potrivit reprezentanţilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui, bărbatul, cunoscut cu antecedente penale, era din aceeaşi localitate cu victimele şi ar fi intenţionat să sustragă bunuri din gospodăria bătrânilor, dar a fost surprins de aceştia. „În cauză sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de omor şi violare de domiciliu, urmând ca încadrarea juridică să fie stabilită în funcţie de cercetările aflate în derulare”, au declarat reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui. Presupusul autor urmează să fie prezentat în faţa instanţei cu propunere de arestare preventivă. Doi bătrâni dintr-o comuna vasluiană, soţ şi soţie, au fost găsiţi decedaţi în gospodărie, joi, de o femeie care îi ajuta la treburile casnice, aceasta anunţând incidentul la numărul de urgenţă 112.

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est