Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Alerta in Suceava si Vaslui dupa ce a crescut numarul cazurilor de rujeola

Publicat

on

53 de cazuri noi de rujeolă au fost raportate în ultima săptămână. Numărul total al îmbolnăvirilor a depăşit 18.000, iar 64 de persoane au murit.

Potrivit Centrului de Control al Bolilor Transmisibile, cazurile noi au fost înregistrate în judeţele: Suceava, Teleorman, Vaslui, Dolj şi Ilfov şi în Bucureşti. Cele mai multe îmbolnăviri din ultima săptămână au fost în judeţulSuceava – 42. Rujeola sau pojarul este o boală infecţioasă care adesea duce la complicaţii care pot provoca chiar decesul.

Mihaela SIMA

StiriEst

O bunica i-a cerut plangand lui Nelu Tataru sa deschida spitalele

Publicat

on

De catre

Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru a declarat, joi, la Târgu Jiu, unde o femeie i-a cerut, plângând, să ”deschidă spitalele”, că acestea sunt deschise încă de când s-a ridicat starea de urgenţă. ”Ține foarte mult de managementul fiecărui spital”, a spus el. Tătaru a precizat, joi, după ce a vizitat Spitalul din Târgu Jiu, răspunzând unei întrebări, că a nu lăsa o persoană să intre în spital ”pentru că vine ministrul” este o ”greşeală de management tipică”.

”Eu sunt chirurg, sunt medic, în sistemul medical de la 14 ani când am început liceul sanitar, deci atitudinea către pacient trebuie să fie cu totul şi cu totul alta. Pacientul primează”, a adăugat el, potrivit News.ro.

Ministrul a fost abordat de o femeie în vârstă, care i-a cerut plângând să ”deschidă spitalele” pentru cei cu alte afecţiuni.

”Spitalele sunt deschise, doamnă, ţine foarte mult de managementul fiecărui spital, spitalele sunt deschise încă de când s-a ridicat starea de urgenţă. De atunci spitalele sunt deschise”, a răspuns Tătaru.

Când femeia i-a spus că nu i se permite să intre în spital, el a explicat: ”Deci spitalul din Târgu Jiu este un spital pentru patologie non-COVID. Secţia de Boli Infecţioase este în altă parte, unde avem patologia COVID”.

”Ţine foarte mult de managementul spitalului, care îşi organizează activitatea. Secţiile necesare sunt cele în măsura în care fiecare manager şi-a evaluat o patologie a zonei…”, a continuat Tătaru.

Întrebat ce le transmite managerilor de spitale, el a răspuns: ”Ce le transmit de patru săptămâni – fiecare unitate medicală îşi gestionează şi îşi evaluează patologia COVID, mă refer la spitalele suport COVID. Am recomandat de acum patru săptămâni să solicite Direcţiei de Sănătate Publică să evalueze numărul de pacienţi COVID aflaţi în acea unitate, dacă acei pacienţi pot fi dirijaţi către spitalele de fază 1, fază 2, Boli Infecţioase sau Pneumo, să fie dirijaţi acolo, dacă există un corp pavilionar la fiecare spital să fie amenajat pentru aceşti pacienţi COVID, iar corpul mare să redevină, după evaluarea circuitelor şi a structurii, către patologia non-COVID”. Tătaru a menţionat că DSP poate face controale şi apoi recomandări către autorităţile locale, precizând că, din 380 de spitale publice, 58 ţin de Ministerul Sănătăţii.

Citeste in continuare

StiriEst

Munti de gunoaie in diverse zone din municipiul Vaslui. Unele persoane arunca deseurile peste tot- FOTO

Publicat

on

De catre

Intr un ritm alarmant, zone intregi de la marginea municipiului Vaslui se transforma în adevărate gropi de gunoi. Dacă în urmă cu câțiva ani, localnicii se mai puteau bucura de mici ieșiri în natura, la aer curat, lucrurile s-au schimbat. Fara discernamant si minim bun simț, oamenii arunca tone de gunoaie, la mica distanta de case. Este si cazul cartierului de vile din spatele Penitenciarului Vaslui! “Acum cativa ani, aici era rai. Liniște, aer curat. Ieșeam uneori cu familia sa ne relaxat, la finele zilelor agitate, sa ascultam liniștea, cum se spune. Am revenit acum si am avut un soc. Munti de gunoaie. Nu imi vine sa cred. Si ganditi-va ca in apropiere sunt case noi. Lumea nu mai are bun simt. Fiecare face ce vrea. Si ne mai miram cand natura se răzbuna!”, a pus Mihai Ungureanu, din Vaslui.

O situatie similara este intalnita si pe strada Valentin Silvestru sin Vaslui!

Citeste in continuare

StiriEst

Din cauza ca nu au mers la scoala unii copii au muncit in gospodarie si au luat note mici la evaluare

Publicat

on

De catre

Munca susținută, încrederea în cunoștințele proprii, dar și profesorii pasionați i-au ajutat pe elevi să obțina nota 10 la Evaluarea Națională. În acest an, au fost de două ori mai mulți absolvenți cu notă maximă decât în 2019, însă prăpastia dintre mediul rural și mediul urban s-a adâncit. 40% dintre elevii de la sate au sub 5, la Evaluarea Națională. Iar la matematică aproape jumătate au luat note între 1 și 5.

839 de elevi din toată țara au obținut anul acesta media generală 10 la Evaluarea Națională, dublu față de anul trecut. Din păcate, însă, în mediul rural, 38% dintre elevi au obținut medii sub 5. La matematică a fost și mai rău. Jumătate dintre elevii care locuiesc la sat au luat note între 1 și 5.

Maria este din Pușcași si a obtinut la examen o medie putin peste 5. Spune că se aștepta la note mai mari, dar e mulțumită ca rezultatul ii permite sa meargă la liceu, in Vaslui. “Cât a fost pandemia, am facut ore pe internet, zilnic. Dar nu a fost ca atunci cand am fi mers la școală. Am invatat, dar mai aveam si treburi in curte, ma mai luam si cu altele. Eu sunt mulțumită, subiectele nu au fost asa grele. Nu am fost atentă. M-am asteptat macar la 6-7. E bine si asa!”, a spus fata. Ea locuieste cu fratele mai mare, părinții fiind plecați la muncă în străinătate. Paraschiv e de parere ca sora lui putea obține note mai mari si ca desi s-au făcut ore online, nu toti copiii si-au dat interesul. “A muncit si prin curte, a si invatat cat de cat, dar având în vedere că avem vecini care au luat si medii de 7- 8, cred ca putea si ea! Cred ca altfel ar fi stat treaba daca mergea la ore. Asta a fost situatia. Sper ca la liceu va fi mai silitoare!”, e de părere tânărul. Maria isi doreste sa devina asistenta medicală, iar familia o va ajuta sa isi împlinească visul.

Mihaela SIMA

Citeste in continuare

StiriEst

Alerta la Prut! Viitura a ajuns in tara, localitati intregi amenintate de ape

Publicat

on

De catre

  • Acumularea Stânca-Costeşti, pregătită pentru a prelua unda de viitură de pe râul Prut.
  • Unda de viitură va ajunge, prin propagare, la Rădăuți-Prut în următoarele 24 de ore.

„Viitura de pe râul Prut, formată pe teritoriul ucrainean, a ajuns, prin propagare, pe teritoriul României. Vârful maxim al viiturii se află în acest moment la intrarea în țară”, au anunțat reprezentanții Apelor Române.

Joi dimineața, la stația Oroftiana, se înregistrează 1,78 cm (aproape 2 m) peste cota de pericol și va rămâne circa două ore, după care, va intra într-o o ușoară tendință de scădere.

Specialiștii români de la Apele Române estimează că unda de viitură va ajunge, prin propagare, la Rădăuți-Prut în următoarele 24 de ore.

Echipele de intervenție asigură apărarea localităților Oroftiana, Baranca și Rădăuți-Prut prin suplimentarea cu 20.000 de saci și 500 de metri liniari de panouri mobile a intrărilor în locuințe, cu scopul protejării populației care trăiește în lunca inundabilă a râului Prut.

Specialiștii de la Apele Române au pregătit acumularea Stânca-Costești pentru a prelua unda de viitură de pe râul Prut. Viitura va ajunge și în județul Vaslui în câteva zile, iar autoritățile sunt în alertă.

Viitura de pe Prut a depășit cu aproape doi metri cota de pericol

În această dimineață, râul Prut a depășit cu 178 de centimetri cota de pericol, la Oroftiana, în județul Botoșani. Pompierii intervin pentru evacuarea apei din mai multe gospodării și de pe străzi, dar și pentru degajarea unor mașini, care nu mai pot înainta din cauza apei.

Potrivit ISU Botoșani, meteorologii au emis, în noaptea de miercuri spre joi, patru Coduri portocalii și un Cod rosu.

Pompierii au fost solicitați să intervină în municipiul Botoşani pentru evacuarea apei din mai multe gospodarii de pe străzile Octav Onicescu, Plopilor, pentru degajarea unor autoturisme care nu au mai putut înainta din cauza apei de pe carosabil pe strada Pacea și în zona Pod de Piatră, dar și pentru evacuarea apei dintr-o gospodărie din Răchiți. Până la ora 12.00, sunt în vigoare două avertizări Cod roșu pentru râurile Baseu, Sitna, Jijia, Miletin și Putreda, potrivit Mediafax. ISU Botoșani anunță că, la ora 08.00, râul Prut măsura la Oroftiana 828 cm, cu 178 peste cota de pericol. La aceeași oră, la Rădăuți Prut, râul măsoară 644 cm, cu 44 cm peste cota de pericol, în creștere cu 5 cm față de ora precedentă.

Radu NEAGU

Citeste in continuare

StiriEst

In atentia contribuabililor

Publicat

on

De catre

Citeste in continuare

Rock FM

CMR London

CMR Vaslui

Donează! Avem nevoie de tine!

Radical Group

Iti place ce vezi?

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est