Conecteaza-te cu noi

StiriEst

PS Ignatie: “Ce poate răscumpăra iubirea? Totul!”

Publicat

on

“Ce poate răscumpăra iubirea?” Aceasta a fost întrebarea care a stat la baza unei anchete culturale realizate de revista Orizont.Printre cei cărora le-a fost adresată această întrebare s-a numărat și Episcopul Ignatie al Hușilor.“Dacă ar fi să mă exprim clişeizat, aş spune, aproape spontan, că iubirea răscumpără totul. Privită însă cu mai multă atenţie, această afirmaţie nu îşi găseşte acoperire în realitate şi nu este întemeiată teologic. Iubirea răscumpără doar ceea ce este asumat (în mod conştient şi extrem de lucid). Iisus Hristos nu ar fi putut să răscumpere umanitatea cu iubirea Sa, dacă nu şi-ar fi asumat-o integral, cu toate deficienţele sale, inclusiv păcatul. Chiar dacă, ontologic vorbind, El este fără de păcat.

Intenţia naturală a iubirii este ca să asume totul (conştient şi lucid), inclusiv ura şi urâtul moral, cu toate ramificaţiile lor, pentru a le răscumpăra. Astfel, iubirea este cea care asumă totul, pentru a răscumpăra totul. Nu viceversa. Succesiunea, teologic, chiar uman vorbind, este strictă: doar ceea ce asumăm, aceea poate fi şi răscumpărat. În acest caz, iubirea nu poate fi selectivă, ci non-selectivă. Iubirea hristică asumă totul, tocmai pentru a fi răscumpărat totul. Să nu rămână nimic pe dinafară. Dacă ar fi fost selectivă, atunci nu ar mai fi fost iubire, ci orice altceva care ţine de zona euforicului efemer, lipsit de atribut metafizic. Este de la sine înţeles că a asuma totul pentru a răscumpăra totul implică, în mod intrinsec, riscul cel mai mare: este posibil ca în schimbul totului să primeşti nimicul. Exact aşa cum s-a întâmplat cu Hristos pe Cruce: a oferit totul, însăşi viaţa Lui, fără ca să primească ceva în schimb: „A iubi fără un răspuns e un plin: raiul! A nu putea iubi e un gol: e iadul” (George Remete). Dumnezeu nu ne iubeşte pentru ca mai apoi noi să Îl iubim. Ar fi prea nedemn pentru El ca să Îl înţelegem în acest fel. El ne iubeşte şi pentru ca noi să avem potenţialitatea de a-L urî”, susține Episcopul Hușilor. 

“Să oferi totul şi să nu aştepţi să primeşti nimic în schimb”

“De fapt, logica iubirii este să oferi totul şi să nu aştepţi să primeşti nimic în schimb. A iubi în modul cel mai adânc este sinonim cu a ţi-l asuma pe celălalt care te urăşte şi crezi că este nedemn de dragostea ta. Numai în felul acesta îl poţi, în mod real şi concret, răscumpăra. Numai aşa poţi răscumpăra, prin iubire, păcatul şi nefiinţa. Adică asumându-le. În faţa neantului tu afirmi iubirea, tocmai pentru a aduce „lumea”, dintre mine şi tine, de la „nimic” la fiinţă. De la nefiinţă la fiinţă. Acesta este resortul lăuntric şi firesc al binomului iubire-răscumpărare. În momentul în care iubim pentru ca să fim iubiţi sau aşteptăm să fim iubiţi, începem să devenim singuri. Se instaurează singurătatea. Hristos nu a fost nicio clipă singur pe Cruce. Cine crede acest lucru se înşală. Strigătul Lui de părăsire era, de fapt, un strigăt în numele umanităţii care a decis să Îl răstignească, devenind ea însăşi singură fără Dumnezeu”, a mai spus PS Ignatie. 

StiriEst

Mai multe animale au fost ucise de flacarile unui incendiu

Publicat

on

De catre

Incendiu la o gospodărie din Berchișești, județul Suceava. 

La fața locului au intervenit pompierii militari ai subunităților din Gura Humorului, Suceava și Câmpulung Moldovenesc, împreună cu lucrătorii Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență Cornu Luncii, cu șapte autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD.

La sosirea echipajelor, flăcările se manifestau la casa de locuit și la anexele gospodărești. Incendiul a afectat și o parte din acoperișul locuinței învecinate, existând pericol de propagare la întreaga clădire.

Pe timpul intervenției, pompierii paramedici SMURD au acordat primul ajutor medical unei femei (69 ani), care a suferit un atac de panică. Ulterior, aceasta a fost transportată la Centrul de Primiri Urgențe al Spitalului din Gura Humorului, pentru investigații suplimentare.

Au ars: adăpostul de animale pe o suprafață de 120 mp, depozitul de furaje pe 80 mp, trei magazii, corp comun, pe 96 mp, adăpostul de animale pe 10 mp, magazia de lemne pe 30 mp, garajul pe 32 mp, camera centralei pe 8 mp, bucătăria de vară pe 24 mp, mansarda și acoperișul casei pe aproximativ 100 mp. S-au degradat parterul și fațada casei de locuit, precum și elemente de tâmplărie din PVC. În incendiu au pierit trei vaci, doi porci și păsări de curte.

La casa învecinată, au ars aproximativ 50 mp din astereala acoperișului și s-a degradat învelitoarea din tablă, pe aceeași suprafață, precum și elemente de tâmplărie din PVC.

Flăcările au izbucnit din zona adăpostului de animale, iar cauza probabilă a fost efectul termic al curentului electric, generat de un cablu electric defect.

Incendiul a fost lichidat la ora 11:00, iar pompierii au salvat obiecte de mobilier, materiale textile, aparate electrocasnice și parterul locuinței, precum și casa învecinată, cu bunurile aferente. ziardesuceava.ro

Citeste in continuare

StiriEst

Se redeschid salile de fitness. Regulile stricte care trebuie respectate

Publicat

on

De catre

Redeschiderea sălilor de fitness și culturism este un moment așteptat cu interes de foarte mulți români. În acest sens, preşedintele Federaţiei Române de Culturism şi Fitness, Gabriel Toncean, vine cu o veste importantă.

Sălile de culturism şi fitness din România se vor redeschide după 15 iunie, cu respectarea unui set de condiţii necesare pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus, a transmis Gabriel Toncean, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

“Ca urmare a discuțiilor pe care le-am purtat astăzi la Ministerul Sănătății, împreună cu reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică, mă bucur să vă pot anunța că vom putea face sport la aparate în curând. Este important de precizat că, în prima etapă, vor fi redeschise doar sălile cu aparate de forță, nu și cele care oferă exclusiv spațiu pentru aerobic”, a scris preşedintele Federaţiei Române de Culturism şi Fitness.

Printre măsurile de siguranță care sunt luate în calcul se află următoarele puncte:

– accesul în sală să se facă doar cu programare prealabilă;

– distanța între sportivi să fie de 4 metri pătrați;

– aparatele de aer condiționat vor fi folosite, însă va fi necesară curățarea filtrelor;

– se recomandă și aerisirea naturală;

– va fi permisă folosirea supravegheată a vestiarelor;

– nu va fi permisă folosirea dușurilor;

– în timpul antrenamentului se va lăsa un aparat liber, între două aparate folosite.

Toncean a mai transmis că până la data de 10 Iunie se va face publică lista finală a măsurilor de siguranță, care vor trebui respectate în interiorul sălilor de fitness.

Citeste in continuare

StiriEst

De la 1 iunie se redeschid terasele, circulatia va fi libera

Publicat

on

De catre

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut la Palatul Cotroceni o declarație de presă, în care a anunțat o serie de măsuri suplimentare de relaxare pentru data de 1 iunie.

  • Se redeschid terasele, plajele, competițiile sportive
  • Se renunță la declarația pe proprie răspundere
  • se reiau transporturile internaționale rutiere și feroviare

Președintele a precizat că este necesară o atenție foarte mare în continuare, deoarece aproape 200 de persoane infectate cu coronavirus se află încă la terapie intensivă, iar alte aproape 200 de infectări noi au fost depistate în ultimele 24 de ore.

“Dați-mi voie să vă spun că avem și astăzi aproape 200 de cazuri noi, aproape 200 de persoane la terapie intensivă. În consecință, în continuare atenție. În ce privește măsurile de relaxare, avem și câteva vești pozitive. Începând din 1 iunie, se reiau alte câteva activități. Astfel, de la 1 iunie, se redeschid terasele. Este clar ca e nevoie de unele măsuri foarte speciale, care vor fi comunicate ulterior. Vor exista 2 metri între mese, maxim 4 persoane la o masa și astfel ucrurile vor fi sub control”, a anunțat președintele.

Alte măsuri anunțate de Iohannis pentru 1 iunie

– Se va putea merge la plaja, cu pastrarea distantei de cel putin 2 metri intre scaunele de plajă.

– Va fi reluat transportul interlational rutier si feroviar.

– Se reiau spectacolele in aer liber, cu un numar de pana la maxim 500 de spectatori, asezati la distanta.

– deplasarile in afara localităților vor fi libere, nu va mai fi nevoie de declaratie cand iesim din localitate.

– competitiile sportive se vor putea relua, doar pentru sporturile care se practica in aer liber, fara spectatori. Fără sporturi de contact.

Citeste in continuare

StiriEst

ZIUA EROILOR-Mesajul primarului Vasile Paval

Publicat

on

De catre

Citeste in continuare

StiriEst

ZIUA ABSOLVENTULUI DE LICEU

Publicat

on

De catre

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est