Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Episcopul Ignatie despre falsa frumusete de pe retelele de socializare

Publicat

on

De Sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a participat la sfinţirea bisericii Mănăstirii Maglavit, din judeţul Dolj, eveniment inclus în programul Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși (ITO) de la Craiova.

Soborul ierarhilor participanţi a fost alcătuit din: Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților şi Preasfințitul Părinte Marc Nemțeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale, alături de invitaţi din Bisericile Ortodoxe surori.

Peste 4.000 de tineri au participat la slujba de sfințire a bisericii și la Sfânta Liturghie.

Cuvântul de învăţătură a fost rostit de Preasfinţitul Părinte Episcop Ignatie, care a subliniat tendinţa fiecărui om de a căuta frumosul, mai ales în lumea de astăzi, care pune foarte mare accent pe imagine:

„Toţi tânjim după frumos. Repudiem tot ceea ce este urât, tot ceea ce simţim că ne schimonoseşte sufletul. Când constatăm, în viaţa noastră, o deficienţă de frumuseţe fizică, încercăm să o ascundem, să o mascăm, să o reparăm, pentru că simţim că acea imperfecţiune este cea care nu ne dă linişte.

Lumea de astăzi pune foarte mult accent pe imagine. Trăim în era vizualului, a imaginii. Căutăm frumosul!

Tinerii, cu precădere, când postează imaginile lor pe reţelele de socializare, caută să se livreze într-o manieră cât mai perfectă.

Găseşti foarte greu, în mediul virtual, imagini urâte. Până să dea drumul unei fotografii, fiecare este extrem de atent, vrea să se livreze poate chiar mai frumos şi mai bine de cum este.

Cu cât dorinţa aceasta de a posta este mai mare, cu atât cred că trădează o formă de deficienţă de frumuseţe interioară”.

În acest context, Ierarhul Huşilor a prezentat-o pe Sfânta Fecioară Maria ca fiind model de frumuseţe şi de dragoste:

„Maica Domnului constituie, pentru fiecare dintre noi, şi cu precădere pentru tineri, un model de frumuseţe şi de dragoste desăvârşită.

Maica Domnului este modelul de frumuseţe prin excelenţă. În viaţa ei vedem atâta aşezare, atâta linişte! Nu este nimic strident. Nu iese nimic în evidenţă.

Viaţa Maicii Domnului s-a consumat în deplină smerenie, la umbra lui Hristos. Viaţa ei are o statornicie în credinţă. Nu este umbrită de ceva păcătos, de ceva urât, pentru că Dumnezeu nu vine decât într-un suflet frumos.

Maica Domnului a lucrat la frumuseţea ei lăuntrică. Trupul ei a devenit ca o Biserică în care Dumnezeu a liturghisit voia Sa.

Aşa cum vedem că bisericile sunt frumoase, împodobite minunat, şi simţim că intrăm într-o altă lume, la fel, trupul Maicii Domnului, viaţa ei, a devenit ca un templu în care Dumnezeu S-a aşezat.

Părintele Episcop Ignatie a arătat că frumuseţea lăuntrică dă sens şi lumină frumuseţii exterioare:

„Este foarte important să găsim un echilibru între năzuinţa după frumuseţea exterioară şi frumuseţea interioară, care vine din harul lui Dumnezeu.

Vitraliul, într-o biserică, ca să fie pus în evidenţă, are nevoie de lumină.

Are nevoie de ceva dincolo de acea sticlă, de acea alcătuire artistică.  Dacă se lasă întunericul, nu te mai poţi bucura de frumuseţea vitraliului, rămâne o simplă sticlă care are ceva pictat pe ea. Când se face lumină, lumina de dincolo de vitraliu scoate în evidenţă frumuseţea acelei picturi.

La fel se întâmplă şi cu „vitraliul” sufletului nostru, unde este Domnul.

Toţi L-am primit în Taina Sfântului Botez. Este în adâncul inimii noastre. Să Îl lăsăm să strălucească prin harul Său!

Avem nevoie de lumina harului lui Dumnezeu, ca să strălucească frumuseţea noastră interioară”.

Preasfinţia Sa a insistat asupra faptului că frumuseţea interioară este cea care ne dă sens vieţii:

„Frumuseţea nu este opusă urâtului. Frumuseţea este opusă lipsei de sens.

Din nefericire, lumea în care trăim parcă aplică un cuvânt din Shakespeare: frumosul este urât şi urâtul este frumos.

Ceea ce pentru mine poate să constituie ceva frumos, minunat, care îmi îmbogăţeşte sufletul şi îmi potenţează calităţile pe care le am, pentru alţii nu constituie ceva frumos.

A tânji după frumuseţe înseamnă a tânji după sens. Să găseşti sensul vieţii tale, sens care nu te destramă, care nu te dezmembrează pe tine ca om!

Ideologiile lumii de astăzi sunt extrem de perfide.

Sunt foarte ofertante din punct de vedere logic, simţi că ar avea ceva adevăr în ele, însă este o minciună, o spoială, o falsitate, o eroare pe care nu o putem depista întotdeauna.

Frumuseţea interioară, cea pe care ne-o dă Dumnezeu, este cea care dă sens vieţii fiecăruia dintre noi”.

Totodată, Ierarhul Huşilor a afirmat că atunci când omul se axează prea mult pe frumuseţea exterioară, dă dovadă de un deficit de frumuseţe interioară:  

„Din nefericire sunt atâţia tineri care nu îşi găsesc sensul, trăiesc într-o formă de debusolare, de degringoladă în ceea ce priveşte viaţa lor.

Avem nevoie de acest frumos după care să alergăm! Ar trebui să fie aceeaşi intensitate ca atunci când alergăm pentru frumuseţea fizică.

 Suntem într-o lume de fotomani. Fotografiem, postăm pe conturile noastre, pe rețelele de socializare.

Dacă se uită cineva pe Instagram – și tinerii știu lucrul acesta – toate fotografiile sunt perfecte, n-au niciun cusur, absolut nimic.

De ce? Pentru că sufletul acelui tânăr și al nostru, al fiecăruia, caută perfecțiunea, caută frumusețea interioară. Din păcate, se axează prea mult pe frumusețea exterioară. Când faci aceasta, dai dovadă de un deficit de frumuseţe interioară”.

Vorbind despre reperele reale din viaţa tinerilor, Părintele Episcop Ignatie a afirmat că: „oricât aţi alerga după cele ce ţin de lumea aceasta şi simţiţi într-un fel că vă împliniţi în ele, veţi constata, într-un moment al vieţii, că totul este zadarnic şi că adevărul este în altă parte, nu unde îl cauţi. Adevărul este în Hristos”!

Totodată, a prezentat-o pe Maica Domnului şi ca model de dragoste desăvârşită:

„Maica Domnului este şi model de dragoste faţă de Dumnezeu. Maica Domnului nu are o biografie, nici memorii. Biografia ei este, de fapt, biografia lui Hristos.

Maica Domnului s-a identificat, prin dragoste, cu Hristos, iar viaţa ei era viaţa lui Hristos, aşa cum spune Sfântul Pavel, că „nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăieşte în mine”.

Acest lucru este posibil! Când îl iubeşti pe cel de lângă tine, şi îţi este foarte drag, orice gest al lui, cel mai nesemnificativ, are o valoare imensă pentru tine.

Îl asumi în inima ta pe omul pe care îl iubeşti. Conţinutul vieţii celui de lângă tine devine conţinutul vieţii tale.

Practic, eşti într-o stare de smerenie, datorită dragostei pe care o ai faţă de cel pe care îl iubeşti.  Faci atâtea lucruri pentru el şi nimic nu ţi se pare imposibil.

La fel, Maica Domnului, cu o intensitate mult mai profundă, L-a iubit pe Hristos”.

Părintele Episcop Ignatie a citat un teolog contemporan (Alexander Schmemann), care a surprins în termeni foarte realişti şi actuali, biografia spirituală a Maicii Domnului:

„Fecioara Maria, Preacurata Maică nu cere nimic, şi primeşte totul. Nu urmăreşte nimic şi are totul. În chipul Fecioarei Maria aflăm ceea ce s-a pierdut aproape în totalitate în lumea noastră mândră şi agresivă. Găsim compasiunea, blândeţea, purtarea de grijă, încrederea şi smerenia. Noi o numim Doamna noastră, Împărăteasa Cerului şi a Pământului, dar ea se numeşte pe sine Roaba Domnului. Nu caută să propovăduiască sau să demonstreze ceva, şi totuşi, simpla ei prezenţă, cu lumina şi bucuria care o însoţesc, îndepărtează neliniştea problemelor noastre. Este ca şi cum am fi fost plecaţi de acasă întreaga zi, una lungă, obositoare şi plină de nereuşite, şi am revenit, în cele din urmă acasă, unde totul se limpezeşte şi se umple de acea fericire mai presus de cuvinte, care este singura fericire adevărată”. 

Preasfinţitul Ignatie i-a îndemnat pe cei prezenţi să investească mai mult şi mai serios în tineri, insistând asupra faptului că ei trebuie protejaţi cu mult mai multă atenţie şi responsabilitate:

„Să avem grijă de tineri şi să investim mai mult în ei. Să nu punem absolut nimic mai presus de ei. Nici carieră, nici bani, nici propria noastră inteligenţă! Investiţia pe care o aşezăm în sufletele tinerilor este cea mai durabilă!

 Observaţi câte tragedii sunt în lumea de astăzi! Vă îndemn, cu toată responsabilitatea: aveţi grijă de tineri!

Nu-i lăsaţi în mâinile celor care îi batjocoresc, a traficanţilor de carne vie!

Trebuie să luăm atitudine împotriva acestor abuzuri! Este nepermis şi imoral să stăm cu mâinile încrucişate în faţa abominabilului dovedit.

Părinţi, Societate, Biserică, toţi trebuie să avem mult mai multă responsabilitate!

Mai mult profesionalism, mai multă promptitudine în a contracara asemenea acţiuni diabolice. O secundă de neatenţie, de indiferenţă, de incompetenţă, poate costa viaţa unui om”.

StiriEst

Directorul unei institutii, beat la birou: „Ma doare in P**A pe mine…” (VIDEO)

Publicat

on

De catre

Directorul Inspecţiei de Stat în Construcţii (ISC) Vaslui, Cornel Alexa, a fost surprins luni, 24 februarie, într-o avansată stare de ebrietate la locul de muncă, chiar de către jurnaliștii vremeanoua.ro. Judeţul Vaslui s-a aflat luni, 24 februarie, sub avertizare cod portocaliu de vânt puternic, iar jurnaliştii publicaţiei Vremea Nouă au mers la şeful Inspecţiei de Stat în Construcţii Vaslui pentru a-l întreba despre situaţia clădirilor din judeţ, dacă acestea reprezintă un pericol pentru siguranţa cetăţenilor, precum şi despre un recent control efectuat la Vaslui de către reprezentanţii Ministerului Dezvoltării.

„Tu ai venit să vezi, aicea… deci… întotdeauna tu mă întrebi căcaturile astea… mă doare în p…ă pe mine, când se întâmplă… Ai înțeles, meseriaşule? Nu mor caii când vor câinii. Caii mor când… mă doare în p…ă”, a spus Cornel Alexa. Jurnaliștii de la vremeanoua.ro l-au găsit pe directorul ISC Vaslui într-o vădită stare de ebrietate, clătindu-se şi abia reuşind să lege cuvintele. Directorul a fost surprins în birou în timp ce un subaltern în solicita să semneze un ordin de deplasare. Stânjenit de situaţia în care se afla şeful său, subalternul îi indică cu degetul unde să semneze. În final, directorul ISC Vaslui i-a cântat jurnalistului Vremea Nouă: „Să-mi cânti, cobzar bătrân, ceva/ Să-mi cânți ce știi mai bine/ Că vin ţi-oi da, și bani ţi-oi da / Şi haina de pe mine”. Cornel Alexa conduce de ani buni Inspecţia de Stat în Construcţii (ISC) Vaslui, cu susținerea PSD. 

Citeste in continuare

StiriEst

Autoritatile in alerta din cauza coronavirusului. Ghidul publicat de Ministerul Sanatatii

Publicat

on

De catre

Ministerul Sănătății a publicat pe site-ul instituției un ghid cu informații utile în vederea evitării infectării cu virusul COVID-19, care a făcut numeroase victime în China, dar și în alte țări.

Ministerul Sănătății publică, sub titulatura „Ce trebuie să știți despre noul coronavirus (Covid-19)”, 10 elemente comportamentale care trebuiesc urmate.

Potrivit MS, trebuie să ne spălăm de multe ori pe mâini, să evităm contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute, să curățăm toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool.

Prezentăm integral mesajul publicat de Ministerul Sănătății:

„1. Spălați-vă mâinile de multe ori;

2. Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;

3. Nu vă atingeți ochii , nasul si gura cu mâinile;

4. Acoperiți-vă gura și nasul daca stranutați sau tușiți;

5. Nu luați medicamente antivirale si nici antibiotice decât în cazul în care va prescrie medicul;

6. Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;

7. Utilizați masca de protecție doar în cazul in care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;

8. Produsele ”MADE in CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase;

9. Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele in carantina din Europa de cel puțin 14 zile;

Animalele de companie nu transmit coronavirus.

1. Spălați-vă mâinile de multe ori

Spălarea și dezinfectarea mâinilor sunt acțiuni decisive pentru a preveni infecția. Mâinile se spală cu apă și săpun cel putin 20 de secunde. Daca nu exista apă și săpun, puteți folosi un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool de 60%.

Spălarea mâinilor elimina virusul.

2. Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute

Mențineți distanța de cel puțin 1 metru între dumneavoastră și alte persoane, în special când acestea tușesc, strănută sau au febră, deoarece picăturile de salivă pot transmite virusul de la o distanță apropiată.

3. Nu vă atingeți ochii , nasul și gura cu mâinile

Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra în corp prin ochi, nas și gură, astfel eviați atingerea dacă nu v-ați spălat bine mâinile.

Mâinile intră in contact cu suprafețele contaminate de virus răspândidu-se in tot corpul .

4. Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți

Dacă aveți infecție respiratoare acută, evitați apropierea de alte persoane, tușiți cu gura acoperită sau într-un șervețel de preferat de unică folosință, purtați mască de protecție si spălați măinile. Dacă in momentul în care tușiți vă acoperiți gura cu mâinile ,puteți contamina obiecte sau persoane cu care veniți în contact.

5. Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât în cazul în care vă prescrie medicul

Momentan, nu există cercetări științifice care evidentiază ca folosirea medicamentelor antivirale, pot preveni infectarea cu noul coronavirus (Covid-19). Antibioticele funcționeaza doar impotriva bacteriilor nu împotriva virusului.

Covid-19 este un virus, deci nu se utilizează antibiotic ca și metodă de prevenire sau tratament, decât în cazul în care se constată și o infecție bacteriană.

6. Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool

Dezinfectanții chimici ce pot ucide noul coronavirus (Covid-19), sunt dezinfectanți ce conțin, clor, înnălbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic si cloroform. Medicul și farmacistul dumneavoastră vor ști ce să recomande.

7. Utilizați mască de protecție doar în cazul în care suspectați că sunteți bolnav

Organizația Mondială a Sănătății, recomandă folosirea măștii de protecție doar în cazul în care suspectați că ați fost contaminat cu noul coronavirus, și prezentați simptome de tuse, strănut, sau în cazul in care acordați asistență unei persoane care este suspectă de a fi infectată cu noul coronavirus. (O calatorie recenta în China sau zonele in carantina din Europa, cu simptome respiratorii).

UTILIZAREA MĂȘTII DE PROTECȚIE – ajută și limitează răspândirea virusului dar trebuie să fie folosită împreună cu celelalte măsuri de igienă printre care spălarea mâinilor pentru cel puțin 20 de secunde. Nu este necesar a se folosi măști de protecție suprapuse una peste alta.

8. Produsele MADE in CHINA sau pachetele primite din China nu sunt periculoase

Organizația Mondial a Sănătății a declarat că persoanele care primesc pachete din China nu se supun nici unui risc de a se contamina cu noul coronavirus, deoarece acesta nu trăieste mult timp pe suprafețe . Până în prezent nu există nici o dovadă că produsele/obiectele produse în China pot transmite noul coronavirus (Covid-19).

9. Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele in carantina din Europa de cel puțin 14 zile

Perioada de incubație a noului coronavirus, este cuprins intre 1 și 14 zile. Daca v-ați întors dintr-o călătorie din China sau zonele in carantina din Europa de mai puțin de 14 zile sau ați intrat în contact cu persoane care s-au întors din China sau zonele in carantina din Europa de mai puțin 14 zile și aveți febră, tușiți, prezentați dificultate respiratorie, dureri musculare și stări de oboseală, sunați la 112 pentru a primi informații necesare. Purtați mască de protecție dacă intrați în contact cu alte persoane, folosiți servețele de unică folosință și spală bine mâinile.

10. Animalele de companie nu transmit coronavirus

În acest moment nu există dovezi că animalele de companie, câini și pisici pot fi infectate de virus. În orice caz, trebuie să ne spălăm tot timpul mâinile cu apă și săpun după ce intrăm în contact cu animalele de companie”.

Citeste in continuare

StiriEst

Coronavirusul loveste Romania! Presedintele Iohannis: „Trebuie sa fim pregatiti”

Publicat

on

De catre

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut o declaraţie de presă, pe tema epidemiei de coronavirus din Europa, precizând că, până în acest moment, în România nu există niciun caz de infectare cu coronavirus, însă autorităţile trebuie să fie pregătite, în caz că situaţia evoluează negativ.„Situaţia din Peninsulă generază o îngrijorare printre românii de acolo. Eu sunt în contact permanent cu instituţiile responsabile. Vreau să fiu foarte clar. Nu avem niciun caz de coronavirus înregistrat în România până în prezent, dar trebuie să fim pregătiţi, în caz că lucrurile evoluează negativ. Am convocat Consiliul de Apărare a ţării pentru miercuri şi se vor lua măsuri concrete pentru cazuri potenţiale în cazul unei epidemii de coronavirus la nivel naţional. Autorităţile române au luat măsurile care se impun pentru prevenţie, dar trebuie să insiste pe măsuri de comunicare eficientă şi informare corespunzătoare a populaţiei. Fac un apel la calm, catre cetăţeni. Îndemn populaţia să se informeze corect, să respecte toate normele de igienă şi sfaturile medicilor. Fac un apel la mass-media să evite senzaţionalul şi ştirile cu impact emoţional ridicat. Fac un apel la politicieni să nu speculeze aceasta situaţie în mod oportunist”,

Citeste in continuare

StiriEst

Un episcop recomandă credincioșilor ”să se ungă zilnic cu untdelemn” împotriva coronavirusului

Publicat

on

De catre

Episcopul Siluan al Italiei, din cadrul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), a transmis un mesaj credincioşilor ortodocşi români, care se află în Italia și care se confruntă cu creșterea numărului de cazuri de infectări cu coronavirus.

”Italia a ajuns în prezent cea mai afectată țară europeană de răspândirea coronavirusului. Bilanțul include două decese și peste o sută de infecții. Până în prezent, nu au fost identificați români care să aibă noul coronavirus.

În acest context, Episcopul Siluan al Italiei a transmis duminică, 23 februarie 2020, un mesaj către românii ortodocși din Peninsulă” – se arată în articolul publicat de Basilica.ro.

Ierarhul îi îndeamnă pe enoriași să respecte regulile insituțiilor abilitate și să se roage pentru cei afectați și pentru cadrele medicale care îi îngrijesc pe bolnavi.

Astfel, episcopul a pus la dispoziție mai multe sfaturi:

„Să se încredințeze, în rugăciune, pe ei înșiși, pe toți cei dragi și pe toți oamenii aflați în suferință, purtării de grijă a lui Dumnezeu Atotțiitorul Care nu ne încearcă peste puterile noastre;

Să se însemneze, zilnic, cu semnul Crucii, pe ei înșiși și pe copiii lor, și să-și însemneze cu semnul Crucii mâncarea și băutura, acasă sau la locul de muncă;

Să se ungă (pe sine și pe propriii copii), zilnic, cu Untdelemn de la Taina Sfântului Maslu, spre tămăduirea sufletului și a trupului, făcând semnul Crucii pe propria frunte, la baza gâtului și pe mâini;

Să bea, în fiecare dimineață, pe nemâncate, Apă Sfințită (Agheasmă) și să-și stropească locuințele, în semnul Crucii;

Să aibă încredințarea că, de fiecare dată când se împărtășesc cu Sfântul Trup și Scumpul Sânge ale Mântuitorului Hristos, o fac spre tămăduirea sufletului și a trupului;

Să rostească adesea rugăciunea Tatăl nostru, cu gândul la toți cei aflați în suferință sau care sunt cuprinși de neliniște și de teamă;

Să cheme în apărare și ajutor Numele Domnului, zicând mereu: Doamne, Iisuse Hristoase,

Dumnezeul nostru, miluiește-ne pe noi și toată lumea Ta;

Să citească, după putință, Paraclisul Maicii Domnului, pomenindu-i pe cei bolnavi, cu

încredințarea că Preasfânta Născătoare de Dumnezeu este grabnic ajutătoare”, se arată pe basilica.ro.

Citeste in continuare

StiriEst

O maşină a intrat în mulţime la o paradă, în Germania. Cel puțin 15 răniți

Publicat

on

De catre

O maşină a intrat în mulţime, în timpul unei parade organizate luni în cadrul unui carnaval din oraşul german Volkmarsen.

Cel puțin 15 persoane au fost rănite, printre care și copii mici. Conform autorităților, şoferul a fost reţinut, relatează Reuters.

Motivul și natura incidentului sunt momentan neclare, conform BBC.

La fața locului s-au prezentat mai multe echipaje de salvare. Orașul Volkmarsen este situat în landul Hesse, în vestul Germaniei.

„Șoferul a fost arestat și mai multe persoane rănite primesc îngrijiri medicale. Nu știm momentan dacă șoferul a condus mașina intenționat în mulțime”, a declarat un purtător de cuvânt al poliției locale pentru publicația germană Bild.

Din primele informații, o mașină arginitie marca Mercedes ar fi intrat în mulțime în jurul orei locale 14.30 (15.30, ora României).

Citeste in continuare

Woo Commerce Sidebar Widget Area

Woo Commerce Sidebar Widget Area

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est