Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Episcopul Ignatie despre falsa frumusete de pe retelele de socializare

Publicat

on

De Sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a participat la sfinţirea bisericii Mănăstirii Maglavit, din judeţul Dolj, eveniment inclus în programul Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși (ITO) de la Craiova.

Soborul ierarhilor participanţi a fost alcătuit din: Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților şi Preasfințitul Părinte Marc Nemțeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale, alături de invitaţi din Bisericile Ortodoxe surori.

Peste 4.000 de tineri au participat la slujba de sfințire a bisericii și la Sfânta Liturghie.

Cuvântul de învăţătură a fost rostit de Preasfinţitul Părinte Episcop Ignatie, care a subliniat tendinţa fiecărui om de a căuta frumosul, mai ales în lumea de astăzi, care pune foarte mare accent pe imagine:

„Toţi tânjim după frumos. Repudiem tot ceea ce este urât, tot ceea ce simţim că ne schimonoseşte sufletul. Când constatăm, în viaţa noastră, o deficienţă de frumuseţe fizică, încercăm să o ascundem, să o mascăm, să o reparăm, pentru că simţim că acea imperfecţiune este cea care nu ne dă linişte.

Lumea de astăzi pune foarte mult accent pe imagine. Trăim în era vizualului, a imaginii. Căutăm frumosul!

Tinerii, cu precădere, când postează imaginile lor pe reţelele de socializare, caută să se livreze într-o manieră cât mai perfectă.

Găseşti foarte greu, în mediul virtual, imagini urâte. Până să dea drumul unei fotografii, fiecare este extrem de atent, vrea să se livreze poate chiar mai frumos şi mai bine de cum este.

Cu cât dorinţa aceasta de a posta este mai mare, cu atât cred că trădează o formă de deficienţă de frumuseţe interioară”.

În acest context, Ierarhul Huşilor a prezentat-o pe Sfânta Fecioară Maria ca fiind model de frumuseţe şi de dragoste:

„Maica Domnului constituie, pentru fiecare dintre noi, şi cu precădere pentru tineri, un model de frumuseţe şi de dragoste desăvârşită.

Maica Domnului este modelul de frumuseţe prin excelenţă. În viaţa ei vedem atâta aşezare, atâta linişte! Nu este nimic strident. Nu iese nimic în evidenţă.

Viaţa Maicii Domnului s-a consumat în deplină smerenie, la umbra lui Hristos. Viaţa ei are o statornicie în credinţă. Nu este umbrită de ceva păcătos, de ceva urât, pentru că Dumnezeu nu vine decât într-un suflet frumos.

Maica Domnului a lucrat la frumuseţea ei lăuntrică. Trupul ei a devenit ca o Biserică în care Dumnezeu a liturghisit voia Sa.

Aşa cum vedem că bisericile sunt frumoase, împodobite minunat, şi simţim că intrăm într-o altă lume, la fel, trupul Maicii Domnului, viaţa ei, a devenit ca un templu în care Dumnezeu S-a aşezat.

Părintele Episcop Ignatie a arătat că frumuseţea lăuntrică dă sens şi lumină frumuseţii exterioare:

„Este foarte important să găsim un echilibru între năzuinţa după frumuseţea exterioară şi frumuseţea interioară, care vine din harul lui Dumnezeu.

Vitraliul, într-o biserică, ca să fie pus în evidenţă, are nevoie de lumină.

Are nevoie de ceva dincolo de acea sticlă, de acea alcătuire artistică.  Dacă se lasă întunericul, nu te mai poţi bucura de frumuseţea vitraliului, rămâne o simplă sticlă care are ceva pictat pe ea. Când se face lumină, lumina de dincolo de vitraliu scoate în evidenţă frumuseţea acelei picturi.

La fel se întâmplă şi cu „vitraliul” sufletului nostru, unde este Domnul.

Toţi L-am primit în Taina Sfântului Botez. Este în adâncul inimii noastre. Să Îl lăsăm să strălucească prin harul Său!

Avem nevoie de lumina harului lui Dumnezeu, ca să strălucească frumuseţea noastră interioară”.

Preasfinţia Sa a insistat asupra faptului că frumuseţea interioară este cea care ne dă sens vieţii:

„Frumuseţea nu este opusă urâtului. Frumuseţea este opusă lipsei de sens.

Din nefericire, lumea în care trăim parcă aplică un cuvânt din Shakespeare: frumosul este urât şi urâtul este frumos.

Ceea ce pentru mine poate să constituie ceva frumos, minunat, care îmi îmbogăţeşte sufletul şi îmi potenţează calităţile pe care le am, pentru alţii nu constituie ceva frumos.

A tânji după frumuseţe înseamnă a tânji după sens. Să găseşti sensul vieţii tale, sens care nu te destramă, care nu te dezmembrează pe tine ca om!

Ideologiile lumii de astăzi sunt extrem de perfide.

Sunt foarte ofertante din punct de vedere logic, simţi că ar avea ceva adevăr în ele, însă este o minciună, o spoială, o falsitate, o eroare pe care nu o putem depista întotdeauna.

Frumuseţea interioară, cea pe care ne-o dă Dumnezeu, este cea care dă sens vieţii fiecăruia dintre noi”.

Totodată, Ierarhul Huşilor a afirmat că atunci când omul se axează prea mult pe frumuseţea exterioară, dă dovadă de un deficit de frumuseţe interioară:  

„Din nefericire sunt atâţia tineri care nu îşi găsesc sensul, trăiesc într-o formă de debusolare, de degringoladă în ceea ce priveşte viaţa lor.

Avem nevoie de acest frumos după care să alergăm! Ar trebui să fie aceeaşi intensitate ca atunci când alergăm pentru frumuseţea fizică.

 Suntem într-o lume de fotomani. Fotografiem, postăm pe conturile noastre, pe rețelele de socializare.

Dacă se uită cineva pe Instagram – și tinerii știu lucrul acesta – toate fotografiile sunt perfecte, n-au niciun cusur, absolut nimic.

De ce? Pentru că sufletul acelui tânăr și al nostru, al fiecăruia, caută perfecțiunea, caută frumusețea interioară. Din păcate, se axează prea mult pe frumusețea exterioară. Când faci aceasta, dai dovadă de un deficit de frumuseţe interioară”.

Vorbind despre reperele reale din viaţa tinerilor, Părintele Episcop Ignatie a afirmat că: „oricât aţi alerga după cele ce ţin de lumea aceasta şi simţiţi într-un fel că vă împliniţi în ele, veţi constata, într-un moment al vieţii, că totul este zadarnic şi că adevărul este în altă parte, nu unde îl cauţi. Adevărul este în Hristos”!

Totodată, a prezentat-o pe Maica Domnului şi ca model de dragoste desăvârşită:

„Maica Domnului este şi model de dragoste faţă de Dumnezeu. Maica Domnului nu are o biografie, nici memorii. Biografia ei este, de fapt, biografia lui Hristos.

Maica Domnului s-a identificat, prin dragoste, cu Hristos, iar viaţa ei era viaţa lui Hristos, aşa cum spune Sfântul Pavel, că „nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăieşte în mine”.

Acest lucru este posibil! Când îl iubeşti pe cel de lângă tine, şi îţi este foarte drag, orice gest al lui, cel mai nesemnificativ, are o valoare imensă pentru tine.

Îl asumi în inima ta pe omul pe care îl iubeşti. Conţinutul vieţii celui de lângă tine devine conţinutul vieţii tale.

Practic, eşti într-o stare de smerenie, datorită dragostei pe care o ai faţă de cel pe care îl iubeşti.  Faci atâtea lucruri pentru el şi nimic nu ţi se pare imposibil.

La fel, Maica Domnului, cu o intensitate mult mai profundă, L-a iubit pe Hristos”.

Părintele Episcop Ignatie a citat un teolog contemporan (Alexander Schmemann), care a surprins în termeni foarte realişti şi actuali, biografia spirituală a Maicii Domnului:

„Fecioara Maria, Preacurata Maică nu cere nimic, şi primeşte totul. Nu urmăreşte nimic şi are totul. În chipul Fecioarei Maria aflăm ceea ce s-a pierdut aproape în totalitate în lumea noastră mândră şi agresivă. Găsim compasiunea, blândeţea, purtarea de grijă, încrederea şi smerenia. Noi o numim Doamna noastră, Împărăteasa Cerului şi a Pământului, dar ea se numeşte pe sine Roaba Domnului. Nu caută să propovăduiască sau să demonstreze ceva, şi totuşi, simpla ei prezenţă, cu lumina şi bucuria care o însoţesc, îndepărtează neliniştea problemelor noastre. Este ca şi cum am fi fost plecaţi de acasă întreaga zi, una lungă, obositoare şi plină de nereuşite, şi am revenit, în cele din urmă acasă, unde totul se limpezeşte şi se umple de acea fericire mai presus de cuvinte, care este singura fericire adevărată”. 

Preasfinţitul Ignatie i-a îndemnat pe cei prezenţi să investească mai mult şi mai serios în tineri, insistând asupra faptului că ei trebuie protejaţi cu mult mai multă atenţie şi responsabilitate:

„Să avem grijă de tineri şi să investim mai mult în ei. Să nu punem absolut nimic mai presus de ei. Nici carieră, nici bani, nici propria noastră inteligenţă! Investiţia pe care o aşezăm în sufletele tinerilor este cea mai durabilă!

 Observaţi câte tragedii sunt în lumea de astăzi! Vă îndemn, cu toată responsabilitatea: aveţi grijă de tineri!

Nu-i lăsaţi în mâinile celor care îi batjocoresc, a traficanţilor de carne vie!

Trebuie să luăm atitudine împotriva acestor abuzuri! Este nepermis şi imoral să stăm cu mâinile încrucişate în faţa abominabilului dovedit.

Părinţi, Societate, Biserică, toţi trebuie să avem mult mai multă responsabilitate!

Mai mult profesionalism, mai multă promptitudine în a contracara asemenea acţiuni diabolice. O secundă de neatenţie, de indiferenţă, de incompetenţă, poate costa viaţa unui om”.

StiriEst

Incendiu violent la un depozit de lemne

Publicat

on

De catre

Detaşamentul de Pompieri Bârlad a intervenit, joi, cu două autospeciale de stingere cu apă, în comuna Alexandru Vlahuţă, pentru limitarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit la un depozit temporar de material lemnos, depozit situat în vecinătatea unei păduri. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui, Marius Stanciu, la sosirea echipajelor de intervenţie, incendiul se manifesta cu violenţă în depozitul de material lemnos şi risca să se extindă la pădurea din apropiere, în zona depozitului, accesul fiind extrem de greu. ‘Limitarea şi lichidarea incendiului au durat circa trei ore, în tot acest timp, autospecialele făcând alimentarea în navetă. Au ars circa 35 de metri cubi de material lemnos, buşteni şi lemn de celuloză, deteriorându-se alţi aproximativ 30 de metri cubi de lemne. Au fost salvate cele circa 60 hectare de pădure aflate în imediata apropiere a depozitului temporar. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost lucrul cu foc deschis în spaţii deschise’, a declarat Marius Stanciu. Reprezentanţii ISU Vaslui au informat că depozitul aparţinea unei societăţi comerciale care exploata pădurea din vecinătate. 

La stingerea incendiului au participat şi lucrători din cadrul SVSU Alexandru Vlahuţă.  Acţiunea a fost condusă de comandantul Detaşamentului de Pompieri Bârlad, lt. col. Codreanu Viorel.

Radu NEAGU

Citeste in continuare

StiriEst

Situatie de criza la Spitalul Vaslui! Apel urgent: stocuri de sange epuizate!!!

Publicat

on

De catre

Conducerea Spitalului de Urgenta Vaslui face un apel disperat la cetateni sa doneze sange. 

“Stimati concetateni, din cauza stocurilor de sânge ce sunt aproape inexistente, vă rugăm să veniți la donare!

Viața semenilor noștri depinde de noi!

Gestul de a dona sânge este  foarte important pentru pacienții din spitalul nostru, mulți dintre ei au nevoie de sânge iar viața lor poate să depindă de această pungă de sânge!   Este un mod de a arata ca-ti pasa ce ceilalti oameni din jurul tau!!!

Sangele donat de tine poate salva un nou nascut, o mama, un tata, un frate sau o sora. Tu le poti oferi o sansa de a-si trai mai departe viata!

Poti sa fii sigur ca de sangele tau este intotdeauna nevoie si ca ar putea fi de folos chiar cuiva drag. 

Pot dona sânge persoane sănătoase cu vârstă cuprinsă între 18 și 60 de ani (pentru prima donare, între 18-50 de ani), cu greutatea peste 50 de kg, care să nu fi suferit de hepatită virală, sifilis, tuberculoză, malarie, infecție HIV, epilepsie, diabet zaharat, boli de inimă.

Nu pot dona sânge femeile însărcinate și persoanele care au suferit în ultimele șase luni intervenții chirurgicale.

Donatorii nu trebuie să fumeze înainte și după donare și să consume alcool în dimineața donării si cu o seară inainte! Pentru a facilita deplasarea potentialilor donatori catre Centru de Transfuzii Barlad, Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui poate pune la dispozitie un mijloc de transport, in cazul in care sunt cel putin cinci solicitanti”. 

Citeste in continuare

StiriEst

Mascariciul de la PNL! Todor Polak vrea puterea la Vaslui

Publicat

on

De catre

O veche vorba romaneasca spune ca atunci cand tara arde, baba se piaptana. Patruns de adancul inteles al acestui proverb, seful organizatiei municipale a PNL Vaslui, Tudor Polak, s-a gandit sa-l puna in practica fara rezerve, cat mai des posibil. In timp ce treburile prin judetul Vaslui, condus de PSD, scartaie din toate incheieturile, iar liberalii ar trebui sa se gandeasca la lucruri serioase, sa stea de vorba cu cetatenii de la care vor solicita in curand voturile, sa le afle problemele, sa prezinte alternative serioase la actuala guvernare, Tudor Polak prefera sa … se pieptene. Nu a gasit altceva mai bun de facut decat sa trimita presei un comunicat in care sa anunte ceva ce se stia deja. Domul in cauza nu a facut altceva decat sa preia un comunicat de presa intocmit de responsabilii cu imagine partidului la Bucuresti si sa-l trimita presei locale, pe pincipiul multi vad, putini cunosc. A anuntat triumfator in respectivul comunicat, cum s-au spetit liberalii din judetul Vaslui adunand semnaturi pentru sustinerea candidaturii lui Klaus Iohannis. Numai ca, surpriza, Polak este cel mai putin in masura sa vorbeasca despre acest lucru, deoarece din spusele colegilor nu s-a implicat mai deloc pentru campania privind strangerea de semnaturi. Dovada este cortul mereu gol amplasat pe strada Stefan cel Mare (coincidenta!!!) chiar langa covrigaria domnului Polak, unde ii place de fapt liberalului sa-si faca veacul. Gurile rele de prin partid spun ca marele presedinte de organizatie municipala nu a fost deloc pe la activitatile de strangere a semnaturilor, ci si-a gasit cu totul si cu totul alte preocupari. O fi aflat ca nu el va fi candidatul PNL la functia de primar al Vasluiului si s-a gandit ca nu merita sa munceasca pentru partid,  o fi batut palma cu PSD-ul sau pur si simplu nu l-a lasat mamica? Am aflat din surse demne de incredere ca nu-si prea permite sa-i iasa din cuvant, chiar daca e ditamai presedintele.

Mihaela SIMA

Citeste in continuare

StiriEst

Barbat in stare grava la spital in urma unui accident

Publicat

on

De catre

Un barbat in varsta de 63 de ani a ajuns in stare grava la spital. El a fost victima unui accident petrecut pe raza municipiului Vaslui. Evenimentul rutier a avut loc joi la iesirea din Vaslui spre Iasi. Potrivit politistilor, barbatul a efectuat manevra de intoarcere fara sa se asigure si a fost izbit de un alt autoturism.

Citeste in continuare

StiriEst

In orasul condus de PSD oamenii din zona garii au ramas fara apa VIDEO

Publicat

on

De catre

O noua avarie la reteaua de apa din municipiul Vaslui. De aceasta data in zona garii. Sute de familii au ramas joi dimineata fara apa. O conducta s-a spart, iar muncitorii de la AQUAVAS au venit sa remedieze defectiunea. Un crater imens a fost sapat in asfalt, iar imaginile de la fata locului arata cum o cantitate mare de apa a umplut groapa. Nu este pentru prima data cand in zona respectiva apar avarii la reteua de apa. Practic in Cartierul 13 Decembrie si in zona garii sunt inregistrate astfel de incidente aproape in fiecare luna. Cel mai mult de suferit au oamenii care sunt nevoiti sa stea fara apa la robinete si sa plateasca facturi uriase. Este o regula in orasul condus de pesedistul Vasile Paval ca muncitorii de la regia de apa sa strice toate strazile si trotuarele reabilitate , atunci cand apare o avarie. Nimeni nu spune de ce s-a turnat asfalt in multe zone din oras peste vechile conducte. In ultimii ani majoritatea strazilor asfaltate au fost sparte din cauza incompetentei autoritatilor. In reteaua de apa din municipiul Vaslui s-au investit pana acum peste 40 de milioane de euro.


sursa video: Marius Arcaleanu

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est