CMR Case din lemn
Conecteaza-te cu noi

StiriEst

O școală e de 13 ani în reparații. Multe unități nu au autorizație de fncționare, iar elevii învață în condiții grele. Situatia prezentată de Prefectură este mereu roz

Publicat

on

Astăzi începe şcoala, dar în zeci de unităţi de învăţământ din județ copiii vor fi primiți printre grămezi de ciment, în bănci vechi și deteriorate, în săli de clasă cu geamuri sparte și în toalete construite în urmă cu 40 de ani. 

De la primării banii au venit greu, iar constructorii nu au lucrat în ritmul promis.

Un litigiu dintre autorităţi şi constructor a încremenit noua şcoală gimnazială din localitatea Fâstâci, lângă Vaslui. 13 ani de ghinion au trecut de când s-a turnat temelia, dar clădirea tot nu e gata. Sunt pe rol mai multe dosare în instanţă, iar cele două părţi se acuza reciproc de rea voinţă.

Hristache Sima, primar: Am avut o discuţie cu constructorul, zic: „Măi omule, noi dacă n-o să rezolvăm problemele o sută de ani, o sută de ani o să stăm?” Tu dă-ne şcoală. Oricum sunt condiţiile mai bune de o sută de ori decât acolo unde învaţă.

Constantin Pușcașu, constructor:„Problema e în felul următor: şcoala e terminată în proporţie de 98 la sută. Primarul nu a dorit să facă recepţia.”

Elevii vor învăţa încă un an în săli improvizate în dispensarul din sat, dar şi într-un canton al ocolului silvic.

Localnic: „Păcat… cred că mult nu mai era şi puteau finaliza. Copiii sunt foarte necăjiţi, de atâţia ani de zile!”Vasluiul este unul din judeţele de pe lista neagră a şcolilor care au toaleta în curte. Planuri de remediere există, dar procesul birocratic e anevoios aşa că, în multe şcoli situaţia rămâne neschimbată faţă de anul trecut. 

Pregătiți pentru școală! Acesta este mesajul transmis de prefectura Vaslui

În tot acest tablou sumbru, autoritățile de la noi sunt optimiste și dau asigurări că au făcut controale, iar elevii vor învăța în condiții decente. Campion la controale este prefectul Eduard Popica. 

“Am demarat acțiuni de verificare a unităților de învățământ, fiind emis un ordin cu privire la constituirea unor comisii mixte, care efectuează deja controale în școlile din județ.

Am verificat până acum 50 de școli cu personalitate juridică, care însumează peste 200 de unități școlare cu tot cu structuri.

Aceste sunt în special cele care ridică probleme legate de infrastructura școlară. Deja, unele neajunsuri contabilizate de echipele de control au fost remediate și spunem că elevii și profesorii vor avea condiții decente în noul an școlar. În prezent, prin PNDL sau Banca Mondială avem în derulare 190 de proiecte, care înseamnă reabilitări, construcții noi sau extinderi. Dintre acestea, 18 investiții au fost finalizate anul trecut, iar în prezent sunt 40 de școli care au procente de peste 80 la sută în privința finalizării lucrărilor de reabilitare sau construcții.

Din cele 40 de unități, 23 vor fi recepționate în cursul lunii septembrie, procentul finalizării lucrărilor fiind de peste 90 la sută. La nivelul județului Vaslui, 49 de unități școlare, dintr-un total de 294 de clădiri supuse avizării, dețin autorizația de Securitate la incendiu. De asemenea, 384 de unități de învățământ dețin autorizația sanitară”, a declarat prefectul. 

Sorin SAIZU

StiriEst

Alerta la Prut! Prefectul a evaluat situatia la fata locului -FOTO

Publicat

on

De catre

În urma avertizării hidrologice de COD PORTOCALIU de inundații emisă de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, valabilă până mâine 02.07.2020 ora 24:00, pe râul Prut – sector aval Acumularea Stânca Costeşti – amonte Stația Hidrometrică  Fălciu și ca urmare a tranzitării ȋn regim controlat prin Acumularea Stânca Costeşti a viiturilor formate anterior ȋn amonte de intrarea ȋn ţară (judeţele: Botoşani, Iaşi şi Vaslui), prefectul Mircea GOLOGAN s-a deplasat astăzi împreună cu șeful Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Vaslui, Comisar șef de poliție Vasile Cernat, în zona digului de protecție și în zonele inundabile din dreptul localităților Bogdănești și Rânzești, din comuna Fălciu. Personalul tehnic de specialitate din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Vaslui era prezent la fața locului verificând evoluția nivelurilor și debitelor de pe râul Prut, cât și starea digului de protecție. În acest moment nivelul apei a ajuns în zona inundabilă din cele două localități, Bogdănești și Rânzești și este monitorizat în continuare de reprezentanți ai Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad și ai Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Vaslui, nefiind semnalate probleme deosebite.

Citeste in continuare

StiriEst

Primaria Vaslui promite parcari subterane si la marginea orasului

Publicat

on

De catre

Primăria Vaslui a găsit soluții la problema traficului aglomerat: parcări subterane şi la marginea oraşului.

Reprezentanţii Primăriei Vaslui lucrează la o strategie pentru rezolvarea problemei traficului aglomerat, principalele soluţii avute în vedere fiind amenajarea de parcări subterane sau la marginea oraşului şi orientarea către mijloace de transport alternative şi mersul pe jos, în măsura posibilităţilor.

Primarul de Vaslui, Vasile Pavăl, a atras atenţia că problema circulaţiei în municipii şi oraşe va fi din ce în ce mai mare în întreaga ţară, deoarece numărul maşinilor creşte constant, iar infrastructura stradală a rămas în mare parte aceeaşi.

“Măsurile care pot fi luate pentru amenajarea de parcări sunt limitate fie de clădirile din jur, fie de spaţiile verzi care au regim special. Aceasta va fi o problemă la nivelul tuturor municipalităţilor. Ne-am gândit la acest lucru, pregătim o zonă de analiză pe întreg municipiul cu privire la aceste parcări. Soluţia este amenajarea de parcări subterane sau situate la marginea oraşului. Trebuie însă să ne orientăm către mijloace de transport ecologice, cum ar fi bicicletele sau chiar mergem pe jos când acest lucru este posibil, astfel încât să reducem circulaţia maşinilor”, a declarat presei primarul Vasile Pavăl. În ultimii ani, la nivelul municipiului Vaslui au fost create locuri de parcare prin transformarea unor străzi în artere cu sens unic. În ceea ce priveşte fluidizarea traficului rutier, autorităţile locale au în implementare un proiect care prevede construcţia unui pasaj subteran în Crucea Gării, unul dintre cele mai aglomerate puncte din oraş.

Citeste in continuare

StiriEst

Un barbat a stat beat in casa 5 zile cu arsuri de 40 la suta pe suprafata corpului! “Nu am simtit durerea”

Publicat

on

De catre

Un bărbat a stat beat în casă 5 zile cu arsuri de 40 la sută pe suprafața corpului. Acesta s-a prezentat la spital după ce s-a trezit din băutură. Pacientul a ajuns la Clinica Marelui Ars din Iași cu infecții importante. Acesta a spus medicilor că alcoolul consumat i-a amorțit corpul și nu a simțit durerea. Medicii clinicii spun că astfel de cazuri sunt întâlnite frecvent.

Un bărbat în vârstă de 46 de ani a ajuns la Clinica Marelui Ars din Iași după 5 zile în care a petrecut. Acesta a povestit medicilor că și-a vărsat din greșeală lichid fierbinte pe partea inferioară a corpului, dar nu a simțit durerea. După ce s-a trezit din băutură, a conștientizat că este ars. Durerile au devenit insuportabile, așa că s-a prezentat la spital. Pentru că nu s-a prezentat la timp la o unitate medicală, arsurile de pe partea inferioară a corpului s-au infectat, iar starea lui s-a agravat. În prezent este internat la Clinica Marelui Ars din Iași, iar medicii fac eforturi pentru a-l scăpa pe bărbat de durere.

Din cauză ca nu s-a prezentat la timp la spital, zonele arse de pe corpul bărbatului s-au infectat

Un bărbat a stat beat în casă 5 zile cu arsuri de 40 la sută pe suprafața corpului. Din cauza consumului excesiv de alcool, bărbatul nu a simțit durerea și nici nu a conștientizat că este ars. Acesta s-a prezentat inițial la Spitalul Rădăuți cu dureri insuportabile. Ulterior a fost transferat la Clinica Marelui Ars din Iași.

„Un bărbat ars pe 40 la sută din suprafața corpului s-a prezentat la Clinica Marelui Ars din Iași. Bărbatul este din nordul Moldovei. Pacientul, declarativ, se afla în a cincea zi de evoluție a arsurii, deși arsura părea a fi mai veche. Bărbatul nu a fost tratat absolut deloc și a fost pansat doar la momentul prezentării la Spitalul Rădăuți cu escare, cu necroze pe o suprafață de 40 la sută, cu diferite grade de arsură de la 2A la 3, la nivelul ambelor membre pelvine și la nivelul abdomenului. Arsurile circulare înseamnă că deja sunt de jur împrejurul segmentului de membru. Bărbatul este consumator de băuturi alcoolice. Probabil acesta a fost și motivul pentru care nu s-a prezentat la timp la o unitate medicală”, spune dr. Mihaela Perțea, șefa Clinicii de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași.

Bărbatul cu arsuri pe 40 la sută din suprafața corpului va suferi o intervenție chirurgicală

Zilele viitoare, bărbatul cu arsuri pe 40 la sută din suprafața corpului va suferi o intervenție chirurgicală. Dr. Mihaela Perțea spune că, imediat după ce a ieșit din băutură, bărbatul a început să simtă durerea, motiv pentru care s-a prezentat la spital. Din păcate, așteptarea i-a adus complicații.

„Este mare durerea, dar sunt situații în care pacienții consumatori de băuturi alcoolice temporizează venirea la spital, crezând că se vor vindeca. Mai întreabă vecinul, vecina, mai apelează la gălbenuș sau alte substanțe în speranța că se vor vindeca. Dacă pacientul nu se prezenta nici în cea de-a cincea zi, arsurile deja se infectau. Arsurile se aprofundează, iar la nivelul piciorului, gleznei puteau fi expuse tendoanele cu deficit motor, cu cicatrici vicioase, cu impotență funcțională la nivelul piciorului. Inițial, neprezentarea înseamnă infecție și aprofundarea leziunii de arsură, iar pe viitor înseamnă cicatrici de proastă calitate. Pacientul stă într-o anumită poziție, se cicatrizează piciorul și după aceea nu mai pot întinde piciorul, și astfel apar tulburări de mers”, mai spune dr. Mihaela Perțea. bzi.ro

Citeste in continuare

StiriEst

Incendiu de proportii. Pentru a-i salva pe oameni politistii si pompierii au spart usa de la intrare

Publicat

on

De catre

Un incendiu uriaș a izbucnit noaptea trecută în Iași. Din primele informații, arde un depozit cu materiale de pe strada Pantelimon Halipa, din apropierea Gării Naționale, iar flăcările se apropie amenințător de un bloc cu locatari. La fața locului au ajuns mai multe echipaje de pompieri.

Pompieri de la mai multe detașamente s-au deplasat la fața locului și intervin inclusiv cu o macara mobilă, în încercarea de a stinge flăcările.

Circulația în zonă a fost oprită, cât timp echipajele ISU se luptă cu incendiul.

Incendiu în Iași, în zona Purcica

Focul s-a extins atât de repede și de violent, încât polițiștii și pompierii sosiți la fața locului au spart ușa unui bloc, într-o încercare disperată de a alerta locatarii, chiar în timp ce scântei cădeau deasupra lor.

“Scoate oamenii din bloc!”

Bărbații au alergat pe scări și au bătut din ușă în ușă, din cauza pericolului iminent. “Evacuați clădirea, de la pompieri!”.

Polițiști și pompieri au spart la propriu ușa blocului, pentru a avertiza locatarii

Deși flăcările ardeau cu intensitate, echipajele de intervenție de la ISU Iași au acționat prompt. La doar câteva secunde de la momentul în care au ajuns la fața locului, pompierii s-au instalat pe poziții.

La fața locului au venit, pe lângă pompieri, polițiști și ambulanțieri.

A fost emis și un mesaj RO-ALERT: Luați măsuri de autoprotecție. Închideți ușile și ferestrele, astupați găurile de aerisire și opriți funcționarea instalațiilor de ventilație sau climatizare. Fumul negru și dens s-a ridicat la zeci de metri înălțime și este vizibil din mai multe zone ale orașului.

Citeste in continuare

StiriEst

Un roman din Germania a luat masina fiului sau ca sa vina in Romania. La vama a avut un soc

Publicat

on

De catre

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Borș au descoperit două autoturisme, în valoare totală de 60.000 Euro, căutate de autorităţile din Italia, respectiv Ungaria. Este vorba despre un BMW 420d și un Audi A8.

„În data de 29.06.2020, în jurul orei 00.30, la același punct de trecere a frontierei, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră un alt cetăţean român, în vârstă de 59 de ani, la volanul unui autoturism marca Audi A8, înmatriculat în Germania, an de fabricaţie 2014”, transmite Poliția de Frontieră într-un comunicat.La controlul de frontieră, s-a constatat că autoturismul figurează ca „bun căutat pentru confiscare“, alertă introdusă de autorităţile din Ungaria în urmă cu 3 zile.

Faţă de cele constatate, bărbatul a declarat că a primit autoturismul de la fiul său, pentru a se deplasa în România și nu avea cunoştinţă despre faptul că maşina este căutată de autorităţi.

De asemenea, polițiștii de la frontieră au mai descoperit un autoturism marca BMW căutat în Italia, condus de o șoferiță care a declarat că a împrumutat mașina de la o rudă.

„În data de 28.06.2020, în jurul orei 00.15, la Punctul de Trecere a Frontierei Borș s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră, pe sensul de intrare în ţară, o femeie, cetăţean român, în vârstă de 30 de ani, conducând autoturismul marca BMW model 420d, înmatriculat în Italia, an de fabricaţie 2017”, a mai transmis Poliția de Frontieră.

În urma verificărilor suplimentare s-a constatat că autoturismul figurează ca „bun căutat pentru confiscare“, alertă introdusă de autorităţile din Italia în data de 13.04.2020.

Faţă de cele constatate, femeia a declarat că a împrumutat autoturismul de la o cunoștință de pe teritoriul Italiei, pentru a se deplasa în România în vederea rezolvării unor probleme personale. Persoana în cauză a mai declarat că nu avea cunoştinţă despre faptul că maşina este căutată de autorităţi. În ambele cazuri, cele două autoturisme, în valoare de aproximativ 60.000 euro, au fost indisponibilizate la sediul I.T.P.F. Oradea, iar poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tăinuire, urmând ca la finalizare să fie dispuse măsurile legale care se impun.

Citeste in continuare

Atelierul de dinti

Rock FM

CMR London

CMR Vaslui

Donează! Avem nevoie de tine!

Radical Group

Iti place ce vezi?

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est