Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Prea multe scoli de soferi, elevi slab pregatiti! Primaria le-a interzis accesul in trafic la anumite ore

Publicat

in

La Primăria Vaslui a avut loc o întâlnire de lucru a primarului Vasile Pavăl și Comisia de reglementare a circulației pe drumurile publice în municipiul Vaslui cu reprezentanții școlilor de șoferi din orașul nostru. Tema întâlnirii a constituit-o punerea în aplicare a prevederilor HCL nr. 82/2019 privind aprobarea măsurilor privind fluidizarea circulației și creșterea siguranței rutiere din municipiul Vaslui.

Una dintre direcțiile de lucru stabilite constă în restricționarea accesului în anumite intervale orare pentru autovehiculele care aparțin școlilor de șoferi, astfel că în ședința de lucru de astăzi s-au comunicat reprezentanților școlilor de șoferi posibilitățile de decongestionare a traficului rutier conform punctului 5 din anexa la HCL nr. 82/2019, respectiv interzicerea accesului mașinilor școală, în zilele lucrătoare, în intervalele orare 07.00 – 09.00 și 15.00 – 17.00, în zonele cuprinse între străzile:

– Ștefan cel Mare și sensurile giratorii ICIL – Crucea Gării – Vasflor și retur;

– Victoriei – N. Iorga – A. Donici – Traian – Republicii și retur,

Toți cei prezenți la ședință au luat cunoștință de restricțiile menționate, intrarea lor în vigoare fiind efectivă din ziua de luni, 23 septembrie 2019.

Prea multi instructori auto care încurcă traficul

Avem prea mulţi instructori auto în judeţul Vaslui, iar unii dintre ei nu îşi fac prea bine treaba! Este semnalul de alarmă tras de reprezentanții Serviciului Permise Auto. Majoritatea cursanţilor vin slab pregătiţi la proba practică de obţinere a permisului auto.

”Pregătirea în şcoli nu este suficientă, în sensul că există instructori care nu fac toate orele de pregătire, deşi se stipulează că le-au făcut, pentru a ieşi la nişte preţuri mai mici, bineînţeles şi la cererea cetăţenilor”, spun cei de la Permise. O altă problemă este faptul că există prea mulţi instructori auto autorizaţi, raportat la numărul de locuitori. Autorizarea este foarte simplă în momentul de față și orice nepriceput devine peste noapte instructor. Atât de proști sunt unii dintre cei care ajung sa pregăteasca viitorii șoferi, încât nu știu cum să acționeze în condiții de trafic intens. Dosarele de pregătire se fac pe bandă rulantă. Au sute de dosare de persoane pregătite într-un an de zile. Doar dacă ar fi lucrat şi sâmbăta şi duminica. şi noaptea, ar reuşi să facă acest lucru.

Cel puțin șapte vasluieni din zece nu iau permisul de conducere din prima încercare. Chiar scolile de soferi sunt de vina

Şapte din zece solicitanti de permis nu trec examenul pentru carnetul de conducere din prima încercare! Asta arată datetele oficiale. Una dintre cauzele majore este dată, de fapt, chiar de cei pe care-i plătim ca să ne pregătească pentru viaţa de şofer. Există câteva lucruri de care trebuie să ţinem cont atunci când alegem şcoala. Iar costul cursurilor nu este în niciun caz pe primul loc.

În faţa volanului, principalul atu e cunoaşterea legislaţiei. Regula priorităţii, de exemplu, este una extrem de simplă, dacă e explicată cu răbdare de un instructor cu experienţă. 70% dintre români nu iau permisul de conducere din prima încercare. “Aceşti elevi au nevoie de foarte, foarte multe informaţii. Este o şcoală de scurtă durată, dar cu importanţă deosebită

Pentru mulţi viitori şoferi, majoritatea tineri şi nerăbdători să iasă în trafic, contează doar obţinerea permisului de conducere. Nu neapărat cât au învăţat. Aşa se face că mulţi aleg preţul mai scăzut al cursurilor în locul calităţii lor”, spune un profesor de legislație.

Reprezentantul unei şcoli de şoferi: Trebuie să facem în aşa fel încât să înţeleagă elevii că au responsabilitate foarte, foarte mare când sunt la volan. Să înţeleagă că în momentul în care aleg o şcoală de şoferi trebuie să o aleagă în funcţie de instructor, în funcţie de dotările care sunt la şcoala de şoferi, totul să fie actualizat

O cursantă susţine că „în orice situaţie, teoria se leagă cu practica. Dacă nu există teorie, în practică nu vei putea progresa. Progresul din partea practică este strict legat de partea teoretică. Aşa că dacă nu faci legislaţie, în oraş cred că vei da greş. Şi nu e bine. Pui viaţa în pericol şi nu doar a ata, ci şi a altor participanţi la trafic”. 

Una dintre cursante are şi termen de comparaţie. Un examen deja picat după ce a făcut cursurile la o altă şcoală de şoferi. 

O altă cursantă spune că „se făceau chestionare fără să fie explicate. Nu se explica absolut nimic. Nu se scria pe tablă, nu se făceau desene. Pur şi simplu, mergeai, făceai chestionarul, l-ai greşit, mergeai acasă. Şi rămâneai cu greşeala respectivă”.

De la un an la altul tot mai puţini cetățeni reuşesc să ia permisul de conducere din prima încercare. Date recente ale Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor arată că anul trecut doar 30% au promovat examenul. În timp ce în 2017 rata era de 50%.

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.