Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Ce salarii câștigă românii: Vasluiul nu este cel mai sărac județ!

Publicat

on

Per total economie, câştigul salarial mediu lunar brut realizat în anul 2018 pe total economie a fost 4.357 lei iar angajatorii au cheltuit în medie într-o lună 4.573 lei/salariat, în creştere cu 14,1% faţă de anul precedent.

Numărul mediu al salariaţilor a fost 5,068 milioane persoane, în creştere cu 122.200 persoane comparativ cu anul precedent.

Efectivul salariaţilor la 31 decembrie 2018 a fost de 5,426 milioane persoane, mai mare cu 63.900 persoane faţă de sfârşitul anului precedent.

Industria IT, serviciile financiare și administrația publică, în topul celor mai mari salarii

Cele mai mai mari salarii din România au fost incasate, în 2018, de angajații din IT (aproape duble față de media națională), servicii financiare şi asigurări (cu peste 70% mai mari față de media națională) și administrație publică (unde s-au câștigat salarii cu aproape 67% mai mari față de medie).

Cele mai mari câştiguri salariale medii lunare nete realizate în anul 2018, superioare mediei pe economia naţională, au fost în: informaţii şi comunicaţii (+96,9%), intermedieri financiare şi asigurări (+71,5%), administraţie publică (+66,8%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+44,4%), industria extractivă (+43,4%), activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (+31,0%), sănătate şi asistenţă socială (+28,2%), respectiv învăţământ (+6,8%). Câştigurile salariale medii lunare nete care s-au situat la cea mai mare distanţă sub media pe economie au fost în: hoteluri şi restaurante (-40,8%), alte activităţi de servicii (-33,7%), construcţii (-27,2%), activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (-21,4%), tranzacţii imobiliare (-19,6%), agricultură, silvicultură şi pescuit (-19,1%), distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (-15,9%), comerţ (-15,7%), activităţi de spectacole, culturale şi recreative (-15,4%), industria prelucrătoare (-11,4%), transport şi depozitare (-7,3%)”, precizează INS.

Femeile, plătite mai prost ca bărbații

În anul 2018, indicele câştigului salarial real (exprimat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum al populaţiei) a fost de 196,9% faţă de anul 1990, mai mare cu 14,6 puncte procentuale faţă de anul precedent, respectiv cu 66,6 puncte procentuale faţă de anul 2008.

Femeile au câştigat în medie cu circa 2% mai puţin decât bărbaţii, realizând un câştig salarial mediu lunar brut de 4.314 lei (faţă de 4.395 lei al bărbaţilor) şi un câştig salarial mediu lunar net de 2.615 lei (faţă de 2.666 lei al bărbaţilor).

Bărbaţii predomină în rândul salariaţilor (2,671 milioane persoane, respectiv 52,7% din totalul numărului mediu de salariaţi).

Faţă de anul anterior, numărul mediu al salariaţilor bărbaţi a crescut cu 71.700 persoane, iar numărul femeilor salariate a crescut cu 50.500 persoane.

Români săraci vs. români bogați

În profil teritorial, pe judeţe, câştigul salarial mediu lunar net în anul 2018 s-a situat sub media pe economie în 37 dintre judeţe.

Cele mai scăzute câştiguri s-au înregistrat în judeţele Bistriţa-Năsăud (2.044 lei, cu 22,6% mai puţin decât media pe economie), Harghita (2.059 lei, cu 22,1% mai puţin decât media pe economie) şi Teleorman (2.079 lei, cu 21,3% mai puţin decât media pe economie).

La polul opus s-a situat câştigul salarial mediu lunar net realizat în Municipiul Bucureşti (3.666 lei), cu 38,8% peste media pe economie.

Repartizarea salariaţilor pe sectoare economice arată că majoritatea se regăseau în sectorul terţiar (servicii), ponderea acestora reprezentând 62,4% în anul 2018. În sectorul secundar (industrie şi construcţii) lucrau 35,2% dintre salariaţi, iar în cel primar (agricultură, silvicultură şi piscicultură) numai 2,4%.

Activităţile de construcţii şi industrie extractivă sunt desfăşurate cu preponderenţă de bărbaţi, aceştia reprezentând 86,6%, respectiv 83,6% din totalul salariaţilor acestor activităţi.

În ce domenii lucrează cei mai mulți români

Activităţile caracterizate prin grad pronunţat de ‘feminizare’ al forţei de muncă salariate sunt cele de sănătate şi asistenţă socială (79,9% din numărul total al salariaţilor acestor activităţi), învăţământ (72,0%), intermedieri financiare şi asigurări (70,3%), hoteluri şi restaurante (60,4%).

Comparativ cu anul 2017, creşteri semnificative ale numărului mediu al salariaţilor s-au înregistrat în activităţile economice: comerţ (+28.000 persoane), sănătate şi asistenţă socială (+14.000 persoane), activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (+13.300 persoane), respectiv informaţii şi comunicaţii (+12.000 persoane).

La polul opus, cu scăderi ale numărului mediu al salariaţilor s-au situat activităţile de industrie extractivă (-2.500 persoane) şi învăţământ (-1.400 persoane).

În profil regional, efectivul salariaţilor a înregistrat creşteri faţă de sfârşitul anului 2017 în toate regiunile de dezvoltare.

Cele mai semnificative creşteri ale efectivului de salariaţi de la sfârşitul anului s-au înregistrat în regiunile: Bucureşti-Ilfov (+26.900 persoane), Sud-Vest Oltenia (+10.500 persoane), respectiv Nord-Est (+10.400 persoane). În regiunea Bucureşti-Ilfov se concentrează aproape 22% din salariaţii din economie.

La sfârşitul anului 2018, efectivul salariaţilor din societăţile cu capital privat a fost majoritar (76%) şi a înregistrat o creştere cu 1,3% comparativ cu anul precedent.

Datele INS pot fi consultate AICI

StiriEst

ATENTIE SOFERI! Se inchide un sens de mers pe DE 581

Publicat

on

De catre

Miercuri,26 februarie, va avea loc un exercițiu de comandă și cooperare cu tema : ”Întervenția forțelor și mijloacelor pentru limitarea și înlăturarea urmărilor unui accident chimic produs în comuna Costeşti”

Astăzi, 26 februarie 2020, între orele 12.00 – 13.00, sub organizarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Vaslui și în preambulul zilei de 28 februarie – Ziua Protecţiei Civile din România, pe DE 581, se va desfășura exercițiul de comandă și cooperare cu tema: ”Intervenția forțelor și mijloacelor pentru limitarea și înlăturarea urmărilor unui accident chimic produs în comuna Costeşti”. În acest sens, în intervalul orar 12.00 – 13.00, circulația rutieră va fi oprită pe un sens de mers al Drumului European 581. Poliția Rutieră va asigura echipaje pentru dirijarea la începutul, respectiv sfârșitul tronsonului de drum restricționat. “Pentru eventualele neplăceri cauzate unora dintre participanții la trafic, ne cerem scuze anticipat!” au declarat reprezentanții compartimentului de comunicare din cadrul ISU Vaslui.

Citeste in continuare

StiriEst

Politistii sunt in alerta dupa disparitia unui adolescent

Publicat

on

De catre

La data de 25 februarie a.c., poliștii din cadrul Secției nr. 4 Poliție Rurală Huși, au fost sesizați cu privire la faptul că, GAIȚĂ PETRIȘOR-SEBASTIAN,  în vârstă de 14 de ani, din satul Gușiței, comuna Dimitrie Cantemir, județul Vaslui, ar fi plecat în mod voluntar de la domiciliu în data de 23 februarie a.c. și nu a mai revenit.

La data dispariției, minorul purta un hanorac de culoare neagră și pantaloni de culoare albastră. Era încălțat cu o pereche pantofi sport roșii. Semnalmente : Înălțime de aproximativ 1.60 metri, constituție astenică, ten deschis și păr șaten tuns scurt. În prezent, poliţiştii desfășoară activităţi specifice, în vederea depistării persoanei dispărute. Dacă ați văzut această persoană sau aveți informații despre ea, anunțați cea mai apropiată unitate de poliție sau apelați  112!

Citeste in continuare

StiriEst

Copil in stare grava dupa ce s-a intoxicat cu rivotril

Publicat

on

De catre

Elicopterul SMURD va ateriza in municipiul Bârlad pentru a prelua un copil în vârstă de patru ani care a suferit o intoxicație cu rivotril. O autospecială de stingere cu apă și spumă va asigura măsuri PSI. “Pacientul a fost adus de părinți la CPU Pediatrie cu stare de somnolență având o intoxicație involuntară cu Rivotril. Este în stare bună, conștientă,stabilă respirator. Colegii mei au decis transferul ei către UPU-Pediatrie Iași “ ne-a declarat dr. Angelica Gramaticu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgență “ Elena Beldiman” din Bârlad. Rivotril conţine o substanţă denumită clonazepam. Aceasta aparţine unui grup medicamente numit „benzodiazepine”. Este utilizat pentru a trata epilepsia, la sugari, copii şi adulţi.

Citeste in continuare

StiriEst

ULTIMA ORA: Cornel Alexa, directorul ISC, a fost demis

Publicat

on

De catre

Ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public, referitoare la directorul ISC Vaslui, Cornel Alexa, surprins în stare de ebrietate în timpul orelor de program, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei face următoarea precizare: astăzi, 25 februarie 2020, ministrul Ion Ştefan a dispus încetarea raporturilor de serviciu ale directorului ISC Vaslui.

„Nu am tolerat şi nu voi tolera niciodată un comportament trivial din partea unui funcţionar care trebuie să fie în slujba cetăţeanului şi să aibă o conduită şi un limbaj demne de funcţia pe care o ocupă! Oricine procedează altfel nu are ce căuta în administraţia publică! Nu voi ezita ca, ori de câte ori voi observa sau îmi vor fi aduse la cunoştinţă asemenea situaţii, să iau măsurile legale, astfel încât cetăţenii să nu fie umiliţi sau să le fie lezate drepturile!”, a subliniat Ion Ştefan.

Scandal in administratia publica vasluiana, dupa ce directorul unui serviciu deconcentrat a fost filmat baut, in timpul orelor de serviciu. Si ca si cum nu era suficient, pe imaginile suprinse de o publicatie locala, se vede cum omul abia reuseste sa semneze niste documente si, in plus, vorbeste haotic si vulgar. Dupa ce imaginile au ajuns in mediul online, directorul Inspectoratului in Constructii Vaslui sustine ca nu era in stare de ebrietate, ca era doare surescitat dupa o discutie cu colegii si colaboratorii. Regreta situatia, dar considera ca e totul e o inscenare din partea unor rauvoitori. Desi filmarea este mai mult decat concludenta, Corneliu Alexa spune ca nu are de ce sa isi dea demisia. El si-a depus astazi cererea pentru concediu de odihna. 

Imaginile au fost surprinse luni, inainte de pranz, iar pe filmare se observa ca directorul corneliu alexa este euforic si are o exprimare greoaie. Pe tot parcursul discutiei cu reporterul, omul nu se poate concentra, nu raspunde coerent, vorbeste urat si are un comportament de chefliu. Mai mult decat atat, abia semneaza niste documente pe care un coleg i le-a pus pe birou.  In aceasta dimineata, Alexa era vadit afectat de intreaga situatie si desi spune ca nu a vazut imaginile, considera ca totul e o inscenare si ca era doar iritat si suparat dupa o discutie cu constrcutorul care reabiliteaza sediul institutiei. Sustine ca nu consuma alcool in timpul serviciului si ca a deranjat prin atitudinea profesionala instransigenta si ca vizat este scaunul sau. Nu crede ca a gresit cu ceva, nu isi da demisia, ci doar pleaca in concediu pe perioada cercetarilor.  “Poate aveam o stare psihica deosebita, am avut o sedinta ieri cu constructorii. Ma nemultumeste modul cum reabilteaza sediul, probabil ca eram iritat si aveam o stare pshica deosebita. Cred ca in situatia aceea si cel care a filmat a tras niste concluzii neadevarate. Mi-e penibil ca dupa 30 de ani de munca sa inchei activitatea in acest fel. Nu am vazut imaginile. Probabil datorita emotiilor, a starii psihice pe care o aveam. Sunt nemultumit ca aceste lucrari nu se mai termina. Noi am cerut ceva, ni s-a proiectat cu totul altceva.  Nu am venit baut. Asa au aratat imaginile, dar nu cred ca sunt conform realitatii. E o facatura. Sunt foarte afectat. Voi gasi o modalitate de a ma retrage, se pare ca impiedic pe cineva si ca scaunul acesta e vizat. Nu imi dau demisia, nu am de ce. Imi fac cererea de concediu, cum am dreptul. Ma reculeg si vad ce fac in continuare. Imi pare rau de ce a aparut in presa, dupa 30 de ani sa fiu in aceasta situatie. Nu, nu imi asum nicio vina. Am fost doar intransigent si cu colegii, si cu colaboratorii. Trebuie sa si dovedeasca ca eram baut. Pahare sunt incontinuu pe masa. Oamenii au fost serviti cu suc. Nu imi reporsez nimic”, a declarat Alexa. Prefectul judetului a sesizat ministerul de resort, pentru o cercetare adminsitrativa, la finalul careia se vor lua masuri. “Am sesizat Ministerul de resort si structura centrala privind acest comportament. Voi astepta un raspuns din partea lor. Se vor face cercetari administrative si vedem masurile care se vor lua, tinand cont ca e strict atributul ministerului de resort pentru a decide sanctionarea sau schimbarea din functie, depinde ce vor hotari dumnealor. E o imagine rusinoasa pentru orice cetatean care apare in public cu asa atitudine, indiferent de moment, de functie, de loc. E deranjant pt ca era in timpul programului, in institutie, iar ca si conducator ar trebui sa iti pui intrebarea ce spun colegii tai si cum poti sa le ceri colegilor tai sa aiba o conduita corecta la serviciu?!” a declarat prefectul Mircea Gologan. Intrucat nu exista dovada cu un etilotest cum ca era  sub influenta bauturilor alcoolice, sefii barbatului, care conduce de 30 de ani aceasta institutie, vor trebui sa tina cont de imagini, dar si de declaratiile colegilor.
Mihaela SIMA

Citeste in continuare

StiriEst

Pretul unei masti a crescut de 100 de ori in farmaciile vasluiene. Nelu Tataru: Cautam furnizori in Europa si America Latina

Publicat

on

De catre

Goana după măşti şi echipamente de protecţie a crescut peste noapte preţurile la aceste produse. Mai mulţi oameni au reclamat ofertele de pe site-uri, puţine şi exagerat de scumpe.

De exemplu, un set de 50 de măşti costă pe un site aproape 500 de lei, adică 10 lei masca – faţă de 10 bani înainte de începerea goanei după măşti.

Secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, Nelu Tătaru: „Sunt în lucru ofertele pe care le avem, într-adevăr nu sunt atât de multe oferte pentru măşti. Noi am recomandat ONAC-ului să caute furnizori, nu numai în Europa, chiar şi în America Latină, după cum am recomandat şi firmelor de transport din aviaţie şi autocare să-şi achiziţioneze şi să aibă la bord aceste măşti”. În mai multe farmacii din județul Vaslui, prețul unei măști de unică folosință este de 10 lei. 

Citeste in continuare

Woo Commerce Sidebar Widget Area

Woo Commerce Sidebar Widget Area

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est