Conecteaza-te cu noi

StiriEst

PS Ignatie la înmormântarea familiei din Huși: „Hristos plânge pentru fiecare om care moare…”

Publicat

on

Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a oficiat, la biserica „Sfântul Gheorghe” din Huși, slujba Înmormântării pentru pe cei trei membrii ai familiei Danilcenco: Victor, Manuela și Teodor, tată, mamă și fiu, victime ale accidentului rutier produs în după-amiaza zilei de duminică, 6 octombrie 2019, în județul Iași.

Preasfinția Sa a fost înconjurat de un sobor de preoți din care a făcut parte și părintele consilier eparhial Vladimir Beregoi.

Foarte mulți cunoscuți și apropiați ai familiei au participat la acest moment, însoțindu-i cu rugăciunile lor.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Ierarhul Hușilor a vorbit despre prezența inevitabilă a morții în viața fiecăruia, și despre apariția ei, pe neașteptate, în parcursul existenței noastre:

„Dumnezeu are o altă logică. Noi, ca muritori, ca oameni trecători, efemeri pe acest pământ, nu o putem pricepe. În fața morții, fiecare dintre noi capitulăm, fie de suntem bogați sau săraci, fie de suntem oameni inteligenți sau mai puțin inteligenți, fie de avem o poziție socială importantă sau slujim, acolo unde suntem, pe aproapele nostru.

Moartea ne ia întotdeauna prin surprindere, pe fiecare dintre noi. Trăim ca și cum moartea nu face parte din viața noastră. Este o mare înșelătorie! Trăim ca și cum viața aceasta nu are un final, un prag peste care fiecare trebuie să trecem”.

Părintele Episcop Ignatie a arătat că realitatea morții, deși prezentă, ne este foarte străină, pentru că Dumnezeu ne-a creat spre veșnicie:

„Întotdeauna ne gândim la moarte doar atunci când este vorba de morțile celor din jurul nostru. Nu ne gândim la propria noastră moarte!

Fie că avem în minte că suntem prea tineri ca să ne gândim la moarte, fie că, trecând în partea a treia a vieții, parcă am vrea să prelungim viața pe acest pământ. Toate aceste stări sunt legitime, firești, pentru că Dumnezeu nu a creat moartea.

Noi ne revoltăm și încercăm să găsim posibile explicații de ce vine moartea într-o manieră atât de dramatică, ca în cazul celor trei care sunt acum în fața noastră”.

 „Am fost creați de Dumnezeu să tânjim după viață! Dorim să trăim! Omul, când este pe buza prăpastiei acestei vieți, dorește și mai mult să trăiască, nu se agață de nimic altceva decât de viață.

Pe patul de moarte descoperim, cu adevărat, ce înseamnă viața și care este sensul esențial al vieții noastre.

Dacă vorbim cu un om care știe că moartea este iminentă, inevitabilă, el nu se va mai încurca în toate nimicurile vieții în care noi, din păcate, ne împleticim, scăpându-ne printre degete ceea ce este esențial”.

De asemenea, Preasfinția Sa a arătat ce înseamnă pregătirea pentru trecerea din această lume:

„În tradiția Bisericii noastre ni se spune că adevărata pregătire pentru moarte este cea în care reușim să plecăm, în lumea de dincolo, împăcați cu noi înșine, cu semenii și cu Dumnezeu.

Nu este relevant nici măcar testamentul. Nu este relevant nici ceea ce le vom spune celor din preajmă.

Toți ne gândim să plecăm împăcați, iertați cu noi înșine, cu semenii și cu Dumnezeu. Este lucrul cel mai greu pe care îl putem face și la care suntem chemați”.

Totodată, Părintele Episcop Ignatie a explicat cum Domnul Hristos schimbă perspectiva asupra morții:

„Oricât am încerca să evităm și să nu vorbim despre moarte, ea este o realitate atât de insidioasă, atât de perfidă! Oricum, ea este în interiorul vieții noastre, face parte din ea.

Hristos este Cel care schimbă această perspectivă asupra morții.

Noi, în general, ne gândim că moartea este ceva sumbru, trist.

Așa este, omenește vorbind.

Cum să te bucuri când cineva, care făcea parte din ecuația vieții tale, din casa ta, era copilul tău, prietenul tău, profesorul tău, colegul tău de muncă, dintr-o dată, nu mai este, a dispărut?

Evident că te întristezi! Este absolut legitim!

Ceva se rupe din sufletul omului. Fiecare om pe care noi îl cunoaștem înseamnă un univers. Sunt niște legături nevăzute care se creează. Cu orice om cu care te întâlnești interacționezi, iar când el dispare pe neașteptate, ceva se rupe din echilibrul tău sufletesc”.

Ierarhul Hușilor a afirmat că Dumnezeu plânge la moartea fiecărui om, explicând totodată modul în care El este alături de fiecare dintre noi:

„Credeți că numai noi oamenii plângem când cineva moare?

Credeți că numai noi ne întristăm când moartea vine și îi ia, pe neașteptate, pe cei dragi? Să știți că plânge și Dumnezeu!

La această slujbă de înmormântare plânge Însuși Iisus, așa cum a plâns atunci când a fost chemat, în Betania, de surorile Marta și Maria, ca să facă ceva, să nu fie prins Lazăr în chingile morții.

Marta și Maria s-au supărat când Hristos a ajuns mult prea târziu. Lazăr era îngropat deja de patru zile.

Atitudinea lor este și atitudinea noastră!

Îi spunem lui Dumnezeu: Doamne, de ce nu ai venit mai devreme, de ce nu ai făcut o minune?

Unde ai fost când aveam nevoie de Tine?

Hristos le întreabă: «voi credeți în Înviere? Credeți că cel care are credință în Mine nu va muri niciodată?» Marta și Maria, sincere, răspund că da, ele cred că va învia când va veni sfârșitul lumii, și fiecare va primi răsplată în funcție de ceea ce a făcut.

Nu se gândeau că Hristos, fiind Viața însăși, poate să îl învieze pe Lazăr.

La mormântul lui Lazăr este singurul loc din Evanghelie în care se menționează că Iisus a plâns.

Așa plânge pentru fiecare om care moare, pentru că El nu ne-a creat pentru moarte”!

Prin Înviere, Domnul Hristos a biruit moartea, de aceea, aceasta nu mai este ultima realitate pentru om:

„Noi avem nădejde că moartea nu este ultima realitate! Ar fi prea trist!

Dacă totul se termină cu moartea, cum am putea să menținem în sufletul nostru dragostea față de copii, de soți, față de cei care pleacă în lumea de dincolo?

Hristos ne încredințează că moartea nu este ultima realitate. Nu este un punct, ci o virgulă. Fraza vieții noastre se continuă într-o altă dimensiune, cea a veșniciei.

Oamenii care pierd pe cineva foarte drag înțeleg, cel mai bine, că nu se poate ca moartea să fie cea care sfârșește totul”.

Părintele Episcop Ignatie i-a îndemnat pe cei prezenți să mențină, prin rugăciune, legătura cu cei care sunt conduși pe drumul spre veșnicie:

„Rugăciunile pentru cei care au plecat în lumea de dincolo, în lumea fără dor, sunt unica noastră expresie de a ne manifesta dragostea față de ei.

Paradoxal, un om, în momentul în care nu mai este, în momentul în care a murit, devine mai prezent în viața noastră.

Însăși moartea, prin realitatea ei, este cea care ne învață că omul care a plecat de lângă noi, devine mai prezent în viața noastră.

Prezența aceasta este direct proporțională cu dispariția lui fizică.

Cuvintele lui, gesturile, mimica, fizionomia, toate capătă o relevanță extraordinară și le înmagazinăm, le înregistrăm în sufletul nostru si sunt comoara noastră cea mai de preț.

Așa ținem legătura cu cei plecați în lumea de dincolo.

Dumnezeu este Cel care mângâie cu adevărat sufletul fiecărui om. Noi nu putem să alinăm durerea și să cuantificăm golul imens pe care îl lasă cineva drag care a plecat.

Să nu trăim în lumea aceasta ca și cum moartea nu există.

Să avem nădejde că Hristos a biruit moartea pentru noi și a transformat-o, a convertit-o, i-a dat o altă dimensiune. Să avem nădejde că noi ne întâlnim cu El în lumină și în bucurie”.

Numeroși hușeni, cunoscuți ai familiei, cadre didactice, colegi ai doamnei profesoare Manuela Danilcenco și elevi, precum și numeroase persoane sensibilizate de drama acestei familii, au umplut, până la refuz, biserica „Sfântul Gheorghe” din Huși, și curtea sfântului locaș, alăturându-se apoi cortegiului funerar care s-a îndreptat spre cimitirul din localitate.

StiriEst

Chinuri groaznice pentru o bunică în spitalul Paşcani: ‘Îi dădeau morfină de trei ori pe zi’

Publicat

on

De catre

Bunica Aurica, o bătrână în vârstă de 88 de ani, dintr-un sat din Iaşi, a ajuns în luna septembrie, la spitalul Paşcani, cu probleme la piciorul stâng.

Cu toate acestea, femeia a ajuns pe picioarele ei la spital, fiind conştientă. Totul s-a întâmplat pe 20 septembrie 2019, atunci când bătrâna a ajuns la spitalul din Paşcani, împreună cu fiul ei.

Medicii au internat-o pe secţia Îngrijiri Paliative, iar starea ei de sănătate s-a deteriorat rapid.

În numai câteva zile, fiul bătrânei a observat că aceasta nu mai vorbea, nu mai mânca, nu mai bea apă, nu mai deschidea ochii şi nu se mai mişca.

După alte câteva zile, fiul a găsit-o pe bunica Aurica într-o stare şi mai gravă, cu numeroase răni deschise pe spate şi pe picioare.

Lăsată să zacă în chinuri pe patul de spital şi sedată de trei ori pe zi

„Erau răni foarte mari, profunde, de i se vedeau oasele, ajunse în putrefacție și mirositoare, toate făcute din cauza îngrijirii necorespunzătoare”, a declarat fiul femeii pentru Libertatea.

Din cauza rănilor foarte grave, cadrele medicale au început să îi administreze morfină de trei ori pe zi.

Fiul a decis să o externeze după ce a văzut rănile deschise şi care intraseră deja în putrefacţie, dar şi faptul că medicii nu făceau altceva decât să o sedeze.

După două săptămâni, bunica Aurica, adusă acasă, a murit în patul ei.

Fiul ei a depus o plângere la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Iaşi la care a anexat mai multe fotografii cu mama sa, pe patul de spital, plină de răni neîngrijite.

Conducerea DSP a deschis o anchetă în cazul bătrânei pentru a se stabili dacă femeia a avut parte de îngrijiri medicale sau a fost lăsată să zacă în chinuri pe patul de spital.

Spitalul Paşcani este acelaşi spital în care, în luna noiembrie, unde un copil de şapte ani a murit după ce a fost diagnosticat cu varicelă.

Un control amănunţit a stabilit că spitalul nu era dotat corespunzător, iar medicii şi directorul spitalului au fost amendaţi.

Radu NEAGU

Citeste in continuare

StiriEst

Regele cocainei din Iasi a fost retinut de DIICOT. Avea o viata de lux

Publicat

on

De catre

Interlopul Florin Vais, supranumit „Regele cocainei din Iași”, a fost reținut de procurorii DIICOT la finalul săptămânii trecute, în urma unui flagrant. El a fost surprins în timp ce a primit un colet din Italia, potrivit Ziarul de Iași.

Florin Vais a fost lăsat să îşi aducă marfa cu autocarul şi a fost ridicat imediat ce a pus mâna pe coletul în care se aflau 100 de grame de cocaină în valoare de cel puţin 10.000 de euro.

Bărbatul, supranumit Regele în mediul interlop, deoarece aducea în Iași cea mai pură cocaină, este un apropiat al clanului Corduneanu, conform presei locale.

Florin Vais își desfășura afacerile cu droguri sub paravanul comercializării mașinilor de lux. De altfel, drogurile primite de acesta în pachet se aflau ascunse în piese de autoturisme.

”În noaptea de 7 spre 8 decembrie, poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate din Iaşi, împreună cu procurorii DIICOT Iaşi, au organizat o acţiune de prindere în flagrant a unui bărbat bănuit de trafic de droguri de mare risc. Astfel, un bărbat în vârstă de 42 de ani a fost surprins în flagrant delict în timp ce ar fi primit un colet care ar fi conţinut droguri de mare risc, provenite din Italia. În vederea documentării activităţii infracţionale a acestuia, la data de 8 decembrie poliţiştii au efectuat cinci percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Iaşi şi Botoşani, iar cinci persoane au fost aduse la audieri. Faţă de bărbatul de 42 de ani, cercetat pentru introducerea în ţară de droguri de risc şi trafic de droguri de mare risc, procurorii DIICOT Iaşi au dispus reţinerea pentru 24 de ore. Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române şi de sprijinul poliţiştilor de combatere a criminalităţii organizate din Botoşani şi a jandarmilor din Iaşi“, au precizat reprezentanţii Poliţiei Iaşi. Potrivit Ziarul de Iași, Vais deţine mai multe Mercedes-uri şi BMW-uri pe care le folosea în mod re­gulat la transportul coletelor cu droguri, dar și două locuințe de lux în Iași. 

Roxana DURLEA

Citeste in continuare

StiriEst

Un tânăr s-a îndrăgostit de un Bichon pe o stradă din Iaşi, l-a bătut crunt pe proprietar şi a furat câinele

Publicat

on

De catre

Un bărbat din Iaşi se plimba cu căţelul pe stradă, iar la un moment dat de el s-a apropiat un tânăr care l-a rugat să-l lase să mângâie şi el puţin animăluţul, potrivit Observator.ro

Tânărul a luat în braţe bichonul, l-a mângâiat, s-a jucat cu el şi când proprietarul i-a spus că trebuie să plece l-a luat pe om la bătaie până l-a lăsat inconştient, apoi a plecat cu câinele.

Bichon răpit pe o stradă din Iaşi, proprietarul bătut

Stăpânul unui căţel Bichon a ajuns bătut la spital, după ce un tânăr i-a furat câinele pe stradă.

„Polițiștii ieșeni au identificat un bărbat bănuit de comiterea infracțiunii de tâlhărie calificată. Acesta a fost reținut, pe bază de ordonanță, pentru 24 de ore. Polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale Iași au identificat un bărbat, de 36 de ani, din municipiul Iași, bănuit de comiterea infracțiunii de tâlhărie calificată. Din cercetările efectuate până în prezent, s-a constatat faptul că, la data de 27 noiembrie, în timp ce s-ar fi aflat pe raza municipiului Iași, acesta i-ar fi sustras câinele unui bărbat, de 46 de ani, iar pentru a-și asigura scăparea, l-ar fi lovit pe bărbatul de 46 de ani. Prejudiciul a fost recuperat, fiind restituit persoanei vătămate. În baza probatoriului administrat în cauză, la data de 9 decembrie, bărbatul de 36 de ani a fost reținut de polițiști, pe bază de ordonanță, pentru 24 de ore, fiind introdus în Arestul I.P.J. Iași”, au precizat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Iași, citaţi de bzi.ro.

Tânărul îndrăgostit de bichon a fost identificat şi reţinut de poliţişti, apoi arestat preventiv pentru tâlhărie calificată. 

Radu NEAGU

Citeste in continuare

StiriEst

Donaţii pentru copiii defavorizaţi, la turneele de mini-fotbal, în Piatra Neamţ

Publicat

on

De catre

Copiii defavorizaţi vor fi în centrul unei iniţiative care prinde şi în România. La turnee de mini-fotbal, spectatorii sunt rugaţi să arunce pluşuri în teren când se marchează primul gol. Aşa cum se întâmplă şi în sălile de hochei din SUA sau Canada în apropierea unor mari sărbători.

Singura diferenţă este că acolo sunt dispute de hochei, iar la noi se joacă fotbal. Este deja a doua ediţie la Piatra Neamţ, iar copiii care donează sunt tot mai generoşi de la un an la altul.

Zeci de pluşuri au umplut terenul Sălii Sporturilor Ceahlăul din Piatra Neamţ. Jucăriile au fost aduse de acasă de copii şi aruncate direct din tribună la primul gol.

Părinte: Anul trecut am făcut curat între pluşuri şi am venit cu două sacoşe, anul ăsta nu s-a mai îndurat. Şi i-am cumpărat un pluş nou, iar când a venit a zis că vrea şi el şi i-am mai cumpărat unul să-i rămână şi lui.

Pe lângă jucării, copiii au donat şi dulciuri care vor ajunge la un centru de plasament. Pentru 100 de copii defavorizaţi, Moş Crăciun a venit mai devreme.

Irina Bălţătescu, directorul Centrului de plasament: Acţiunile sportive sunt la noi în mod frecvent realizate în cadrul centrului şi faptul că este un eveniment dedicat lor este cu atât mai bine venit în preajma Sărbătorilor de Iarnă.

Practic, acţiunea este pe modelul a ceea ce se petrece în sălile de hochei din SUA sau Canada în apropierea unor mari sărbători, când spectatorii aruncă în teren jucării de pluş care ulterior sunt donate.

Cristian Vornicu, managerul echipei de fotbal în sală „Ceahlăul”: Suntem la a doua ediţie. Acest gen de acţiune tinde să devină tradiţie la Piatra Neamţ. Pornită anul trecut pe vremea aceasta a înregistrat succes de la prima ediţie

Acţiunea „Fotbal cu Jucării pentru copii” va continua în această seară la Roman şi mâine la Târgu Neamţ. Observator.ro

Citeste in continuare

StiriEst

Doi răniţi într-un accident produs de un şofer de 82 de ani în Neamţ

Publicat

on

De catre

Un accident de circulaţie, cu doi răniţi, s-a produs, miercuri, în judeţul Neamţ, pe drumul care leagă localitatea Girov de Turtureşti.

Accidentul, produs pe Drumul Naţional DN15, a fost anunţat la numărul unic de urgenţă 112.

Cum s-a produs accidentul din Neamţ

Autorităţile locale au intervenit cu o autospecială de stingere, o autospecială pentru descarcerare și o ambulanță SMURD.

Într-una dintre maşinile implicate în accident au fost descoperite două persoane rănite, încarcerate.

Victimele au fost extrase dintre fiarele contorsionate şi au primit îngrijiri medicale, însă au refuzat să fie transportate la spital.

Culmea este că ele tocmai îşi cumpăraseră bradul pentru Crăciun.

S-a stabilit că accidentul a fost produs de şoferul din cealaltă maşină, un bărbat de 82 de ani care nu a adaptat viteza la intrarea în curba în care s-a produs accidentul, a pătruns pe contrasens, a lovit o maşină şi a proiectat-o în şanţ.

Adriana ADAM

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est