Conecteaza-te cu noi

StiriEst

PS Ignatie la înmormântarea familiei din Huși: „Hristos plânge pentru fiecare om care moare…”

Publicat

on

Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a oficiat, la biserica „Sfântul Gheorghe” din Huși, slujba Înmormântării pentru pe cei trei membrii ai familiei Danilcenco: Victor, Manuela și Teodor, tată, mamă și fiu, victime ale accidentului rutier produs în după-amiaza zilei de duminică, 6 octombrie 2019, în județul Iași.

Preasfinția Sa a fost înconjurat de un sobor de preoți din care a făcut parte și părintele consilier eparhial Vladimir Beregoi.

Foarte mulți cunoscuți și apropiați ai familiei au participat la acest moment, însoțindu-i cu rugăciunile lor.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Ierarhul Hușilor a vorbit despre prezența inevitabilă a morții în viața fiecăruia, și despre apariția ei, pe neașteptate, în parcursul existenței noastre:

„Dumnezeu are o altă logică. Noi, ca muritori, ca oameni trecători, efemeri pe acest pământ, nu o putem pricepe. În fața morții, fiecare dintre noi capitulăm, fie de suntem bogați sau săraci, fie de suntem oameni inteligenți sau mai puțin inteligenți, fie de avem o poziție socială importantă sau slujim, acolo unde suntem, pe aproapele nostru.

Moartea ne ia întotdeauna prin surprindere, pe fiecare dintre noi. Trăim ca și cum moartea nu face parte din viața noastră. Este o mare înșelătorie! Trăim ca și cum viața aceasta nu are un final, un prag peste care fiecare trebuie să trecem”.

Părintele Episcop Ignatie a arătat că realitatea morții, deși prezentă, ne este foarte străină, pentru că Dumnezeu ne-a creat spre veșnicie:

„Întotdeauna ne gândim la moarte doar atunci când este vorba de morțile celor din jurul nostru. Nu ne gândim la propria noastră moarte!

Fie că avem în minte că suntem prea tineri ca să ne gândim la moarte, fie că, trecând în partea a treia a vieții, parcă am vrea să prelungim viața pe acest pământ. Toate aceste stări sunt legitime, firești, pentru că Dumnezeu nu a creat moartea.

Noi ne revoltăm și încercăm să găsim posibile explicații de ce vine moartea într-o manieră atât de dramatică, ca în cazul celor trei care sunt acum în fața noastră”.

 „Am fost creați de Dumnezeu să tânjim după viață! Dorim să trăim! Omul, când este pe buza prăpastiei acestei vieți, dorește și mai mult să trăiască, nu se agață de nimic altceva decât de viață.

Pe patul de moarte descoperim, cu adevărat, ce înseamnă viața și care este sensul esențial al vieții noastre.

Dacă vorbim cu un om care știe că moartea este iminentă, inevitabilă, el nu se va mai încurca în toate nimicurile vieții în care noi, din păcate, ne împleticim, scăpându-ne printre degete ceea ce este esențial”.

De asemenea, Preasfinția Sa a arătat ce înseamnă pregătirea pentru trecerea din această lume:

„În tradiția Bisericii noastre ni se spune că adevărata pregătire pentru moarte este cea în care reușim să plecăm, în lumea de dincolo, împăcați cu noi înșine, cu semenii și cu Dumnezeu.

Nu este relevant nici măcar testamentul. Nu este relevant nici ceea ce le vom spune celor din preajmă.

Toți ne gândim să plecăm împăcați, iertați cu noi înșine, cu semenii și cu Dumnezeu. Este lucrul cel mai greu pe care îl putem face și la care suntem chemați”.

Totodată, Părintele Episcop Ignatie a explicat cum Domnul Hristos schimbă perspectiva asupra morții:

„Oricât am încerca să evităm și să nu vorbim despre moarte, ea este o realitate atât de insidioasă, atât de perfidă! Oricum, ea este în interiorul vieții noastre, face parte din ea.

Hristos este Cel care schimbă această perspectivă asupra morții.

Noi, în general, ne gândim că moartea este ceva sumbru, trist.

Așa este, omenește vorbind.

Cum să te bucuri când cineva, care făcea parte din ecuația vieții tale, din casa ta, era copilul tău, prietenul tău, profesorul tău, colegul tău de muncă, dintr-o dată, nu mai este, a dispărut?

Evident că te întristezi! Este absolut legitim!

Ceva se rupe din sufletul omului. Fiecare om pe care noi îl cunoaștem înseamnă un univers. Sunt niște legături nevăzute care se creează. Cu orice om cu care te întâlnești interacționezi, iar când el dispare pe neașteptate, ceva se rupe din echilibrul tău sufletesc”.

Ierarhul Hușilor a afirmat că Dumnezeu plânge la moartea fiecărui om, explicând totodată modul în care El este alături de fiecare dintre noi:

„Credeți că numai noi oamenii plângem când cineva moare?

Credeți că numai noi ne întristăm când moartea vine și îi ia, pe neașteptate, pe cei dragi? Să știți că plânge și Dumnezeu!

La această slujbă de înmormântare plânge Însuși Iisus, așa cum a plâns atunci când a fost chemat, în Betania, de surorile Marta și Maria, ca să facă ceva, să nu fie prins Lazăr în chingile morții.

Marta și Maria s-au supărat când Hristos a ajuns mult prea târziu. Lazăr era îngropat deja de patru zile.

Atitudinea lor este și atitudinea noastră!

Îi spunem lui Dumnezeu: Doamne, de ce nu ai venit mai devreme, de ce nu ai făcut o minune?

Unde ai fost când aveam nevoie de Tine?

Hristos le întreabă: «voi credeți în Înviere? Credeți că cel care are credință în Mine nu va muri niciodată?» Marta și Maria, sincere, răspund că da, ele cred că va învia când va veni sfârșitul lumii, și fiecare va primi răsplată în funcție de ceea ce a făcut.

Nu se gândeau că Hristos, fiind Viața însăși, poate să îl învieze pe Lazăr.

La mormântul lui Lazăr este singurul loc din Evanghelie în care se menționează că Iisus a plâns.

Așa plânge pentru fiecare om care moare, pentru că El nu ne-a creat pentru moarte”!

Prin Înviere, Domnul Hristos a biruit moartea, de aceea, aceasta nu mai este ultima realitate pentru om:

„Noi avem nădejde că moartea nu este ultima realitate! Ar fi prea trist!

Dacă totul se termină cu moartea, cum am putea să menținem în sufletul nostru dragostea față de copii, de soți, față de cei care pleacă în lumea de dincolo?

Hristos ne încredințează că moartea nu este ultima realitate. Nu este un punct, ci o virgulă. Fraza vieții noastre se continuă într-o altă dimensiune, cea a veșniciei.

Oamenii care pierd pe cineva foarte drag înțeleg, cel mai bine, că nu se poate ca moartea să fie cea care sfârșește totul”.

Părintele Episcop Ignatie i-a îndemnat pe cei prezenți să mențină, prin rugăciune, legătura cu cei care sunt conduși pe drumul spre veșnicie:

„Rugăciunile pentru cei care au plecat în lumea de dincolo, în lumea fără dor, sunt unica noastră expresie de a ne manifesta dragostea față de ei.

Paradoxal, un om, în momentul în care nu mai este, în momentul în care a murit, devine mai prezent în viața noastră.

Însăși moartea, prin realitatea ei, este cea care ne învață că omul care a plecat de lângă noi, devine mai prezent în viața noastră.

Prezența aceasta este direct proporțională cu dispariția lui fizică.

Cuvintele lui, gesturile, mimica, fizionomia, toate capătă o relevanță extraordinară și le înmagazinăm, le înregistrăm în sufletul nostru si sunt comoara noastră cea mai de preț.

Așa ținem legătura cu cei plecați în lumea de dincolo.

Dumnezeu este Cel care mângâie cu adevărat sufletul fiecărui om. Noi nu putem să alinăm durerea și să cuantificăm golul imens pe care îl lasă cineva drag care a plecat.

Să nu trăim în lumea aceasta ca și cum moartea nu există.

Să avem nădejde că Hristos a biruit moartea pentru noi și a transformat-o, a convertit-o, i-a dat o altă dimensiune. Să avem nădejde că noi ne întâlnim cu El în lumină și în bucurie”.

Numeroși hușeni, cunoscuți ai familiei, cadre didactice, colegi ai doamnei profesoare Manuela Danilcenco și elevi, precum și numeroase persoane sensibilizate de drama acestei familii, au umplut, până la refuz, biserica „Sfântul Gheorghe” din Huși, și curtea sfântului locaș, alăturându-se apoi cortegiului funerar care s-a îndreptat spre cimitirul din localitate.

StiriEst

Tot mai multi copii raman singuri. Parintii pleaca la munca peste hotare

Publicat

on

De catre

Numărul copiilor cu unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate a crescut în cursul acestui an, faţă de anul trecut, arată datele furnizate de reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vaslui. Potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, Irina Cîmpeanu, în evidenţele DGASPC Vaslui se află un număr de 4.012 copii cu unul sau ambii părinţi plecaţi din ţară, în condiţiile în care la sfârşitul anului 2018 în judeţ erau 3.132 de astfel de copii. 

‘La sfârşitul semestrului al doilea al anului 2019, există în evidenţele noastre, întocmite pe baza informaţiilor furnizate de reprezentanţii autorităţilor locale, un număr de 3.068 familii în care părinţii sunt plecaţi la muncă în străinătate, cu 4.012 copii. În 2.195 de familii doar un părinte este plecat din ţară, în 604 familii ambii părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, iar în 269 de cazuri este vorba despre părinţi unici întreţinători ai familiei monoparentale care au plecat din România. Cei mai mulţi dintre copiii rămaşi acasă, peste 3.900, sunt lăsaţi în grija rudelor până la gradul IV, fără a beneficia de măsuri de protecţie, 34 sunt la asistenţi maternali profesionişti, iar 22 se află în centre de plasament publice sau private’, a declarat purtătorul de cuvânt al DGASPC Vaslui. Dintre cei peste 4.000 de copiii vasluieni ai căror părinţi au plecat să muncească în afara ţării, 43 au vârsta mai mică de un an, iar 115 au între unul şi doi ani. Cei mai mulţi copii care cresc fără părinţi, un număr de 1.384, fac parte din categoria de vârstă 10-13 ani.

Radu NEAGU

Citeste in continuare

StiriEst

Fals călugăr, prins după ce a vrut să dea cu maşina peste un jandarm la pelerinajul de Sfânta Parascheva

Publicat

on

De catre

Cel mai mare pelerinaj ortodox s-a încheiat cu un incident şocant. Un fals călugăr a fost aproape de a lovi cu maşina un jandarm. Militarul a încercat să-l tragă la răspundere pentru că strângea ilegal donaţii, însă individul a încercat să fugă. Nu a fost singurul episod tensionat. Finalul pelerinajului s-a încheiat cu un număr record de credincioşi veniţi la moaştele Sfintei Parascheva. 

Bărbatul îmbrăcat în haine de călugăr a strâns ilegal donaţii în mulţimea de credincioşi. Când forţele de ordine l-au prins în flagrant a vrut să fugă. S-a urcat în maşină şi a călcat acceleraţia. 

După ce a lovit un autoturism, a fost la un pas să rănească un jandarm care s-a ferit din calea lui în ultimul moment. Într-un final, militarii au reuşit să-l oprească, iar când au venit poliţiştii de la Rutieră falsul călugăr era baricadat în maşină. 

Donaţii legale s-au făcut doar la raclă. Cei mai mulţi pelerini au lăsat între cinci şi zece lei. La o medie de 7 lei, Mitropolia Moldovei a strâns 1.500.000 de lei de la cei 220 de mii de credincioşi. 

Banii vor ajunge la familiile sărace, la cantinele sociale şi la copiii orfani. Ultimul pelerin care a ajuns la raclă a fost Petru. Are doar doi ani şi a venit cu părinţii din Suceava.

Cel mai mare pelerinaj ortodox s-a încheiat cu o procesiune emoţionantă. Preoţii au purtat pe umeri racla. Moaştele Sfintei Parascheva rămân în Catedrala Mitropolitană. Baldachinul de pe esplanadă a fost luat cu asalt de credincioşii care s-au îmbulzit imediat să ia flori.

În cele cinci zile de pelerinaj, pe aici au trecut peste 200.000 de pelerini veniţi din toată ţara. Cel mai mult s-a aşteptat 22 de ore la coadă, însă nimic nu i-a făcut pe pelerini să se oprească din drumul lor spre racla unde se aflau moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva.

A fost un record şi la încăsări. Doar pe suvenire, credincioşii au lăsat peste 4 milioane de lei. La hoteluri și pensiuni, unde gradul de ocupare a fost de 100%, încasările au sărit de 2.500.000 de lei, în cele cinci zile de pelerinaj. 

Radu NEAGU

Citeste in continuare

StiriEst

Sume record de la Guvern pentru localitatile din judetul Vaslui

Publicat

on

De catre

Ministerul Finantelor Publice a dat publicitatii sumele repartizate pe unitati administrativ-teritoriale, sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale.

In Nota de fundamentare se arata ca s-a aprobat o suma globala destinata finantarii cu prioritate a cheltuielilor sectiunii de functionare a bugetelor locale. Repartizarea sumei pe unitati administrativ-teritoriale se face in baza solicitarilor depuse de acestea. 

La aceasta repartizare s-au luat in considerare:

a) prevederile bugetare aprobate pentru anul 2019 prin Legea bugetului de stat pe anul 2019 nr.50/2019 si prin Ordonanta Guvernului nr.12/2019 pentru cote si sume defalcate din impozitul pe venit, sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale;

b) veniturile proprii provenite din impozite si taxe locale, prevazute in bugetele locale pe anul 2019;

c) executia de casa la data de 31 iulie 2019;

d) necesarul cheltuielilor, estimat pana la finele anului 2019.

“Asadar, la stabilirea sumelor propuse a se repartiza pe fiecare unitate administrativ-teritoriala s-a avut in vedere cu prioritate asigurarea cheltuielilor de functionare, cheltuieli de personal, inclusiv drepturile asistentilor personali ai persoanelor cu handicap grav, indemnizatiile lunare ale persoanelor cu handicap; bunuri si servicii pentru intretinerea unitatilor de invatamant si pentru cele aferente sistemului de protectie a copilului si centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap de la nivelul judetelor;

Conform Proiectului de Hotãrâre privind repartizarea pe unitãti administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adãugatã pentru echilibrarea bugetelor locale, judetului Vaslui i-a fost alocatã suma de 20.993.000 de lei. Cele mai mari sume s-au alocat primariei municipiului Vaslui- aproape 6 milioane lei si primariei municipiului Husi- aproape 5 milioane de lei”, a declarat deputatul PSD Aurel Căciulă. 

Alte sume: 

Consiliul Judetean Vaslui – 3.401.000 lei, primãria Ciocani – 500.000 de lei, primãria Codãesti – 420.000 de lei, primãria Dodesti – 492.000 de lei, primãria Fãlciu – 44.000 de lei, primãria Fruntiseni – 81.000 de lei, primãria Gherghesti – 300.000 de lei, primãria Hoceni – 336.000 de lei, primãria Iana – 770.000 de lei, primãria Ibãnesti – 856.000 de lei, primãria Pochidia – 80.000 de lei, primãria Poienesti – 400.000 de lei, primãria Puiesti – 422.000 de lei, primãria Solesti – 100.000 de lei, primãria Stefan cel Mare – 200.000 de lei, primãria Suletea – 194.000 de lei, primãria Tãtãrãni – 100.000 de lei, primãria Tutova – 440.000 de lei, primãria Vãleni – 278.000 de lei, primãria Vetrisoaia – 555.000 de lei, primãria Viisoara – 375.000 de lei.

Citeste in continuare

StiriEst

Copiii care fac copii! 11 fete minore au născut în primul semestru al acestui an

Publicat

on

De catre

Un număr de 11 fete cu vârsta de până în 15 ani din judeţul Vaslui au născut în primul semestru al anului în curs, se arată într-un raport al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui. Potrivit sursei citate, în cursul anului 2018 s-au înregistrat 18 naşteri la fete cu vârsta mai mică de 15 ani, în timp ce un număr de 387 de adolescente cu vârsta cuprinsă între 15 şi 19 ani au adus pe lume copii.

„Fenomenul ‘copiilor cu copii’ este unul social, pentru că efectele nu se limitează la situaţia unei mame sau a unei comunităţi, ci vizează, în lanţ, sănătatea fizică şi emoţională a unor copii care se nasc într-un mediu vulnerabil şi supus riscurilor sociale. Până pe 15 octombrie, Compartimentul de Evaluare şi Promovare a Sănătăţii va desfăşura activităţi de informare şi educare a elevilor prin prezentări şi discuţii cu privire la importanţa utilizării metodelor contraceptive, a planificării familiale, prevenirea sarcinilor nedorite şi a consecinţelor acestora”, se arată într-un comunicat de presă al DSP Vaslui.

În primele şase luni ale acestui an au mai fost înregistrate patru întreruperi de sarcină la fete de până în 15 ani şi 60 de avorturi la categoria de vârstă 15 – 19 ani.

Mihaela SIMA

Citeste in continuare

StiriEst

Politistii din judet lucreaza in cladiri care se pot oricand darama peste ei

Publicat

on

De catre

Un număr de 47 de posturi de poliţie din mediul rural, din totalul celor 70 existente în judeţul Vaslui necesită reparaţii, iar Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Vaslui nu dispune de fondurile necesare pentru efectuarea lucrărilor de consolidare necesare, au informat reprezentanţii instituţiei. ‘IPJ are în administrare un număr de 70 de posturi de poliţie în mediul rural, iar dintre acestea 47 necesită reparaţii. În cursul acestui an, au fost efectuate reparaţii curente la două sedii ale posturilor de poliţie. Nu dispunem de fonduri pentru repararea tuturor posturilor de poliţie’, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui, Bogdan Gheorghiţă. Lipsa banilor de la nivelul IJP Vaslui a făcut ca în cursul anului trecut doar două sedii ale unor posturi de poliţie să poată fi consolidate. De asemenea, în 2018 au fost reparate acoperişurile la două posturi de poliţie şi au fost efectuate reparaţii parţiale la alte trei sedii.

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est