Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Număr record de pelerini la Iași. Preasfințitul Ignatie a fost noaptea trecută printre credincioși: “Ce oameni minunați avem!” FOTO

Publicat

in

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Teofan, şi un sobor de înalţi ierarhi oficiază Sfânta Liturghie de sărbătoarea Cuvioasei Parascheva în prezenţa a peste 20.000 de persoane venite în pelerinaj din ţară şi străinătate. La slujba liturgică au fost prezenţi şi Nectarie, mitropolit Corfu, Paxos şi insulele Diapontice (Protos), pe scenă fiind şi mitropoliţii celorlalte mitropolii din România, precum şi Nathanael, mitropolit de Amantia, Petru, arhiepiscopul Chişinăului, mitropolitul Basarabiei şi exarh al Plaiurilor, Qais, episcop de Erzurum şi vicar al Patriarhiei Antiohiei. La Iași a fost prezent și Episcopul Hușilor, Preasfințitul Părinte Ignatie. 

Potrivit organizatorilor, luni dimineaţă la ora 10,00, 61.000 de pelerini formau un rând de câţiva kilometri aşteptând să se închine la racla cu moaştele Sfintei Parascheva. De la începutul pelerinajului, de vineri dimineaţă şi până acum, la racla Sfintei s-au închinat 118.500 pelerini. Anul acesta, pentru credincioşii care vin să se închine la racla Sfintei Cuvioase Parascheva de hramul acestuia a fost adusă spre închinare racla cu mâna dreaptă a Sfântului Spiridon, de la o mănăstire din insula Corfu. Persoanele care se roagă la moaştele sfinţilor primesc din partea preoţilor flori şi iconiţe cu chipurile sfinţilor. 

Preasfințitul Ignatie a mers printre pelerini noaptea trecută

Zeci de mii de pelerini din ţară şi din străinătate au venit zilele acestea la Iași. La rândul format pe străzile din apropierea Catedralei Mitropolitane s-au aşezat copii, tineri şi bătrâni. Preasfințitul Părinte Ignatie a fost noaptea trecută alături de pelerini. Așa a întâlnit o batrână în vârstă de 95 de ani care stătea de câteva ore la rând pentru a ajunge la racla Cuvioasei Parascheva. Bătrâna a venit la Iași de la Botoșani, iar Dumnezeu i-a dat putere să poată sta la rând mai bine de 20 de ore. Îmbracată cu haine groase și sprijinită într-un baston, bunicuța a reușit în cele din urmă să se închine la raclă. “În ajunul sărbătorii Cuvioasei Parascheva am întâlnit, printre pelerinii care stăteau la rând, cel mai “tânăr” închinător: o doamnă de 95 de ani cu un chip de sfânt. Fotografia, am această convingere, grăiește de la sine. Ce oameni minunați avem!”, a spus Episcopul Ignatie. 

De mai bine de 50 de ore, râuri de pelerini trec prin faţa raclei Sfintei Cuvioase Parascheva, de la Iaşi. Este cel mai mare pelerinaj din România, care are loc, an de an, în inima Moldovei. Credincioşii aşteaptă ore în şir ca să se închine celei pe care mulţi o numesc Sfânta Bucurie.

La racla Sfintei Cuvioase Parascheva toate rugăciunile se spun şoptit. Bătrâni, tineri sau copii ating Sfânta Raclă cu evlavie. Ar vrea parcă să ia cu ei ceva ce nu poate fi exprimat în cuvinte.

O tânără mamaă vorbește despre minunea pe care a primit-o de la Sfânta Paracheva, după ce s-a rugat la moaștele acesteia: „O am pe Parascheva aici. E minunea Sfintei. Este! E greu de povestit. Eram insarcinată, nu ştiam că sunt însărcinată, aveam probleme foarte multe și am venit la Sfânta pe 14 octombrie stiu că m-am liniştit complet, absolut. De când a devenit mamă, se întoarce mereu la Iaşi la Sfânta Parascheva.

Masă bogată la Biserica Sfânta Parascheva de la Iași

Pentru masa pelerinilor, în cantina socială de lângă Mitropolie s-a muncit fără încetare vreme de trei zile. Peste 30 de voluntari şi patru bucătărese au lucrat până în toiul nopţii pentru a pregăti cele 70.000 de sarmale care le-au fost oferite credincioşilor.

Sorin SAIZU

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.