Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Sfânta Parascheva 2019. Ce nu e bine să faci astăzi. Tradiții și obiceiuri

Publicat

in

Este mare sărbătoare pentru întreaga suflare ortodoxă. Luni, credincioșii o sărbătoresc pe Cuvioasa Parascheva, considerată “Ocrotitoarea Moldovei”, iar orașul Iași s-a umplut de pelerini. Sfânta Liturghie se va încheia în jurul orei 13.00.

Tot luni, între orele 17.00 și 18.00 se va citi Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva, în Catedrala Mitropolitană.

La ora 18.30 este programat un concert dedicat Sfintei Cuvioase Parascheva, susținut de Corul academic „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii din Iași, condus de maestrul Doru Petru Morariu. Concertul va avea loc în Catedrala Mitropolitană.

Începând de la ora 20.00 și până la miezul nopții va avea loc,  în Catedrala Metropolitană, slujba de priveghere pentru Sfântul Ierarh Spiridon combinată cu cea a zilei.

Peste 100.000 de oameni s-au închinat deja la Sfintele Moaște și mulți se pregătesc să ia parte la slujba care va fi oficiată luni dimineață în fața Catedralei.

Zeci de mii de credincioși și-au petrecut noaptea în rugăciune și au mulțumit pentru minunile pe care le-au trăit.

Pentru a-şi arăta recunoştinţa față de Cuvioasa Parascheva, după ce rugăciunile i-au fost ascultate, o femeie din Brașov a venit să se roage din nou la Sfânta Parascheva.

Femeie: “O dorinţă mai aparte de a-mi uni destinul cu iubirea vieţii mele pe care o aştept de 36 de ani. Într-adevăr alt miracol pentru mine şi pentru noi”.

Reporter: Unde este partenerul dvs?

Femeie: “În Canada

Reporter: Urmează să vă căsătoriţi?

Femeie: “Da, sunt convinsă că o să fie bine”

Cât timp a stat la coadă, a vorbit cu bărbatul care îi va deveni soț peste câteva zile. Deşi acum sunt la mare depărtare unul de celălalt, spun că îi apropie credinţa.

Femeie: “A fost prima dragoste a mea din liceu, ne-am renîntalnit după 36 de ani şi chiar este un miracol.”

Două surori din Galaţi şi-au petrecut noaptea lângă zidurile Catedralei. Pentru ele a devenit o tradiţie ca în al doilea sfârşit de săptămână din octombrie să fie în capitala Moldovei.

Reporter: “Rămâneţi aici sub cerul liber? “

Femeie: “Da, sau dacă nu mergem aici în parc, am venit cu pături şi mâncare.”

A fost o noapte albă pentru oameni din toate colţurile tzării, adunaţi la Catedrala Mitropolitană pentru a se închina la racla cu sfintele moaşte.

Femeie: “Am venit să îi aduc mulţumiri sfintei Parascheva, fiindcă m-a ajutat foarte mult.”

Peste 45 de mii de pelerini au aşteptat azi-noapte la coadă, unii chiar şi 20 de ore. Mai toţi au primit din partea voluntarilor ceai cald.

În unele cazuri, oboseala şi-a spus cuvântul – zeci de persoane, în special bătrâni, au ajuns la spital.

Reporter: “Aţi văzut pe lângă dvs. oameni cărora li s-a făcut rău?”

Femeie: “Da, au fost oameni, doamne în special, mai în vârstă.”

Luni, după Sfânta Liturghie, urmează masa pelerinului şi vor fi împărţite peste 50.000 de sarmale.

Sfânta Parascheva, tradiţii şi obiceiuri

Conform credinţei populare, în această zi este interzis să calci, să coşi, să faci de mâncare sau orice alte treburi în gospodărie. Se spune că dacă nu ţii cont de toate acestea te vei alege cu dureri de cap şi de ochi. O altă superstiţie străveche spune că, printre bucăţele mâncate sau care sunt date de pomană nu trebuie să fie nuci, castraveţi sau pepenele roşu. În schimb, este recomandată împărţirea de must şi de vin nou, dar şi de pâine.

Potrivit tradiţiei, Sfânta Cuvioasa Parascheva se roagă la bunul Dumnezeu şi pentru femeile însărcinate. În popor se spune că dacă eşti însărcinată este recomandat să împarţi din bucătele tale cu copiii sărmani. Astfel, Sfânta Parascheva te va ocroti la naştere, iar naşterea copilului va fi una uşoară şi lipsită de dureri.

De Sfânta Parascheva se poate prezice vremea: dacă ziua de 14 octombrie este frumoasă sau mohorâtă, tot aşa vor fi şi celelalte sărbători de peste an. Dacă zilele de toamnă de până acum nu au fost ploioase, este semn că iarna se va lăsa curând.

De Sfânta Parascheva, încep pregătirile pentru iarnă şi se obişnuieşte să se cumpere cojoace şi pături.

Sfânta Parascheva apare în vise şi împărtăşeşte leacuri populare celor bolnavi sau îi atinge cu toiagul pe cei care nu respectă avertismentele ei.

De Sfânta Parascheva se dă de pomană pentru adormiț, se fac rugăciuni către aceasta și Sfintele Moaște pentru o viață mai curată și mai bună.

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.