Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Un vasluian a incalcat un ordin de protectie si s-a dus peste fosta iubita. Ce a urmat!

Publicat

on

Un bărbat în vârstă de 47 de ani din municipiul Vaslui a fost arestat preventiv şi ulterior plasat sub control judiciar, după ce a încălcat un ordin de protecţie emis pe numele său. Potrivit unui comunicat de presă transmis de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Vaslui, bărbatul este acuzat şi de violare de domiciliu, distrugere şi ameninţare, după ce a intrat într-o locuinţă în care se afla fosta lui concubină.”Din cercetările efectuate s-a stabilit faptul că, în cursul nopţii de 16 spre 17 octombrie, în jurul orei 02:00, bărbatul de 47 ani s-a deplasat cu un taxi pe Str. Progresului din municipiul Vaslui, la domiciliul unui bărbat de 58 ani, unde avea cunoştinţă că se află şi fosta sa concubină, o femeie de 43 ani, din aceeaşi localitate. Astfel, persoana bănuită a pătruns în curtea locuinţei acestuia, a distrus geamul de la uşa de acces în imobil şi i-a ameninţat pe cei doi. Totodată, cu ocazia verificărilor efectuate, poliţiştii au stabilit şi faptul că bărbatul de 47 ani a încălcat prevederile ordinului de protecţie emis de Judecătoria Vaslui, întrucât acesta s-a apropiat la mai puţin de 100 de metri faţă de fosta concubină”, precizează sursa citată.Din informaţiile furnizate de reprezentanţii IPJ Vaslui, în ultima perioadă au fost înregistrate mai multe cazuri de persoane care au încălcat ordinele de protecţie emise de instanţele de judecată. 

StiriEst

Sebastian Andronic, elevul de zece: “Timpul nu iarta pe nimeni, cea mai buna investitie o reprezinta propria persoana”

Publicat

on

De catre

Sebastian Dragoș Andronic este cel de-al doilea absolvent de 10 din municipiul Vaslui.

Acesta a urmat cursurile Liceului ”Emil Racoviță” (LER) Vaslui și a avut-o ca diriginte pe profesoara Luminița Răduță. Dragoș a precizat că ultimele luni din viața de licean nu vor fi uitate niciodată, iar pandemia de coronavirus a schimbat cursul vieții multora dintre noi.

Regretul cel mare a elevului de 10 este faptul că nu și-a luat la revedere de la colegi și profesori într-o manieră mai festivistă.

Gândurile sale de viitor se învârt în jurul disciplinelor matematică și fizică, însă la momentul actual nu se vede în a-și forma o carieră la Vaslui. Dragoș a ținut să le mulțumească părinților pentru susținere, în special mamei sale, profesorilor și prietenilor săi pentru că au fost alături de acesta în ultimii patru ani de școală. 

”Am avut ce învăța de la orice persoană cu care am intrat în contact”

-Dragoș, cum e această perioadă? Cât de mult te-a afectat faptul că ai fost nevoit să stai în casă?

-Evident cursul firesc al lucrurilor s-a schimbat datorită pandemiei și ca toți oamenii mi-a fost afectat programul si a trebuit să mă adaptez timpurilor pe care la trăim. Totuși mi-am valorificat timpul liber studiului și activităților extra pe care aș fi vrut să le desfășor și pentru care nu am avut timp. Firește îmi lipsesc întâlnirile cu prietenii sau colegii și nu sunt încântat de stilul de viață restricționat, dar nu mă pot declara pe deplin nemulțumit.

-Regreți că nu au mai avut loc festivități de final de promoție, banchetul și momentul organizat de primărie in centru?

-Regret faptul că aceste evenimente nu s-au mai organizat, mi-aș fi dorit să îmi iau “la revedere” de la colegi într-o manieră mai festivă, dar trebuie să ne adaptăm vremurilor și să fim conștienți că sănătatea celor apropiați este prioritară.

-Cum e să fii elev de 10?

-Nu mă consider și nu m-am considerat niciodată superior față de alți elevi. Chiar dacă am depus mai mult efort în a studia la toate materiile nu consider că sunt mai de apreciat. Valoarea elevului nu constă în notele de la școală, ci în dorința de a-și găsi calea împlinirii personale și de a se autodepăși în fiecare zi. Am tot respectul pentru elevii ce își concentrează timpul dezvoltării personale.

-Ce au însemnat cei patru ani de liceu pentru tine?

-Cei 4 ani de liceu au însemnat perioada în care am reușit să mă descopar atât cine sunt ca persoană, cât și ce vreau de la viață. Am avut ce învăța de la orice persoană cu care am intrat în contact, de la profesori la elevi și nu pot să fiu decât recunoscător celor ce m-au susținut și m-au ajutat să fiu ceea ce sunt astăzi.

-Ce recomandări faci colegilor mai tineri?

-Găsiți-vă o pasiune! Valorificați-vă propria persoană, fără a-i neglija pe cei din jur, dar cele mai mari proporții de energie și creativitate sunt la vârsta adolescenței. Timpul nu iartă pe nimeni și chiar dacă petrecerile și distracția sunt o parte necesară a vieții, cea mai bună investiție o reprezintă propria persoană.

-Care sunt planurile tale de viitor? La ce facultate vrei să mergi?

-Nu pot spune cu exactitate ce carieră voi urma, pentru că viitorul este incert, eu încerc să-mi valorific abilitățile dobândite până acum, iar materiile principale pentru care m-am pregătit sunt matematica și fizica. Voi vedea în funcție de oportunități.

-Te vezi peste câțiva ani la Vaslui sau în altă parte?

-Cum am mai spus, nu știu ce se va întâmpla în viitor, Vaslui este și va rămâne locul meu în care m-am format ca persoană, dar la momentul actual nu mă văd urmând o carieră în orașul natal.

Citeste in continuare

StiriEst

O familie cu 10 copii a ramas pe drumuri dupa un incendiu. Nu au nici mancare sau haine

Publicat

on

De catre

Pentru familia Efgheni, fiecare zi începe şi se termină în rugăciune. Trei băieţi şi şapte fete locuiesc alături de părinţii lor în doar două camere dintr-o casă de la marginea comunei sucevene Râşca.

Niciun sacrificiu nu este prea mare pentru părinţi, câtă vreme copiii au puterea să mai şi zâmbească. Şapte dintre ei merg la şcoală, deşi neajunsurile sunt mari.

Ana Maria este în clasa a doua şi învaţă cel mai bine dintre fraţii ei. Săptămâna trecută focul i-a ars hăinele şi jucăriile, dar nu după ele plânge cel mai tare.

(Ana Maria): După cartile de scoală.

(Reporter): îţi place la şcoală?

(Ana Maria): Da.

Sora ei, Valentina este cu doar un an mai mare, dar a învăţat deja un lucru esenţial.

”Fără carte nu este parte”, spune Valentina.

Cu toţii au rezultate foarte bune. O dovedesc diplomele şi medaliile atârnate printre icoane. Dar de când lecţiile se ţin online, le-a fost din ce în ce mai greu să se descurce. Au un singur telefon şi îl folosesc pe rând.

Monica Efgheni, mamă: Nu am cum sa ma impart cu toti, azi face ea, maine fac cei doi mititei, că sunt la aceeasi doamna, poimaine… cu rândul.

Părinţii celor 10 copii, ambii crescuţi la orfelinat, trăiesc din ajutoare sociale şi alocaţii. Tatăl lucrează cu ziua, atunci când sătenii au nevoie de mâna lui de lucru. La muncă îl însoţeşte fiul cel mare. Marius are 18 ani şi a renunţat la şcoală după clasa a opta pentru a-şi ajuta fraţii şi surorile.

”Să înveţe în continuare, poate ei mai târziu ajung cineva mai sus”, spune Marius.

Impresionat de viaţa pe care o duc cei 10 copii, un bărbat din Fălticeni a încercat încă de anul trecut să-i ajute. Şi a reuşit, într-un final, cu ajutorul mai multor oameni generoşi. Dar mai e mult până când vor avea o casă în care să aibă cu toţii loc.

Mugurel Duceag, voluntar: Vor fi aici trei camere, aici încă una, patru, aici o bucătărie, o baie, cât de cât un confort. A făcut chiar şi o campanie pe Facebook şi a adunat pentru ei alimente, haine, electrocasnice şi chiar materiale de construcţii pentru casa cea nouă. Multe dintre ajutoare au ars însă în incendiul de săptămâna trecută.

Citeste in continuare

StiriEst

O explozie puternica a zguduit un bloc din Iasi. Un barbat si mama lui se aflau in interior

Publicat

on

De catre

O explozie urmată de un incendiu au avut loc într-un apartament situat la parterul unui bloc din Iași. Fum negru iese din apartamentul unei bătrâne din Iași, după o explozie

Un bărbat de 50 de ani, fiul proprietarei apartamentului, a fost dus de urgență la spital cu arsuri de gradul doi la nivelul feței și mâinilor, pe 7% din suprafața corporală.

„Mama lui, în vârstă de 76 de ani, nu se afla în bucătărie, ci într-o altă cameră, a suferit un atac de panică și este evaluată de echipajul de prim ajutor”, ne-a declarat Prof.dr Diana Cimpoeșu. medic șef UPU Smurd.

Conform reprezentanților ISU Iași, în urma încendiului au ars bunurile din bucătărie și au fost deteriorate și cele două camere.

Nu a fost necesară evacuarea locatarilor. Cauza probabilă de producere a exploziei este în curs de stabilire”, au declarat reprezentanții ISU Iași. Explozia a avut loc la parterul unui bloc cu zece etaje situat pe bulevardul Nicolae Iorga din municipiul Iași și ar fi pornit de la o butelie.

Citeste in continuare

StiriEst

Incendiu puternic la Iasi. Arde o magazie unde locuiau oameni ai strazii

Publicat

on

De catre

Un alt incendiu a izbucnit în Iași, la scurt timp după explozia produsă la parterul unui bloc, în imediata apropiere a acestuia.

Incendiu în Iași la o magazie unde locuiau oameni ai străzii – video

Incendiul a izbucnit la o magazie aflată pe strada Mitropolit Varlaam.

Magazia aparține fostului restaurant Nicolina și în ea locuiau persoane ale străzii.

Citeste in continuare

StiriEst

Cum a ajuns Negrestiul din faliment intr-un oras al investitiilor

Publicat

on

De catre

Puţini români au auzit de Negrești, un oraș pierdut în sărăcia de la marginea județului Vaslui. Cei care ajung acolo pot avea însă mari surprize. Vor descoperi un loc în care Europa a ajuns cu toată civilizaţia ei, construită cu mulţi bani. Vasile Voicu este primarul care dacă nu ar fi existat, probabil ar fi trebuit inventat. Administrează de 8 ani orașul Negrești, unde, aproape de fiecare data a fost ales cu peste 60% din voturile cetăţenilor. Edilul povesteşte despre cum a început şi cum a reuşit să aducă orașul la liman. Fondurile europene sau guvernamentale înseamnă, pentru unii, şansa de a ajunge mai aproape de standardele occidentale.  Alţii spun că obţinerea lor înseamnă prea multă muncă  şi prea multe reguli care trebuie respectate. Pentru a obține bani, Vasile Voicu a bătut săptămânal drumul până la capitală, la diverse ministere. Anul 2020 a început în forță pentru Negrești, un oraș care și-a pregătit cum trebuie toate proiectele. Ultimele luni au însemnat o muncă asiduă de studiu, documentare și obținerea avizelor necesare pentru fiecare din lucrările de care orașul are nevoie ca să se dezvolte.

Piața agroalimentară se află la faza licitațiilor, termenul de înscriere fiind până pe data de 17 iunie. 

Un alt proiect prevede modernizarea și eficientizarea iluminatului public. 

Modernizarea Grădiniței “Prichindel”

Extinderea rețelei de gaz

Construcția a două scări de bloc ANL (lucrările vor demara în toamna acestui an)

Modernizare bază sportivă Liceul “Nicolae Iorga”- teren, iluminat nocturn, vestiare, dușuri.

Tot aici va fi achiziționat un tractor pentru elevii care vor să facă ore de conducere. 

De asemenea, Primăria Negrești urmează să achiziționeze și un buldoexcavator. “Am inregistrat un excedent bugetar, iar 14 miliarde de lei vechi vor fi folositi pentru finalizarea lucrarilor la noua piata din oras. Alte doua miliarde se vor cheltui pentru cofinantarea proiectului de apa si canal. Primarul Vasile Voicu declara ca se are in vedere si extinderea retelei de  gaz metan pe trei strazi din oras: IC Frimu, I.L Caragiale si Al. I. Cuza. Pentru aceasta investitie se vor cheltui 3,5 miliarde de lei vechi. “Vrem sa ducem conducta de gaz si spre iesirea din Negresti spre Roman. Sunt aproximativ 40 de case si societati acolo. Mai trebuie mentionat si proiectul pentru modernizarea si reabilitarea termica a gradinitei Prichindel, alte trei miliarde”, a declarat primarul Vasile Voicu. Potrivit edilului, an acesta vor incepe la Negresti lucrarile de constructie pentru doua scari de blocuri ANL cu un total de 32 de apartamente si garsoniere. Una din importantele realizari ale edilului, face referire la datoriile Primariei Negresti. In urma cu opt ani, cand a preluat fraiele orasului, Vasile Voicu a gasit datorii de 80 de miliarde de lei vechi, iar in prezent primaria nu mai are  nicio restanta.

Mihaela SIMA

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est