Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Cinci frati plang de foame si isi fac temele pe jos. Nu au jucarii si impart acelasi pix

Publicat

on

Destinul trist a cinci copii din judetul Vaslui. Dorm ingramaditi si mananca mamaliga cu ceapa. Merg toti la scoala si nu ar renunta la cursuri pentru nimic in lume. Un băiat și patru fete, cu vârste cuprinse între 6 si 18 ani, lupta in fiecare zi cu foamea. Antonia e cea mai mică si are 6 ani, iar fata mai mare este elevă la Seminarul Teologic, la Husi. Emanuel are 10 ani, Alina 12, iar Petronela 13.

In localitatea Ghermanesti, cinci copii isi duc traiul cu stomacul gol si fara hainute. Sunt saraci si se inghesuie alaturi de parinti intr-o casa mica, dar curata. Nu au ales să se nască într-o familie săracă, dar duc povara lipsurilor în fiecare zi. Singurul venit lunar al familiei Radu este format din alocaţia copiilor şi ajutorul social, putin peste 1000 de lei în total. Este insuficient pentru hrană, medicamentele, haine, rechizite şi toate cele necesare traiului pentru şapte persoane. Chiar daca nu au haine şi rechizite, copiii îşi doresc să meargă în fiecare zi la şcoală.

Copiii fără jucării! Își fac temele pe pat sau pe jos și împart același pix. Alina izbucnește în plâns când este întrebată ce își dorește

Înghesuiţi într-o casă bătrânească fără calculator sau tabletă, copiii familiei Radu  îşi văd cuminţi de şcoală. Au o singură măsuță. Le țin companie două pisici și un câine. Cei mici rup din porția lor de mâncare ca să hranească și bietele animale. Nu sunt nici primii din clasă, dar nici nu au avut probleme. Cele cinci suflete mănâncă rar pe săturate şi pleacă la şcoală cu ghiozdanele goale, pentru că nu au rechizite. Iarna bate la ușă și cu toții se gândesc cu îngrijorare la zilele geroase. Nu au bani de lemne și nici haine groase. Părinți muncesc de dimineața până seara, dar banii pe care îi câștigă sunt prea puțini. Tatăl are grijă de vacile satului, iar mama, Nicoleta, muncește cu ziua pe la vecini. Trăiesc de pe o zi pe alta, iar copiii visează la ziua în care vor avea ghizdan și caiete. “Când începe școala, mama ne ia caiete, pixuri, pe rând. Trec și două săptămâni până avem toți ce ni se cere. Dar avem. Asta e important. Profesorii ne înțeleg, ne așteaptă până aducem bani de cărți. Chiar anul asta, îmi trebuia o carte la română, iar mama nu reușea să adune. Că un miracol, a făcut rost de bani în ultima clipă: a dat căruța la un om și mi-a dat bani de carte. A fost bine. Au fost și ani când am scris pe coli până am avut caiete sau am scris la mai multe obiecte pe un caiet. Trebuie să învățăm, să terminăm o școală, să avem pâinea noastră. Ce vrem noi?! Păi, am vrea mâncare, alimente. Nu avem nicio preferință. Mâncare să fie, noi nu suntem mofturosi, mâncăm ce e, dar să fie ceva acolo! Ați văzut frigiderul! De multe ori, mama stă și se uită la noi când mâncăm. Spune că ei nu îi e foame. Așa sunt mamele”, spune Petronela, 13 ani.

Fata cea mare face naveta la Seninarul din Husi! Pleaca flamanda, vine flamanda

Când am ajuns în casa familiei Radu, mama Nicoleta tocmai punea masa. O bucată de mămăligă, două turte și câteva castroane de borș cu fasole. “De multe ori, mama stă și se uită la noi când mâncăm. Spune că ei nu îi e foame”, mărturisește Petronela, care are doar 13 ani. Femeia se culcă adesea flămândă, vrea să își știe copiii sătui. “Se intampla des sa nu am ce le pune pe masa. Ne bazăm pe fasole, cartofi, iar atunci cand ne lipsesc si astea, inventez o mâncare din faina si ceapă si dam înainte. Avem mare noroc ca li se ofera de la Primarie mese calde la Centrul din sat, dar când ajung acasa, deh…. De fata mai mare e cel mai greu, ea face naveta la oras, pleaca flamanda, se întoarce flamanda. Uneori, gaseste ceva de mâncare, alteori, nu. Facem impreuna. Eu muncesc si pe mult, dar mai ales pe putin, ca stie lumea ca esti sărac și te mai ia in ras… Nu pot sa strâng un ban. Vin acasă de pe dealuri si le incropesc o mancarica, un borș, o mămăligă sau niste turte. Mi se rupe sufletul, copiii mei merita mai mult, însă oricât am munci, eu si sotul meu nu le putem asigura decât un minim necesar. Frigiderul e gol, il ținem in priza doar pentru pastile. Caiete le cumpăr pe rand, cărți, la fel. Iau pe datorie, de la magazin, altfel nu am rezista! Va dati seama, sunt cinci pixuri odata! Un laptop le-ar trebui, pentru ca au teme pe internet. O asteapta pe sora lor mai mare, care are telefon si cauta fiecare informațiile care le trebuie. E greu! Cei patru mici isi iau dimineata cate un pachet de biscuiti, pe datorie, cate 1 leu fiecare, pentru pauze. Dar nu ma las! Ii trimit curați la scoala, ii ajut si ii ascult la lecții. Cu ajutorul lui Dumnezeu, vor reuși in viata!”, ne-a mărturisit Nicoleta.

Emanuel e în clasa a patra. Merge bine la şcoală, îi place şi româna, dar şi sportul. Ar vrea să se facă fotbalist. Visul e departe, nu are nici măcar o minge pe care să o bată în uliţa satului. „Pe mami o ajut acasă, aduc lemne. Nu avem jucării, dar ne dorim. Nu am nici camera și nici patul meu.”, explică băiatul. Povestind despre viaţa în casa bătrâneasca, Nicoleta izbucneşte inevitabil în plâns. Pentru ea, nu-şi doreşte nimic. Pentru copiii ei, cel mai frumos vis se leagă de o casă mică, simplă, în care să poată trăi decent. Vrea să aibă mâncare pentru copii și rechizite. Pentru cei care vor sa ajute aceasta familie greu încercată pot lua legătura cu Nicoleta Radu – 0766644334, sat Ghermanesti, comuna Dranceni, judetul Vaslui.

55 Comentarii

55 Comments

 1. Ana

  octombrie 25, 2019 la 6:59 pm

  Cum se poate lua legatura cu familia?

  • ALEXANDRA

   octombrie 29, 2019 la 8:27 pm

   Este trecut nr de telefon a doamnei Nicoleta Radu 0766644334

   • elena

    decembrie 13, 2019 la 6:36 pm

    Am sunt la acest numar si tot timpul imi spune ca nu e disponibil

    • Aneta

     ianuarie 6, 2020 la 1:35 pm

     Eu cred că nu președintele țări și nici preministrunu ar trebui să se ocupe de aceste probleme sociale ale unui sat sau a unei comune sau a unui oraș ci asistentă socială de la primărie care sta si prepară cafele si spală veștile prin birouri astea iau bani degeaba habar de grija nu au citi copii necăjiți sunt citi bătrîni abandonați de copii citi bătrîni văduvei si fara nici un ajutor .Începînd de la preotul satului medicul care știe si poate informa cu date precise daca este întrebat toți împreună si cu ajutorul satului toți putem face ceva .Toți am devenit nepăsători de nevoile celui de lîngă noi

  • Petronela

   octombrie 31, 2019 la 6:21 pm

   Nicoleta Radu – 0766644334, sat Ghermanesti, comuna Dranceni, judetul Vaslui.

   • cebotari valentin

    noiembrie 27, 2019 la 9:39 pm

    multumesc frumos, spre fa fie multumiti ce ceaea ce foi putea face pentru familia data

    • Șerban Daniela

     decembrie 17, 2019 la 7:17 pm

     Astăzi am să vă spun o poveste ,dar nu este o poveste frumoasă de crăciun așa cum mi-aș dori,este o poveste care mi-a lăsat un gust amar si care mi-a dovedit că este foarte usor să fi păcălit.Dupa citirea articolului am vorbit cu familia si am hotărât să facem un pachet si să-l trimitem familiei respective înaintea sărbătorii de SF.Nicolae pentru a se bucura acești copii de câte ceva .Am primit confirmarea primirii pachetului si am hotărât să mai facem un pachet si pentru Crăciun.Am făcut pachetul și având posibilitatea sa-l trimit cu o mașină, pachetul a plecat azi în satul Ghermanesti .Ajunși în sat si negăsind adresa respectivă,ginerele și soțul meu au întrebat la magazinul din sat despre familia respectivă și au aflat niște lucruri care i-au cutremurat .Oameni din magazin i-au sfătuit să meargă la primărie și să vorbească cu primarul deoarece de când a apărut articolul la familia Radu sosesc mereu pachete ,iar familia respectivă a ajuns să dea foc la lucruri și dulciurile la câine. Este un sat cu multă lume necăjită și acesta este motivul mirări mele si a nedumeriri,dacă nu le trebuiau acele lucruri de ce nu le-au dat la alte persoane . Să revin la discuția cu domnul primar ,dansul l-a sfătuit pe ginerele meu să ofere pachetele care le-au adus să le doneze altei familii si chiar în acel moment în biroul primarului a intrat o doamnă cu un copil si domnul primar le-a spus că și dumneaei are tot cinci copii .Până la urmă niște copii se vor bucura de darurile pe care le-am trimis cu drag .Eu le urez tuturor Crăciun fericit și sper că Doamnă Radu să mă ierte că pachetul de astăzi nu a mai ajuns la familia dansei.

  • Tinela Toma

   noiembrie 4, 2019 la 8:57 pm

   Sat…Ghermănești,comuna Drînceni,județul Vaslui…nr.tl.0766644334.Nicoleta Radu.

  • Tinela Toma

   noiembrie 4, 2019 la 9:05 pm

   Nicoleta Radu…sat.Ghermănești,comuna Drînceni,județ Vaslui…tl.0766644334.Vaai de steaua lor bieții,merită pe cât posibil ajutați…de aceea v-am trimis la mulți nr. de tl. citind povestea vieții lor sărmanii.Doamne ajută.

 2. Ionela

  octombrie 25, 2019 la 7:02 pm

  As dori un numar de telefon sa pot lua legatura cu familia Radu din Vaslui.

  • Petronela

   octombrie 31, 2019 la 6:20 pm

   Au nr de tel in josul paginii.

   • Alex

    noiembrie 15, 2019 la 5:26 pm

    Sunt barbat, am 36 de ani si plang ca un copil dupa ce am citit acest articol. E posibil asa ceva in secolul 21? Mai exista empatie pe pamantul asta? Eu unul voi face tot posibilul aa ajut aceasta familie!

  • Tinela Toma

   noiembrie 4, 2019 la 8:53 pm

   Nicoleta Radu…tl.0766644334.am văzut și eu nr.

  • Tinela Toma

   noiembrie 4, 2019 la 8:58 pm

   Nr. tl. 0766644334…Nicoleta Radu.

 3. Liliana Manea

  octombrie 25, 2019 la 7:32 pm

  Putem avea adresa acestei familii pentru ca cei doritori sa le trimită ceva ajutoare??

  • Tinela Toma

   noiembrie 4, 2019 la 9:00 pm

   Sat Ghermănești,comuna Drînceni,județ Vaslui.Nr. tl..0766644334Nicoleta Radu.

 4. Antoaneta

  octombrie 25, 2019 la 7:33 pm

  Ar ajuta un cont iban sa-i ajute lumea cu bani,sau macar un numar de telefon, sa preia o asociatie cazul…

 5. Berbecel Adina

  octombrie 25, 2019 la 7:36 pm

  Cum putem ajuta aceasta familie. Contact?

  • Maria

   octombrie 30, 2019 la 11:35 am

   Eu nu pot sa inteleg multe lucruri:
   1 esti saraca lipita si faci 5 copii,sotul tau nu munceste, nu stiu de ce..
   2 cum se poate in 2019 alocatia plus ajutorul social sa cumuleze 1000 de lei?
   3 acum au iesit la lumina, pana acum de ce nu stia nimeni?
   Secolul 21..vai de noi!! 😠

   • Ali

    noiembrie 19, 2019 la 6:52 pm

    Muncesc amândoi, dar sa nu uitam zona defavorizata. În plus, e de admirat modul cum sunt crescuți, având în vedere sărăcia în care sunt. Nu judeca doamnă. Din astfel de familii vin oamenii buni, educați, cu valori,prea puntini din familii bogate și imbuibate

    • Mocanu Stefania

     februarie 18, 2020 la 7:04 am

     Una e sa judeci…. Una este sa gândești. Nu judeca, nu este similar cu nu gândi, sau nu îți pune întrebări. Dacă faci unul și vezi ca e zona defavorizata și ca e f greu…. Ce faci? Încă unul și încă unul și încă unul și încă unul??? Ei ce vor face când vor fi mari? Fiecare încă vreo 5….noi între timp ce facem? Facem unul, doi maxim ca să avem ce le oferi, un minim și nu ne știe nici vântul, nici pământul dacă avem ce le da… Și apoi ce facem? Empatizam cu cei ce fac 5,10,20….ca sunt amărâți…. Ce lucrează? Trăiesc doar din alocații…. De asta fac atâția la număr, pentru alocație…. Nu se gândesc ca este atât de scump sa crești un copil…. Se gândesc la alocații și apoi stau și plâng sa se ducă vestea și sa ceara mila și pomana…. Nu e chiar asa… Unde mai e corectitudinea?

  • Petronela

   octombrie 31, 2019 la 6:22 pm

   Nicoleta Radu – 0766644334, sat Ghermanesti, comuna Dranceni, judetul Vaslui.

 6. Unde este biserica

  octombrie 25, 2019 la 9:38 pm

  Biserica unde este ?
  Fac averi dar nu se implică deloc în cazurile sociale de genul asta!
  Ar trebui ca biserica sa se implice și să ajute familia.

  • ion

   octombrie 28, 2019 la 7:06 am

   Dacă mergi la biserică vei vedea că se implică. Dar, din păcate, nu poate face treaba pe care trebuie să o facă guvernul si alte instituții care au ca obiect de lucru exact astfel de treburi.

  • Ali

   noiembrie 19, 2019 la 6:54 pm

   Vezi numai ce vrei tu. Vezi și cât de mult ajută biserica. Dar astea nu vin promovate, binele nu prinde la oameni

 7. Elena Gorgon.

  octombrie 26, 2019 la 8:27 am

  As dori adresa acestei familii si un telefon.

 8. Iuliana

  octombrie 26, 2019 la 8:52 am

  Buna ziua,
  As dori un nr de telefon valabil pt familia din Vaslui. Am sunat la Radu Nicoleta pe nr afisat insa nu este un nr valid

  • Roxana

   noiembrie 13, 2019 la 8:16 am

   Exact aceiasi problema am intampinat si eu, doresc sa ajut dar daca nici nr de tlf nu este valid…

 9. Antal Noémi

  octombrie 26, 2019 la 1:07 pm

  Cum a-si putea sa le ajjt din Targu Mures? A-si avea haine pentru baietel, minge de fotbal sí chiar ghete de fotbal. Haine groasa. Sí a-si trimite rechizite sí mancare…

 10. Ioana Mircea

  octombrie 26, 2019 la 6:53 pm

  Va rog sa imi dati numele si adresa familiei din Ghermanesti, sa le putem trimite cate ceva copiilor.
  Multumesc

 11. Anghel

  octombrie 27, 2019 la 10:11 am

  Buna ziua ma numesc Anghel Doina Elisabeta am incerc at Sa sun familia Radu cu cinci copii dar nu se poate, se pare ca numarul nu este bun, cum as puteam sa vorbesc si sa iau legatura cu ei? Va multumesc

 12. Laura

  octombrie 27, 2019 la 1:30 pm

  Un numar de telefon?

 13. Cris

  octombrie 27, 2019 la 3:12 pm

  Mai aveti si alta modalitate de a lua legatura cu Nicoleta Radu? Numarul de telefon nu este accesibil!😞

  • Stiri Est

   octombrie 29, 2019 la 7:33 am

   Cei care doresc sa ajute, incercati sa mai sunati la nr doamnei Nicoleta. Am vorbit cu ea zilnic. E o zona fără semnal, in plus au un telefon vechi. Se pot trimite pachete, bani, prin posta, le ridica chiar din sat. Ei nu stiu ce sa ceara daca ii intrebi, au nevoie de orice… Ma gandesc ca lemnele pentru iarna sunt cele mai importante,restul se mai aduna. Mulți oameni au ajuns deja in zona cu ajutoare și noi am postat pe site

   • Popescu Alina

    noiembrie 14, 2019 la 1:31 pm

    Si eu am reusit sa vorbesc cu dansa. Incercati, va rog, sa obtineti un cont bancar. Sarmana nu stie cum sa furnizeze informatia. Am inteles ca oamenii s-au mobilizat, a primit ceva rechizite, hrana, ceva banuti pentru lemne. Dar copiii aia merita mai mult.

   • Lia Maxim

    noiembrie 24, 2019 la 8:26 pm

    vreau sa trimit un colet acestei familii,din Canada,dar doresc si un numar de casa pe langa adresa sa fiu sigura ca ajunde la ei.multumesc/

 14. Anca Tataru

  octombrie 28, 2019 la 6:27 am

  Daca este cineva care dorezte sa se implice, as dona si eu bani, dar nu as trimite direct familiei, ci cuiva care sa se ocupe de achizitia celor necesare familiei. Contact: capacecusuflet@gmail.com. Multumesc!

  • Andra

   octombrie 30, 2019 la 1:55 pm

   Luați legătura cu Casa Share pe Facebook. Am văzut ca s-au mobilizat pt a-i ajuta

 15. Raihan

  octombrie 28, 2019 la 10:42 am

  Rog cine stie kum så eau legåturå ku mama familiei Radu, am posibil si vreau din suflet så i ajut.mersi

 16. Dincă elena

  octombrie 28, 2019 la 11:27 am

  Am sunat la numărul respectiv si este telefonul inchis. De 3 zile am sunat in fiecare zi.Daca exista un alt nr

  • Stiri Est

   octombrie 29, 2019 la 7:32 am

   Cei care doresc sa ajute, incercati sa mai sunati la nr doamnei Nicoleta. Am vorbit cu ea zilnic. e o Zona fără semnal, in plus au un telefon vechi. Mulți oameni au ajuns deja in zona cu ajutoare

 17. Roxana

  octombrie 28, 2019 la 3:27 pm

  Bună ziua! Am încercat sa sun la numărul afișat, dar nu cred ca e bun. Cum pot lua legătura?

  • Stiri Est

   octombrie 29, 2019 la 7:32 am

   Cei care doresc sa ajute, incercati sa mai sunati la nr doamnei Nicoleta. Am vorbit cu ea zilnic. e o Zona fără semnal, in plus au un telefon vechi. Se pot trimite pachete, bani, prin posta, le ridica chiar din sat. Ei nu stiu ce sa ceara daca ii intrebi, au nevoie de orice… Ma gandesc ca lemnele pentru iarna sunt cele mai importante,restul se mai aduna. Mulți oameni au ajuns deja in zona cu ajutoare și noi am postat pe site

 18. Liliana

  octombrie 28, 2019 la 3:51 pm

  As dori un nr de tel valid va rog. Va multumesc

  • Stiri Est

   octombrie 29, 2019 la 7:31 am

   Cei care doresc sa ajute, incercati sa mai sunati la nr doamnei Nicoleta. Am vorbit cu ea zilnic. E oz ona fără semnal, in plus au un telefon vechi. Se pot trimite pachete, bani, prin posta, le ridica chiar din sat. Ei nu stiu ce sa ceara daca ii intrebi, au nevoie de orice… Ma gandesc ca lemnele pentru iarna sunt cele mai importante,restul se mai aduna. Mulți oameni au ajuns deja in zona cu ajutoare și noi am postat pe site

 19. raluca

  octombrie 28, 2019 la 7:41 pm

  Am sunat la nr de tel si nu raspunde nimeni. Ma intreb daca articolul nu e cumva fake.

  • Stiri Est

   octombrie 29, 2019 la 7:31 am

   Cei care doresc sa ajute, incercati sa mai sunati la nr doamnei Nicoleta. Am vorbit cu ea zilnic. e o Zona fără semnal, in plus au un telefon vechi. Se pot trimite pachete, bani, prin posta, le ridica chiar din sat. Ei nu stiu ce sa ceara daca ii intrebi, au nevoie de orice… Ma gandesc ca lemnele pentru iarna sunt cele mai importante,restul se mai aduna. Mulți oameni au ajuns deja in zona cu ajutoare și noi am postat pe site, apropo de Știrea fake

  • Alexandru Oprisan

   noiembrie 3, 2019 la 7:47 am

   Si eu as vrea sa ii ajut si i as ajuta cu sufletul deschis dar imi este frica sa nu fie cumva o știre fake. As vrea sa le trimit un pachet destul de consistent, cu hainute, jucarii etc dar imi este ca ajunge pe mâinile cui nu trebuie.

 20. Anghel Elisabeta

  octombrie 29, 2019 la 6:51 am

  Buna ziua pot sa spun ca sunt farà cuvinte, am cerut un numar de telefon valid pentru familia Radu de cateva zile, nici un raspuns, cum se poate publica un caz asa grav si nici o posibilitate sa ii putem ajuta, rusine. Va rog un contact valid ca sa ii putem ajuta. Multumesc

  • Stiri Est

   octombrie 29, 2019 la 7:30 am

   Cei care doresc sa ajute, incercati sa mai sunati la nr doamnei Nicoleta. Am vorbit cu ea zilnic. e o Zona fără semnal, in plus au un telefon vechi. Se pot trimite pachete, bani, prin posta, le ridica chiar din sat. Ei nu stiu ce sa ceara daca ii intrebi, au nevoie de orice… Ma gandesc ca lemnele pentru iarna sunt cele mai importante,restul se mai aduna. Mulți oameni au ajuns deja in zona cu ajutoare și noi am postat pe site, acei oameni au vorbit la numarul “nevalid”

 21. Ioana

  octombrie 31, 2019 la 11:40 am

  Care este adresa? Am văzut că au fost trimise ajutoare! De ce mai este nevoie?

 22. Valentin

  noiembrie 3, 2019 la 8:53 pm

  O adresa se poate ?

 23. Stancu Dorina

  noiembrie 6, 2019 la 1:40 pm

  Buna ziua! Puteți trimite e-mail si celor de la emisiunea visuri la cheie ca sa ii ajute cu casa. Nu este regizată. Si astfel vor afla si mai mulți oameni de situația acestei familii.

 24. Ali

  noiembrie 19, 2019 la 6:58 pm

  Vezi numai ce vrei tu. Vezi și cât de mult ajută biserica. Dar astea nu vin promovate, binele nu prinde la oameni

 25. Ali

  decembrie 10, 2019 la 9:51 am

  A mai reușit careva sa vb cu doamna? Sunt 4 zile ca sun in continuu dar nu are semnal și când are nu rasp nimeni.
  Știe careva un nr de tel de la biserica din sat?

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

StiriEst

Săptămâna DECISIVĂ pentru Europa în lupta cu Covid-19! Anunțul chinezilor

Publicat

on

De catre

Un grup de cercetatori din China a facut un anunt cu privire la pandemia de coronavirus care a lovit Europa. Ping An, un grup de cercetatori din China, a facut un studiu amanuntit al celor mai afectate 7 tari din Europa de Covid-19. Toate rezultatele spun ca in aceasta saptamana va fi atins punctul maxim al pandemiei, iar apoi lucrurile vor incepe sa revina treptat la normal.

Studiul ia in considerare controalele in carantina, resursele medicale si media de varsta a populatiei.

Cercetatorii au spus ca Italia a atins “perioada de varf” in acest moment, iar numarul victimelor va incepe sa scada. Numarul de noi imbolnaviri din Italia, pentru ziua de ieri, a fost de 4050, fiind cel mai mic numar inregistrat in luna martie. Numarul deceselor din Spania a scazut in ultimele 24 de ore, ajungand la 812, in timp ce Germania are una dintre cele mai scazute rate de mortalitate de Covid-19 din lume, cu doar 0.9%.

“Controalele tardive pot duce la rate de infectie de 10 ori mai mari decat in tarile cu controale timpurii. Numarul de persoane afectate intr-o tara depinde in mod critic de cat de rapid sunt implementate masurile de separare si control. Resurse adecvate de asistenta medicala ar duce probabil la rate mai mici de mortalitate de 1-2%”, au spus cercetatorii, potrivit Daily Star.

Radu NEAGU

grafic

Citeste in continuare

StiriEst

Bărbat infectat cu coronavirus, pleacă de la spital cu taxiul

Publicat

on

De catre

Procurorii din Suceava au deschis un dosar penal în cazul unui bătrân de 79 de ani, diagnosticat cu infecţie cu noul coronavirus. El a plecat de la spital cu un taxi, deşi medicii stabiliseră ca el să fie transportat la domiciliu cu o ambulanţă specială. 

″În fapt, s-a reţinut că, la data de 29.03.2019, unei persoane de sex masculin din localitatea Văratic, oraş Salcea, judeţul Suceava, în vârstă de 79 ani, diagnosticat cu infecţie COVID-19, datorită evoluţiei favorabile a bolii, i-au fost întocmite documentele de externare din Spitalul Judeţean de Urgenţă Sf. Ioan cel Nou Suceava – Secţia de Boli Infecţioase, i-a fost prescris tratamentul medicamentos şi i s-a pus în vedere să aştepte, pentru a fi transportat la domiciliu cu o ambulanţă specială şi însoţit de echipajul medical. Potrivit actului de sesizare, acesta nu s-a conformat situaţiei impuse de către medicul curant şi, fără acordul personalului medical, a părăsit incinta Secţiei de Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Sf. Ioan cel Nou Suceava şi a plecat către localitatea de domiciliu cu un autoturism taxi”, se arată într-un comunicat al Parchetului.

Poliţia Oraşului Salcea efectuează în acest caz cercetări, in rem, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor.

Ana IOSIF

Citeste in continuare

StiriEst

Când se termină pandemia în Italia și ce spun experții despre prima zi fără infectări

Publicat

on

De catre

Când se va încheia epidemia de coronavirus în Italia? Este întrebarea la care încearcă să răspundă cotidianul Corriere della Sera, bazându-se pe estimările analiștilor italieni.

Experții anunță ziua când nu va mai fi nicio infecție nouă

Potrivit acestor estimări, în cazul în care calculele nu sunt greșite, s-ar putea ca epidemia de coronavirus să se încheie în perioada 5-16 mai.

“Aceasta este fereastra de timp care s-ar putea deschide în urma eforturilor depuse de o întreagă țară, cu 60 de milioane de locuitori: ziua 0 când nu se va mai înregistra nicio infecție nouă sau vor fi foarte puține și izolate”, scrie corriere.it.

Astfel, în funcție de tendințele actuale, în fiecare regiune din Italia și în toate zonele afectate de virusul ucigaș, ziua 0 ar putea apărea de la jumătatea primei săptămâni din luna mai până la finalul celei de-a doua săptămâni a lunii.

Unele regiuni s-ar putea să reușească mai repede

Potrivit sursei citate, unele regiuni din Italia ar putea să reușească să pună capăt epidemiei mai repede decât altele. Astfel, în regiunea Trentino-Alto Adige, epidemia s-ar putea încheia pe 6 aprilie, Basilicata pe 7 aprilie, Valle d’Aosta pe 8 aprilie, iar Puglia pe 9 aprilie, potrivit datelor din tabelul prezentat de Corriere.it.

Corriere della Sera

Estimările sunt publicate de Institutul Einaudi pentru Economie și Finanțe (Eief), un centru de cercetare universitar susținut de Banca Italiei, dar complet independent în cercetare. Centrul de cercetare, cu sediul în Roma, a început un studiu în acest sens.

Potrivit acestui studiu, sunt regiuni în care epidemia ar putea să dureze mai mult, fiind vorba despre cele mai afectate zone ale țării, cum ar fi Veneto, unde epidemia ar putea lua sfârșit pe 14 aprilie, Lazio (16 aprile) sau Calabria și Campania, câteva zile mai târziu.

Ultima regiune este Toscana, unde un final al epidemiei s-ar putea întrezări pe 5 mai.

Expert OMS: Epidemia ar trebui să se stabilizeze în curând în Italia

“Sperăm într-adevăr că Italia şi Spania sunt aproape (de o stabilizare a situaţiei – n.r.), dar virusul nu va dispărea de la sine. Va trebui îndepărtat prin eforturi de sănătate publică”, a spus într-o conferinţă de presă la Geneva doctorul Mike Ryan.

În privinţa Italiei, “ar trebui să începem să observăm o stabilizare. Cazurile pe care le vedem astăzi reflectă expunerea din urmă cu două săptămâni”, a adăugat reprezentantul OMS, potrivit Agerpres. Numărul cazurilor noi de infectare s-a majorat cu doar 4.050, cea mai scăzută creştere în 24 de ore începând din 17 martie. Bilanţul total a ajuns astfel de la 97.689, la 101.739.

Ana IOSIF

Citeste in continuare

StiriEst

Tânărul din Iași care s-a dus călare să-și vadă soția și bebelusul a donat o parte din ajutoarele primite

Publicat

on

De catre

Sergiu, tânărul din Iași care s-a dus călare să își vadă la spital soția care tocmai născuse, a donat o parte din ajutoarele primite de la oamenii impresionați de gestul său.

Sergiu este un om simplu, muncitor și de o modestie cum rar poți întâlni, scrie Bună Ziua Iași.

Luptătorul Cătălin Moroșanu a deschis un cont bancar pe numele acestuia și a promis că îi va construi o casă, dar primul impuls al tânărului a fost de a dona o parte din ajutoarele primite de la oamenii care au sărit să-l ajute cu alimente, haine și bani.

„Ce să vă spun… Dumnezeu m-a ajutat așa cum nu speram vreodată. Nu m-am gândit în viața mea că voi ajunge să am ce îmi trebuie și nu m-am gândit niciodată că o să pot da din puținul meu și altora”, a declarat Sergiu. 

Sergiu a povestit că duminică s-a trezit la ușă cu o femeie.

Aceasta i-a spus că a auzit că a primit mai multe cadouri și l-a rugat dacă poate să-i dea și ei ceva de mâncare pentru cei cinci copii ai săi.

”Nu pot să nu fiu așa”

Sergiu nu a stat pe gânduri și i-a dat femeii ceva alimente și pampers.

„A venit la mine… știu că sunt săraci, așa cum suntem și noi… I-am dat câteva alimente și pampers”, a spus Sergiu.

„Cum pot eu să nu dau când Dumnezeu mi-a dat și mie? Nu pot să nu fiu așa… Am mers și cu un bătrân și am cumpărat o rețetă de la farmacie din banii pe care eu i-am primit”, a mai spus tânărul.

Radu NEAGU

Citeste in continuare

StiriEst

Producător de drojdie: Nu am majorat prețurile

Publicat

on

De catre

Singurul producător de drojdie de panificație din România a anunțat că nu a majorat prețurile la produsele sale, iar scumpirile de la raft sunt doar ”acțiuni speculative” ale comercianților.

”Ca urmare a unor situaţii identificate personal de reprezentanţii companiei, dar şi de consumatorii noştri, care ne-au trimis sesizări pe e-mail sau reţelele de socializare, vrem să subliniem faptul că nu am majorat preţul la niciunul dintre produsele noastre, de la declanşarea acestei crize provocate de noul coronavirus.

Perioada de instabilitate la nivel mondial se reflectă cu siguranţă şi asupra costurilor noastre.

În aceste momente, facem tot ceea ce este necesar pentru a asigura continuitatea activităţii, fără să ţinem cont de aceste majorări.

Preţurile noastre nu au suferit majorări în această perioadă şi ne vom strădui să menţinem această situaţie cât mai mult posibil. Scumpirile care pot fi observate în anumite magazine sunt strict rezultatul acţiunilor speculative ale unor comercianţi”, afirmă Cristina Hanganu, directorul de vânzări al Pakmaya România.

Cantități record și cerere în creștere. Stocuri suficiente pentru o perioadă îndelungată

Fabrica de la Paşcani, singura care produce drojdie de panificaţie, a produs şi livrat magazinelor şi unităţilor de panificaţie din întreaga ţară cantităţi-record de drojdie proaspătă şi uscată.

Astfel, pentru consumatorul casnic, comenzile din martie 2020 au fost de trei ori mai mari faţă de luna februarie 2020 sau martie 2019, iar comenzile pentru începutul lunii aprilie sunt, de asemenea, cu mult peste o perioadă normală.

”Fabrica noastră produce, în acest moment, drojdie proaspătă la capacitate maximă. Oricât de mult ne-am dori să mărim această producţie, există o limită maximă impusă de echipamentele tehnice din fabrică, structura de personal etc.

Prin natura activităţii noastre, în zona de producţie se lucrează în mod normal 24h/24h, 7 zile din 7. Priorităţile noastre sunt să ne protejăm angajaţii, să asigurăm respectarea normelor de siguranţă alimentară, aşa cum am făcut întotdeauna, şi să lucrăm îndeaproape cu toţi partenerii noştri pentru a răspunde tuturor cererilor în limita capacităţii de producţie.

Avem stocuri suficiente de materii prime pentru a continua activitatea fabricii pe o perioadă lungă de timp şi subliniem acest lucru.

Problema cu disponibilitatea produselor la raft, semnalată adesea, este legată de o reducere a cantităţilor de produse similare din import care erau înainte disponibile pe piaţa din România dar şi de achiziţiile exagerate ale unor consumatori. 

Vom depăşi cu bine această perioadă, dar numai dacă vom consuma responsabil cu toţii”, subliniază Cristina Hanganu.

Fabrica de drojdie Rompak SRL Paşcani face parte din Pak Group Turcia, unul dintre liderii mondiali în producţia de drojdie. Rompak produce sub licenţă Pakmaya şi este singurul producător de drojdie de panificaţie din România.

Roxana OLTEANU DURLEA

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est