Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Preotul le cere prea multi bani! Revolta credinciosilor dintr-un sat din Vaslui

Publicat

in

Într-o localitate ce îmbătrâneşte de la o zi la alta, unde civilizaţia parcă refuză să pună piciorul, înmormântarea şi pomenirea morţilor a devenit un lux. În satul Tăbălăiești din județul Vaslui, doar cei mai înstăriţi cetăţeni îşi permit să achite taxele şi pomelnicele sau alte ceremoniale creştineşti în amintirea celor dragi. Din cauza taxelor bisericeşti enorme, prea mari pentru veniturile lor, de pensionari cu pensie de CAP, enoriaşilor le-a ajuns cuţitul la os. Oamenii sunt furioşi pe noul preot şi hotărâţi să pună lacătul pe uşă dacă nu vor găsi înţelegere. Omul a fost hirotonit preot în toamna anului trecut , după mutarea la Vaslui a fostului paroh Florin Brânză. “De când a venit aici la noi, ne cere mereu bani. Da el ce face pentru banii ăștia. Sunt femeie bătrână, am o pensie de 600 de lei și abia îmi ajung banii pentru medicamente și hrană. Preotul ăsta numai bani vede”, ne-a povestit bunica Maria. 

Pentru o înmormântare preotul le cere oamenilor și câte 400 de lei. Pomenirea morţilor poată să ajungă la 200 de lei iar contribuţia anuală sare de 80 de lei de persoană. Mai mulți enoriaşi din satul Tăbălăiești își vor fostul preot înapoi. În caz contrar oamenii spun că pun lacătul pe lăcașul de cult. “Noul nostru preot și-a luat mașină nouă, un jeep. Nu avem voie să ne apropiem de prăznicarul de la biserică dacă nu plătim 150 de lei. Clopotarul și dascălul au fost puși de noul preot să ne interzică să facem parastasele în biserică din cauză că facem mizerie”, ne-a declarat, Vasile, un alt enoriaș în vârstă de 65 de ani. 

Oamenii afirmă că taxele cerute pentru înmormântare ori pentru pomeni sunt exagerate, iar contribuţia anuală este prea mare pentru posibilităţile lor materiale reduse. În plus preotul le cere bani și pentru biserica din satul Plopi. “El își umple buzunarele de bani, trece în viteză cu mașina pe lângă noi, lasă praf în urmă. Eu am o pensie de 650 de lei pe lună. Dacă nu m-ar ajuta copiii, aş mânca numai pâine goală şi mămăligă”, afirma o bătrână. Preotul Dănuț Bejan nu a putut fi contactat pentru a explica situația revoltătoare. Enoriașii din Tăbălăiești spun că vor trimite un memoriu și la Episcopie și că așteaptă ca problema lor să fie soluționată. 

Miahela SIMA

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.