Conecteaza-te cu noi

StiriEst

O delegatie din Germania, uimita dupa ce a vizitat centrele sociale ale Episcopiei Huși- FOTO

Publicat

in

Așezămintele sociale inaugurate în județul Vaslui de Episcopia Hușilor, reprezintă o oază de sănătate și o șansă la supraviețuire pentru sute de persoane. Multe judeţe şi-ar dori un astfel de loc în care serviciile, personalul, tratamentul de specialitate şi cel sub forma suportului psihologic şi moral sunt, toate, la superlativ. Despre condiţiile din aceste centre, imaginile vorbesc de la sine. Curăţenie exemplară, linişte, profesionalism. Încăperi care arată a camere de hotel, băi moderne, dotate cu tot ceea ce este necesar, spaţii de recreere, săli de mese care sclipesc de curăţenie şi un cadru natural care completează în modul cel mai fericit aceste centre. O delegație a Mitropoliei Germaniei, Europei Centrale și de Nord, a fost în vizită în centrele Episcopiei Hușilor. Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, împreună cu Preasfințitul Părinte Ignatie, însoțiți de o delegație de la ambele Centre eparhiale, au vizitat două așezăminte sociale din județul Vaslui: Așezământul Social „Sfântul Gheorghe” din Ghermănești și Așezământul Social „Sfântul Nicolae” Fălciu. Atât ÎPS Serafim cât și preoții care îl însoțeau, au rămas uimiți de felul în care arată centrele. Cu multă seriozitate și pasiune, mai marii Episcopiei au reușit în timp record să deschidă patru centre. Oamenii care lucrează în ele sunt dedicați, calzi, atenți, depun eforturi mari și fac totul cu o dragoste care impresionează. Că toate acestea au nevoie și de sprijin din partea statului roman, de mai multă aplecare și înțelegere a unor nevoi ce nu pot aștepta la nesfârșit, este o altă poveste, ignorată sistematic de autorități. Părintele Vladimir Beregoi este cel care cu binecuvântarea PS Ignatie, caută mereu soliții, finanțări, sponsori. Este venit la Huși din Ardeal de puțin timp. Are un arsenal de experiență și nu spune niciodată “nu se poate”. 

“În centre funcționează sistemul «școala după școală», unde copiii primesc o masă caldă și își fac temele alături de pedagogii noștri. La centrul de la Ghermănești funcționează în plus o casă de tip familial, unde 12 copii locuiesc permanent. De asemenea nu i-am uitat nici pe bătrânii singuri și neputincioși, astfel în grija noastră un număr mare de oameni în vârstă, care primesc zilnic o masă caldă la domiciliu și supraveghere, îngrijire medicală și alte servicii de care depind in mod constant”, a declarat părintele Vladimir Beregoi. Părintele Mitropolit Serafim le-a împărțit daruri copilașilor și s-a rugat împreună cu ei. 

Episcopia anunță deschiderea altor centre sociale și medicale

Extrem de modest, Episcopul Ignatie, refuză să vorbească despre realizările sale sau despre schimbările în bine pe care, de altfel, toată lumea le-a observat de la venirea lui la Huși. “Sunt mult mai importante eforturile depuse până acum oamenii implicați în aceste proiecte. Ne dorim să facem în așa fel încât să mărim șansele tuturor pentru a putea beneficia de sprijinul nostru. Să reușim să atragem cât mai multe persoane care să se implice în proiectele noastre, să îmbunătățim calitatea serviciilor. Vrem să deschidem mai multe centre vrem să oferim posibilitatea celor care nu își pot permite să plătească un tratament, să primească ajutor”, a declarat PS Ignatie. După vizita efectuată în centrele Episcopiei, oaspeții din Germania au rămas cu adevărat impresionaţi. Biserica Ortodoxă are aproape 50 de centre medicale. Încă unul se deschide la Episcopia Hușilor. Centrul medical al Episcopiei Hușilor are deja doi medici, unul transferat la Huși de la Spitalul Parhon din București și încă o măicuță care a terminat rezidențiatul. Crucea Roșie Bavareză  prin Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, a oferit în dar Episcopiei Hușilor prima ambulanță. Donaţia a fost posibilă ca urmare a colaborării dintre reprezentanţii Mitropoliei Germaniei şi Crucea Roşie Bavaria. Ambulanța pe care Episcopia Hușilor a primit-o ca donație, este un prim pas spre domeniul medical.  

Sorin SAIZU

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.