Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Episcopul Ignatie: „Principala noastră preocupare este vindecarea sufletelor rănite”!

Publicat

on

Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a participat la Conferința anuală a preoților și preoteselor din cadrul Arhiepiscopiei Chișinăului.

Preasfinția Sa a fost însoțit de părintele consilier eparhial Vladimir Beregoi.

Evenimentul a debutat cu Sfânta Liturghie, oficiată de Ierarhul Hușilor în  biserica Sf. Ioan Iacob – Hozevitul” din Chișinău( preot paroh Alexei Semionov).

În cuvântul de învățătură adresat preoților și tuturor celor prezenți, Părintele Episcop Ignatie a explicat criteriile pe care Domnul Hristos le-a enunțat în privința celor care vor să fie slujitorii Lui:

„Hristos însuși le spune, în mod explicit, celor chemați la misiune, care sunt criteriile de care ei trebuie să țină cont în această slujire de apostolat:

Primul criteriu, pentru oricine dorește să slujească, este cel legat de faptul că prin statutul său, prin menirea și vocația sa, slujitorul lui Dumnezeu este ca un «miel în mijlocul lupilor». 

Cu alte cuvinte, a vorbi despre Dumnezeu, a-i îndemna pe oameni să își asume viețuirea în Hristos nu este un lucru foarte simplu, la îndemâna oricui. 

Mai mult decât atât, slujitorul lui Dumnezeu, cel care face misiune, este ca un „mielul în mijlocul „lupilor”, adică inevitabil, prin misiunea noastră, suntem plasați într-un context ostil, potrivnic. 

Aceste cuvinte le trăim mai cu seamă în vremurile noastre. 

Sunt foarte mulți „lupi” care vor să Îl smulgă pe Dumnezeu din viața noastră, din sufletele noastre, să Îl exileze din lumea aceasta, să Îl arunce undeva încât să nu mai constituie pentru noi o referință fundamentală.

Mai ales noi, slujitorii lui Dumnezeu, trebuie să ne gândim că lumea în care suntem chemați să vorbim despre Hristos este o lume ostilă, o lume care va opune rezistență față de modul de viață pe care noi îl propovăduim, așa cum Hristos ni l-a descoperit în Evanghelie.

Un prim criteriu al misiunii slujitorului lui Hristos este să se pregătească că oricând va fi calomniat, disprețuit, batjocorit. 

Noi trebuie să avem comportamentul „mielului”, adică să fim blânzi, să avem starea aceasta de pace lăuntrică, indiferent câți „lupi” s-ar năpusti asupra noastră. 

Din nefericire, nu reușim să ne comportăm în felul acesta. Ne transformăm în „lupi” și sfâșiem, prin atitudinea și comportamentul nostru, sufletele semenilor”.

Preasfinția Sa a arătat că preocuparea principală a unui slujitor al lui Dumnezeu trebuie să fie eficiența misiunii sale:

„Al doilea criteriu este cel legat de faptul că noi nu trebuie să punem nimic mai presus de Hristos. Nimic din cele ce țin de lumea aceasta materială, chiar și cele care ne asigură traiul nostru de zi cu zi.

Nimic să nu fie interpus între slujirea noastră, apostolatul nostru, și Dumnezeu. Să nu condiționăm slujirea noastră, impunând taxe.

Așa ne transformăm în „prestatori de servicii religioase”, iar nu în apostoli.

Slujitorul lui Hristos trebuie să fie mai întâi preocupat de misiune și mai apoi celelalte vor veni de la sine, inclusiv cele ale traiului de zi cu zi”.

Totodată, Ierarhul Hușilor a arătat că preotul trebuie să fie cel care, în interacțiunile cu ceilalți, să aducă pacea și să poată rezolva conflictele interioare ale credincioșilor:

„Prin tot ceea ce facem și oriunde mergem, noi înșine să fim pacea pe care o răspândim oamenilor, care poartă cu ei înșiși atâtea conflicte, neliniști și atâtea stări de angosă și fărâmițare interioară.

Prin tot ceea ce facem, prin cele mai mici gesturi, prin toate faptele, să fim purtători de pace, să nu îi tulburăm pe oameni. Să nu fim, prin modul nostru de a ne comporta, o sursă de tulburare.

Nu putem să dăruim pace celor pe care îi slujim, dacă în noi înșine nu este această pace, starea de liniște interioară.

Nu putem dobândi pacea de care ne vorbește Hristos, dacă noi înșine nu ne străduim să o câștigăm.

Câștigăm pacea aceasta duhovnicească, evanghelică, dacă Îl avem permanent în fața ochilor pe Hristos. El este pacea desăvârșită. În El nu este nimic conflictual, nu este nicio ruptură sau frământare.

Este atât de important ca prin tot ceea ce facem noi, prin slujire, prin predică, prin faptele bune pe care le săvârșim, prin întâlnirile cu credincioșii, toate să poarte pecetea păcii lui Hristos”.

Părintele Episcop Ignatie a arătat, în finalul cuvântului său, că cea mai mare provocare pentru slujirea preoțească este străduința de a vindeca sufletele oamenilor:

„Hristos ne spune că prima noastră preocupare și frământare interioară este să îi vindecăm pe oameni de neputințele lor. Apoi să propovăduim Împărăția lui Dumnezeu.

 Din păcate, în misiunea noastră, noi am inversat această ordine. 

Ne este mai ușor să devenim misionari, decât să vindecăm neputințele, să vindecăm un suflet rănit, năpăstuit, un suflet care are nevoie, ca de aer, de dragostea noastră. 

Cea mai grea lucrare a noastră este vindecarea sufletelor rănite ale oamenilor. Suflete rănite de neiubire, de invidie, de răutate, de calomnie, de dispreț și, mai presus de toate, de necredință.

Aceasta este chemarea fiecărui preot sau episcop, ca prin tot ceea ce facem noi, să vindecăm, să depistăm unde este instalată boala în sufletul omului, unde este virusul care destabilizează, care declanșează disfuncționalități în sufletul nostru.

Dacă omul este vindecat și nu mai poartă aceste răni ale păcatului, va putea să primească cuvântul lui Hristos în viața lui.

Dacă este bolnav de necredință, inima lui nu poate să fie disponibilă de a-L primi pe Dumnezeu.

Din păcate, atunci când vedem că cineva este răutăcios, necredincios, ne supărăm, ripostăm, ne pierdem răbdarea, considerăm că suntem jigniți, dacă persoana respectivă contrastează, prin ceea ce face, cu învățătura Bisericii.

Noi trebuie să avem atitudinea învățătorului, ce are răbdare cu copilul care nu știe încă să citească și să scrie sau nu a deprins încă dragostea de învățătură”.

În continuare, în sala mare de ședințe a Preturii sectorului Ciocana,  Părintele Episcop Ignatie a susținut conferința cu tema Familia preotului și problemele acesteia în contextual unei lumi secularizate”, după care a urmat partea interactivă, cu întrebări venite din partea auditoriului.

La final, s-a alăturat conferinței și Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Petru, care a mulțumit Preasfințitului Ignatie pentru prezență și receptivitate, asigurându-l de faptul că în Basarabia este foarte apreciat și așteptat și cu alte ocazii.

StiriEst

O sectie a Spitalului de Urgenta Vaslui, inchisa dupa depistarea unor infectii nosocomiale

Publicat

on

De catre

Conducerea DSP Vaslui a dispus măsuri imediate la Spitalul de Urgență după ce la Secția de Ortopedie a fost descoperită o infecţie nosocomială. “Au fost raportate o serie de infectii nosocomiale. In urma verificarilor au fost recomandate o serie de masuri, conform protocolului in astfel de cazuri. Numarul de infectii se raporteaza la sfarsitul lunii. Am dispus de asemenea, izolarea pacientilor”, a declarat Mihaela Vlada, directorul DSP Vaslui. 

Potrivit sursei citate, DSP a mai dispus ca spitalul să-şi facă dezinfecţii şi personalul medical – doctori, asistente medicale – de pe secţiile amintite să fie testat.

Reprezentanţii DSP au făcut pentru toate unităţile sanitare din judeţ recomandări de ordin general; precum intensificarea curăţeniei, o mai atentă sterilizare a instrumentarului, o mai mare atenţie la circuitul personalului medical, pacienţilor, aparţinătorilor şi nu în ultimul rînd a atras atenţia asupra modului de colectare a deşeurilor, în general, şi a celor medicale, în special.  Potrivit conducerii Spitalului de Urgenta Vaslui, reprezentantii celei mai mari unitati sanitare din judet, au decis inchiderea sectiei pentru dezinfectie. 

Pacientii externati sau mutati in alte sectii

Dupa ce Spitalul de Urgenta a declarat la DSP existenta celor trei cazuri de pacienti cu clostridium, bolnavii au fost in mare parte externati sau mutati la Sectia de Boli Infectioase. “Am anuntat DSP Vaslui cu privire la situatia de la Sectia de Ortopedie. O parte din bolnavi au fost externati, iar doi pacienti au fost transferati la Sectia de Boli Infectioase. Am luat decizia sa inchidem sectia pentru rezolvarea problemei, ne-am mobilizat imediat, am chemat personal din concediu, astfel incat lcururile sa reintre in normal. Pentru pacientii care se vor interna in aceasta perioada la Ortopedie am relocat doua saloane de la alta sectie”, a declarat Ana Rinder, managerul SJU Vaslui

Clostridium difficile este prezent în mod obişnuit în flora bacteriană a colonului la mai mult de 50% dintre copiii sub un an, procentul scăzînd la aproximativ 3-5% la persoanele adulte. Acest bacil se găseşte şi în mediul ambiant (sol, apă, fîn) şi în intestinal animalelor domestice: bovine, cabaline, măgari, cîini, pisici, dar şi la răzătoare. Sporii acestui bacil sînt foarte rezistenţi în mediul extern şi pot trăi în mediul înconjurător de la cîteva luni, pînă la cîţiva ani. Infecţia nosocomială, sau infecţia intraspitalicească, este acea infecţie care nu este prezentă sau care nu se află în perioada de incubaţie în momentul în care pacientul s-a internat în spital şi se supraadaugă bolii pentru care s-a internat. Infecţiile nosocomiale pot să fie în legătură cu deficienţe de igienă, sterilizare, manevre sau îngrijiri medicale. Acest tip de infecţie se produce într-un spital, fie între pacienţi de boli diferite care ajung în contact unii cu alţii, fie de la bolnavi sau purtători proveniţi din rîndul personalului de îngrijire. De obicei această infecţie este post-operatorie.

Mihaela SIMA

Citeste in continuare

StiriEst

Lectie de omenie! O femeie amarata imparte un covrig cu un caine-FOTO

Publicat

on

De catre

Un om si un caine!

Nu hainele, nu masina sau casa te definesc ca om. Faptele fac diferenta. Mai rar vezi astfel de scene, în Vaslui. Femeia din imagini este una necajita, dar atat de frumoasa la suflet, pentru ca si-a împărțit covrigul cu un caine, pentru dovada sincera de bunatate! Ea a luat doar o înghițitură!

Mihaela SIMA

Citeste in continuare

StiriEst

Ajuta un copil sa zambeasca de Craciun -FOTO

Publicat

on

De catre

În judetul Vaslui, acolo unde sărăcia bântuie la tot pasul, cațiva oameni inimoși  își dedică timpul liber viaţa carităţii şi ajutorării semenilor. Sunt iubiți și respectați pentru simplul fapt ca salvează şi hrănesc sufletele abandonate sau sărace.

Campania „Magia Crăciunului”, -Ajut un copil sa zâmbească de Crăciun, a ajuns la cea de-a 3 ediție. Cinci oameni cu suflet mare, Radu Andreea, Plăcintă Alina, si alti 2 spiridusi anonimi in frunte cu inițiatorul proiectului Alexandru Bucur, ii invita pe toti cei care pot si vor sã se alãture campaniei, sã facã un dar de sarbatori pentru copiii sarmani si pentru cei care ne-ar putea fi pãrinti sau bunici. “Apropierea sãrbãtorilor  ne copleseste de fiecare datã cu emotie si ne reaprinde dorinta de a fi mai aproape de semenii nostri care sunt greu încãrcati de suferintã, neajunsuri si sãrãcie.

Un dar adevãrat si usor de oferit e acela care vine din suflet, pe care îl oferi cu bucurie, si care prin faptul cã l-ai oferit îti aduce împlinire si multumire. Cadoul de Crăciun va contine jucarii, produse traditionale specifice si necesare pe masa unei familii, alimente neperisabile care vor face ca masa sãrbãtorilor de iarna sã fie mai bogatã pentru cei care poate multi ani nu s-au mai putut bucura de aceste sãrbãtori pline de emotie si sperantã. Pentru mai multe informatii ne puteti contacta la numerele de telefon: 0724711342 – Alexandru Bucur sau 0754870585-Radu Andreea Copiii si bãtrânii vã multumesc anticipat pentru darurile voastre”, a declarat Alexandru Bucur.

Citeste in continuare

StiriEst

Bonă chinuită de o familie din Suceava, pentru că ar fi furat bani şi amanetat bijuteriile din casă

Publicat

on

De catre

O bonă a fost sechestrată, şantajată şi bătută de părinţii pentru care a lucrat şi care au acuzat-o că le-a furat banii şi bijuterii din casă, pe care apoi le-ar fi amanetat la un centru din Suceava.

Femeia, care susţine că este nevinovată, a fost răpită şi aruncată într-o maşină de mai mulţi cetăţeni de etnie romă, sechestrată, lovită şi dusă la o casă de amanet, unde ar fi dus bijuteriile furate, potrivit Observator.tv

Bonă răpită şi bătută să înapoieze bani şi bijuterii

Potrivit poliţiştilor, cei doi soţi pentru care a lucrat bona şi încă doi complici care au participat la răpire au fost duşi la audieri de poliţişti, iar la acţiune au participat luptători de la Serviciul Acţiuni Speciale, din zona Inspectoratului Şcolar din municipiul Suceava, considerându-se că există risc ca spiritele să degenereze.

Ulterior, au fost arestaţi pentru 30 de zile atât cei doi soţi, cât şi complicii lor, pentru comiterea infracţiunilor de lipsire de libertate în mod ilegal şi şantaj.

Bona ar fi fost acuzată că a furat bani şi bijuterii din casă, undeva la o valoare totală de 3.000 de euro, însă femeia susţine că este nevinovată, sustin jurnalistii Observator. De asemenea, la casa de amanet nu s-au putut recupera sau identifica bijuteriile presupuse a fi furate.

Ana MUNTEANU

Citeste in continuare

StiriEst

Zeci de şoferi români, apel disperat din Franţa: „Avem 17 ore, suntem nemâncaţi!”

Publicat

on

De catre

Zeci de şoferi români a transmis un apel disperat din Franţa: „Avem 17 ore, suntem nemîncaţi!”. Unul dintre camionagii blocaţi pe o autostradă din sudul Hexagonului a trimis imagini cu coloana de TIR-uri blocate din cauza ninsorii şi a accidentelor cauzate de vremea rea.

De joi seara, aproximativ 700 de camioane sunt blocate pe cele două benzi ale autostrăzii A7, între Mornas și Mondragon, spre nord. Ele vor putea circula odată ce condițiile meteorologice vor fi mai blânde, scrie Le Dauphine. Orice intrare pe autostradă pentru vehicule grele este interzisă către Lyon.

Printre camionagii blocaţi sunt şi zeci de şoferi români care au trimis redacţiei Observator un apel disperat. Prima oară, Florin a transmis un mesaj joi seara la ora 22.20: „Faceţi ceva cu noi, că suntem blocaţi în Franţa de 8 ore cu camioanele şi nu ne zice nimeni nimic. Vă rugăm, pe Autostrada A7.” 

Nouă ore mai târziu, apelul lui Florin era disperat: „Avem 17 ore, suntem nemâncaţi! Nu ne bagă nimeni în seamă. Sunt colegi nu au apă, de mâncare!”. Camioanele sunt blocate lângă Mondragon, în sudul Franţei.

Autorităţile franceze au închis mai multe autostrăzi şi drumuri naţionale pentru camioanele peste 7,5 tone, dar nimeni nu a venit să acorde asistenţă şoferilor care stau blocaţi în cozi de zeci de km. 

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est