Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Episcopul Ignatie: „Principala noastră preocupare este vindecarea sufletelor rănite”!

Publicat

on

Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a participat la Conferința anuală a preoților și preoteselor din cadrul Arhiepiscopiei Chișinăului.

Preasfinția Sa a fost însoțit de părintele consilier eparhial Vladimir Beregoi.

Evenimentul a debutat cu Sfânta Liturghie, oficiată de Ierarhul Hușilor în  biserica Sf. Ioan Iacob – Hozevitul” din Chișinău( preot paroh Alexei Semionov).

În cuvântul de învățătură adresat preoților și tuturor celor prezenți, Părintele Episcop Ignatie a explicat criteriile pe care Domnul Hristos le-a enunțat în privința celor care vor să fie slujitorii Lui:

„Hristos însuși le spune, în mod explicit, celor chemați la misiune, care sunt criteriile de care ei trebuie să țină cont în această slujire de apostolat:

Primul criteriu, pentru oricine dorește să slujească, este cel legat de faptul că prin statutul său, prin menirea și vocația sa, slujitorul lui Dumnezeu este ca un «miel în mijlocul lupilor». 

Cu alte cuvinte, a vorbi despre Dumnezeu, a-i îndemna pe oameni să își asume viețuirea în Hristos nu este un lucru foarte simplu, la îndemâna oricui. 

Mai mult decât atât, slujitorul lui Dumnezeu, cel care face misiune, este ca un „mielul în mijlocul „lupilor”, adică inevitabil, prin misiunea noastră, suntem plasați într-un context ostil, potrivnic. 

Aceste cuvinte le trăim mai cu seamă în vremurile noastre. 

Sunt foarte mulți „lupi” care vor să Îl smulgă pe Dumnezeu din viața noastră, din sufletele noastre, să Îl exileze din lumea aceasta, să Îl arunce undeva încât să nu mai constituie pentru noi o referință fundamentală.

Mai ales noi, slujitorii lui Dumnezeu, trebuie să ne gândim că lumea în care suntem chemați să vorbim despre Hristos este o lume ostilă, o lume care va opune rezistență față de modul de viață pe care noi îl propovăduim, așa cum Hristos ni l-a descoperit în Evanghelie.

Un prim criteriu al misiunii slujitorului lui Hristos este să se pregătească că oricând va fi calomniat, disprețuit, batjocorit. 

Noi trebuie să avem comportamentul „mielului”, adică să fim blânzi, să avem starea aceasta de pace lăuntrică, indiferent câți „lupi” s-ar năpusti asupra noastră. 

Din nefericire, nu reușim să ne comportăm în felul acesta. Ne transformăm în „lupi” și sfâșiem, prin atitudinea și comportamentul nostru, sufletele semenilor”.

Preasfinția Sa a arătat că preocuparea principală a unui slujitor al lui Dumnezeu trebuie să fie eficiența misiunii sale:

„Al doilea criteriu este cel legat de faptul că noi nu trebuie să punem nimic mai presus de Hristos. Nimic din cele ce țin de lumea aceasta materială, chiar și cele care ne asigură traiul nostru de zi cu zi.

Nimic să nu fie interpus între slujirea noastră, apostolatul nostru, și Dumnezeu. Să nu condiționăm slujirea noastră, impunând taxe.

Așa ne transformăm în „prestatori de servicii religioase”, iar nu în apostoli.

Slujitorul lui Hristos trebuie să fie mai întâi preocupat de misiune și mai apoi celelalte vor veni de la sine, inclusiv cele ale traiului de zi cu zi”.

Totodată, Ierarhul Hușilor a arătat că preotul trebuie să fie cel care, în interacțiunile cu ceilalți, să aducă pacea și să poată rezolva conflictele interioare ale credincioșilor:

„Prin tot ceea ce facem și oriunde mergem, noi înșine să fim pacea pe care o răspândim oamenilor, care poartă cu ei înșiși atâtea conflicte, neliniști și atâtea stări de angosă și fărâmițare interioară.

Prin tot ceea ce facem, prin cele mai mici gesturi, prin toate faptele, să fim purtători de pace, să nu îi tulburăm pe oameni. Să nu fim, prin modul nostru de a ne comporta, o sursă de tulburare.

Nu putem să dăruim pace celor pe care îi slujim, dacă în noi înșine nu este această pace, starea de liniște interioară.

Nu putem dobândi pacea de care ne vorbește Hristos, dacă noi înșine nu ne străduim să o câștigăm.

Câștigăm pacea aceasta duhovnicească, evanghelică, dacă Îl avem permanent în fața ochilor pe Hristos. El este pacea desăvârșită. În El nu este nimic conflictual, nu este nicio ruptură sau frământare.

Este atât de important ca prin tot ceea ce facem noi, prin slujire, prin predică, prin faptele bune pe care le săvârșim, prin întâlnirile cu credincioșii, toate să poarte pecetea păcii lui Hristos”.

Părintele Episcop Ignatie a arătat, în finalul cuvântului său, că cea mai mare provocare pentru slujirea preoțească este străduința de a vindeca sufletele oamenilor:

„Hristos ne spune că prima noastră preocupare și frământare interioară este să îi vindecăm pe oameni de neputințele lor. Apoi să propovăduim Împărăția lui Dumnezeu.

 Din păcate, în misiunea noastră, noi am inversat această ordine. 

Ne este mai ușor să devenim misionari, decât să vindecăm neputințele, să vindecăm un suflet rănit, năpăstuit, un suflet care are nevoie, ca de aer, de dragostea noastră. 

Cea mai grea lucrare a noastră este vindecarea sufletelor rănite ale oamenilor. Suflete rănite de neiubire, de invidie, de răutate, de calomnie, de dispreț și, mai presus de toate, de necredință.

Aceasta este chemarea fiecărui preot sau episcop, ca prin tot ceea ce facem noi, să vindecăm, să depistăm unde este instalată boala în sufletul omului, unde este virusul care destabilizează, care declanșează disfuncționalități în sufletul nostru.

Dacă omul este vindecat și nu mai poartă aceste răni ale păcatului, va putea să primească cuvântul lui Hristos în viața lui.

Dacă este bolnav de necredință, inima lui nu poate să fie disponibilă de a-L primi pe Dumnezeu.

Din păcate, atunci când vedem că cineva este răutăcios, necredincios, ne supărăm, ripostăm, ne pierdem răbdarea, considerăm că suntem jigniți, dacă persoana respectivă contrastează, prin ceea ce face, cu învățătura Bisericii.

Noi trebuie să avem atitudinea învățătorului, ce are răbdare cu copilul care nu știe încă să citească și să scrie sau nu a deprins încă dragostea de învățătură”.

În continuare, în sala mare de ședințe a Preturii sectorului Ciocana,  Părintele Episcop Ignatie a susținut conferința cu tema Familia preotului și problemele acesteia în contextual unei lumi secularizate”, după care a urmat partea interactivă, cu întrebări venite din partea auditoriului.

La final, s-a alăturat conferinței și Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Petru, care a mulțumit Preasfințitului Ignatie pentru prezență și receptivitate, asigurându-l de faptul că în Basarabia este foarte apreciat și așteptat și cu alte ocazii.

StiriEst

Copila de 8 ani aruncata din masina mamei si ucisa, impactul de pe dosea a fost filmat (video)

Publicat

on

De catre

O fetiţă de 8 ani a fost aruncată din maşina mamei şi ucisă, iar impactul de pe şosea a fost filmat, la Băicoi. Camerele de supraveghere din intersecţia unde a avut loc accidentul au surprins toată tragedia.

Un accident grav a avut loc luni seara la Băicoi, în Prahova, unde două maşini s-au ciocnit violent. Coliziunea s-a produs în intersecția Republicii cu strada 9 Mai. În urma impactului, o fetiță de 8 ani a fost proiectată în afara autoturismului, fiind rănită grav. Se pare că nu avea scaun auto pentru copii si nici centura pusă. 

A fost băgată în sala de operații imediat ce a ajuns la spital, dar în această dimineață a murit. Potrivit ISU Prahova, aceasta a suferit un traumatism cranio cerebral grav.

Camerele de supraveghere din intersecţie au surprins momentul impctului. Maşina condusă de mama copilei, o femeie de 39 de ani, a intra tîn intersecţie cu viteză, fără să acorde prioritate. Un autoturism care circula regulamentar a lovit violent autoturismul femeii, în dreptul portierei din stânga spate.

Portiera s-a deschis şi fetiţa a fost aruncată afară chiar în momentul în care maşina izbea şi un stâlp de pe trotuar, în cealaltă parte a intersecţiei.

Politia Prahova a anuntat ca a fost deschis un dosar penal. „Din verificări, se pare că un conducător auto care se deplasa la volanul unui autoturism pe str. 9 Mai, din direcția DN1 spre Băicoi, la intersecția cu strada Republicii, nu ar fi respectat semnificația indicatorului Oprire și ar fi intrat în coliziune cu un alt autoturism, lovind ulterior un stâlp metalic. În urma impactului, o minoră de 8 ani, pasageră în primul autoturism, a fost proiectată din habitaclul mașinii, pe trotuar. Aceasta a fost transportată la spital, rănită grav, unde, din nefericire, a decedat. În cauză se efectueză cercetări pentru ucidere din culpă.”, au transmis reprezentantii IJP Prahova.

Citeste in continuare

StiriEst

„Frigiderul e gol, il tinem in priza doar pentru pastile”. Drama celor cinci copii care plangeau de foame s-a transformat in bucurie

Publicat

on

De catre

Copiii care plangeau de foame au primit mancare! Sute de oameni cu suflet mare, au trimis la Ghermanesti tot ce era nevoie: alimente, imbracaminte, incaltaminte, aparatura electrocasnica, bani. Oamenii au ajuns acum in situatia sa refuze coletele care mai vin pe adresa lor pentru ca au de toate si considera ca mai sunt si alte persoane necajite. Inainte de sarbatori, dar si dupa, familia Radu din satul Ghermanești, a primit sute de kilograme de alimente. Un băiat și patru fete, cu vârste cuprinse între 6 si 18 ani, au luptat in fiecare zi cu foamea. Antonia e cea mai mică si are 6 ani, iar fata mai mare este elevă la Seminarul Teologic, la Husi. Emanuel are 10 ani, Alina 12, iar Petronela 13. După ce povestea lor a fost făcută publică de reporterii STIRIEST, mii de oameni au sunat și au anunțat că vor să sprijine familia greu încercată. Cei cinci copii ai familie Radu au acum haine, incaltaminte si rechizite si nu mai pleaca flamanzi la scoala. Se inghesuie alaturi de parinti intr-o casa mica, dar curata. Nu au ales să se nască într-o familie săracă, dar au dus povara lipsurilor în fiecare zi. Singurul venit lunar al familiei Radu este format din alocaţia copiilor şi ajutorul social, putin peste 1000 de lei în total. Era insuficient pentru hrană, medicamentele, haine, rechizite şi toate cele necesare traiului pentru şapte persoane. Chiar daca nu au avut haine şi rechizite, copiii au mers în fiecare zi la şcoală.

Va reamintim povestea familiei cu cinci copiii care plangeanu de foame. Finalul pentru ei a fost unul fericit

Înghesuiţi într-o casă bătrânească fără calculator sau tabletă, copiii familiei Radu  îşi văd cuminţi de şcoală. Au o singură măsuță. Le țin companie două pisici și un câine. Cei mici rup din porția lor de mâncare ca să hranească și bietele animale. Nu sunt nici primii din clasă, dar nici nu au avut probleme. Cele cinci suflete mănâncă rar pe săturate şi pleacă la şcoală cu ghiozdanele goale, pentru că nu au rechizite. Iarna bate la ușă și cu toții se gândesc cu îngrijorare la zilele geroase. Nu au bani de lemne și nici haine groase. Părinți muncesc de dimineața până seara, dar banii pe care îi câștigă sunt prea puțini. Tatăl are grijă de vacile satului, iar mama, Nicoleta, muncește cu ziua pe la vecini. Trăiesc de pe o zi pe alta, iar copiii visează la ziua în care vor avea ghizdan și caiete. “Când începe școala, mama ne ia caiete, pixuri, pe rând. Trec și două săptămâni până avem toți ce ni se cere. Dar avem. Asta e important. Profesorii ne înțeleg, ne așteaptă până aducem bani de cărți. Chiar anul asta, îmi trebuia o carte la română, iar mama nu reușea să adune. Că un miracol, a făcut rost de bani în ultima clipă: a dat căruța la un om și mi-a dat bani de carte. A fost bine. Au fost și ani când am scris pe coli până am avut caiete sau am scris la mai multe obiecte pe un caiet. Trebuie să învățăm, să terminăm o școală, să avem pâinea noastră. Ce vrem noi?! Păi, am vrea mâncare, alimente. Nu avem nicio preferință. Mâncare să fie, noi nu suntem mofturosi, mâncăm ce e, dar să fie ceva acolo! Ați văzut frigiderul! De multe ori, mama stă și se uită la noi când mâncăm. Spune că ei nu îi e foame. Așa sunt mamele”, spune Petronela, 13 ani.

Fata cea mare face naveta la Seninarul din Husi! Pleaca flamanda, vine flamanda

Când am ajuns în casa familiei Radu, mama Nicoleta tocmai punea masa. O bucată de mămăligă, două turte și câteva castroane de borș cu fasole. „De multe ori, mama stă și se uită la noi când mâncăm. Spune că ei nu îi e foame”, mărturisește Petronela, care are doar 13 ani. Femeia se culcă adesea flămândă, vrea să își știe copiii sătui. “Se intampla des sa nu am ce le pune pe masa. Ne bazăm pe fasole, cartofi, iar atunci cand ne lipsesc si astea, inventez o mâncare din faina si ceapă si dam înainte. Avem mare noroc ca li se ofera de la Primarie mese calde la Centrul din sat, dar când ajung acasa, deh…. De fata mai mare e cel mai greu, ea face naveta la oras, pleaca flamanda, se întoarce flamanda. Uneori, gaseste ceva de mâncare, alteori, nu. Facem impreuna. Eu muncesc si pe mult, dar mai ales pe putin, ca stie lumea ca esti sărac și te mai ia in ras… Nu pot sa strâng un ban. Vin acasă de pe dealuri si le incropesc o mancarica, un borș, o mămăligă sau niste turte. Mi se rupe sufletul, copiii mei merita mai mult, însă oricât am munci, eu si sotul meu nu le putem asigura decât un minim necesar. Frigiderul e gol, il ținem in priza doar pentru pastile. Caiete le cumpăr pe rand, cărți, la fel. Iau pe datorie, de la magazin, altfel nu am rezista! Va dati seama, sunt cinci pixuri odata! Un laptop le-ar trebui, pentru ca au teme pe internet. O asteapta pe sora lor mai mare, care are telefon si cauta fiecare informațiile care le trebuie. E greu! Cei patru mici isi iau dimineata cate un pachet de biscuiti, pe datorie, cate 1 leu fiecare, pentru pauze. Dar nu ma las! Ii trimit curați la scoala, ii ajut si ii ascult la lecții. Cu ajutorul lui Dumnezeu, vor reuși in viata!”, ne-a mărturisit Nicoleta.

Emanuel e în clasa a patra. Merge bine la şcoală, îi place şi româna, dar şi sportul. Ar vrea să se facă fotbalist. Visul e departe, nu are nici măcar o minge pe care să o bată în uliţa satului. „Pe mami o ajut acasă, aduc lemne. Nu avem jucării, dar ne dorim. Nu am nici camera și nici patul meu.”, explică băiatul. Povestind despre viaţa în casa bătrâneasca, Nicoleta izbucneşte inevitabil în plâns. Pentru ea, nu-şi doreşte nimic. Pentru copiii ei, cel mai frumos vis se leagă de o casă mică, simplă, în care să poată trăi decent. Vrea să aibă mâncare pentru copii și rechizite.

Citeste in continuare

StiriEst

Mama baiatului care si-a ucis tatal si apoi l-a ingropat in gradina: „De 17 ani numai in bataie am stat”

Publicat

on

De catre

Un adolescent din Bacău şi-a ucis tatăl abuziv, după ce bărbatul a început să îi bată crunt mama. De 17 ani, femeia mânca bătaie aproape zilnic, iar copilul a fost nevoit să privească neputincios, din fragedă pruncie, la abuzurile la care era supusă mama sa.

Şi el a suferit de bătăile tatălui, iar ultima oară când tatăl său a ridicat mâna asupra mamei, adolescentul a cedat impulsului şi a sărit în apărarea mamei. El şi-a apărat mama cu toate puterile, iar tatăl său şi-a îndreptat furia asupra lui, moment în care tânărul şi-a lovit năprasnic tatăl, în cap.

17 ani de bătăi au culminat cu o crimă

Bătaia cruntă la care a fost supusă mama sa, timp de 17 ani, l-a împins la crimă pe un adolescent din Bacău, care, încercând să-şi apere mama, şi-a ucis tatăl abuzator. Tânărul s-a pus între tatăl şi mama sa, în momentul în care bărbatul începuse să-şi bată femeia, moment în care şi-a atras asupra sa toată furia tatălui său.

Băiatul l-a lovit pe tatăl său în cap, iar bărbatul s-a prăbuşit fără suflare, moment în care a pus mâna pe un par şi l-a lovit pe bărbat până nu a mai mişcat. Apoi, dându-şi seama ce a făcut, în loc să anunţe autorităţile şi să explice ce s-a întâmplat, a ales să facă dispărut cadavrul, îngropându-l în grădină.

Mama sa, deşi ştia şi văzuse ce făcuse fiul său, nu a încercat să-l oprească şi nici nu l-a sfătuit să sune la 112. Ea l-a lăsat să-l îngroape pe bărbat în grădină şi să spună că omul dispăruse de acasă.

Crima a fost descoperită în momentul în care autorităţile au încercat să alfe cum anume dispăruse bărbatul de acasă.

Adolescentul a fost arestat şi se află în custodia poliţiştilor din Bacău, fiind acuzat de crimă.

Citeste in continuare

StiriEst

Suspiciune de coronavirus la Bacau. Roman venit din China de 8 zile, ajuns de urgenta la spital

Publicat

on

De catre

Suspiciune de coronavirus la Bacău. Un român venit din China de 8 zile a ajuns de urgenţă la spital cu simptome de gripă. Alertă la Bacău, unde există o suspiciune de coronavirus la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Judeţean. 

În urmă cu aproape două ore, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Bacău s-a prezentat o persoană care acuza simptome specifice gripei. A trezit însă suspiciuni faptul că, așa cum a declarat, în urmă cu opt zile tocmai venise din China.

S-au luat imediat măsurile specifice, s-au prelevat probe și s-au trimis la Institutul Matei Balș și se așteaptă rezultatele.

„Din ce date avem la acest moment, este vorba despre un tânăr, de 24 de ani, care studiază în China și care a venit în Bacău în urmă cu opt zile. A acuzat febră inclusiv în avion, dar ulterior nu a mai avut stare febrilă. În schimb a tușit, iar acum s-a prezentat la UPU cu dureri musculare, care pot fi și un efect secundar al acestei tuse.

A fost introdus în camera de izolare, i se efectuează toate investigațiile necesare, s-a luat legătura și cu Institutul Matei Balș, așteptăm rezultatele”, a declarat Alin Năstasă, directorul Direcției de Sănătate Publică Bacău, pentru Deşteptarea.

În România nu există teste pentru coronavirus

Managerul Institutului de Boli Infecţioase ”Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel, a declarat, luni, că în minivacanţă s-au prezentat la spital 1.592 de persoane, dintre care 636 prezentau gripă, deşi recomandarea sa a fost ca persoanele cu simptome clare să stea acasă. De asemenea, în ceea ce priveşte îmbolnăvirile cu coronavirus apărute în China, Streinu-Cercel a precizat că populaţia nu trebuie să caute teste rapide pentru coronavirus, întrucât acestea nu există, dând asigurări că, în cazul în care virusul va apărea în România, Institutul are capacitatea de a-l trata.

Streinu-Cercel s-a referit şi la îmbolnăvirile cu coronavirus, afirmând că 70% dintre cazurile de coronavirus nou înregistrate sunt forme uşoare şi medii, iar în cazul în care virusul va apărea în România, Institutul are capacitatea de a-l trata.

În plus, acesta a făcut apel la populaţie să nu caute teste rapide pentru depistarea coronavirusului nou, întrucât acestea nu există.

”Nu există teste rapide, nu încercaţi să căutaţi teste rapide pentru noul coronavirus, nu există nicăieri în lume, se fac teste standard”, a mai spus Streinu-Cercel.

Potrivit datelor prezentate de specialişti, numărul cazurilor înregistrate în lume se apropie de 3.000, fiind 80 de decese, ceea ce face ca rata mortalităţii să fie mică, undeva la 2-4%.

Doar 20% dintre cazuri sunt forme severe, care ar putea da complicaţii.

Specialiştii români afirmă că pneumonia dată de noul coronavirus se poate vindeca, cu tratamente simptomatice, dacă sunt forme uşoare şi medii, iar pentru cazurile grave se testează anumite tratamente. 

Coronavirus a ucis 80 de oameni în China

Numărul victimelor epidemiei de pneumonie virală din China a crescut la 80 iar 2.744 de cazuri au fost confirmate în ţară, în timp ce Franţa şi Statele Unite se pregătesc de evacuarea cetăţenilor lor din zona de carantină, informează AFP.

Alte 24 de persoane care au murit au fost înregistrate în provincia Hubel, epicentrul zonei contagioase, dar niciun alt deces nu a fost confirmat în afara acestei regiuni, a anunţat luni guvernul central. 

„Capacitatea de propagare a virusului a devenit mai puternică”, au declarat medici chinezi, chiar dacă nu se dovedeşte „la fel de puternic ca SARS”, un coronavirus care a provocat moartea a sute de persoane la începutul anilor 2000.  Situaţia este „gravă”, a recunoscut sâmbătă seară preşedintele XI Jinping, avertizând că epidemia apărută în decembrie la Wuhan în centrul ţării „se accelerează”. 

Adriana ADAM

Citeste in continuare

StiriEst

Pompier din Bacau acuzat ca a incercat sa batjocoreasca o fetita de 7 ani

Publicat

on

De catre

Un bărbat din Bacău, în vârstă de 45 de ani, cadrul al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bacău, este cercetat pentru tentativă de viol.

Bărbatul ar fi încercat să batjocorească o fetiţă în vârstă de şapte ani. Totul s-ar fi întâmplat, sâmbătă, 25 ianuarie 2020, în satul Zăpodia, comuna Traian (Bacău). Mama fetiţei l-a surprins pe pompier în timp ce acesta se pregătea să îi batjocorească fiica, însă a sunat la numărul de urgenţă 112 abia a doua zi. Poliţiştii au deschis o anchetă, iar cercetările au fost preluat de Parchetul Militar Iaşi, având în vedere că pompierul are statut militar.

Adriana ADAM

Citeste in continuare

Woo Commerce Sidebar Widget Area

Woo Commerce Sidebar Widget Area

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est