Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Lăcomia nu este un deficit al capitalismului — reflecții pe marginea Parabolei bogatului nemilostiv

Publicat

on

Nu bogăția și sărăcia sunt determinante pentru viața veșnică

Hristos, în pilda bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr (Luca 16, 19-31), vorbeşte despre două tipologii de oameni.

  1. Un om care trăia în desfătare, se bucura de tot ceea ce îi oferea lumea aceasta: strălucire, haine scumpe și mâncare pe măsură. Un om care nu avea nicio grijă, nu era stăpânit de nicio formă de stres, de anxietate, de nelinişte. Era total decuplat de la tot ceea ce ne poate consuma pe noi ca existenţe efemere în lumea aceasta. Această tipologie îl circumscrie pe omul care nu duce nicio grijă, pentru că este comod instalat pe iluzia siguranței veșnice din imanență și confiscat complet de ea.
  2. A doua tipologie ne arată un om sărac. Pilda ne spune că avea numele Lazăr care, în limba ebraică, înseamnă «Dumnezeu vine în ajutorul meu». Tipologia aceasta îl încadrează pe omul care rabdă, care se mulţumeşte cu starea în care se află. Nu este vorba de resemnare, ci de o potrivită calibrare spirituală în raport cu privațiunile de ordin material. Nu cârteşte, nu râvneşte la bogăţia celui care era în palat şi se desfăta. Nu-l jigneşte, nu-l bârfeşte, nu-l vorbeşte de rău și nu îl blestemă. Acest om sărac rămâne în starea de linişte lăuntrică, dând slavă lui Dumnezeu pentru tot ceea ce are și pentru faptul că este.

Deși la prima lectură așa ar putea părea, tematica acestei pilde nu este despre bogăţie sau despre sărăcie. Nici despre vreun clivaj între cele două. Este vorba despre modul în care cei doi oameni, unul bogat și altul sărac, s-au raportat unul faţă de celălalt. Este vorba despre modul lor de relaţionare. 

Bogatul nu se alege cu iadul pentru că a fost bogat. Nici săracul nu are privilegiul raiului că a fost sărac. Bogăția și sărăcia, ca realități sociale, nu asigură ex officio iadul sau raiul.

Din textul de la Luca 16, 19-31 nu reiese că bogatul nemilostiv ar fi avut un comportament direct batjocoritor sau agresiv faţă de săracul de la poarta curţii sale sau că ar fi săvârşit fapte rele care să îl facă „demn” de iad.

Nici despre săracul Lazăr nu ni se spune că ar fi făcut ceva deosebit, măreț și admirabil, ci doar că poftea şi el la puţină mâncare. Îi era foame, o necesitate care face parte din viaţa noastră. În rest, nu ni se spune că acest sărac, Lazăr, se distingea cumva prin vreo faptă bună. Deducem noi doar că era răbdător şi nu cârtea pentru starea în care se afla.

Prin urmare, mesajul esenţial al parabolei este modul în care noi ne raportăm unul faţă de celălalt.

Omul depersonalizat nu mai dialoghează cu cei din jur

Bogatul nu are nume, pentru că, prin ataşamentul lui patologic faţă de bogăţie, s-a depersonalizat. Nu mai avea reflexele dialogale ale unui om. Nu mai avea atitudinea naturală a persoanei care dialoghează cu cel de lângă ea.

A fi persoană înseamnă a fi în dialog cu cei de lângă tine. Omul care se depersonalizează nu mai dialoghează cu cei din jur. Își este suficient sieși.

Bogatul nu avea nume, pentru că era un om depersonalizat şi insensibil. Numele lui era însăşi bogăţia. Ca “persoană”, el se identifica cu bogăția sa. 

Noi nu dăm niciun nume obiectelor care ne înconjoară.

Persoana care poartă un nume se distinge prin ceva, prin modul în care vorbește și gândește, prin modul cum iubeşte, cum se comportă cu cei din jur, prin generozitate şi, mai ales, prin sensiblitatea faţă de cei sărmani.

Bogatul din parabolă nici măcar nu poate fi catalogat ca indiferent faţă de săracul de la poarta lui. Pur şi simplu, el îşi trăia viaţa ca şi cum omul de la poarta sa nu exista.

A fi indiferent înseamnă să ştii că cineva există, dar îl ignori cu bună știință. Comportamentul bogatului nemilostiv este unul care implică aroganța de a crede că săracul Lazăr nici măcar nu are dreptul de a trăi. Simbolic, îl anulează ființial și personal pe sărac. Se comportă ca şi cum nu exista la poarta lui, deşi ştia că este acolo. De unde deducem acest lucru? În momentul în care bogatul are surpriza realității iadului, îl roagă pe Avraam, părintele credinţei, să îl lase pe Lazăr – îi ştia numele – să îi dea măcar un strop de apă.

Ce este determinant pentru viața de dincolo?

Bogatul, care în viaţa pământească dispunea de toate bunurile materiale, care nu ştia ce înseamnă lipsa, dincolo, în locul de suferință veşnică, era atât de sărac, încât nu avea nici măcar un strop de apă.

El nu a adunat nimic pentru veşnicie. Nici măcar un strop de apă. Se mulţumea şi se bucura de bogăţiile materiale, bogăţii care l-au încremenit în această atitudine de desconsiderare, de depersonalizare și de nesimțire.

El nu dialoga cu nimeni şi nu avea nevoie de nimeni, pentru că avea propriul său idol – bogăţia.

Fiecare îşi primeşte, în lumea de dincolo, plata sa, în funcţie de starea sa interioară, în raport cu structura spirituală. Ceea ce cântărește și are relevanță în lumea de dincolo sunt relațiile de generozitate, sensibilitate și atenție pe care omul le are cu semenii săi în lumea aceasta. Aşa ne privește Dumnezeu. Se uită la inima noastră, la starea noastră interioară. Gândurile pe care le avem, simţirile pe care le cultivăm faţă de semenii noştri sunt determinante pentru viaţa de dincolo.

Ipocrizia comunismului

În general, când vorbim de pilda bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr, ne angajăm în a înfiera bogăţia, lăcomia.

Din păcate, nu suntem chiar foarte sinceri în această abordare. Suntem ipocriţi şi, în felul acesta, ne disociem imaculați de bogatul din pilda rostită de Domnul Hristos. Bogatul nemilostiv măcar era un om consecvent cu sine însuşi. Îi plăceau bogăţiile și recunoştea că este un om lacom. În schimb, noi nu avem o asemenea sinceritate față de noi înșine și curajul de a recunoaște o realitate pe care o considerăm reprobabilă.

Când suntem nişte falsori, trăind, la nivel personal, în viaţa noastră privată, în lux şi bogăţii materiale, cinstit este să nu ne angajăm în dispute care să înfiereze lăcomia, pentru că nu putem fi credibili.

Să nu avem un dublu standard. Adică, în sfera spațiului public să dezaprobăm vehement lăcomia, bogăţia (pentru că dă bine și sună frumos), iar la nivelul vieţii private, personale, să trăim ca nişte hulpavi, ca nişte oameni pentru care bunurile materiale reprezintă totul în viaţă.

Un asemenea comportament l-au avut comuniştii. Înfierau pe cel care poate, în mod cinstit, reuşea să îşi creeze un anumit statut social, să se bucure de anumite bunuri materiale.

Comuniştii vorbeau despre sărăcie, pe care o dezaprobau, deși era prezentă ca o constantă apăsătoare în viața oamenilor de rând.  Pe de altă parte, ei înşişi (ideologii și privilegiații sistemului) trăiau în opulenţă şi în lux, care constrastau cu nivelul de trai dezumanizant al cetățenilor. Vorbeau despre păcatul lăcomiei care, spuneau ei, este caracteristic capitalismului, chiar dacă ei înşişi erau captivi ai acestui cumplit păcat.

Nu capitalismul este lacom

Capitalismul în sine nu este lacom și nici nu generează, în mod intrinsec, dorința nesăbuită de câștig. Lacomă este pofta nestăpânită a omului de a se îmbogăţi, în chip necinstit, şi de a-l nedreptăţi, în mod grosolan, pe semenul său. Lăcomia nu este un deficit al capitalismului, ci al omului degradat din punct de vedere spiritual. 

Ar fi recomandată o doză suficientă de precauție ca să nu dăm curs ispitei de a demoniza gratuit capitalismul. Să fim oameni sinceri, consecvenţi. Păcatele sunt ale omului, nu ale vreunui sistem economic, exceptând ideologia economică comunistă, care, în viscerele sale, în mod funciar, este păcătoasă.

Dacă la nivelul discursului public suntem împotriva lăcomiei, a corupţiei, a evaziunii fiscale, aceste lucruri ar trebui să fie traduse şi în viaţa personală.

Să nu fim ipocriţi şi să abordăm un discurs populist când, de fapt, nouă ne place să trăim în lux şi în desfătare, iar alţii să nu aibă nici măcar ce să pună pe masă.

Relațiile dintre oameni sunt definitorii

Dumnezeu nu ne judecă dacă suntem bogaţi sau săraci, ci după cum relaţionăm cu cei de lângă noi.

Dacă Dumnezeu dăruieşte unui om şi bogăţie –  câştigată prin cinste – îl va judeca în funcţie de cât de bun este, cât de generos şi cât de atent şi sensibil este la nevoile celor săraci.

Averile câştigate prin hoţie şi prin tot felul de tertipuri, unele mai perfide decât altele, se vor risipi și nu pot fi validate spiritual.

Sărăcia spirituală

Păcatul capital al bogatului, descris de Iisus în pilda de la Luca 16, 19-31, este că el nu s-a manifestat ca un om sensibil, generos, delicat. Câinii s-au dovedit a fi mult mai buni, mult mai generoşi şi sensibili faţă de Lazăr. Lingeau bubele săracului.

Să fim foarte atenţi cu cei din jurul nostru, cu cei care au nevoie de ajutor.

O vorbă bună, un zâmbet, o privire caldă, contează atât de mult pentru un om care este singur, amărât şi părăsit. Şi acestea sunt fapte bune. Nu numai să îmbraci un sărac sau să îi dai de mâncare şi să îl ajuţi să nu mai trăiască lipsurile materiale ca pe o tragedie. Nu este nevoie numai de o asemenea atitudine.

Oamenii sunt săraci de dragoste, de atenţie, de recunoştinţă, sunt săraci de bucuria pe care noi ar trebui să le-o dăruim.

Sunt atâţia oameni care trăiesc această sărăcie spirituală şi poate nimeni nu le întinde o mână caldă, nu le dăruieşte un zâmbet sau o  privire senină. Pentru ei acestea contează atât de mult. Înseamnă un imbold, curaj şi determinare de a merge înainte şi a nu se lăsa afundaţi în deznădejde şi în stare de  deprimare.

Este absolut esențial să fim atenţi unul faţă de celălalt.

Articol apărut pe marginaliaetc.ro 

StiriEst

Reactia Primariei Vaslui in ce priveste semafoarele de la Kogalniceanu. “Primele efecte pozitive au inceput sa apara”

Publicat

on

De catre

Comunicat de presa al Primariei Vaslui

Având în vedere reacțiile apărute în ultimele două zile în mass-media și pe rețelele de socializare referitoare la semaforul instalat în municipiul Vaslui la intersecția străzilor Mihail Kogălniceanu, Donici și Nicolae Iorga vă facem cunoscut următoarele :

– Semaforul a fost instalat urmare a aprobării de către Consiliul Local al municipiului Vaslui prin H.C.L. nr.82/27.06.2019, a Raportului Comisiei de reglementare a circulației pe drumurile publice în municipiul Vaslui, comisie înființată prin Dispoziția Primarului municipiului Vaslui nr.544/17.10.2018 și a avizului Poliției Rutiere. La punctul 7 al raportului se precizează ca măsură ”Creșterea fluidizării traficului, dar și a gradului de siguranță al pietonilor prin semaforizarea unor intersecții”, prima dintre acestea fiind menționată intersecția străzilor Mihail Kogălniceanu, Donici și Nicolae Iorga;

– Atingerea obiectivelor menționate mai sus se poate face prin monitorizarea permanentă a situației reale din trafic, atât în orele de vârf, cât și în celelalte intervale de timp și prin luarea măsurilor corective necesare, în special cele referitoare la ajustarea și optimizarea timpilor de funcționare ai semaforului pe diferite faze ale acestuia, acțiune care este în curs de desfășurare.

Menționăm faptul că, urmare a unor măsuri deja luate, primele efecte pozitive au început să apară, astfel încât, începând cu data de vineri, 22 noiembrie 2019 circulația în zonă s-a îmbunătățit considerabil.

Ne cerem scuze pentru eventualul disconfort creat și vă asigurăm că se vor depune toate eforturile necesare pentru atingerea obiectivelor acestei măsuri.

Citeste in continuare

StiriEst

Gabriela Ciuburciu, patroana Vascar, condamnata la inchisoare cu executare

Publicat

on

De catre

Magistrații Tribunalului Bucureşti au decis vineri condamnarea Gabrielei Ciuburciu, patroana Vascar,  la 4 ani şi 4 luni închisoare în regim de detenţie şi i-au interzis dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei societăţi comerciale pe o durata de 2 ani dupa executarea pedepsei principale. Gabriela Ciuburciu a fost obligată să achite statului român un prejudiciu de 6.006.298,93 lei. 

Gabriela Ciuburciu, acţionar majoritar şi director general al SC Vascar SA Vaslui, a fost trimisă în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Iaşi, care au acuzat-o de două infracţiuni de luare de mită, folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, înşelăciune în convenţii, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, două infracţiuni de spălare de bani şi complicitate la infracţiunea de spălare de bani, se arată într-un comunicat de presă de vineri al DNA.

În acelaşi dosar, Iuliu Cepoi, acţionar şi fost director comercial al SC Vascar SA, acţionar unic la SC Plastics SRL Vaslui, şi Mircea Moraru, fost angajat al SC Plastics SRL Vaslui, au fost judecaţi pentru complicitate la folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor şi complicitate la înşelăciune în convenţii, cu consecinţe deosebit de grave.

Procurorii i-au trimis în judecată, în această cauză, şi pe Cristian Ştefan Mihăescu, reprezentant legal al mai multor societăţi comerciale, pe care îl acuză de complicitate la folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor şi complicitate la înşelăciune în convenţii, cu consecinţe deosebit de grave, precum şi pe Dan Eugen Dorneanu, acuzat de complicitate la luare de mită, complicitate la folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, spălare de bani şi complicitate la spălare de bani.

Dosarul a fost judecat de magistraţii Tribunalului Bucureşti.

Potrivit rechizitoriului trimis de procurori instanţei, în cursul anului 2006, SC Vascar SA, societate comercială cu obiect de activitate fabricarea produselor din carne, a devenit beneficiară unor fonduri europene acordate prin programul SAPARD în vederea punerii în practică a unui proiect ce viza modernizarea fabricii de produse din carne.

„În acest context, în perioada noiembrie – decembrie 2005, inculpata Ciuburciu Gabriela, în calitate de asociat şi director general al SC Vascar SA şi responsabil legal al proiectului, a solicitat reprezentanţilor unei societăţi comerciale din Italia să mărească preţul unei linii de fabricare a conservelor cu 20% şi să-i remită acest procent cu titlu de mită pentru ca, în cadrul procedurii de selecţie a ofertelor, să atribuie acestei firme contractul de achiziţie a liniei de fabricare a conservelor, notează procurorii în documentul citat.

Gabriela Ciuburciu a primit, în lunile iunie – septembrie 2006, 175.600 de euro din suma pretinsă, în mai multe tranşe, din care 77.500 de euro prin intermediul lui Dan Eugen Dorneanu şi 98.100 de euro în contul bancar al unei societăţi comerciale controlate de Ciuburciu.

De asemenea, în aceeaşi perioadă, Ciuburciu a pretins şi primit de la reprezentanţii unei alte societăţi comerciale italiene suma de 9.950 de euro pentru a atribui şi a încheia contractul de achiziţie a unor utilaje pentru tratament termic.

„Pentru a crea aparenţa de legalitate a primirii acestor sume şi pentru a-i ascunde adevărata provenienţă, inculpata a întocmit mai multe documente reprezentând pretinse contracte şi alte documente justificative, încheiate cu firmele care au beneficiat de contractele de achiziţii”, potrivit documentului citat.

Procurorii anticorupţie o mai acuză pe Gabriela Ciuburciu că, pentru a obţine în mod injust suma totală de 4.525.551,56 de lei (echivalentul a aproximativ 1,4 milioane de euro calculat la cursul din perioada efectuării plăţilor) provenită din fonduri SAPARD şi din bugetul naţional, „a prezentat Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) mai multe documente şi declaraţii false şi inexacte de natură să creeze aparenţa de legalitate a plăţilor efectuate în cadrul proiectului (oferte false, declaraţii pe propria răspundere, contracte etc.)”.

Ciuburciu a fost ajutată Cristian Ştefan Mihăescu, care i-a pus la dispoziţie mai multe oferte false în cadrul procedurilor de achiziţie derulate în cadrul proiectului, precum şi de Dan Eugen Dorneanu, care a contribuit la întocmirea şi prezentarea unor documente ce atestau aspecte neconforme realităţii, ajutând-o totodată pe aceasta să ascundă provenienţa unor sume de bani şi să primească, în numerar, două tranşe totalizând 77.500 euro din suma cerută cu titlu de mită.

De asemenea, în cadrul aceluiaşi proiect, Iuliu Cepoi şi Mircea Moraru au ajutat-o pe Ciuburciu să prezinte la APDRP documente şi declaraţii false (oferte, contracte, facturi, situaţii de lucrări), care atestau în mod nereal că firma lui Cepoi, SC Plastics SRL, ar fi executat lucrări de construcţii şi instalaţii, documente necesare decontării unor contracte încheiate de SC Vascar SA cu firma acestuia.

„Mai mult decât atât, nu ar fi fost posibilă încheierea acestor contracte, având în vedere conflictul de interese ce rezulta din dubla calitate a inculpatului Cepoi Iuliu, de unic asociat al SC Plastics SRL Vaslui şi de acţionar al SC Vascar SA, conflict ce a fost ascuns reprezentanţilor APDRP, prin prezentarea unor declaraţii false date de către inculpata Ciuburciu Gabriela”, potrivit procurorilor.

Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 6.006.298,93 lei, reprezentând valoarea întregii finanţări nerambursabile acordate SC Vascar SA. În vederea recuperării aceste pagube, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri imobile aparţinând Gabrielei Ciuburciu.

Citeste in continuare

StiriEst

“Azi am pierdut cel mai bun camarad si coleg, Lila. Drum bun la stele, fetita”

Publicat

on

De catre

Câinele care a descoperit traficanții la vama Albița, timp de nouă ani de zile, a murit. “Azi am pierdut cel mai bun camarad si coleg, Linda. Drum bun la stele, fetita”, este mesajul lui Ionel Tiron, agentul care i-a fost mereu alături.  Cățelușa Lila se pensionase inițial la începutul lunii septembrie. A fost unul din cei mai vigilenți grăniceri de la granița de este a României. S-a decis pensionarea animalului din cauza vârstei. Agentul care a lucrat cu ea, Ionel Tiron, nu o va abandonat-o, ci a luat-o acasă să-și trăiască liniștită bătrânețile. Oficialii din Vama Albița povestesc că Lila a mirosit capturi importante de stupefiante, precum 50.000 de pastile anabolizante în mașina unui individ sau 3 kilograme de cannabis. Traficanții se speriau, când vedeau că Lila e la datorie. Acum a venit vremea că ea să iasă la o binemeritată pensie, chiar dacă va mai rămâne o vreme în vama Albița. Ca un tovarăș adevărat, agentul șef adjunct Ionel Tiron a anunțat că nu o va abandona pe Lila nici după ce aceasta va ieși din activitate, ci o va lua la el acasă, în familia sa.

Citeste in continuare

StiriEst

Bărbat din Suceava, reţinut după ce a împânzit orașul cu mesajul: „Sunt atletic, înalt și frumos și ador poziţia 69”

Publicat

on

De catre

Un bărbat din Suceava a fost reținut de polițiștii locali după ce a împânzit orașul cu mesaje deocheate. „Sunt atletic, înalt și frumos și ador poziția 69”, a scris individul, printre altele, pe peretele unui chioșc.

Pe 18 noiembrie, la primele ore ale dimineții, o patrulă auto a Poliției Locale l-a surprins pe bărbat în timp ce tăia cablurile de alimentare ale instalaţiilor luminoase din parcul central al municipiului Suceava. Asupra sa avea o foarfecă, 15 metri de cablu electric și șase becuri economice, a căror proveniență nu a putut fi stabilită. 

Individul, în vârstă de 40 de ani, domiciliat în satul Plavalari din comuna Udești, avea și două bancnote false de 100 de euro.

Își făcea veacul pe lângă școli și licee

Pe lângă aceste activități, scrie suceavalive.ro, bărbatul avea obiceiul de a scrie diverse mesaje cu caracter licențios pe obiective din spațiul public, în special în locurile frecventate de copii și adolescenți. Mai mult, ar fi fost observat în jurul unităților școlare.

Reprezentanții Poliției Locale din Suceava a mai precizat că bărbatul a fost prezent și în zona Esplanadei Casei de Cultură, acolo unde se organizează balurile de boboci ale liceelor din oraș, unde, prin comportamentul afișat, dădea de înțeles că ar vrea să abordeze persoane de sex feminin, fără a avea vreo reținere față de polițiștii locali prezenți. Acesta și-a făcut apariția și în apropierea Școlii Generale nr.1, unde a scris mesaje deocheate pe pereții unui chioșc, atașând și un număr de telefon. Polițiștii locali au mai informat că bărbatul își schimbă des modul în care arată, prezentându-se diferit, în funcție de ocazie: cu barbă, fără barbă, îmbrăcat elegant sau sport.

Poliția municipiului Suceava a preluat cazul și continuă cercetările sub aspectul săvârşirii de furt şi distrugere.

Ana MUNTEANU

Citeste in continuare

StiriEst

Un bărbat din Botoșani și-a găsit sfârșitul acasă. Ce greșeală fatală a făcut

Publicat

on

De catre

Un bărbat de 47 de ani din județul Botoșani și-a găsit sfârșitul într-un mod tragic, după ce butelia din casă a avut scăpări de gaz.

Omul a fost găsit fără viață în propria locuință de către un vecin însă, din nefericire, medicii nu l-au mai putut salva. Și în județul Vâlcea, o fetiță de 12 ani a murit intoxicată, probabil, cu monoxidul de carbon emanat de o sobă defectă.

Cum temperaturile încep să scadă tot mai mult, pompierii atrag atenția oamenilor să verifice centralele pe gaz, să curețe sobele și să verifice instalațiile de aerisire și ventilație, pentru a fi evitate astfel de drame.

Oamenii spun că s-au alarmat după câteva zile, când nu și-au mai văzut vecinul prin curte. Unul dintre ei a intrat în gospodărie și imediat a simțit un miros înțepător de gaz. Îngrijorat, a sunat la 112.

Dorina Lupu, ISU Botoșani: „Preventiv, întrucât nu se cunoștea sursa mirosului, dispecerul ISU i-a indicat să nu intre în locuință și să nu permită nimănui accesul.”

Echipajul sosit să verifice locuința l-a găsit pe bărbatul de 47 de ani fără suflare. Ulterior, doctorii au declarat decesul.

Eduard Gurău, medic: „Din păcate, la fața locului am găsit o persoană inconștientă, decedată, cel mai probabil din cauza intoxicației cu gaz. Nu s-au mai făcut manevre de resuscitare.”

Omul locuia singur într-o casă modestă, nu avea soție sau copii și trăia din banii pe care îi câștiga de la vecinii care îl chemau cu ziua la muncă. Apropiații spun că la începutul săptămânii, bărbatul și-ar fi cumpărat o butelie cu gaz și ar fi instalat-o singur. Era sigura lui sursă de căldură.

Vecin: „Nu l-a mai văzut de luni, când a schimbat o butelie și a venit acasă cu ea. Abia azi, un vecin a intrat la el și au deschis ușa aia.”

Noxele provenind de la o sobă defectă au dus și la moartea unei fetițe de 12 ani din Bărbătești, județul Vâlcea.

Miercuri seară, părinții au chemat ambulanța, pentru că băiețelul se simțea rău, iar echipajul l-a dus la spital.

Primarul localității îi acuză pe medici că nu și-au dat seama de pericolul din încăpere.

Și autoritățile atrag atenția că oamenii să nu folosească surse de căldură improvizate și să verifice sobele și centralele pe gaz.

Roxana DURLEA

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est