Conecteaza-te cu noi

StiriEst

PS Ignatie in mijlocul romanilor din diaspora: „Aproapele nostru este departele nostru”!

Publicat

on

Duminică, 10 noiembrie 2019, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Iosif, Sfânta Liturghie, în Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Paisie de la Neamţ” din Liverpool, Marea Britanie.

Explicând Pilda Samarineanului milostiv, Ierarhul Hușilor a arătat că Domnul Hristos ne vorbește despre nefericire și dragoste:

„Întotdeauna, când auzim această parabolă, îmi vin în minte cuvintele rostite de cineva: „a văzut Dumnezeu că este nefericire, și văzând că este nefericire, a făcut iubirea”.

Parabola samarineanului milostiv ne vorbește despre nefericire și despre dragoste.

Ni se spune că cel căzut între tâlhari era un om oarecare. Cu alte cuvinte, un om fără biografie, fără identitate, fără casă, fără adăpost.

Era omul care avea cea mai mare nevoie de dragoste, de atenție din partea celor care au trecut indiferenți pe lângă el.

Ni se spune că omul acesta a fost atacat de tâlhari. I s-au luat hainele, rămânând gol și aproape mort.

Din întâmplare, pe calea aceasta trecea și preotul Legii Vechiului Testament, cel care se ocupa de jertfele de la templu, primea jertfele oamenilor și le ducea în fața lui Dumnezeu.

Preotul a trecut pe lângă acest om fără biografie, fără identitate, fără casă, sărac. Probabil că l-a văzut și a trecut de cealaltă parte a drumului, fără să se lase sensibilizat de faptul că cineva avea o anumită nevoie să i se acorde ajutor.

Preotul, probabil, venea de la templu și mergea, din întâmplare, pe calea aceasta. Prin urmare, nu avea niciun obstacol, probabil nici nu se grăbea, și nici nu se gândea că dacă se va atinge de cineva aproape mort, se va murdări din punct de vedere spiritual. Nimic din toate acestea.

A dat dovadă de o crasă indiferență, ignorându-l pe cel care avea o mare nevoie.

Mai apoi a trecut și un levit – leviții erau cei care se ocupau la templu de buna desfășurare a slujbelor, se ocupau cu cântarea cultică.

La fel a procedat și el, deși venea de la templu, cobora de la Ierusalim înspre Ierihon, grăbit, poate, și el și total neatent față de omul care avea nevoie de îngrijiri medicale.

Viața acelui om depindea de fărâma de atenție a cuiva care trecea pe lângă el”.

Părintele Episcop Ignatie a descris atitudinea samarineanului față de cel aflat în situație critică, insistând asupra detaliilor care arată atenția sa sinceră și grija reală față de semenul său:

„În final, trece un samarinean, un personaj dintr-un neam care nu era nici păgân, dar nici nu făcea parte din poporul ales. Evreii îi ocoleau pe samarineni și îi considerau impuri, pentru că au părăsit templul din Ierusalim și și-au făcut un templu pe muntele Garizim.

Samarineanul, care era atât de departe din punct de vedere cultural, etnic și mentalitar față de cel care era căzut pe marginea drumului, se gândește să se oprească și să-i acorde primul ajutor.

A luat, probabil, din mâncarea pe care o avea, untdelemn și vin, și le-a turnat pe rănile aceluia. Vinul și untdelemnul aveau calități terapeutice. Vinul era dezinfectant, iar uleiul de măsline era pus pe rănile unui om ca modalitate de închidere a acestora.

Samarineanul, care nu era nici măcar din același neam, găsește de cuviință să se oprească și să zăbovească asupra acestui om care avea mare nevoie.

Mai mult decât atât, el se milostivește nu într-o manieră grăbită, urgentă, ca și cum ar vrea să scape de omul care era la marginea drumului.

Îl pune pe asinul său și îl duce la o casă de oaspeți, unde are grijă de acest om, care era pe buza prăpastiei vieții sale.

La plecare îi dă gazdei doi dinari. Cu un dinar se puteau cumpăra aproximativ zece pâini. Cu alte cuvinte, acesta lasă doi dinari, suficienți pentru a-l putea găzdui și îi spune proprietarului că dacă va cheltui ceva suplimentar, atunci când se va întoarce, îi va plăti”.

Preasfinția Sa a motivat că aproapele nostru nu este cel din cercul nostru de cunoscuți sau din proximitatea noastră:

„Învățăm faptul că este atât de important să ne dăm seama că aproapele nu este niciodată cel care face parte din universul iubirii noastre.

Nu este nici prietenul, nici cei care fac parte din familia noastră.

Aproapele nostru este departele nostru. Cel cu care nu simțim că am avea vreo afinitate. Mai mult decât atât, poate și disprețuim acea persoană și o desconsiderăm, nu o băgăm în seamă și avem prejudecăți față de ea.

Evanghelia ne spune că aproapele nostru este cel pe care îl considerăm a fi cel mai departe de noi din punct de vedere spiritual, din punct de vedere al simțirii inimii noastre. Acela este aproapele nostru!

Cât de greu este să ne iubim aproapele ca pe noi înșine, așa cum ne cere Hristos!

Ne este mult mai ușor să manifestăm dragoste, sensibilitate și disponibilitate față de cineva pe care îl iubim și care ne este foarte simpatic.

Dar să-l iubești, să manifești sensibilitate, deschidere a sufletului, disponibilitate a inimii față de cineva care îți este foarte antipatic, care te disprețuiește, te jignește și să îl iubești și să îl transformi din departele tău, în aproapele inimii tale? Este foarte greu!

Acesta este mesajul central al parabolei, care este foarte frumoasă și foarte actuală”.

De asemenea Ierarhul Hușilor a arătat că în ciuda înmulțirii mijloacelor de comunicare, distanța dintre sufletele oamenilor nu s-a micșorat:

„Într-o lume în care, în ciuda faptului că noi comunicăm atât de rapid și dispunem de tehnică nu am reușit să ne apropiem sufletele unul de celălalt. Nu am reușit să suspendăm diferențele, prejudecățile și tot ceea ce poate constitui un zid, un obstacol între noi și semenul nostru.

Din păcate, formalismul, ipocrizia și neatenția față de semenul nostru sunt cele care îngenunchează demnitatea umană. Cei doi care au trecut pe alături, cu o seninătate aproape inexplicabilă pentru noi, erau formaliști. Veneau de la biserică, dar nu învățau nimic din ceea ce înseamnă să îți iubești aproapele, să ai grijă de cel care are cea mai mare nevoie de atenția ta concretă. Erau formaliști, ipocriți și farisei. Câtă nevoie avem de dragoste, în lumea de astăzi! Omul de astăzi este însetat după dragoste”.

Unul din actele de milostenie cel mai necesar este să îl primești pe celălalt în sufletul tău, să îți pese de el:

„Toți tânjim după dragoste, indiferent de poziția socială, indiferent de cât de inteligenți am fi, toți avem nevoie de dragoste.

Din păcate, noi nu reușim să dăruim dragoste nici măcar celor care ne sunt foarte apropiați, darămite celor pe care îi considerăm mult mai departe din punct de vedere spiritual.

Cât de mult contează un gest, o atitudine de atenție față de cineva care este singur, părăsit, și care nu este iubit!

Nici nu ne putem închipui cât de mult cântărește o asemenea atitudine față de un om. Noi, și când manifestăm gesturi de dragoste, le facem în grabă.

Fiecare, când întâlnim un om amărât, îi oferim un ban, dar nu stăm de vorbă cu el. Nu îl întrebăm, nu dialogăm cu sufletul lui, să ne dăm seama ce este determinant în viața lui.

Credem că, oferind un ban, am rezolvat, la nivelul conștiinței noastre, problematica milosteniei.

A fi un om bun, un om milostiv înseamnă să dăruiești cu inima ta. Să dăruiești cu aceeași ușurință, parte din inima ta, din căldura ta sufletească, de care, poate, are mult mai multă nevoie decât de un ajutor de ordin material.

Să citești nevoile celui de lângă tine!  Dragostea și mila, pe care trebuie să le manifestăm față de semenul nostru, sunt fără de frontiere”.

StiriEst

Teroare in crasma din sat! Scandal cu bate, drujbe si cutite! Patru persoane au fost retinute

Publicat

on

De catre

Scandal de pomina in localitatea vasluiana Padureni! Patru persoane au fost retinute in urma unui conflict inregistrat chiar in crasma din sat. Potrivit primelor informatii, politistii au fost solicitati sa intervina de urgenta in zona respectiva, in urma unui apel la 112. Martorii care au sunat dupa ajutor, au povestit ca patru persoane, doua femei si doi barbati, au provocat un scandal in crasma din sat. Au venit inarmati cu o drujba, cutite, bate. Au distrus tot ce le-a iesit in cale si au ranit oamenii. Nu se stie deocamdata motivul care sta la baza acestui scandal. Cei patru agresori au fost retinuti, iar cercetarile in acest caz continua. 

Citeste in continuare

StiriEst

Ingerul copiilor! Mos Nicolae a batut la usa micutilor amarati-FOTO

Publicat

on

De catre

În ajun de Moș Nicolae, ne îndreptăm privirea spre oamenii care sfințesc locul, spre exemple de urmat, spre oamenii care se dedică trup și suflet ajutorării sărmanilor.

Din păcate, pentru mii de copii din județul Vaslui, Moş Nicolae nu are cadouri. Sărăcia cruntă împiedică părinţii sau bunicii să aducă bucuria în sufletele copiilor în prag de sărbători. Nu le pot oferi o jucărie, o bomboană sau un creion colorat. În extrem de multe cazuri, părinţii sunt fericiţi când au o bucată de pâine pe care s-o dea copiilor să mănânce. De dulciuri, jucării sau rechizite nici nu se poate pune problema. Acești copii au însă un înger păzitor: părintele Vladimir Beregoi. De ani de zile reușește să aducă bucuria sărbătorilor în casele unor copii care-şi trăiesc viaţa în lipsuri şi sărăcie, muncind cot la cot cu părinţii lor, neputând să se bucure de copilărie. În Ajun de Moș Nicolae când toți părinții aleargă prin magazine după daruri pentru copiii lor, părintele Vladimir Beregoi a avut de rezolvat alte probleme. Niște copii sărmani din comuna Drânceni l-au întrebat dacă la ei va veni Moș Nicolae… Părintele nu a stat prea mult pe gânduri, și-a luat preoteasa și câteva ajutoare de nădejde de la “Asociația Filantropia” și au împreună să cumpere daruri pentru copiii care  îl așteaptau cu sufletul la gură pe Moș Nicolae. L-am întâlnit într-un hipermarket din Iași. Alerga printre rafturi cu căruțul încărcat, cumpărase dulciuri, haine, alimente, jucării. Era grăbit să mai ajungă la un magazin să cumpere și alte daruri. “Copiii m-au sunat dimineață să întrebe dacă la ei va veni Moșu’. Nu am putut să rămân nepăsător. Le-am pregătit daruri cu speranța că le aducem zâmbetul pe buze”, a spus părintele Vladimir Beregoi.

Joi seara, câteva suflete chinuite dintr-un bordei modest din localitatea Râșești au aflat că visele pot deveni realitate. Și asta datorită oamenilor cu suflet mare. Parintele Vladimir Beregoi și soția sa, le-au umplut micuța căsuță cu daruri. Nu s-au mai culcat flămânzi, au mâncat pentru prima dată tort, s-au jucat și au adormit bucuroși că și mâine vor avea ce să pună pe masă, vor avea haine să se îmbrace, dulciuri și jucării. “A fost fost foarte  emoționant! Asteptau cu nerăbdare să vină Moșul! Nu se poate exprima în cuvinte bucuria acestor copii”, a mai spus părintele Beregoi. 

Daruri pentru peste 1500 de copii

În prag de iarnă copiii proveniţi din familii cu probleme financiare primesc de la Episcopia Hușilor îmbrăcăminte nouă, potrivită anotimpului rece, iar de Crăciun, pe 18 decembrie, peste 1.500 de copii de pe întreg cuprinsul eparhiei se vor bucura de darurile lui Moş Crăciun, de colindele cântate împreună, de un foc de artificii. “Bunul Dumnezeu este cel care face minuni. Am ajutat câteva mii de bătrâni și copii în doi ani de zile. Nu ne vom opri aici. După acțiunea de pe 18 decembrie de la Episcopie, acolo unde peste 1500 de copii vor primi daruri, vom pleca prin sate să le dăm hăinuțe groase și încălțăminte copiilor nevoiași”, spune părintele Beregoi. De câțiva ani, Vladimir Beregoi a strâns în jurul său sute de voluntari generoși. Le face rost celor nevoiași de mobilă și electrocasnice, îi duce la spital, le duce alimente și, poate cel mai important, încearcă să le îndrume copiii pe calea cea bună.

Sorin SAIZU

Citeste in continuare

StiriEst

Un călugăr beat, de la Mănăstirea Putna, a intrat cu microbuzul printr-un gard, în curtea unui sătean

Publicat

on

De catre

Imagini scandaloase filmate într-o comună din Suceava. Un călugăr de la Mănăstirea Putna a fost filmat imediat după ce a intrat cu microbuzul printr-un gard, în curtea unui localnic. După ce a fost testat cu aparatul alcooltest, s-a dovedit că bărbatul se urcase la volan băut.

Călugărul de 54 de ani conducea un microbuz în centrul comunei Putna când a pierdut controlul asupra volanului şi a distrus gardul unei case, ajungând cu vehiculul în curtea unui sătean.

Accidentul a avut loc miercuri seară, în jurul orei 20.00.

Polițiștii de la Secția Rurală Gălănești au primit un apel la 112 prin care erau sesizați despre faptul că, pe raza comunei Putna, un vehicul a distrus poarta unui imobil și a intrat în curte.

Călugărul beat s-a ales cu dosar penal

Nu mică le-a fost mirarea sătenilor când, de la volan, a coborât un bărbat îmbrăcat în straie de călugăr, care se clătina serios. Ulterior, scrie monitorulsv.ro, s-a stabilit că este vorba despre un călugăr la Mănăstirea Putna.

Testat de poliţişti cu aparatul alcooltest, bărbatul avea o concentrație de 0,87 miligrame per litru alcool pur în aerul expirat. El a fost condus la spital, unde i s-au recoltat mostre biologice în vederea stabiliri alcoolemiei în sânge. 

În urma accidentului, călugărul s-a ales cu dosar penal pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

Ana MUNTEANU

Citeste in continuare

StiriEst

Doi tineri din Suceava au uitat că au băut împreună şi au schimbat locurile la volan

Publicat

on

De catre

Doi tineri din Suceava s-au ales cu dosare penale, după ce au uitat că au băut împreună şi au schimbat locurile la volan, de frica Poliţiei.

Totul s-a întâmplat pe 1 decembrie, la primele ore ale dimineţii, pe o stradă din Rădăuţi.

Potrivit poliţiştilor, la ora 05.30, în timp ce conducea pe strada Putnei din Rădăuţi, un tânăr de 22 de ani, din comuna Gălăneşti, a pierdut controlul volanului, iar maşina a ieşit în afara şoselei.

În momentul în care poliţiştii au ajuns la locul accidentului au descoperit patru tineri, o tânără de 21 de ani, un tânăr de 18 ani, ambii pasageri în maşină, dar şi pe tânărul de 22 de ani din Gălăneşti şi un altul în vârstă de 20 de ani din comuna Frătăuţii Vechi.

Aceştia din urmă au fost răniţi în urma accidentului şi au avut nevoie de îngrijiri medicale.

În urma cercetărilor, poliţiştii au descoperit că la volan se afla tânărul de 22 de ani, din Gălăneşti, care avea o alcoolemie de 0,80 mg/l alcool pur în aerul expirat.

La rândul său, proprietarul maşinii, respectiv tânărul de 20 de ani, avea o alcoolemie de 0,75 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Ceilalţi doi, respectiv fata de 21 de ani şi tânărul de 18 ani, nu au consumat alcool, motiv pentru care tânăra le-a spus poliţiştilor că ea se afla la volan în momentul producerii accidentului.

Poliţiştii au aflat totuşi că la volan se afla tânărul de 22 de ani care fusese lăsat să conducă de proprietar, după ce ambii au uitat că au băut împreună, notează ziarulevenimentul.ro.

Poliţiştii au deschis o anchetă, iar tinerii sunt cercetaţi pentru vătămare corporală din culpă, conducere sub influenţa băuturilor alcoolice şi încredinţarea unui vehicul unei persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice.

Ana MUNTEANU

Citeste in continuare

StiriEst

Doi soți din Iași, bătuți și umiliți de cel care i-a angajat: „Îi fugărea, îi chinuia”

Publicat

on

De catre

Descoperiri şocante făcute de poliţişti la o fermă de vite şi oi, din judeţul Iaşi.

Cel puţin doi angajaţi, o femeie şi un bărbat, se plâng că au fost trataţi ca nişte sclavi, sechestraţi acolo, bătuţi, umiliţi şi forţaţi să muncească în condiţii inumane. Apoi, plătiţi cu o nimica toată. În urma percheziţiilor, anchetatorii au găsit mai multe cărţi de identitate, aşa că numărul victimelor ar putea fi mult mai mare. Deşi nu recunoaşte acuzaţiile, fermierul a fost iniţial reţinut pentru 24 de ore, apoi cercetat în arest la domiciliu.

Oamenii din Dumbravă, comună Ciurea, spun că la ferma din maginea pădurii, proprietarul animalelor, un bărbat de 53 de ani, aduce muncitori din sate îndepărtate. Cu teamă, localnicii recunosc că mulţi s-au plâns că la fermă au fost loviţi, umiliţi şi obligaţi să muncească în condtii foarte grele.

Reporter„Ținea oamenii cu forţa la muncă?” 

Localnic„Da, îi ţinea cu forţa, îi fugărea, îi chinuia, nu le dădea bani, îi bătea când să le dea banii”

Reporter„De ce?”

Localnic„E slugă”.

Zilele trecute poliţiştii au făcut percheziţii la ferma respectivă şi în locuinţa suspectului, iar bărbatul a fost reţinut.

Printre victime, se număra un bărbat şi o femeie, oameni sărmani şi nevoiţi să îşi câştige pâinea cu greu. Poliţiştii au mai găsit însă la fermă şi alte cărţi de identitate, semn că numărul angajaţilor ar fi mult mai mare.

Localnic„Îi sechestra acolo, eu ştiu. S-au mai întâmplat multe acolo. Nu prea lua oameni din sat”

Reporter„Din alte comune?” 

Localnic„Lua de la Dagâţa, de unde nu-i aducea, îi amăgea cu nimica toată”.

Oamenii din comuna Ciurea spun că fermierul a fost căsătorit, are trei copii şi toţi se ocupau de această afacere de familie.

Localnic: „Îi chinuia doamnă, îi bătea, îi fugărea

Reporter: „A fost şi poliţia la el? 

Localnic: „Da, a fost”.

Bărbatul de 54 de ani este acuzat de supunere la muncă forţată sau obligatorie, lipsire de libertate în mod ilegal şi lovire.

Din investigaţii s-a constat că în 2015-2017, prin ameninţări şi acte de violenţă, i-ar fi obligat să rămână la fermă sa, împotriva voinţei lor. Fermierul nu şi-a recunoscut faptele în fata procurorilor iar instanţă a decis să fie cercetat în arest la domiciliu, următoarele 30 de zile.

Radu NEAGU

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est