CMR Case din lemn
Conecteaza-te cu noi

StiriEst

PS Ignatie in mijlocul romanilor din diaspora: „Aproapele nostru este departele nostru”!

Publicat

on

Duminică, 10 noiembrie 2019, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Iosif, Sfânta Liturghie, în Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Paisie de la Neamţ” din Liverpool, Marea Britanie.

Explicând Pilda Samarineanului milostiv, Ierarhul Hușilor a arătat că Domnul Hristos ne vorbește despre nefericire și dragoste:

„Întotdeauna, când auzim această parabolă, îmi vin în minte cuvintele rostite de cineva: „a văzut Dumnezeu că este nefericire, și văzând că este nefericire, a făcut iubirea”.

Parabola samarineanului milostiv ne vorbește despre nefericire și despre dragoste.

Ni se spune că cel căzut între tâlhari era un om oarecare. Cu alte cuvinte, un om fără biografie, fără identitate, fără casă, fără adăpost.

Era omul care avea cea mai mare nevoie de dragoste, de atenție din partea celor care au trecut indiferenți pe lângă el.

Ni se spune că omul acesta a fost atacat de tâlhari. I s-au luat hainele, rămânând gol și aproape mort.

Din întâmplare, pe calea aceasta trecea și preotul Legii Vechiului Testament, cel care se ocupa de jertfele de la templu, primea jertfele oamenilor și le ducea în fața lui Dumnezeu.

Preotul a trecut pe lângă acest om fără biografie, fără identitate, fără casă, sărac. Probabil că l-a văzut și a trecut de cealaltă parte a drumului, fără să se lase sensibilizat de faptul că cineva avea o anumită nevoie să i se acorde ajutor.

Preotul, probabil, venea de la templu și mergea, din întâmplare, pe calea aceasta. Prin urmare, nu avea niciun obstacol, probabil nici nu se grăbea, și nici nu se gândea că dacă se va atinge de cineva aproape mort, se va murdări din punct de vedere spiritual. Nimic din toate acestea.

A dat dovadă de o crasă indiferență, ignorându-l pe cel care avea o mare nevoie.

Mai apoi a trecut și un levit – leviții erau cei care se ocupau la templu de buna desfășurare a slujbelor, se ocupau cu cântarea cultică.

La fel a procedat și el, deși venea de la templu, cobora de la Ierusalim înspre Ierihon, grăbit, poate, și el și total neatent față de omul care avea nevoie de îngrijiri medicale.

Viața acelui om depindea de fărâma de atenție a cuiva care trecea pe lângă el”.

Părintele Episcop Ignatie a descris atitudinea samarineanului față de cel aflat în situație critică, insistând asupra detaliilor care arată atenția sa sinceră și grija reală față de semenul său:

„În final, trece un samarinean, un personaj dintr-un neam care nu era nici păgân, dar nici nu făcea parte din poporul ales. Evreii îi ocoleau pe samarineni și îi considerau impuri, pentru că au părăsit templul din Ierusalim și și-au făcut un templu pe muntele Garizim.

Samarineanul, care era atât de departe din punct de vedere cultural, etnic și mentalitar față de cel care era căzut pe marginea drumului, se gândește să se oprească și să-i acorde primul ajutor.

A luat, probabil, din mâncarea pe care o avea, untdelemn și vin, și le-a turnat pe rănile aceluia. Vinul și untdelemnul aveau calități terapeutice. Vinul era dezinfectant, iar uleiul de măsline era pus pe rănile unui om ca modalitate de închidere a acestora.

Samarineanul, care nu era nici măcar din același neam, găsește de cuviință să se oprească și să zăbovească asupra acestui om care avea mare nevoie.

Mai mult decât atât, el se milostivește nu într-o manieră grăbită, urgentă, ca și cum ar vrea să scape de omul care era la marginea drumului.

Îl pune pe asinul său și îl duce la o casă de oaspeți, unde are grijă de acest om, care era pe buza prăpastiei vieții sale.

La plecare îi dă gazdei doi dinari. Cu un dinar se puteau cumpăra aproximativ zece pâini. Cu alte cuvinte, acesta lasă doi dinari, suficienți pentru a-l putea găzdui și îi spune proprietarului că dacă va cheltui ceva suplimentar, atunci când se va întoarce, îi va plăti”.

Preasfinția Sa a motivat că aproapele nostru nu este cel din cercul nostru de cunoscuți sau din proximitatea noastră:

„Învățăm faptul că este atât de important să ne dăm seama că aproapele nu este niciodată cel care face parte din universul iubirii noastre.

Nu este nici prietenul, nici cei care fac parte din familia noastră.

Aproapele nostru este departele nostru. Cel cu care nu simțim că am avea vreo afinitate. Mai mult decât atât, poate și disprețuim acea persoană și o desconsiderăm, nu o băgăm în seamă și avem prejudecăți față de ea.

Evanghelia ne spune că aproapele nostru este cel pe care îl considerăm a fi cel mai departe de noi din punct de vedere spiritual, din punct de vedere al simțirii inimii noastre. Acela este aproapele nostru!

Cât de greu este să ne iubim aproapele ca pe noi înșine, așa cum ne cere Hristos!

Ne este mult mai ușor să manifestăm dragoste, sensibilitate și disponibilitate față de cineva pe care îl iubim și care ne este foarte simpatic.

Dar să-l iubești, să manifești sensibilitate, deschidere a sufletului, disponibilitate a inimii față de cineva care îți este foarte antipatic, care te disprețuiește, te jignește și să îl iubești și să îl transformi din departele tău, în aproapele inimii tale? Este foarte greu!

Acesta este mesajul central al parabolei, care este foarte frumoasă și foarte actuală”.

De asemenea Ierarhul Hușilor a arătat că în ciuda înmulțirii mijloacelor de comunicare, distanța dintre sufletele oamenilor nu s-a micșorat:

„Într-o lume în care, în ciuda faptului că noi comunicăm atât de rapid și dispunem de tehnică nu am reușit să ne apropiem sufletele unul de celălalt. Nu am reușit să suspendăm diferențele, prejudecățile și tot ceea ce poate constitui un zid, un obstacol între noi și semenul nostru.

Din păcate, formalismul, ipocrizia și neatenția față de semenul nostru sunt cele care îngenunchează demnitatea umană. Cei doi care au trecut pe alături, cu o seninătate aproape inexplicabilă pentru noi, erau formaliști. Veneau de la biserică, dar nu învățau nimic din ceea ce înseamnă să îți iubești aproapele, să ai grijă de cel care are cea mai mare nevoie de atenția ta concretă. Erau formaliști, ipocriți și farisei. Câtă nevoie avem de dragoste, în lumea de astăzi! Omul de astăzi este însetat după dragoste”.

Unul din actele de milostenie cel mai necesar este să îl primești pe celălalt în sufletul tău, să îți pese de el:

„Toți tânjim după dragoste, indiferent de poziția socială, indiferent de cât de inteligenți am fi, toți avem nevoie de dragoste.

Din păcate, noi nu reușim să dăruim dragoste nici măcar celor care ne sunt foarte apropiați, darămite celor pe care îi considerăm mult mai departe din punct de vedere spiritual.

Cât de mult contează un gest, o atitudine de atenție față de cineva care este singur, părăsit, și care nu este iubit!

Nici nu ne putem închipui cât de mult cântărește o asemenea atitudine față de un om. Noi, și când manifestăm gesturi de dragoste, le facem în grabă.

Fiecare, când întâlnim un om amărât, îi oferim un ban, dar nu stăm de vorbă cu el. Nu îl întrebăm, nu dialogăm cu sufletul lui, să ne dăm seama ce este determinant în viața lui.

Credem că, oferind un ban, am rezolvat, la nivelul conștiinței noastre, problematica milosteniei.

A fi un om bun, un om milostiv înseamnă să dăruiești cu inima ta. Să dăruiești cu aceeași ușurință, parte din inima ta, din căldura ta sufletească, de care, poate, are mult mai multă nevoie decât de un ajutor de ordin material.

Să citești nevoile celui de lângă tine!  Dragostea și mila, pe care trebuie să le manifestăm față de semenul nostru, sunt fără de frontiere”.

StiriEst

O familie are nevoie de ajutor pentru a-si ingropa fata. Decesul tragic al elevei de la Ion Mincu

Publicat

on

De catre


Decesul tragic al elevei de la Ion Mincu! Durere intr-o familie din Vaslui. Raluca Tiron, o copila care abia absolvise primul an de liceu la “Ion Mincu”. Fata a decedat in urmă cu câteva ore din cauza unei boli grave. Adolescenta ar urma sa fie înmormântată pe data de 12 iulie. “Familia are nevoie de ajutor financiar. Orice suma este binevenita și se poate depune in contul fratelui: Tiron Andrei Eusebiu.

Cont bancar: RO67RNCB0501153616500001”, a spus Bogdan Stefan, un prieten al familiei. Fratele Ralucai a postat si el un mesaj plin de durere. “Acum pot sa ma uit doar la poze… As vrea sa te pot vedea asa zambind langa mine. Ai fost un dar dumnezeiesc in viata mea si inca esti, o minune de copil intr-o lume haotica ce se zice ca ne pregateste pentru una mai buna.

Esti ingerul care mi-a aratat si imi arata calea spre bine, care m-a invatat sa fiu puternic. M-a invatat sa stiu sa fac alegerea cea buna. Sa alerg de nebun pentru fericirea celui de langa mine… intr-un cuvant sa lupt. Mi-ai demonstrat ca o luptatoare adevarata nu poarta scut si sabie, poarta un zambet pe fata dupa fiecare problema aparuta. Copil frumos ai aratat tuturor ca nimic nu te poate infrange usor.

Ai aratat devotament, putere, incredere si dorinta de a trai normal dupa mii si mii de probleme pe care le-ai avut. Plecarea ta intre ingeri mi-a luat o bucata din suflet cu tine. Acum tu esti mana dreapta a lui Dumnezeu, ocrotesti si alungi probleme din viata mea si a mamei. Ti-am fost frate, prieten chiar si tata in multe momente… Momente care m-au conturat ca personalitate, ca om, ca viitor medic. Te-am iubit, te iubesc si te voi iubi pana voi muri”.

În articolul:

Decesul tragic al elevei de la Ion Mincu

Citeste in continuare

StiriEst

Accident la Munteni de Jos! Masina rasturnata, trafic restrictionat- FOTO

Publicat

on

De catre

Accident la Munteni de Jos. Echipaje de la Politiei si Ambulanta au fost solicitate la Munteni de Jos, in zona Motelului Everest. O masina s-a rasturnat in urma unui accident de circulatie. În accident este implicat un autoturism și există două persoane rănite.

Șoferul are 72 de ani si se afla in masina cu nepotul sau, un tanar de 19 ani. Ambii au fost transportați la Spitalul de Urgenta Vaslui, in stare generala buna. Barbatul de la volan nu stie ce s-a intamplat si cum de a pierdut controlul asupra direcției de mers. Masina s a înfipt intr un cap de pod de pe marginea drumului și s a răsturnat. Testat cu aparatul etilotest, rezultatul a fost zero. La intrarea în Vaslui, traficul a fost blocat 40 minute, iar acum se circulă alternativ, pe un sens, masina urmând să fie ridicată din sosea.

Accident la Munteni de Jos!

Citeste in continuare

StiriEst

De patru ori mai multi pacienti COVID! Sotia unui avocat depistata pozitiv, panica la instanta

Publicat

on

De catre


Creștere continuă a numărului de infectări cu noul coronavirus. În județul Vaslui sunt în prezent aproape 40 de cazuri active. Asta înseamnă că numărul pacienților cu COVID este de patru ori mai mare decât în urmă cu doua săptămâni. Numai la Policlinica Vaslui au fost depistați 12 angajați infectați. 

La Spitalul Bârlad sunt în prezent 35 de pacienți confirmați, din care 8 forme ușoare, 17 forme medii si 10 forme severe. De asemenea unul este intubat si ventilat mecanic. Mai sunt de venit patru pacienți confirmați. Mai mult, sunt internați și cinci suspecți pentru care se așteaptă rezultatul testelor.

Soția unui avocat, depustata cu coronavirus

A fost panică astăzi la instanțele de judecată vasluiene. Atât la Judecătoria Vaslui cât și la Tribunal, angajații stau cu teamă în următoarele zile. Asta după ce soția unui avocat a fost confirmată pozitiv cu noul coronavirus. Colegii avocatului, judecătorii, dar și grefierii au intrat în panică. Avocatul al cărei soții a fost infectată, s-a prezentat în sala de judecată în ultimele zile. Omul nu avea de unde să știe că a fost contact al

unei persoane infectate. 

Citeste in continuare

StiriEst

Barbat gasit mort in casa! Vecinii au fost alertati de mirosul puternic care venea din apartament

Publicat

on

De catre

Panică în această seară la un bloc din zona Gării. Un bărbat în vârstă de 65 de ani a fost găsit mort în casă. Mirosul puternic care venea din apartamentul victimei, i-a alertat pe vecini. Speriați, aceștia au sunat la 112. Criminaliștii au ajuns la fața locului și urmează ca trupul neînsuflețit al bărbatului de 65 de ani să fie ridicat și dus la Medicina Legală pentru autopsie. Se fac cercetari pentru ucidere din culpă.

Citeste in continuare

StiriEst

Oameni care fac minuni! Bucurie pentru cinci copii si parintii lor- FOTO

Publicat

on

De catre

Oameni care fac minuni! La Draxeni, sute de sufletisti au pus cărămidă peste cărămidă si au ridicat o casa de poveste pentru cinci fratiori amarati si părinții lor!

De Paști, locuinta modestă a familiei Balan s-a aprins din senin. Focul le-a luat atunci putinul pe care il aveau, iar comunitatea nu a rămas indiferentă la necazul lor. Preotul din sat, Vasile Maxim, i-a mobilizat pe localnici, iar Episcopia Husi si sute de oameni din județ si din tara s-au implicat si au luat o povară uriașă de pe umerii unor părinți copleșiți.

O casă la cheie a primit familia Balan, după luni intregi de eforturi si munca susținută depusă de binefăcători. “Cum sa rămâi indiferent la asemenea necaz?! Ca de fiecare data in astfel de situatii dramatice, oamenii isi demonstrează calitatea interioară, dar și rezistența exterioară! Fară nicio așteptare, ei se pun in slujba celor aflați în nevoie. A fost o mobilizare uriașă, la Draxeni.

Au fost zile si nopti grele, dar pline de speranță! Cinci copilași si părinții lor au astăzi o căsuță decentă, echipată complet. Nu trebuie decat sa o mobileze cu bucuria si omenia pe care ei insisi le-au invatat in atatea luni de zile de la necunoscuti. Suntem fericiți că am reușit, cu ajutorul lui Dumnezeu, prin oameni!”, a spus preotul Beregoi, de la Episcopia Husi. Conducerea unei firme din Iasi a pus la dispoziție materiale de constructii, s-au strâns bani si bunuri si fiecare din cei care au contribuit la zâmbetul larg de astăzi de pe chipul acestor copii au mai pus o pietricica in drumul lor catre Cel de Sus!

Mihaela SIMA

În articolul

Oameni care fac minuni! Bucurie pentru cinci copii si parintii lor

Citeste in continuare

Atelierul de dinti

Rock FM

CMR London

CMR Vaslui

Donează! Avem nevoie de tine!

Radical Group

Iti place ce vezi?

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est