CMR Case din lemn
Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Buzatu pe lista neagra a PSD! ”Spuneti peste tot ca nu puteti castiga cu o proasta!”Vasluiul are cea mai dramatica scadere a PSD din Moldova

Publicat

on

Comitetul Executiv Naţional al PSD s-a reunit marţi pentru a analiza rezultatele obţinute în primul tur al alegerilor prezidenţiale şi pentru a stabili strategia în cazul celui de al doilea tur. Mai întâi s-au adus reproșuri liderilor din zona Moldovei: ”Spuneți peste tot că nu puteți câștiga cu o proastă!…”, le-ar fi reproșat Viorica Dăncilă. Liderii PSD aflați pe lista neagră a lui Dăncilă: Marian Oprișan, Dumitru Buzatu și Ionel Arnese. Aceștia sunt strânși cu ușa, după ce Iohannis s-a impus în Vrancea, Neamț și Vaslui, fiefuri tradiționale PSD.

În șapte dintre cele opt judeţe ale provinciei istorice Moldova, candidatul dreptei s-a situat pe primul loc în opţiunile electoratului în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2019. Singura excepţie este Botoşaniul.

Pentru prima dată, Partidul Social Democrat (PSD) a pierdut controlul electoral, candidatul său situându-se pe poziţia a doua după candidatul susţinut de PNL.

Scădere dramatică a PSD la Vaslui: minus 23%. 

În Vaslui avem cea mai dramatică scădere a PSD din Moldova, în 2019 faţă de 2014, luând ca reper primul tur al alegerilor pentru Preşedintele României: 23% din electorat.

În 2014, pentru PNL (Iohannis) au votat doar 21,53% dintre vasluieni (cel ai slab scor al candidatului din toată Moldova), iar pentru PSD (Ponta) 54,03% (al doilea cel mai bun scor din Moldova). În 2019, candidatul PNL a ajuns la 33% din opţiunile electorale, în vreme ce cel al PSD (Dăncilă) a obţinut 31%. Este al doilea scor din Moldova al Vioricăi Dăncilă, însă acest lucru păleşte în faţa imensei pierderi de electorat PSD la Vaslui.

Buzatu îl atacă pe Iohannis

Liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat, marți, în contextul în care Klaus Iohannis a refuzat să participe la o dezbatere electorală cu Viorica Dăncilă, că șeful statului „a avut o atitudine nepoliticoasă în permanență” cu candidatul PSD la prezidențiale. Motiv pentru care Buzatu este de părere că există șanse foarte mici ca o astfel de confruntare electorală să existe.

‘Șeful statului a avut o atitudine nepoliticoasă în permanență cu Viorica Dăncilă. A avut o atitudine insultătoare cu membrii PSD. Nu îi face bine o confruntare față în față (cu Viorica Dăncilă n.r.). Eu cred că cu mare greutate va accepta o dezbatere electorală. Sau poate chiar nu va fi”, a declarat Dumitru Buzatu.

StiriEst

Sapte cazuri noi de coronavirus in judetul Vaslui. Localitatile in care au aparut infectari

Publicat

on

De catre

Cresc cazurile de coronavirus in judetul Vaslui. Dupa o perioada de liniste, timp in care au explodat cazurile la nivel national, la Vaslui incep sa apara noi infectari. Sapte noi cazuri au fost confirmate in ultimele ore. Doua in zona Husi: unul la Stanilesti și unul in municipiul Husi. Un caz in comuna Stefan cel Mare, unul in comuna Munteni de Sus si trei in comuna Bacani.

La nivelul județului Vaslui, 173 de persoane au fost până acum infectate, iar 20 au deceda. Aproximativ 140 de pacienți s-au vindecat. 

Citeste in continuare

StiriEst

Licitatii pentru investitii in valoare de 27 milioane de euro

Publicat

on

De catre

În perioada următoare, Primăria Vaslui va implementa 7 proiecte cu fonduri europene, în valoare de 27 milioane de euro.

Toate contractele de finanțare sunt semnate cu Ministerul Dezvoltării și se află în diferite stadii de realizare.

Unul se referă la construcția unei creșe pe terenul care a aparținut fostei unități militare din centrul municipiului Vaslui, care a primit avizul IJSU și trece la etapa de organizare a licitației pentru adjudecarea execuției.

Un alt proiect face referire la contrucția unei grădinițe. Deja s-a obținut avizul ISU, iar obiectivul va fi ridicat pe SEAP pentru licitație.

Grădinița va fi ridicată pe un teren din fața Spitalului Județean de Urgență Vaslui, urmând ca gradinița din Cartierul 13 Decembrie care funcționează la parterul unui bloc să fie desființată.

Toate contractele de finanțare sunt semnate cu Ministerul Dezvoltării și se află în diferite stadii de realizare.

Un proiect este legat de construcția de case sociale pentru care s-a stabilit câștigătorul. Un altul face referire la construcția unui depou care este în faza de proiectare.

Pe transportul local, Primăria Vaslui mai are aprobat proiectul de dezvoltare a rutelor unde a fost desemnat câștigătorul, dar au fost depuse contestanții.

Alte două proiecte privesc extinderea Parcului Copou și investiții în construcția de ateliere școlare la Liceul ”Ion Mincu”.

Citeste in continuare

StiriEst

Comuna Lipovat are cea mai moderna sala de sport

Publicat

on

De catre

Cea mai nouă și mai modernă sală de sport din județul Vaslui se află în localitatea Lipovăț.

”Lucrările sunt realizate în procent de 99 la sută. Mai sunt câteva lucruri de pus la punct, însă investiția arată bine. CNI a cerut constructorului să predea lucrarea în termen de 15 zile. Păcat că nu putem organiza o activitatea, fie și sportivă, pentru a deschide oficial porțile acestui edificiu. Noua sală de sport va fi folosită contracost de toți cei care doresc să dacă mișcare”, a spus primarul comunei Lipovăț, Valerian Hriscu.

Sala de sport are o suprafață construită de 1.405 mp, tribune cu 180 locuri, magazii pentru saltele și alte materiale necesare orelor de sport, grupuri sanitare, vestiare și dușuri.

Sala este dotată cu tabelă de marcaj electronică performantă, porți pentru handbal și fotbal, coșuri pentru baschet și fileu pentru volei și pentru tenis, astfel că se pot practica mai multe sporturi de echipă sau individuale. De asemenea, sala are sistem de sonorizare, climă, încălzire centralizată și detectoare de fum. 

Citeste in continuare

StiriEst

Rezultate Bacalaureat 2020

Publicat

on

De catre

În acest an, notele sunt publicate pe bacalaureat.edu.ro, până în ora 12.00, conform anunțului oficial. De asemenea, listele sunt afișate și în cele 1095 de licee din țară în care candidații au susținut examenul.

Listele cu rezultate, atât cele online, cât și cele tipărite sunt anonime, o decizie menită să ralieze examenul la regulile GDPR. Astfel, în locul numelor sunt afișate codurile care au fost repartizate fiecărui elev.

Depunerea contestațiilor

Pe 30 iunie între orele 16.00 – 20.00 și pe 1 iunie între orele 08.00 – 12.00, candidnemulțumiți de note și de media generală la Bacalaureat pot face contestație, inclusiv online. Contestația transmisă electroiic trebuie să conțină și o declarație-tip, în care candidatul menționează că a luat cunoștință de faptul că nota acordată la soluționarea contestației se poate modifica față de cea inițială prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip trebuie semnată și de către părinți sau reprezentanți legali.

În urma soluționării contestațiilor, rezultatele finale ale primei sesiuni de Bacalaureat din acest an vor fi anunțate pe 5 iulie.

Cum promovezi la Bacalaureat

Pentru a fi declarat promovat, este nevoie ca orice candidat să îndeplinească trei condiții, cumulativ:

– recunoașterea/echivalarea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;

– susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;

– obținerea mediei 6 (cel puțin) la probele scrise.

Sesiunea specială

La acest examen din prima sesiune au fost înscriși circa 155 de mii de candidați, dintre care 123.800 din promoția 2020. Dintre aceștia, excluzând proba de limbă maternă, cei mai puțini au fost prezenți la proba de limba română, adică 134.831. Cei mai mulți candidați au venit pentru a susține proba obligatorie a profilului, 138.104.

Examenul din acest an a fost afectat de epidemia de coronavirus, care a dus la închiderea școlilor, în martie. În premieră, probele scrise s-au desfășurat pe baza unei programe cu materii restrânse, din cauza faptului că nu s-au putut ține cursuri în semestrul al doilea. La examen, care a durat ca în fiecare an, 3 ore, pentru elevi a fost necesar să respecte o serie de măsuri de prevenție, pentru împiedicarea răspândirii coronavirusului. Elevii absolvenți de clasa a XII-a care au fost în izolare sau carantină sau care nu au putut da probele din cauza temperaturii peste maximum-ul admis vor da o sesiune specială a Bacalaureatului, care va începe pe 6 iulie.

Citeste in continuare

StiriEst

Alte investitii in comuna Stefan cel Mare: sala de sport cu 102 locuri si gaz metan

Publicat

on

De catre

În localitatea Ștefan cel Mare se construiește o sală de sport modernă. Proiectul este de Tip 2, iar finanțarea este asigurată de Compania Națională de Investiții. Sala va putea fi folosită pentru toate sporturile de echipă, cum ar fi handbal, volei, baschet, tenis de câmp și va avea o capacitate de 102 locuri.

”Constructorul este în grafic cu lucrările. Sperăm ca până la sfârșitul anului să facem recepția și să putem intra în ea. Este o sală necesară, atât pentru tinerii din comunâ, cât și pentru elevii școlii din Ștefan cel Mare”, a declarat primarul Mihai Moraru.Comuna Stefan cel Mare va avea, în scurt timp, toate facilitãtile oferite de viata de la oras, cu asfalt, canalizare si gaze. “Am dat ordinul de începere la lucrãrile de alimentare cu gaze naturale în comuna Stefan cel Mare, cel mai asteptat proiect al locuitorilor din comuna noastrã. Vor fi sute de gospodãrii care se vor bucura de gaze, la fel cum sunt si cei care locuiesc în Vaslui, de exemplu. Din 2016, am început demersurile pentru acest proiect care, iatã, acum prinde viatã în comuna noastrã, cu sprijinul presedintelui CJ Vaslui, care ne-a alocat suma necesarã pentru lucrãri. Mã întristeazã faptul cã acest proiect al comunitãtii noastre a rãmas în aer, prin desfiintarea Fondului de Dezvoltare si Investitii”, spune primarul Moraru. Edilul spune cã, fãrã cei 800.000 de lei primiti de la Consiliul Judetean, lucrarea nu s-ar fi putut realiza. “Am avut multe piedici, însã finantarea de la CJ Vaslui ne va ajuta sã avem gaze în case”, explicã Moraru.

Citeste in continuare

Atelierul de dinti

Rock FM

CMR London

CMR Vaslui

Donează! Avem nevoie de tine!

Radical Group

Iti place ce vezi?

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est