Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Crestinii intra in Postul Craciunului, renuntand la carne si lactate

Publicat

in

Creştinii ortodocşi sărbătoresc astăzi “Lăsata Secului” în timp ce unii au început deja să ţină Postul Crăciunului. Pentru bucătari şi gospodine, schimbarea bruscă de meniu este mai uşoară dacă se inspiră din bucătăria orientală. În restaurante, clienţii pot alege dintre zeci de astfel de preparate. Însă, anul acesta, legumele sunt mai scumpe aşa că şi postul e mai costisitor.

În doar trei minute, bucătarul pregăteşte un platou cu humus, apreciat de iubitorii bucătăriei orientale în orice perioadă a anului. 

De această dată, preparatul ajunge pe masa unui client care de astăzi a intrat în Postul Crăciunului.  

Pentru platoul cu humus, clientul a plătit 24 de lei. În mod surprinzător, în unele restaurante, mâncarea din care lipsesc carnea sau lactatele poate fi mai scumpă. Explicaţia e simplă: 

Alexandru Şandrău, chef bucătar: În momentul de faţă legumele sunt mai scumpe. Pentru un kilogram de ardei am plătit, de exemplu, 12 lei. Însă nu se va muri de foame. Sunt înlocuitori pentru carne şi toate produsele. Avem sarmale cu ciuperci, sarmale cu soia, cartofi sote, mămăligă, chifteluţe de post

Şi gospodinele care pregătesc acasă mâncare de post spun că lasă mai mulţi bani la piaţă.  

Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, roşiile sunt şi cu doi lei mai scumpe. Plătim mai mult şi pentru castraveţi sau cartofi.

Postul însă nu se rezumă doar la preţuri şi restricţii alimentare.

Preot: Fiecare dintre noi trebuie să ne pregătim pentru că perioada aceasta de post este o perioadă de pregătire, de primenire sufletească. Să ne aplecăm mai mult spre cele spirituale. La toate acestea se adaugă taina spovedaniei

Cunoscut ca postul bucuriei, Postul Crăciunului este mai uşor de ţinut. Anul acesta, din cele 40 de zile, 15 sunt cu dezlegări la peşte.

Mihaela SIMA

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.