Conecteaza-te cu noi

StiriEst

PS Ignatie: „Pentru Dumnezeu nu există nicio stare de păcătoşenie care să nu poată fi convertită într-o slujire curată şi demnă”!

Publicat

on

Sâmbătă, 16 noiembrie 2019, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Guşiţei, Protopopiatul Huşi. Cu acest prilej, Ierarhul Huşilor a hirotonit întru preot pe noul paroh al acestei comunităţi.

Din soborul slujitorilor au făcut parte şi părintele consilier eparhial Bogdan Mucileanu, părintele secretar eparhial Marin Tudorică şi părintele protopop Marius Cătălin Antohi, alături de părinţi stareţi sau parohi ai parohiilor învecinate.

În cuvântul de învăţătură, Părintele Episcop Ignatie a explicat momentul chemării la apostolat a Sfântului Evanghelist Matei:

„Evanghelia ne vorbeşte despre chemarea la slujire, la apostolat a Sfântului Evanghelist Matei.

Profesia de bază a Sfântului Matei era de colector de taxe. Scriptura îl numeşte vameş. Nu în sensul pe care îl întelegem astăzi, ci ei erau cei care colectau impozitele pentru ocupanţii ţării.

Din această cauză, vameşii nu erau personaje extrem de simpatice. Din cel puţin două motive: în primul rând, pentru că strângeau banii pentru ocupant, iar în al doilea rând, pentru că erau în contact cu păgânii. Evreii considerau că este impur, necurat să te întâlneşti cu păgânii.

Dumnezeu nu acţionează conform logicii omeneşti. Îl întâlneşte pe acest colector de taxe, Matei, în Capernaum, şi îl cheamă la slujire”.

În continuare, Preasfinţia Sa a arătat care sunt criteriile după care Domnul Hristos şi-a ales ucenicii:

„Această chemare la slujire a unui păcătos şi impur, de către Hristos, ne transmite un mesaj în ceea ce priveşte criteriile după care erau aleşi apostolii.

Cei care suntem familiarizaţi cu Noul Testament, am întâlnit nenumărate contexte în care cei care au fost vindecaţi şi au primit mângâiere de la Hristos, au solicitat să devină ucenicii Lui.

Sintagma folosită de Domnul: «vino şi îmi urmează Mie!», este echivalentă cu a-i spune «tu vei fi apostolul Meu, cel care vei transmite mesajul Evangheliei Împărăţiei cerurilor».

Au fost foarte mulţi cei care i-au solicitat lui Hristos să îi primească în ceata ucenicilor, dar El nu a făcut-o.

Unul din criteriile esenţiale, de care a tinut cont Domnul, în chemarea la apostolat, era promptitudinea în răspunsul la această chmare.

Hristos, Cel care cunoştea inimile atât de bine, în momentul în care chema pe cineva la apostolat, stia că va răspunde cu maximă promptitudine, fără să ceară explicaţii suplimentare, fără să i se spună ce ar conţine «fişa postului».

Matei vameşul, când Hristos i-a cerut să Îl urmeze, pur şi simplu L-a urmat.

Evanghelia nu ne dă detalii despre cât a stat să se gândească, să analizeze perspectivele, predictibilitatea acestei misiuni. Nimic din toate acestea!

Matei Îl urmează pe Domnul, fără niciun fel de intermitenţă între chemarea Lui şi răspunsul său”.

Părintele Episcop Ignatie a menţionat că logica divină diferă de cea omenească în privinţa chemării la apostolat:

„Hristos nu cheamă la apostolat oameni care să se simtă obligaţi, aşa cum era cazul celor care fuseseră vindecaţi, care beneficiaseră de bunătatea lui Dumnezeu.

Era normal ca aceştia să manifeste o formă de recunoştinţă, cerându-i să-i primească în ceata apostolilor.

Hristos nu primeşte pe niciunul din cei ce-L abordează simţindu-se obligaţi în acest mod.

Dumnezeu-Omul are o altă logică, total diferită de a noastră.

El cheamă la apostolat pe unul care probabil era şi corupt. Vameşii nu erau extrem de populari şi pentru că cereau mai mulţi bani decât era stabilit oficial de ocupantul roman.

Hristos găseşte că este potrivit să cheme un păcătos, un om corupt la slujire.

Pentru Dumnezeu nu există nicio stare de păcătoşenie care să nu poată fi convertită într-o slujire curată, demnă.

Pentru orice om, indiferent de starea de păcătoşenie în care s-ar regăsi, există şansa de a-şi reveni, de a schimba ceva în viaţa lui”.

Ierarhul Huşilor, pornind de la suspiciunea cu care fariseii şi cărturarii urmăreau atitudinea Domnului Hristos, a vorbit despre invidia ce poate să apară când vedem binele manifestat în viaţa celorlalţi:

„Cărturarii şi fariseii aveau întotdeauna un ochi invidios atunci când Hristos era bun.

Aşa ne manifestăm, din păcate, şi noi, când vedem bunătate în jurul nostru.

Întâi suspectăm, invidiem şi ne punem tot felul de întrebări care nu au nicio legătură cu bunătatea manifestată faţă de un om.

Această suspiciune şi îndoială, când cineva este bun, este din cauza invidiei, despre care Sfinţii Părinţi ne spun că se hrăneşte din faptele bune ale semenilor noştri. Este ca o carie care roade şi macină sufletul omului.

Cărturarii şi fariseii nu puteau înţelege cum Hristos, Cel despre care se ştia că este desăvârşit, perfect, curat, fără niciun fel de pată, se întâlneşte cu păcătoşi şi, mai mult decât atât, ia parte la masă, în casa lor.

 Îl suspicionau, Îşi puneau chiar întrebarea dacă nu cumva este şi El păcătos, dacă trăieşte în ambianţa celor care erau consideraţi ca un fel de paria ai societăţii.

Nu înţelegeau că Hristos nu a venit pentru cei care se consideră drepţi, elitişti din punct de vedere moral, ci pentru cei păcătoşi”.

În finalul cuvântului său, Preasfinţitul Ignatie a vorbit despre chemarea pe care Domnul Hristos o adresează tuturor şi despre atitudinea faţă de cei care, la un moment al vieţii, se întorc spre Dumnezeu:

„Toţi suntem chemaţi să Îl slujim pe Hristos, să Îi fim apostoli, iar răspunsul nostru trebuie să fie cu maximă promptitudine.

Să nu mai stăm să ne gândim care ar putea fi avantajele sau dezavantajele acestei slujiri.

Dacă avem credinţă în Dumnezeu şi înţelegem, în chip drept, ce înseamnă să îl ai pe Domnul în inima ta, nu ai decât o singură perspectivă: să crezi că ori de câte ori eşti în preajma lui Hristos, este cel mai avantajos lucru!

Al doilea mesaj este ca noi să luăm aminte la Hristos, să nu judecăm pe cel care se întoarce la credinţă, înspre cele duhovniceşti, înspre Biserică.

Să nu-l judecăm, încarcerându-l în trecutul lui şi reproşându-i perpetuu.

O asemenea atitudine nu este în conformitate cu duhul lui Hristos.

El se afla în preajma celor păcătoşi, în preajma celor degradaţi din punct de vedere moral, pentru că El era chemat să-i smulgă din această ambianţă, din starea de păcat, şi să-i determine să devină oameni sfinţi, care să se îndrăgostească de valorile Evangheliei.

Toţi putem deveni, oricât de păcătoşi am fi, apostoli ai lui Hristos. Depinde doar de promptitudinea cu care răspundem chemării Lui”.

În cadrul Sfintei Liturghii, Părintele Episcop Ignatie a hirotonit întru preot pe diaconul Marius Huţanu şi l-a instalat ca paroh al Parohiei Guşiţei. Preasfinţia Sa a explicat celor prezenţi semnificaţiile slujbei de hirotonie şi a înmânat noului paroh Crucea, Evanghelia şi cheile bisericii.

StiriEst

Teroare in crasma din sat! Scandal cu bate, drujbe si cutite! Patru persoane au fost retinute

Publicat

on

De catre

Scandal de pomina in localitatea vasluiana Padureni! Patru persoane au fost retinute in urma unui conflict inregistrat chiar in crasma din sat. Potrivit primelor informatii, politistii au fost solicitati sa intervina de urgenta in zona respectiva, in urma unui apel la 112. Martorii care au sunat dupa ajutor, au povestit ca patru persoane, doua femei si doi barbati, au provocat un scandal in crasma din sat. Au venit inarmati cu o drujba, cutite, bate. Au distrus tot ce le-a iesit in cale si au ranit oamenii. Nu se stie deocamdata motivul care sta la baza acestui scandal. Cei patru agresori au fost retinuti, iar cercetarile in acest caz continua. 

Citeste in continuare

StiriEst

Ingerul copiilor! Mos Nicolae a batut la usa micutilor amarati-FOTO

Publicat

on

De catre

În ajun de Moș Nicolae, ne îndreptăm privirea spre oamenii care sfințesc locul, spre exemple de urmat, spre oamenii care se dedică trup și suflet ajutorării sărmanilor.

Din păcate, pentru mii de copii din județul Vaslui, Moş Nicolae nu are cadouri. Sărăcia cruntă împiedică părinţii sau bunicii să aducă bucuria în sufletele copiilor în prag de sărbători. Nu le pot oferi o jucărie, o bomboană sau un creion colorat. În extrem de multe cazuri, părinţii sunt fericiţi când au o bucată de pâine pe care s-o dea copiilor să mănânce. De dulciuri, jucării sau rechizite nici nu se poate pune problema. Acești copii au însă un înger păzitor: părintele Vladimir Beregoi. De ani de zile reușește să aducă bucuria sărbătorilor în casele unor copii care-şi trăiesc viaţa în lipsuri şi sărăcie, muncind cot la cot cu părinţii lor, neputând să se bucure de copilărie. În Ajun de Moș Nicolae când toți părinții aleargă prin magazine după daruri pentru copiii lor, părintele Vladimir Beregoi a avut de rezolvat alte probleme. Niște copii sărmani din comuna Drânceni l-au întrebat dacă la ei va veni Moș Nicolae… Părintele nu a stat prea mult pe gânduri, și-a luat preoteasa și câteva ajutoare de nădejde de la “Asociația Filantropia” și au împreună să cumpere daruri pentru copiii care  îl așteaptau cu sufletul la gură pe Moș Nicolae. L-am întâlnit într-un hipermarket din Iași. Alerga printre rafturi cu căruțul încărcat, cumpărase dulciuri, haine, alimente, jucării. Era grăbit să mai ajungă la un magazin să cumpere și alte daruri. “Copiii m-au sunat dimineață să întrebe dacă la ei va veni Moșu’. Nu am putut să rămân nepăsător. Le-am pregătit daruri cu speranța că le aducem zâmbetul pe buze”, a spus părintele Vladimir Beregoi.

Joi seara, câteva suflete chinuite dintr-un bordei modest din localitatea Râșești au aflat că visele pot deveni realitate. Și asta datorită oamenilor cu suflet mare. Parintele Vladimir Beregoi și soția sa, le-au umplut micuța căsuță cu daruri. Nu s-au mai culcat flămânzi, au mâncat pentru prima dată tort, s-au jucat și au adormit bucuroși că și mâine vor avea ce să pună pe masă, vor avea haine să se îmbrace, dulciuri și jucării. “A fost fost foarte  emoționant! Asteptau cu nerăbdare să vină Moșul! Nu se poate exprima în cuvinte bucuria acestor copii”, a mai spus părintele Beregoi. 

Daruri pentru peste 1500 de copii

În prag de iarnă copiii proveniţi din familii cu probleme financiare primesc de la Episcopia Hușilor îmbrăcăminte nouă, potrivită anotimpului rece, iar de Crăciun, pe 18 decembrie, peste 1.500 de copii de pe întreg cuprinsul eparhiei se vor bucura de darurile lui Moş Crăciun, de colindele cântate împreună, de un foc de artificii. “Bunul Dumnezeu este cel care face minuni. Am ajutat câteva mii de bătrâni și copii în doi ani de zile. Nu ne vom opri aici. După acțiunea de pe 18 decembrie de la Episcopie, acolo unde peste 1500 de copii vor primi daruri, vom pleca prin sate să le dăm hăinuțe groase și încălțăminte copiilor nevoiași”, spune părintele Beregoi. De câțiva ani, Vladimir Beregoi a strâns în jurul său sute de voluntari generoși. Le face rost celor nevoiași de mobilă și electrocasnice, îi duce la spital, le duce alimente și, poate cel mai important, încearcă să le îndrume copiii pe calea cea bună.

Sorin SAIZU

Citeste in continuare

StiriEst

Un călugăr beat, de la Mănăstirea Putna, a intrat cu microbuzul printr-un gard, în curtea unui sătean

Publicat

on

De catre

Imagini scandaloase filmate într-o comună din Suceava. Un călugăr de la Mănăstirea Putna a fost filmat imediat după ce a intrat cu microbuzul printr-un gard, în curtea unui localnic. După ce a fost testat cu aparatul alcooltest, s-a dovedit că bărbatul se urcase la volan băut.

Călugărul de 54 de ani conducea un microbuz în centrul comunei Putna când a pierdut controlul asupra volanului şi a distrus gardul unei case, ajungând cu vehiculul în curtea unui sătean.

Accidentul a avut loc miercuri seară, în jurul orei 20.00.

Polițiștii de la Secția Rurală Gălănești au primit un apel la 112 prin care erau sesizați despre faptul că, pe raza comunei Putna, un vehicul a distrus poarta unui imobil și a intrat în curte.

Călugărul beat s-a ales cu dosar penal

Nu mică le-a fost mirarea sătenilor când, de la volan, a coborât un bărbat îmbrăcat în straie de călugăr, care se clătina serios. Ulterior, scrie monitorulsv.ro, s-a stabilit că este vorba despre un călugăr la Mănăstirea Putna.

Testat de poliţişti cu aparatul alcooltest, bărbatul avea o concentrație de 0,87 miligrame per litru alcool pur în aerul expirat. El a fost condus la spital, unde i s-au recoltat mostre biologice în vederea stabiliri alcoolemiei în sânge. 

În urma accidentului, călugărul s-a ales cu dosar penal pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

Ana MUNTEANU

Citeste in continuare

StiriEst

Doi tineri din Suceava au uitat că au băut împreună şi au schimbat locurile la volan

Publicat

on

De catre

Doi tineri din Suceava s-au ales cu dosare penale, după ce au uitat că au băut împreună şi au schimbat locurile la volan, de frica Poliţiei.

Totul s-a întâmplat pe 1 decembrie, la primele ore ale dimineţii, pe o stradă din Rădăuţi.

Potrivit poliţiştilor, la ora 05.30, în timp ce conducea pe strada Putnei din Rădăuţi, un tânăr de 22 de ani, din comuna Gălăneşti, a pierdut controlul volanului, iar maşina a ieşit în afara şoselei.

În momentul în care poliţiştii au ajuns la locul accidentului au descoperit patru tineri, o tânără de 21 de ani, un tânăr de 18 ani, ambii pasageri în maşină, dar şi pe tânărul de 22 de ani din Gălăneşti şi un altul în vârstă de 20 de ani din comuna Frătăuţii Vechi.

Aceştia din urmă au fost răniţi în urma accidentului şi au avut nevoie de îngrijiri medicale.

În urma cercetărilor, poliţiştii au descoperit că la volan se afla tânărul de 22 de ani, din Gălăneşti, care avea o alcoolemie de 0,80 mg/l alcool pur în aerul expirat.

La rândul său, proprietarul maşinii, respectiv tânărul de 20 de ani, avea o alcoolemie de 0,75 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Ceilalţi doi, respectiv fata de 21 de ani şi tânărul de 18 ani, nu au consumat alcool, motiv pentru care tânăra le-a spus poliţiştilor că ea se afla la volan în momentul producerii accidentului.

Poliţiştii au aflat totuşi că la volan se afla tânărul de 22 de ani care fusese lăsat să conducă de proprietar, după ce ambii au uitat că au băut împreună, notează ziarulevenimentul.ro.

Poliţiştii au deschis o anchetă, iar tinerii sunt cercetaţi pentru vătămare corporală din culpă, conducere sub influenţa băuturilor alcoolice şi încredinţarea unui vehicul unei persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice.

Ana MUNTEANU

Citeste in continuare

StiriEst

Doi soți din Iași, bătuți și umiliți de cel care i-a angajat: „Îi fugărea, îi chinuia”

Publicat

on

De catre

Descoperiri şocante făcute de poliţişti la o fermă de vite şi oi, din judeţul Iaşi.

Cel puţin doi angajaţi, o femeie şi un bărbat, se plâng că au fost trataţi ca nişte sclavi, sechestraţi acolo, bătuţi, umiliţi şi forţaţi să muncească în condiţii inumane. Apoi, plătiţi cu o nimica toată. În urma percheziţiilor, anchetatorii au găsit mai multe cărţi de identitate, aşa că numărul victimelor ar putea fi mult mai mare. Deşi nu recunoaşte acuzaţiile, fermierul a fost iniţial reţinut pentru 24 de ore, apoi cercetat în arest la domiciliu.

Oamenii din Dumbravă, comună Ciurea, spun că la ferma din maginea pădurii, proprietarul animalelor, un bărbat de 53 de ani, aduce muncitori din sate îndepărtate. Cu teamă, localnicii recunosc că mulţi s-au plâns că la fermă au fost loviţi, umiliţi şi obligaţi să muncească în condtii foarte grele.

Reporter„Ținea oamenii cu forţa la muncă?” 

Localnic„Da, îi ţinea cu forţa, îi fugărea, îi chinuia, nu le dădea bani, îi bătea când să le dea banii”

Reporter„De ce?”

Localnic„E slugă”.

Zilele trecute poliţiştii au făcut percheziţii la ferma respectivă şi în locuinţa suspectului, iar bărbatul a fost reţinut.

Printre victime, se număra un bărbat şi o femeie, oameni sărmani şi nevoiţi să îşi câştige pâinea cu greu. Poliţiştii au mai găsit însă la fermă şi alte cărţi de identitate, semn că numărul angajaţilor ar fi mult mai mare.

Localnic„Îi sechestra acolo, eu ştiu. S-au mai întâmplat multe acolo. Nu prea lua oameni din sat”

Reporter„Din alte comune?” 

Localnic„Lua de la Dagâţa, de unde nu-i aducea, îi amăgea cu nimica toată”.

Oamenii din comuna Ciurea spun că fermierul a fost căsătorit, are trei copii şi toţi se ocupau de această afacere de familie.

Localnic: „Îi chinuia doamnă, îi bătea, îi fugărea

Reporter: „A fost şi poliţia la el? 

Localnic: „Da, a fost”.

Bărbatul de 54 de ani este acuzat de supunere la muncă forţată sau obligatorie, lipsire de libertate în mod ilegal şi lovire.

Din investigaţii s-a constat că în 2015-2017, prin ameninţări şi acte de violenţă, i-ar fi obligat să rămână la fermă sa, împotriva voinţei lor. Fermierul nu şi-a recunoscut faptele în fata procurorilor iar instanţă a decis să fie cercetat în arest la domiciliu, următoarele 30 de zile.

Radu NEAGU

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est