Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Gabriela Ciuburciu, patroana Vascar, condamnata la inchisoare cu executare

Publicat

on

Magistrații Tribunalului Bucureşti au decis vineri condamnarea Gabrielei Ciuburciu, patroana Vascar,  la 4 ani şi 4 luni închisoare în regim de detenţie şi i-au interzis dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei societăţi comerciale pe o durata de 2 ani dupa executarea pedepsei principale. Gabriela Ciuburciu a fost obligată să achite statului român un prejudiciu de 6.006.298,93 lei. 

Gabriela Ciuburciu, acţionar majoritar şi director general al SC Vascar SA Vaslui, a fost trimisă în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Iaşi, care au acuzat-o de două infracţiuni de luare de mită, folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, înşelăciune în convenţii, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, două infracţiuni de spălare de bani şi complicitate la infracţiunea de spălare de bani, se arată într-un comunicat de presă de vineri al DNA.

În acelaşi dosar, Iuliu Cepoi, acţionar şi fost director comercial al SC Vascar SA, acţionar unic la SC Plastics SRL Vaslui, şi Mircea Moraru, fost angajat al SC Plastics SRL Vaslui, au fost judecaţi pentru complicitate la folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor şi complicitate la înşelăciune în convenţii, cu consecinţe deosebit de grave.

Procurorii i-au trimis în judecată, în această cauză, şi pe Cristian Ştefan Mihăescu, reprezentant legal al mai multor societăţi comerciale, pe care îl acuză de complicitate la folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor şi complicitate la înşelăciune în convenţii, cu consecinţe deosebit de grave, precum şi pe Dan Eugen Dorneanu, acuzat de complicitate la luare de mită, complicitate la folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, spălare de bani şi complicitate la spălare de bani.

Dosarul a fost judecat de magistraţii Tribunalului Bucureşti.

Potrivit rechizitoriului trimis de procurori instanţei, în cursul anului 2006, SC Vascar SA, societate comercială cu obiect de activitate fabricarea produselor din carne, a devenit beneficiară unor fonduri europene acordate prin programul SAPARD în vederea punerii în practică a unui proiect ce viza modernizarea fabricii de produse din carne.

„În acest context, în perioada noiembrie – decembrie 2005, inculpata Ciuburciu Gabriela, în calitate de asociat şi director general al SC Vascar SA şi responsabil legal al proiectului, a solicitat reprezentanţilor unei societăţi comerciale din Italia să mărească preţul unei linii de fabricare a conservelor cu 20% şi să-i remită acest procent cu titlu de mită pentru ca, în cadrul procedurii de selecţie a ofertelor, să atribuie acestei firme contractul de achiziţie a liniei de fabricare a conservelor, notează procurorii în documentul citat.

Gabriela Ciuburciu a primit, în lunile iunie – septembrie 2006, 175.600 de euro din suma pretinsă, în mai multe tranşe, din care 77.500 de euro prin intermediul lui Dan Eugen Dorneanu şi 98.100 de euro în contul bancar al unei societăţi comerciale controlate de Ciuburciu.

De asemenea, în aceeaşi perioadă, Ciuburciu a pretins şi primit de la reprezentanţii unei alte societăţi comerciale italiene suma de 9.950 de euro pentru a atribui şi a încheia contractul de achiziţie a unor utilaje pentru tratament termic.

„Pentru a crea aparenţa de legalitate a primirii acestor sume şi pentru a-i ascunde adevărata provenienţă, inculpata a întocmit mai multe documente reprezentând pretinse contracte şi alte documente justificative, încheiate cu firmele care au beneficiat de contractele de achiziţii”, potrivit documentului citat.

Procurorii anticorupţie o mai acuză pe Gabriela Ciuburciu că, pentru a obţine în mod injust suma totală de 4.525.551,56 de lei (echivalentul a aproximativ 1,4 milioane de euro calculat la cursul din perioada efectuării plăţilor) provenită din fonduri SAPARD şi din bugetul naţional, „a prezentat Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) mai multe documente şi declaraţii false şi inexacte de natură să creeze aparenţa de legalitate a plăţilor efectuate în cadrul proiectului (oferte false, declaraţii pe propria răspundere, contracte etc.)”.

Ciuburciu a fost ajutată Cristian Ştefan Mihăescu, care i-a pus la dispoziţie mai multe oferte false în cadrul procedurilor de achiziţie derulate în cadrul proiectului, precum şi de Dan Eugen Dorneanu, care a contribuit la întocmirea şi prezentarea unor documente ce atestau aspecte neconforme realităţii, ajutând-o totodată pe aceasta să ascundă provenienţa unor sume de bani şi să primească, în numerar, două tranşe totalizând 77.500 euro din suma cerută cu titlu de mită.

De asemenea, în cadrul aceluiaşi proiect, Iuliu Cepoi şi Mircea Moraru au ajutat-o pe Ciuburciu să prezinte la APDRP documente şi declaraţii false (oferte, contracte, facturi, situaţii de lucrări), care atestau în mod nereal că firma lui Cepoi, SC Plastics SRL, ar fi executat lucrări de construcţii şi instalaţii, documente necesare decontării unor contracte încheiate de SC Vascar SA cu firma acestuia.

„Mai mult decât atât, nu ar fi fost posibilă încheierea acestor contracte, având în vedere conflictul de interese ce rezulta din dubla calitate a inculpatului Cepoi Iuliu, de unic asociat al SC Plastics SRL Vaslui şi de acţionar al SC Vascar SA, conflict ce a fost ascuns reprezentanţilor APDRP, prin prezentarea unor declaraţii false date de către inculpata Ciuburciu Gabriela”, potrivit procurorilor.

Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 6.006.298,93 lei, reprezentând valoarea întregii finanţări nerambursabile acordate SC Vascar SA. În vederea recuperării aceste pagube, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri imobile aparţinând Gabrielei Ciuburciu.

StiriEst

ATENTIE SOFERI! Se inchide un sens de mers pe DE 581

Publicat

on

De catre

Miercuri,26 februarie, va avea loc un exercițiu de comandă și cooperare cu tema : ”Întervenția forțelor și mijloacelor pentru limitarea și înlăturarea urmărilor unui accident chimic produs în comuna Costeşti”

Astăzi, 26 februarie 2020, între orele 12.00 – 13.00, sub organizarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Vaslui și în preambulul zilei de 28 februarie – Ziua Protecţiei Civile din România, pe DE 581, se va desfășura exercițiul de comandă și cooperare cu tema: ”Intervenția forțelor și mijloacelor pentru limitarea și înlăturarea urmărilor unui accident chimic produs în comuna Costeşti”. În acest sens, în intervalul orar 12.00 – 13.00, circulația rutieră va fi oprită pe un sens de mers al Drumului European 581. Poliția Rutieră va asigura echipaje pentru dirijarea la începutul, respectiv sfârșitul tronsonului de drum restricționat. “Pentru eventualele neplăceri cauzate unora dintre participanții la trafic, ne cerem scuze anticipat!” au declarat reprezentanții compartimentului de comunicare din cadrul ISU Vaslui.

Citeste in continuare

StiriEst

Politistii sunt in alerta dupa disparitia unui adolescent

Publicat

on

De catre

La data de 25 februarie a.c., poliștii din cadrul Secției nr. 4 Poliție Rurală Huși, au fost sesizați cu privire la faptul că, GAIȚĂ PETRIȘOR-SEBASTIAN,  în vârstă de 14 de ani, din satul Gușiței, comuna Dimitrie Cantemir, județul Vaslui, ar fi plecat în mod voluntar de la domiciliu în data de 23 februarie a.c. și nu a mai revenit.

La data dispariției, minorul purta un hanorac de culoare neagră și pantaloni de culoare albastră. Era încălțat cu o pereche pantofi sport roșii. Semnalmente : Înălțime de aproximativ 1.60 metri, constituție astenică, ten deschis și păr șaten tuns scurt. În prezent, poliţiştii desfășoară activităţi specifice, în vederea depistării persoanei dispărute. Dacă ați văzut această persoană sau aveți informații despre ea, anunțați cea mai apropiată unitate de poliție sau apelați  112!

Citeste in continuare

StiriEst

Copil in stare grava dupa ce s-a intoxicat cu rivotril

Publicat

on

De catre

Elicopterul SMURD va ateriza in municipiul Bârlad pentru a prelua un copil în vârstă de patru ani care a suferit o intoxicație cu rivotril. O autospecială de stingere cu apă și spumă va asigura măsuri PSI. “Pacientul a fost adus de părinți la CPU Pediatrie cu stare de somnolență având o intoxicație involuntară cu Rivotril. Este în stare bună, conștientă,stabilă respirator. Colegii mei au decis transferul ei către UPU-Pediatrie Iași “ ne-a declarat dr. Angelica Gramaticu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgență “ Elena Beldiman” din Bârlad. Rivotril conţine o substanţă denumită clonazepam. Aceasta aparţine unui grup medicamente numit „benzodiazepine”. Este utilizat pentru a trata epilepsia, la sugari, copii şi adulţi.

Citeste in continuare

StiriEst

ULTIMA ORA: Cornel Alexa, directorul ISC, a fost demis

Publicat

on

De catre

Ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public, referitoare la directorul ISC Vaslui, Cornel Alexa, surprins în stare de ebrietate în timpul orelor de program, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei face următoarea precizare: astăzi, 25 februarie 2020, ministrul Ion Ştefan a dispus încetarea raporturilor de serviciu ale directorului ISC Vaslui.

„Nu am tolerat şi nu voi tolera niciodată un comportament trivial din partea unui funcţionar care trebuie să fie în slujba cetăţeanului şi să aibă o conduită şi un limbaj demne de funcţia pe care o ocupă! Oricine procedează altfel nu are ce căuta în administraţia publică! Nu voi ezita ca, ori de câte ori voi observa sau îmi vor fi aduse la cunoştinţă asemenea situaţii, să iau măsurile legale, astfel încât cetăţenii să nu fie umiliţi sau să le fie lezate drepturile!”, a subliniat Ion Ştefan.

Scandal in administratia publica vasluiana, dupa ce directorul unui serviciu deconcentrat a fost filmat baut, in timpul orelor de serviciu. Si ca si cum nu era suficient, pe imaginile suprinse de o publicatie locala, se vede cum omul abia reuseste sa semneze niste documente si, in plus, vorbeste haotic si vulgar. Dupa ce imaginile au ajuns in mediul online, directorul Inspectoratului in Constructii Vaslui sustine ca nu era in stare de ebrietate, ca era doare surescitat dupa o discutie cu colegii si colaboratorii. Regreta situatia, dar considera ca e totul e o inscenare din partea unor rauvoitori. Desi filmarea este mai mult decat concludenta, Corneliu Alexa spune ca nu are de ce sa isi dea demisia. El si-a depus astazi cererea pentru concediu de odihna. 

Imaginile au fost surprinse luni, inainte de pranz, iar pe filmare se observa ca directorul corneliu alexa este euforic si are o exprimare greoaie. Pe tot parcursul discutiei cu reporterul, omul nu se poate concentra, nu raspunde coerent, vorbeste urat si are un comportament de chefliu. Mai mult decat atat, abia semneaza niste documente pe care un coleg i le-a pus pe birou.  In aceasta dimineata, Alexa era vadit afectat de intreaga situatie si desi spune ca nu a vazut imaginile, considera ca totul e o inscenare si ca era doar iritat si suparat dupa o discutie cu constrcutorul care reabiliteaza sediul institutiei. Sustine ca nu consuma alcool in timpul serviciului si ca a deranjat prin atitudinea profesionala instransigenta si ca vizat este scaunul sau. Nu crede ca a gresit cu ceva, nu isi da demisia, ci doar pleaca in concediu pe perioada cercetarilor.  “Poate aveam o stare psihica deosebita, am avut o sedinta ieri cu constructorii. Ma nemultumeste modul cum reabilteaza sediul, probabil ca eram iritat si aveam o stare pshica deosebita. Cred ca in situatia aceea si cel care a filmat a tras niste concluzii neadevarate. Mi-e penibil ca dupa 30 de ani de munca sa inchei activitatea in acest fel. Nu am vazut imaginile. Probabil datorita emotiilor, a starii psihice pe care o aveam. Sunt nemultumit ca aceste lucrari nu se mai termina. Noi am cerut ceva, ni s-a proiectat cu totul altceva.  Nu am venit baut. Asa au aratat imaginile, dar nu cred ca sunt conform realitatii. E o facatura. Sunt foarte afectat. Voi gasi o modalitate de a ma retrage, se pare ca impiedic pe cineva si ca scaunul acesta e vizat. Nu imi dau demisia, nu am de ce. Imi fac cererea de concediu, cum am dreptul. Ma reculeg si vad ce fac in continuare. Imi pare rau de ce a aparut in presa, dupa 30 de ani sa fiu in aceasta situatie. Nu, nu imi asum nicio vina. Am fost doar intransigent si cu colegii, si cu colaboratorii. Trebuie sa si dovedeasca ca eram baut. Pahare sunt incontinuu pe masa. Oamenii au fost serviti cu suc. Nu imi reporsez nimic”, a declarat Alexa. Prefectul judetului a sesizat ministerul de resort, pentru o cercetare adminsitrativa, la finalul careia se vor lua masuri. “Am sesizat Ministerul de resort si structura centrala privind acest comportament. Voi astepta un raspuns din partea lor. Se vor face cercetari administrative si vedem masurile care se vor lua, tinand cont ca e strict atributul ministerului de resort pentru a decide sanctionarea sau schimbarea din functie, depinde ce vor hotari dumnealor. E o imagine rusinoasa pentru orice cetatean care apare in public cu asa atitudine, indiferent de moment, de functie, de loc. E deranjant pt ca era in timpul programului, in institutie, iar ca si conducator ar trebui sa iti pui intrebarea ce spun colegii tai si cum poti sa le ceri colegilor tai sa aiba o conduita corecta la serviciu?!” a declarat prefectul Mircea Gologan. Intrucat nu exista dovada cu un etilotest cum ca era  sub influenta bauturilor alcoolice, sefii barbatului, care conduce de 30 de ani aceasta institutie, vor trebui sa tina cont de imagini, dar si de declaratiile colegilor.
Mihaela SIMA

Citeste in continuare

StiriEst

Pretul unei masti a crescut de 100 de ori in farmaciile vasluiene. Nelu Tataru: Cautam furnizori in Europa si America Latina

Publicat

on

De catre

Goana după măşti şi echipamente de protecţie a crescut peste noapte preţurile la aceste produse. Mai mulţi oameni au reclamat ofertele de pe site-uri, puţine şi exagerat de scumpe.

De exemplu, un set de 50 de măşti costă pe un site aproape 500 de lei, adică 10 lei masca – faţă de 10 bani înainte de începerea goanei după măşti.

Secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, Nelu Tătaru: „Sunt în lucru ofertele pe care le avem, într-adevăr nu sunt atât de multe oferte pentru măşti. Noi am recomandat ONAC-ului să caute furnizori, nu numai în Europa, chiar şi în America Latină, după cum am recomandat şi firmelor de transport din aviaţie şi autocare să-şi achiziţioneze şi să aibă la bord aceste măşti”. În mai multe farmacii din județul Vaslui, prețul unei măști de unică folosință este de 10 lei. 

Citeste in continuare

Woo Commerce Sidebar Widget Area

Woo Commerce Sidebar Widget Area

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est