Conecteaza-te cu noi

StiriEst

PS Ignatie alaturi de romanii din diaspora: “Prin limba romana ne simtim legati de patrie, chiar daca suntem la distanta”

Publicat

on

Duminică, 1 decembrie 2019, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a oficiat Sfânta Liturghie, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Serafim, în Parohia Ortodoxă românească „Sfânta Ecaterina” din Aschaffenburg, Germania.

Preasfinţia Sa a vizitat, în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, comunităţile parohiale româneşti din Augsburg, Würzburg și Aschaffenburg, unde a slujit Sfânta Liturghie și a susţinut conferințe, având ca temă: „Duhovnicul – chipul lui Hristos în viața creștinului”.

În cuvântul de învăţătură rostit la Aschaffenburg, în cadrul Sfintei Liturghii, Părintele Episcop Ignatie, explicând Pilda talanţilor, a afirmat că Dumnezeu nu discriminează pe nimeni:

„Stăpânul din această parabolă este însuşi Dumnezeu, Cel care dă fiecărui om un anumit număr de talanţi. Termenul de talant este unul duhovnicesc, spiritual. Echivalentul lui sunt darurile pe care Dumnezeu le pune în sufletul fiecărui om.

Talantul, în vremea respectivă, era echivalentul a 26 de kilograme de argint. Nu era o cantitate nesemnificativă. Convertite în moneda curentă din acea vreme, în drahme, însemnau 6000 de drahme. O drahmă era echivalentul unei zile de muncă.

De ce Dumnezeu dăruieşte unuia cinci talanţi, altuia doi talanţi, iar altuia doar unul? Cei trei ar fi putut să Îi reproşeze acest lucru lui Dumnezeu.

 Ar fi putut să spună, în termeni moderni, că Dumnezeu discriminează.

Dumnezeu împarte darurile Sale într-un mod discriminatoriu? Nu!

În parabolă ni se spune că Dumnezeu a dat, fiecăruia dintre cei trei, după posibilităţile lor. A pus în mâinile fiecăruia numărul de talanţi atât cât aveau ei capacitatea, potenţialitatea, de a-i înmulţi.

Dumnezeu niciodată nu discriminează, nu ne dezavantajează pe niciunul dintre noi.

Aşează atâtea daruri în sufletul nostru, cât putem noi să rodim, cât putem noi să fim de harnici şi să colaborăm cu aceste daruri, să le punem în lucrare şi la dispoziţia celor din jur”.

Ierarhul Huşilor a arătat că Dumnezeu nu se manifestă în chip egalitarist, ci darurile oferite de El sunt direct proporţionale cu responsabilitatea fiecăruia de a le înmulţi:

„Cel care a primit 5 talanţi, a mers îndată să înmulţească aceste daruri.

Era conştient de darurile imense, pe care Dumnezeu le-a aşezat în suflet, şi se pune pe treabă.

Cu cât cineva are mai multe daruri, cu atât are responsabilitate maximală să le pună în lucrare, să nu le ascundă.

Dumnezeu nu are o mentalitate comunistă. În comunism totul era egalizat.

Comunismul încerca să-i egalizeze pe toţi, şi din punct de vedere intelectual, şi din punct de vedere al proprietăţilor.

De aceea au înfundat puşcăria oameni care erau numiţi, dispreţuitor, «burghezi», adică oameni care sunt bogaţi şi sfidează regimul.

De aceea au înfundat puşcăriile şi atâţia oameni intelectuali, inteligenţi.

În utopia lor, comuniştii se gândeau că pot să creeze un «om nou» şi toţi să gândească la fel, aşa-numita «gândire unică». De aceea au înfundat puşcăriile atâţi oameni în acea perioadă.

Dumnezeu nu este în  felul acesta. El este un «gentleman».

El aşează în sufletul fiecăruia, fără să îl discrimineze sau să îl dezavantajeze în vreun fel, exact cât poate fiecare.

Dumnezeu nu ne-a creat cu dizabilităţi, din punct de vedere spiritual. Toţi, din punct de vedere spiritual, suntem oameni bogaţi.

Ne naştem cu un număr de talanţi. Noi trebuie să descoperim care sunt darurile pe care Dumnezeu le aşează, cu îmbelşugare, în sufletul fiecăruia”.

Totodată, Preasfinţia Sa a afirmat că prin această pildă trebuie să ne evaluăm fiecare dintre noi:

„Parabola talanţilor este despre noi înşine! Cât reuşim să activăm darurile care sunt în noi.

De multe ori nu stim ce se poate ascunde în fiecare dintre noi.

Cu cât cineva are o funcţie mai înaltă, dovedeşte că este mai responsabil, cu cât pune în activare darurile sale.

Funcţia nu înseamnă exclusiv, onoare, mândrie, orgoliu.

Înseamnă, mai ales, foarte multă responsabilitate şi foarte multă capacitate ca darurile date de Dumnezeu să fie puse în circuitul comuniunii cu cel de lângă noi. Aşa înmulţim darurile.

Pe cel care a îngropat talantul, Dumnezeu l-a numit slugă vicleană, rea şi nefolositoare.

Este tipologia omului leneş, care întotdeauna se scuză, fie că nu a avut un anumit context, fie că nu a beneficiat de o anumită experienţă sau educaţie. Permanent găseşte motive de a nu înmulţi talantul dat de Dumnezeu”.

Unul din darurile oferite de Dumnezeu este grija de viaţa sufletească:

„Toţi am primit darurile spirituale ale credinţei, ale dragostei, ale faptului de a fi atenţi cu cei din jur şi cu sufletul nostru.

A avea grijă de sufletul nostru, din păcate, este unul din darurile pe care nu le punem deloc în lucrare.

Unde pune omul cel mai bine în lucrare acest dar? În Taina Spovedaniei!

Acolo rodim darul de a avea grijă de propriul suflet, de viaţa noastră spirituală, de grădina noastră sufletească. Acolo plivim toate buruienile şi plantele otrăvitoare pe care le cultivăm în suflet.

Nu sunt plante otrăvitoare să cultivăm ura, invidia, bârfa şi să râvnim la bunul aproapelui nostru? Pe toate acestea le putem smulge prin Taina Spovedaniei.

Numai în spovedanie avem posibilitatea să plivim buruienile otrăvitoare care ne îmbolnăvesc sufleteşte”.

Părintele Episcop Ignatie a descris atitudinea cu care duhovnicul se raportează la fiecare creştin:

„Duhovnicul este chipul lui Hristos în viaţa fiecărui creştin.

Sunt atâţia oameni anxioşi, tulburaţi, agitaţi pentru că nu înmulţesc acest talant, pe care toţi l-am primit –nediscriminatoriu– de a avea grijă de suflet.

Duhovnicul fiind chipul lui Hristos în viaţa fiecărui creştin, este cel care ne ajută.

El întrupează dragostea lui Dumnezeu în lumea aceasta. El are datoria să ne iubească indiferent cât de răi suntem, indiferent cât de revoltaţi sau necredincioşi suntem.

Duhovnicul are responsabilitatea sfântă de a-l iubi pe om şi de a-l primi aşa cum este el, în starea lui de degradare morală, de deznădejde, de nemulţumire faţă de Dumnezeu. Aşa cum Hristos ne-a primit pe toţi, atunci când era pe cruce! El nu a refuzat pe nimeni şi nu a reproşat nimic celor care s-au comportat atât de necorespunzător.

El, pe cruce, a rămas din dragoste faţă de oameni, iar când aceştia îÎl împroşcau cu veninul urii, Hristos se ruga pentru ei”.

Punerea în valoare a darurilor lui Dumnezeu se poate regăsi în orice domeniu al vieţii:

Parabola aceasta ne invită să ne facem o autoevaluare a vieţii. Să vedem care sunt talanţii pe care Dumnezeu ni i-a dăruit, dacă i-am pus în lucrare. Mai ales talanţii spirituali.

Este un mare dar să fii părinte. Să poţi să îmbini autoritatea ta de părinte cu dragostea. Este o artă!

În viaţa de familie fie este numai autoritate, fie este numai relaxare. Un părinte adevărat îmbină responsabilitatea cu dragostea. Numai aşa îi poate educa în mod adecvat pe copii, îi poate dărui societăţii ca oameni integri, morali, verticali, din toate punctele de vedere”.

La finalul cuvântului său, Preasfinţitul Părinte Ignatie a făcut referire la importanţa zilei naţionale şi la jertfa înaintaşilor:

„Este ziua naţională, sărbătorim 101 ani de la unirea ultimei provincii româneşti, Transilvania, cu Patria Mamă.

Făuritorii Marii Uniri au ştiut să îşi activeze talanţii.

Unul dintre aceştia este dragostea faţă de neam, faţă de locurile în care ne-am născut. Noi am moştenit, în dar, o limbă, o identitate.

Aici, în Occident, în diaspora, patria fiecărui român, aşa cum spunea Nichita Stănescu, este, mai ales, limba română.

Prin limba română ne simţim legaţi de patrie, chiar dacă suntem la distanţă.

Prin limbă, prin credinţă, prin identitatea de român putem trăi în mod plenar această legătură cu ţara noastră şi cu toţi înaintaşii, cărora le datorăm atât de mult.

Cred că ei erau puţin mai responsabili decât noi. Ei au luptat pentru unitatea ţării noastre.

Noi, astăzi, din păcate, suntem sfâşiaţi în atâtea părţi, suntem dezbinaţi din diverse motive, unele mai de neînţeles decât altele.

Înaintaşii noştri au luptat pentru darul unităţii; unitate şi de limbă şi în ceea ce priveşte suveranitatea statului, dar şi spirituală”.

StiriEst

ACCIDENT: O femeie s-a rostogolit cu masina pe sosea- VIDEO

Publicat

on

De catre

Accident în această dimineață în județul Botoșani. O femeie în vârată de 55 de ani s-a răsturnat cu mașina în apropierea localității Trușești.

Autoturismul Dacia Sandero se îndrepta spre Botoșani, iar în pădurea de la Dealu Mare, a pierdut controlul volanului într-o curbă ușoară la dreapta, a intrat în derapaj, după care care s-a dat peste cap pe șosea. Victima a fost preluată de o ambulanță SMURD. 

Roxana O. DURLEA

Citeste in continuare

StiriEst

Un interlop a mutat oamenii din case pentru ca nu plateau taxa de „viata linistita”

Publicat

on

De catre

Un interlop din Neamţ, fost puşcăriaş, a obligat mai multe familii să se mute din case, pentru că refuzau să plătească taxă pe care chiar el o inventase. Oamenii au fost bătuţi şi abuzaţi, pentru că nu-i dădeau bani în schimbul unei vieţi liniştite.

Interlopul le intra în case, îi bătea şi îi ameninţa că va abuza soţiile, iar copiii îi va da pe mâna  proxeneţilor. Sătui de suferinţe, localnicii pur şi simplu au fugit din cartierul respectiv în alte zone din oraş.

Un interlop din Neamţ a ajuns să mute oamenii din case, după bunul plac

Vasile Capră, un interlop din Neamţ, fost puşcăriaş, le cerea locuitorilor din cartierul Văleni, din Piatra Neamț, să plătească taxe de protecție, pentru a putea trăi în liniște. 

„Din cercetări a reieşit că, în perioada 26 decembrie 2019 – 6 ianuarie a.c., cel în cauză ar fi exercitat acte de constrângere fizică şi psihică faţă de cinci persoane cu vârste cuprinse între 23 şi 47 de ani, toate din Piatra Neamţ, cu scopul de a-i determina să îi remită sume mari de bani, pentru a le permite să locuiască în continuare, în aceeaşi zonă. Pe fondul acestor constrângeri, persoanele vătămate ar fi fost determinate să părăsească imobilul”, potrivit IPJ Neamț.

Un martor ar fi declarat că familia lui a fost vizitată de Capră, care le-a cerut 5.000 de euro să locuiască acolo în continuare, sau le va viola copiii. O altă familie a sunat la 112, și a cerut intervenția polițiștilor, după ce Vasile Capră a intrat peste ei în locuință, în ajunul Bobotezei, amenințându-i pe cei din casă cu cuțitul.

În cele din urmă, interlopul a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, sub acuzaţia de şantaj.

Adriana ADAM

Citeste in continuare

StiriEst

Minorii care jefuiau casele oamenilor, retinuti! Averea gasita de politisti in locuintele lor

Publicat

on

De catre

Poliţiştii Poliției Orașului Murgeni au reţinut mai multe persoane din Murgeni, județul Vaslui, bănuite de comiterea infracțiunilor de tâlhărie calificată, furt calificat, amenințare și distrugere. Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Murgeni au probat activitatea infracțională a 8 tineri, cu vârste cuprinse între 14 și 22 de ani, din Murgeni, bănuiți de comiterea mai multor infracțiuni de tâlhărie calificată, furt calificat, amenințare și distrugere. Faptele penale cercetate au fost săvârșite în perioada  iulie 2019 – ianuarie 2020, pe raza localității Murgeni, în dauna mai multor persoane fizice, instituții și societăți comerciale. Tinerii sustrăgeau electrocasnice, sisteme informatice, bijuterii, bunuri de valoare și bijuterii, prejudiciul în cauză fiind estimat la peste 50.000 lei. În urma perchezițiilor domiciliare efectuate în cauză și a cercetărilor efectuate s-a reușit recuperarea a aproximativ 70% din valoarea prejudiciului. Pentru 5 dintre bărbații cercetați, cu vârste între 14 și 22 de ani, a fost luată măsura reținerii pentru o perioadă de 24 de ore, urmând ca, în cursul zilei de astăzi, aceștia să fie prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, cu propunerea luării unei măsuri preventive. Cercetările sunt continuate pentru a fi stabilită întreaga activitate infracțională a autorilor, tragerea acestora la răspundere și recuperarea integrală a prejudiciului rezultat. 

Citeste in continuare

StiriEst

NEAMT: Un baiat si mama lui, preluati de medici dupa ce casa lor a luat foc

Publicat

on

De catre

Un băiat de 13 ani şi mama lui, din Neamţ, au fost preluaţi de medici, după ce au suferit atacuri de panică în urma incendiului care le-a cuprins casa.Incendiul a fost anunţat miercuri după-amiaza chiar de tânărul care se afla singur în casă la momentul respectiv, în localitatea Dumbrava Roşie, scrie observator.tv.

Până la venirea pompierilor, băiatul a reuşit să se autoevacueze, însă pompierii au mult de furcă din cauza condiţiilor dificile în care se execută intervenţia.

Ajunsă la faţa locului, mama a suferit un şoc în momentul în care a văzut cum flăcările îi distrug agoniseala de o viaţă.

Şi băiatul a suferit un atac de panică, însă amândoi au refuzat să fie transportaţi la spital.

Autorităţile locale intervin cu trei autospeciale de stingere şi o ambulanţă SMURD.

Primele informaţii arată că incendiul a izbucnit într-o anexă în care era montată o centrală termică.

Flăcările au cuprins însă şi casa în care locuiau cei doi, aceasta fiind lipită de anexa respectivă.

Adriana ADAM

Citeste in continuare

StiriEst

SUCEAVA: O mama vrea sa-si vada fiica in puscarie. Ce a facut copila

Publicat

on

De catre

O mamă din Suceava a sunat furioasă la Poliţie ca să-şi reclame propria fiică, după ce fata i-ar fi luat 50 de euro din poşetă.

Deşi, la prima vedere pare că femeia vrea să-i dea o lecţie fiicei sale pe care să nu o uite niciodată, se pare că femeia intenţionează să facă mai mult de atât, pentru că va depune plângere penală, iar în cauză poliţiştii au deschis deja dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de furt.

O mamă şi-a reclamat fiica pentru 50 de euro

O femeie din comuna Valea Moldovei și-a reclamat propria fiică pentru furtul a 50 de euro. Femeia a apelat la poliție marți seara, declarând că fiica acesteia ar fi sustras 50 de euro dintr-o poșetă aflată în dormitorul locuinței. Totodată, femeia a declarat că urmează a depune plângere penală împotriva fiicei sale pentru infracțiunea de furt. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de furt, informează newsbucovina.ro.

Astfel, tânăra riscă puşcăria pentru 50 de euro, dacă judecătorii nu arată clemenţă faţă de fapta tinerei şi nu dau o condamnare cu suspendare.

Ana IOSIF

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est