CMR Case din lemn
Conecteaza-te cu noi

StiriEst

PS Ignatie alaturi de romanii din diaspora: “Prin limba romana ne simtim legati de patrie, chiar daca suntem la distanta”

Publicat

on

Duminică, 1 decembrie 2019, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a oficiat Sfânta Liturghie, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Serafim, în Parohia Ortodoxă românească „Sfânta Ecaterina” din Aschaffenburg, Germania.

Preasfinţia Sa a vizitat, în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, comunităţile parohiale româneşti din Augsburg, Würzburg și Aschaffenburg, unde a slujit Sfânta Liturghie și a susţinut conferințe, având ca temă: „Duhovnicul – chipul lui Hristos în viața creștinului”.

În cuvântul de învăţătură rostit la Aschaffenburg, în cadrul Sfintei Liturghii, Părintele Episcop Ignatie, explicând Pilda talanţilor, a afirmat că Dumnezeu nu discriminează pe nimeni:

„Stăpânul din această parabolă este însuşi Dumnezeu, Cel care dă fiecărui om un anumit număr de talanţi. Termenul de talant este unul duhovnicesc, spiritual. Echivalentul lui sunt darurile pe care Dumnezeu le pune în sufletul fiecărui om.

Talantul, în vremea respectivă, era echivalentul a 26 de kilograme de argint. Nu era o cantitate nesemnificativă. Convertite în moneda curentă din acea vreme, în drahme, însemnau 6000 de drahme. O drahmă era echivalentul unei zile de muncă.

De ce Dumnezeu dăruieşte unuia cinci talanţi, altuia doi talanţi, iar altuia doar unul? Cei trei ar fi putut să Îi reproşeze acest lucru lui Dumnezeu.

 Ar fi putut să spună, în termeni moderni, că Dumnezeu discriminează.

Dumnezeu împarte darurile Sale într-un mod discriminatoriu? Nu!

În parabolă ni se spune că Dumnezeu a dat, fiecăruia dintre cei trei, după posibilităţile lor. A pus în mâinile fiecăruia numărul de talanţi atât cât aveau ei capacitatea, potenţialitatea, de a-i înmulţi.

Dumnezeu niciodată nu discriminează, nu ne dezavantajează pe niciunul dintre noi.

Aşează atâtea daruri în sufletul nostru, cât putem noi să rodim, cât putem noi să fim de harnici şi să colaborăm cu aceste daruri, să le punem în lucrare şi la dispoziţia celor din jur”.

Ierarhul Huşilor a arătat că Dumnezeu nu se manifestă în chip egalitarist, ci darurile oferite de El sunt direct proporţionale cu responsabilitatea fiecăruia de a le înmulţi:

„Cel care a primit 5 talanţi, a mers îndată să înmulţească aceste daruri.

Era conştient de darurile imense, pe care Dumnezeu le-a aşezat în suflet, şi se pune pe treabă.

Cu cât cineva are mai multe daruri, cu atât are responsabilitate maximală să le pună în lucrare, să nu le ascundă.

Dumnezeu nu are o mentalitate comunistă. În comunism totul era egalizat.

Comunismul încerca să-i egalizeze pe toţi, şi din punct de vedere intelectual, şi din punct de vedere al proprietăţilor.

De aceea au înfundat puşcăria oameni care erau numiţi, dispreţuitor, «burghezi», adică oameni care sunt bogaţi şi sfidează regimul.

De aceea au înfundat puşcăriile şi atâţia oameni intelectuali, inteligenţi.

În utopia lor, comuniştii se gândeau că pot să creeze un «om nou» şi toţi să gândească la fel, aşa-numita «gândire unică». De aceea au înfundat puşcăriile atâţi oameni în acea perioadă.

Dumnezeu nu este în  felul acesta. El este un «gentleman».

El aşează în sufletul fiecăruia, fără să îl discrimineze sau să îl dezavantajeze în vreun fel, exact cât poate fiecare.

Dumnezeu nu ne-a creat cu dizabilităţi, din punct de vedere spiritual. Toţi, din punct de vedere spiritual, suntem oameni bogaţi.

Ne naştem cu un număr de talanţi. Noi trebuie să descoperim care sunt darurile pe care Dumnezeu le aşează, cu îmbelşugare, în sufletul fiecăruia”.

Totodată, Preasfinţia Sa a afirmat că prin această pildă trebuie să ne evaluăm fiecare dintre noi:

„Parabola talanţilor este despre noi înşine! Cât reuşim să activăm darurile care sunt în noi.

De multe ori nu stim ce se poate ascunde în fiecare dintre noi.

Cu cât cineva are o funcţie mai înaltă, dovedeşte că este mai responsabil, cu cât pune în activare darurile sale.

Funcţia nu înseamnă exclusiv, onoare, mândrie, orgoliu.

Înseamnă, mai ales, foarte multă responsabilitate şi foarte multă capacitate ca darurile date de Dumnezeu să fie puse în circuitul comuniunii cu cel de lângă noi. Aşa înmulţim darurile.

Pe cel care a îngropat talantul, Dumnezeu l-a numit slugă vicleană, rea şi nefolositoare.

Este tipologia omului leneş, care întotdeauna se scuză, fie că nu a avut un anumit context, fie că nu a beneficiat de o anumită experienţă sau educaţie. Permanent găseşte motive de a nu înmulţi talantul dat de Dumnezeu”.

Unul din darurile oferite de Dumnezeu este grija de viaţa sufletească:

„Toţi am primit darurile spirituale ale credinţei, ale dragostei, ale faptului de a fi atenţi cu cei din jur şi cu sufletul nostru.

A avea grijă de sufletul nostru, din păcate, este unul din darurile pe care nu le punem deloc în lucrare.

Unde pune omul cel mai bine în lucrare acest dar? În Taina Spovedaniei!

Acolo rodim darul de a avea grijă de propriul suflet, de viaţa noastră spirituală, de grădina noastră sufletească. Acolo plivim toate buruienile şi plantele otrăvitoare pe care le cultivăm în suflet.

Nu sunt plante otrăvitoare să cultivăm ura, invidia, bârfa şi să râvnim la bunul aproapelui nostru? Pe toate acestea le putem smulge prin Taina Spovedaniei.

Numai în spovedanie avem posibilitatea să plivim buruienile otrăvitoare care ne îmbolnăvesc sufleteşte”.

Părintele Episcop Ignatie a descris atitudinea cu care duhovnicul se raportează la fiecare creştin:

„Duhovnicul este chipul lui Hristos în viaţa fiecărui creştin.

Sunt atâţia oameni anxioşi, tulburaţi, agitaţi pentru că nu înmulţesc acest talant, pe care toţi l-am primit –nediscriminatoriu– de a avea grijă de suflet.

Duhovnicul fiind chipul lui Hristos în viaţa fiecărui creştin, este cel care ne ajută.

El întrupează dragostea lui Dumnezeu în lumea aceasta. El are datoria să ne iubească indiferent cât de răi suntem, indiferent cât de revoltaţi sau necredincioşi suntem.

Duhovnicul are responsabilitatea sfântă de a-l iubi pe om şi de a-l primi aşa cum este el, în starea lui de degradare morală, de deznădejde, de nemulţumire faţă de Dumnezeu. Aşa cum Hristos ne-a primit pe toţi, atunci când era pe cruce! El nu a refuzat pe nimeni şi nu a reproşat nimic celor care s-au comportat atât de necorespunzător.

El, pe cruce, a rămas din dragoste faţă de oameni, iar când aceştia îÎl împroşcau cu veninul urii, Hristos se ruga pentru ei”.

Punerea în valoare a darurilor lui Dumnezeu se poate regăsi în orice domeniu al vieţii:

Parabola aceasta ne invită să ne facem o autoevaluare a vieţii. Să vedem care sunt talanţii pe care Dumnezeu ni i-a dăruit, dacă i-am pus în lucrare. Mai ales talanţii spirituali.

Este un mare dar să fii părinte. Să poţi să îmbini autoritatea ta de părinte cu dragostea. Este o artă!

În viaţa de familie fie este numai autoritate, fie este numai relaxare. Un părinte adevărat îmbină responsabilitatea cu dragostea. Numai aşa îi poate educa în mod adecvat pe copii, îi poate dărui societăţii ca oameni integri, morali, verticali, din toate punctele de vedere”.

La finalul cuvântului său, Preasfinţitul Părinte Ignatie a făcut referire la importanţa zilei naţionale şi la jertfa înaintaşilor:

„Este ziua naţională, sărbătorim 101 ani de la unirea ultimei provincii româneşti, Transilvania, cu Patria Mamă.

Făuritorii Marii Uniri au ştiut să îşi activeze talanţii.

Unul dintre aceştia este dragostea faţă de neam, faţă de locurile în care ne-am născut. Noi am moştenit, în dar, o limbă, o identitate.

Aici, în Occident, în diaspora, patria fiecărui român, aşa cum spunea Nichita Stănescu, este, mai ales, limba română.

Prin limba română ne simţim legaţi de patrie, chiar dacă suntem la distanţă.

Prin limbă, prin credinţă, prin identitatea de român putem trăi în mod plenar această legătură cu ţara noastră şi cu toţi înaintaşii, cărora le datorăm atât de mult.

Cred că ei erau puţin mai responsabili decât noi. Ei au luptat pentru unitatea ţării noastre.

Noi, astăzi, din păcate, suntem sfâşiaţi în atâtea părţi, suntem dezbinaţi din diverse motive, unele mai de neînţeles decât altele.

Înaintaşii noştri au luptat pentru darul unităţii; unitate şi de limbă şi în ceea ce priveşte suveranitatea statului, dar şi spirituală”.

StiriEst

Pericol de explozie pe Traian! Intervin echipele de pirotehnisti- FOTO

Publicat

on

De catre

Pericol de explozie pe Traian! Muncitorii care sapau la reteaua de canalizare de pe Strada Traian, au dat peste un proiectil. Circulatia pe Bulevardul Traian a fost inchisa pe ambele sensuri de la RCS spre Crucea Garii. La fata locului sunt mai multe echipe de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, politisti si pirotehnisti. Oamenii nu sunt lasati sa tranziteze zona pana cand nu este eliminat pericolul.

Citeste in continuare

StiriEst

Ei sunt criminalii din Rosiesti! I-au crapat capul unchiului cu securea

Publicat

on

De catre

Ei sunt criminalii din Rosiesti!

Doi frați gemeni si-au ucis unchiul, noaptea trecută. Ei sunt criminalii din Rosiesti! Tinerii in varsta de 30 ani s-au enervat cand bărbatul a intrat în curte si le-a cerut să nu mai faca scandal cu parintii lor. Mama gemenilor l-a chemat pe cumnat în ajutor, insa nu s-a gandit ca se va ajunge la o tragedie. Unul dintre frați i-a dat cu o secure in cap musafirului nepoftit, însă victima prezinta si alte plagi pe corp. Criminalii din Rosiesti au fugit imediat după atac si toata noaptea au fost căutați de forțele de ordine in pădurile din împrejurimi. Au fost găsiți în zori, la o crasma din satul vecin si au fost duși la audieri la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui.

Au stat fugari toata noaptea

« Tata a fost chemat de cumnata lui, aseara, pentru ca s-au intors baietii ei acasa si faceau scandal. Mereu se ducea tata sa ii desparta, pentru ca fratele lui e la pat. S-a dus si aseara. I-au dat in cap, cu toporisca sau cu un cutit, nu stiu. Matusa mi-a povestit ca are vreo trei lovituri de cutit. ea era satula de baietii ei si spunea ca nu vrea ca ei sa se mai intoarca acasa. sunt niste betivi si niste nenorociti, care in afara de puscarie nu au ce face in viata lor.

Au dat foc la masina sefului de post acum cativa ani, umblau cu furatul, numai probleme. Toata noaptea au fost fugari, dimineata i-au gasit la o bere si i-au ridicat. Mi-am pierdut tatal, dintr-o prostie. El s-a dus sa faca un bine si a platit cu viata! Era om cuminte, muncea de 20 de ani in constructii. Avea o echipa. Chiar nu merita asa un sfarsit! », a declarat Marius Axinte, fiul victimei.


Ion si Costel Axinte , ei sunt criminalii din Rosiesti care au bagat spaima in tot satul. Sunt foarte agresivi, mai ales cand beau peste masura si au deseori de-a face cu poliția. In urma cu cativa ani, au fost arestați după ce au incendiat masina șefului de post, iar in urma cu cateva luni, mama lor a cerut ordin de restrictie, pt ca tatal gemenilor e imobilizat la pat si deseori a cazut victima batailor.

Criminalii din Rosiesti munceau la oi si cand se întorceau la casa părintească pentru cateva zile, făceau scandal si isi loveau părinții. De fiecare data cand avea probleme, femeia isi chema in ajutor cumnatul. La fel s a intamplat si acum.

Victima lucra de 20 de ani in constructii. Avea o echipa si făcea case in Vaslui

Victima avea 50 de ani, era cunoscut drept un om gospodar si linistit in satul Idrici. Avea o echipa cu care muncea in constructii la Vaslui si isi vedea de treburile sale. Un om gospodar, căruia îi era milă de fratele lui, imobilizat la pat si care, ori de câte ori il chema cumnata in ajutor, se ducea fara sa se gândească la consecinte Nu putea ramane insa indiferent la suferinta fratelui sau si il apara de furia gemenilor. Trei copii, printre care si o fetiță de 8 ani au rămas acum orfani de tata. Suspectii se afla la aceasta ora la audieri, anchetatorii urmand sa stabileasca partea de vina a fiecaruia si sa ia masuri in consecinta.

Citeste in continuare

StiriEst

Doi deputati, scandal la shaormerie. Nu aveau masca

Publicat

on

De catre

Doi deputati au vrut sa cumpere o shaorma

Doi deputati , scandal la shaormerie. Adrian Solomon și Irinel Stativă au fost amendați la o șaormerie din Centrul Vechi. Agentul de pază a sunat la 112.

”O patrulă a fost solicitată de agenţii de pază ai unui restaurant de tip fast-food din sectorul 3. Polițiștii au fost chemați să intervină întrucât în interiorul localului se afla un bărbat care refuza să poarte mască de protecţie. El avea un comportament recalcitrant”, anunţă Poliţia Capitalei.

În urma discuţiilor purtate, acesta le-a adresat expresii jignitoare, având o atitudine sfidătoare la adresa acestora, relatează Poliţia Capitalei.nAlături de persoana în cauză se mai afla un bărbat care, la rândul său, a manifestat un comportament similar.

”Cei doi bărbaţi au fost sancţionaţi contravenţional cu două amenzi în valoare totală de 2600 de lei. Sancțiunile au fost date pentru provocarea ori participarea efectivă la scandal”, precizează poliţiştii.

Cele două persoane sunt doi deputaţi PSD de Vaslui, Adrian Solomon şi Irinel Stativă.

Solomon a fost amendat cu 1.600 de lei, iar Stativă cu 1.000 de lei.

Doi deputati, scandal la shaormerie

Citeste in continuare

StiriEst

Au omorat un om si au fugit! Politistii ii cauta pe criminali

Publicat

on

De catre

Crima la Gura Idrici

UPDATE – Politistii i-au gasit pe cei doi frati din comuna Rosiesti, satul Gura Idrici, care si-au omorat unchiul si apoi au fugit. Acestia au fost retinuti de procurori si urmeaza sa fie audiati. Ionut si Costel, doi frati gemeni din Gura Idrici, au omorat un om si au fugit! Politistii ii cauta de cateva ore bune. Acestia si-au omorat unchiul dupa ce l-au lovit in cap cu o secure. Potrivit politistilor, sunt efectuate cautari pentru prinderea lor. Cei doi frati i-au crapat capul victimei in urma unui conflict spontan. Tot satul stia de frica celor doi frati gemeni care au omorat un om si au fugit! Erau cunoscuti ca fiind agresivi, iar in trecut au mai avut probleme cu legea. 

Stire in curs de actualizare

Citeste in continuare

StiriEst

Medicul infectat a refuzat internarea. Alti patru pacienti au COVID

Publicat

on

De catre

Medicul cu coronavirus a refuzat internarea

Medicul infectat a refuzat internarea – Patru bolnavi de la Spitalul de Urgenta Vaslui au fost infectati cu noul coronavirus. Este vorba despre doi batrani care se aflau internati la Sectia de Boli Infectioase si despre doi pacienti tineri care s-au prezentat la Urgente. Acestia din urma aveau simptome specifice infectiei cu noul coronavirus. Conducerea Spitalului de Urgenta Vaslui sustine ca intr-o singura zi s-au lucrat 94 de teste COVID, iar 4 dintre acestea au iesit pozitive.

Saptamana trecuta un medic de la Sectia ORL de la Spitalul de Urgenta din Vaslui a fost testat pozitiv pentru Covid. DSP Vaslui a declansat o ancheta epidemillogica. Au foste testat zeci de cadre medicale si pacienti. Pana acum, niciun alt cadru medical nu a fost infectata. Mai sunt insa in lucru o serie de teste. Medicul infectat făcea naveta la Iași cu microbuzul spitalului, alături de medici care lucrează în toate secțiile. Trebuie spus ca acesta lucrează inclusiv in domeniul privat, la clinici din Vaslui și Iași. Medicul nu avea simptome respiratorii, specifice bolnavilor Covid. El acuza doar greață, dureri de cap si abdominale. Secțiile unde acesta a avut acces, inclusiv Blocul Operator au fost dezinfectate. Si microbuzul care transporta medicii de la Iași la Vaslui a fost dezinfectat. Medicul infectat a refuzat internarea, el fiind izolat la domiciliul sau din judetul Iasi.

La Spitalul din Barlad sunt in prezent 23 de pacienti confirmati cu noul coronavirus, opt suspecti pentru care se asteapta rezultatul testului si 98 pacienti non covid.

Citeste in continuare

Atelierul de dinti

Rock FM

CMR London

CMR Vaslui

Donează! Avem nevoie de tine!

Radical Group

Iti place ce vezi?

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est