Conecteaza-te cu noi

StiriEst

PS Ignatie alaturi de romanii din diaspora: “Prin limba romana ne simtim legati de patrie, chiar daca suntem la distanta”

Publicat

on

Duminică, 1 decembrie 2019, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a oficiat Sfânta Liturghie, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Serafim, în Parohia Ortodoxă românească „Sfânta Ecaterina” din Aschaffenburg, Germania.

Preasfinţia Sa a vizitat, în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, comunităţile parohiale româneşti din Augsburg, Würzburg și Aschaffenburg, unde a slujit Sfânta Liturghie și a susţinut conferințe, având ca temă: „Duhovnicul – chipul lui Hristos în viața creștinului”.

În cuvântul de învăţătură rostit la Aschaffenburg, în cadrul Sfintei Liturghii, Părintele Episcop Ignatie, explicând Pilda talanţilor, a afirmat că Dumnezeu nu discriminează pe nimeni:

„Stăpânul din această parabolă este însuşi Dumnezeu, Cel care dă fiecărui om un anumit număr de talanţi. Termenul de talant este unul duhovnicesc, spiritual. Echivalentul lui sunt darurile pe care Dumnezeu le pune în sufletul fiecărui om.

Talantul, în vremea respectivă, era echivalentul a 26 de kilograme de argint. Nu era o cantitate nesemnificativă. Convertite în moneda curentă din acea vreme, în drahme, însemnau 6000 de drahme. O drahmă era echivalentul unei zile de muncă.

De ce Dumnezeu dăruieşte unuia cinci talanţi, altuia doi talanţi, iar altuia doar unul? Cei trei ar fi putut să Îi reproşeze acest lucru lui Dumnezeu.

 Ar fi putut să spună, în termeni moderni, că Dumnezeu discriminează.

Dumnezeu împarte darurile Sale într-un mod discriminatoriu? Nu!

În parabolă ni se spune că Dumnezeu a dat, fiecăruia dintre cei trei, după posibilităţile lor. A pus în mâinile fiecăruia numărul de talanţi atât cât aveau ei capacitatea, potenţialitatea, de a-i înmulţi.

Dumnezeu niciodată nu discriminează, nu ne dezavantajează pe niciunul dintre noi.

Aşează atâtea daruri în sufletul nostru, cât putem noi să rodim, cât putem noi să fim de harnici şi să colaborăm cu aceste daruri, să le punem în lucrare şi la dispoziţia celor din jur”.

Ierarhul Huşilor a arătat că Dumnezeu nu se manifestă în chip egalitarist, ci darurile oferite de El sunt direct proporţionale cu responsabilitatea fiecăruia de a le înmulţi:

„Cel care a primit 5 talanţi, a mers îndată să înmulţească aceste daruri.

Era conştient de darurile imense, pe care Dumnezeu le-a aşezat în suflet, şi se pune pe treabă.

Cu cât cineva are mai multe daruri, cu atât are responsabilitate maximală să le pună în lucrare, să nu le ascundă.

Dumnezeu nu are o mentalitate comunistă. În comunism totul era egalizat.

Comunismul încerca să-i egalizeze pe toţi, şi din punct de vedere intelectual, şi din punct de vedere al proprietăţilor.

De aceea au înfundat puşcăria oameni care erau numiţi, dispreţuitor, «burghezi», adică oameni care sunt bogaţi şi sfidează regimul.

De aceea au înfundat puşcăriile şi atâţia oameni intelectuali, inteligenţi.

În utopia lor, comuniştii se gândeau că pot să creeze un «om nou» şi toţi să gândească la fel, aşa-numita «gândire unică». De aceea au înfundat puşcăriile atâţi oameni în acea perioadă.

Dumnezeu nu este în  felul acesta. El este un «gentleman».

El aşează în sufletul fiecăruia, fără să îl discrimineze sau să îl dezavantajeze în vreun fel, exact cât poate fiecare.

Dumnezeu nu ne-a creat cu dizabilităţi, din punct de vedere spiritual. Toţi, din punct de vedere spiritual, suntem oameni bogaţi.

Ne naştem cu un număr de talanţi. Noi trebuie să descoperim care sunt darurile pe care Dumnezeu le aşează, cu îmbelşugare, în sufletul fiecăruia”.

Totodată, Preasfinţia Sa a afirmat că prin această pildă trebuie să ne evaluăm fiecare dintre noi:

„Parabola talanţilor este despre noi înşine! Cât reuşim să activăm darurile care sunt în noi.

De multe ori nu stim ce se poate ascunde în fiecare dintre noi.

Cu cât cineva are o funcţie mai înaltă, dovedeşte că este mai responsabil, cu cât pune în activare darurile sale.

Funcţia nu înseamnă exclusiv, onoare, mândrie, orgoliu.

Înseamnă, mai ales, foarte multă responsabilitate şi foarte multă capacitate ca darurile date de Dumnezeu să fie puse în circuitul comuniunii cu cel de lângă noi. Aşa înmulţim darurile.

Pe cel care a îngropat talantul, Dumnezeu l-a numit slugă vicleană, rea şi nefolositoare.

Este tipologia omului leneş, care întotdeauna se scuză, fie că nu a avut un anumit context, fie că nu a beneficiat de o anumită experienţă sau educaţie. Permanent găseşte motive de a nu înmulţi talantul dat de Dumnezeu”.

Unul din darurile oferite de Dumnezeu este grija de viaţa sufletească:

„Toţi am primit darurile spirituale ale credinţei, ale dragostei, ale faptului de a fi atenţi cu cei din jur şi cu sufletul nostru.

A avea grijă de sufletul nostru, din păcate, este unul din darurile pe care nu le punem deloc în lucrare.

Unde pune omul cel mai bine în lucrare acest dar? În Taina Spovedaniei!

Acolo rodim darul de a avea grijă de propriul suflet, de viaţa noastră spirituală, de grădina noastră sufletească. Acolo plivim toate buruienile şi plantele otrăvitoare pe care le cultivăm în suflet.

Nu sunt plante otrăvitoare să cultivăm ura, invidia, bârfa şi să râvnim la bunul aproapelui nostru? Pe toate acestea le putem smulge prin Taina Spovedaniei.

Numai în spovedanie avem posibilitatea să plivim buruienile otrăvitoare care ne îmbolnăvesc sufleteşte”.

Părintele Episcop Ignatie a descris atitudinea cu care duhovnicul se raportează la fiecare creştin:

„Duhovnicul este chipul lui Hristos în viaţa fiecărui creştin.

Sunt atâţia oameni anxioşi, tulburaţi, agitaţi pentru că nu înmulţesc acest talant, pe care toţi l-am primit –nediscriminatoriu– de a avea grijă de suflet.

Duhovnicul fiind chipul lui Hristos în viaţa fiecărui creştin, este cel care ne ajută.

El întrupează dragostea lui Dumnezeu în lumea aceasta. El are datoria să ne iubească indiferent cât de răi suntem, indiferent cât de revoltaţi sau necredincioşi suntem.

Duhovnicul are responsabilitatea sfântă de a-l iubi pe om şi de a-l primi aşa cum este el, în starea lui de degradare morală, de deznădejde, de nemulţumire faţă de Dumnezeu. Aşa cum Hristos ne-a primit pe toţi, atunci când era pe cruce! El nu a refuzat pe nimeni şi nu a reproşat nimic celor care s-au comportat atât de necorespunzător.

El, pe cruce, a rămas din dragoste faţă de oameni, iar când aceştia îÎl împroşcau cu veninul urii, Hristos se ruga pentru ei”.

Punerea în valoare a darurilor lui Dumnezeu se poate regăsi în orice domeniu al vieţii:

Parabola aceasta ne invită să ne facem o autoevaluare a vieţii. Să vedem care sunt talanţii pe care Dumnezeu ni i-a dăruit, dacă i-am pus în lucrare. Mai ales talanţii spirituali.

Este un mare dar să fii părinte. Să poţi să îmbini autoritatea ta de părinte cu dragostea. Este o artă!

În viaţa de familie fie este numai autoritate, fie este numai relaxare. Un părinte adevărat îmbină responsabilitatea cu dragostea. Numai aşa îi poate educa în mod adecvat pe copii, îi poate dărui societăţii ca oameni integri, morali, verticali, din toate punctele de vedere”.

La finalul cuvântului său, Preasfinţitul Părinte Ignatie a făcut referire la importanţa zilei naţionale şi la jertfa înaintaşilor:

„Este ziua naţională, sărbătorim 101 ani de la unirea ultimei provincii româneşti, Transilvania, cu Patria Mamă.

Făuritorii Marii Uniri au ştiut să îşi activeze talanţii.

Unul dintre aceştia este dragostea faţă de neam, faţă de locurile în care ne-am născut. Noi am moştenit, în dar, o limbă, o identitate.

Aici, în Occident, în diaspora, patria fiecărui român, aşa cum spunea Nichita Stănescu, este, mai ales, limba română.

Prin limba română ne simţim legaţi de patrie, chiar dacă suntem la distanţă.

Prin limbă, prin credinţă, prin identitatea de român putem trăi în mod plenar această legătură cu ţara noastră şi cu toţi înaintaşii, cărora le datorăm atât de mult.

Cred că ei erau puţin mai responsabili decât noi. Ei au luptat pentru unitatea ţării noastre.

Noi, astăzi, din păcate, suntem sfâşiaţi în atâtea părţi, suntem dezbinaţi din diverse motive, unele mai de neînţeles decât altele.

Înaintaşii noştri au luptat pentru darul unităţii; unitate şi de limbă şi în ceea ce priveşte suveranitatea statului, dar şi spirituală”.

StiriEst

Teroare in crasma din sat! Scandal cu bate, drujbe si cutite! Patru persoane au fost retinute

Publicat

on

De catre

Scandal de pomina in localitatea vasluiana Padureni! Patru persoane au fost retinute in urma unui conflict inregistrat chiar in crasma din sat. Potrivit primelor informatii, politistii au fost solicitati sa intervina de urgenta in zona respectiva, in urma unui apel la 112. Martorii care au sunat dupa ajutor, au povestit ca patru persoane, doua femei si doi barbati, au provocat un scandal in crasma din sat. Au venit inarmati cu o drujba, cutite, bate. Au distrus tot ce le-a iesit in cale si au ranit oamenii. Nu se stie deocamdata motivul care sta la baza acestui scandal. Cei patru agresori au fost retinuti, iar cercetarile in acest caz continua. 

Citeste in continuare

StiriEst

Ingerul copiilor! Mos Nicolae a batut la usa micutilor amarati-FOTO

Publicat

on

De catre

În ajun de Moș Nicolae, ne îndreptăm privirea spre oamenii care sfințesc locul, spre exemple de urmat, spre oamenii care se dedică trup și suflet ajutorării sărmanilor.

Din păcate, pentru mii de copii din județul Vaslui, Moş Nicolae nu are cadouri. Sărăcia cruntă împiedică părinţii sau bunicii să aducă bucuria în sufletele copiilor în prag de sărbători. Nu le pot oferi o jucărie, o bomboană sau un creion colorat. În extrem de multe cazuri, părinţii sunt fericiţi când au o bucată de pâine pe care s-o dea copiilor să mănânce. De dulciuri, jucării sau rechizite nici nu se poate pune problema. Acești copii au însă un înger păzitor: părintele Vladimir Beregoi. De ani de zile reușește să aducă bucuria sărbătorilor în casele unor copii care-şi trăiesc viaţa în lipsuri şi sărăcie, muncind cot la cot cu părinţii lor, neputând să se bucure de copilărie. În Ajun de Moș Nicolae când toți părinții aleargă prin magazine după daruri pentru copiii lor, părintele Vladimir Beregoi a avut de rezolvat alte probleme. Niște copii sărmani din comuna Drânceni l-au întrebat dacă la ei va veni Moș Nicolae… Părintele nu a stat prea mult pe gânduri, și-a luat preoteasa și câteva ajutoare de nădejde de la “Asociația Filantropia” și au împreună să cumpere daruri pentru copiii care  îl așteaptau cu sufletul la gură pe Moș Nicolae. L-am întâlnit într-un hipermarket din Iași. Alerga printre rafturi cu căruțul încărcat, cumpărase dulciuri, haine, alimente, jucării. Era grăbit să mai ajungă la un magazin să cumpere și alte daruri. “Copiii m-au sunat dimineață să întrebe dacă la ei va veni Moșu’. Nu am putut să rămân nepăsător. Le-am pregătit daruri cu speranța că le aducem zâmbetul pe buze”, a spus părintele Vladimir Beregoi.

Joi seara, câteva suflete chinuite dintr-un bordei modest din localitatea Râșești au aflat că visele pot deveni realitate. Și asta datorită oamenilor cu suflet mare. Parintele Vladimir Beregoi și soția sa, le-au umplut micuța căsuță cu daruri. Nu s-au mai culcat flămânzi, au mâncat pentru prima dată tort, s-au jucat și au adormit bucuroși că și mâine vor avea ce să pună pe masă, vor avea haine să se îmbrace, dulciuri și jucării. “A fost fost foarte  emoționant! Asteptau cu nerăbdare să vină Moșul! Nu se poate exprima în cuvinte bucuria acestor copii”, a mai spus părintele Beregoi. 

Daruri pentru peste 1500 de copii

În prag de iarnă copiii proveniţi din familii cu probleme financiare primesc de la Episcopia Hușilor îmbrăcăminte nouă, potrivită anotimpului rece, iar de Crăciun, pe 18 decembrie, peste 1.500 de copii de pe întreg cuprinsul eparhiei se vor bucura de darurile lui Moş Crăciun, de colindele cântate împreună, de un foc de artificii. “Bunul Dumnezeu este cel care face minuni. Am ajutat câteva mii de bătrâni și copii în doi ani de zile. Nu ne vom opri aici. După acțiunea de pe 18 decembrie de la Episcopie, acolo unde peste 1500 de copii vor primi daruri, vom pleca prin sate să le dăm hăinuțe groase și încălțăminte copiilor nevoiași”, spune părintele Beregoi. De câțiva ani, Vladimir Beregoi a strâns în jurul său sute de voluntari generoși. Le face rost celor nevoiași de mobilă și electrocasnice, îi duce la spital, le duce alimente și, poate cel mai important, încearcă să le îndrume copiii pe calea cea bună.

Sorin SAIZU

Citeste in continuare

StiriEst

Un călugăr beat, de la Mănăstirea Putna, a intrat cu microbuzul printr-un gard, în curtea unui sătean

Publicat

on

De catre

Imagini scandaloase filmate într-o comună din Suceava. Un călugăr de la Mănăstirea Putna a fost filmat imediat după ce a intrat cu microbuzul printr-un gard, în curtea unui localnic. După ce a fost testat cu aparatul alcooltest, s-a dovedit că bărbatul se urcase la volan băut.

Călugărul de 54 de ani conducea un microbuz în centrul comunei Putna când a pierdut controlul asupra volanului şi a distrus gardul unei case, ajungând cu vehiculul în curtea unui sătean.

Accidentul a avut loc miercuri seară, în jurul orei 20.00.

Polițiștii de la Secția Rurală Gălănești au primit un apel la 112 prin care erau sesizați despre faptul că, pe raza comunei Putna, un vehicul a distrus poarta unui imobil și a intrat în curte.

Călugărul beat s-a ales cu dosar penal

Nu mică le-a fost mirarea sătenilor când, de la volan, a coborât un bărbat îmbrăcat în straie de călugăr, care se clătina serios. Ulterior, scrie monitorulsv.ro, s-a stabilit că este vorba despre un călugăr la Mănăstirea Putna.

Testat de poliţişti cu aparatul alcooltest, bărbatul avea o concentrație de 0,87 miligrame per litru alcool pur în aerul expirat. El a fost condus la spital, unde i s-au recoltat mostre biologice în vederea stabiliri alcoolemiei în sânge. 

În urma accidentului, călugărul s-a ales cu dosar penal pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

Ana MUNTEANU

Citeste in continuare

StiriEst

Doi tineri din Suceava au uitat că au băut împreună şi au schimbat locurile la volan

Publicat

on

De catre

Doi tineri din Suceava s-au ales cu dosare penale, după ce au uitat că au băut împreună şi au schimbat locurile la volan, de frica Poliţiei.

Totul s-a întâmplat pe 1 decembrie, la primele ore ale dimineţii, pe o stradă din Rădăuţi.

Potrivit poliţiştilor, la ora 05.30, în timp ce conducea pe strada Putnei din Rădăuţi, un tânăr de 22 de ani, din comuna Gălăneşti, a pierdut controlul volanului, iar maşina a ieşit în afara şoselei.

În momentul în care poliţiştii au ajuns la locul accidentului au descoperit patru tineri, o tânără de 21 de ani, un tânăr de 18 ani, ambii pasageri în maşină, dar şi pe tânărul de 22 de ani din Gălăneşti şi un altul în vârstă de 20 de ani din comuna Frătăuţii Vechi.

Aceştia din urmă au fost răniţi în urma accidentului şi au avut nevoie de îngrijiri medicale.

În urma cercetărilor, poliţiştii au descoperit că la volan se afla tânărul de 22 de ani, din Gălăneşti, care avea o alcoolemie de 0,80 mg/l alcool pur în aerul expirat.

La rândul său, proprietarul maşinii, respectiv tânărul de 20 de ani, avea o alcoolemie de 0,75 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Ceilalţi doi, respectiv fata de 21 de ani şi tânărul de 18 ani, nu au consumat alcool, motiv pentru care tânăra le-a spus poliţiştilor că ea se afla la volan în momentul producerii accidentului.

Poliţiştii au aflat totuşi că la volan se afla tânărul de 22 de ani care fusese lăsat să conducă de proprietar, după ce ambii au uitat că au băut împreună, notează ziarulevenimentul.ro.

Poliţiştii au deschis o anchetă, iar tinerii sunt cercetaţi pentru vătămare corporală din culpă, conducere sub influenţa băuturilor alcoolice şi încredinţarea unui vehicul unei persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice.

Ana MUNTEANU

Citeste in continuare

StiriEst

Doi soți din Iași, bătuți și umiliți de cel care i-a angajat: „Îi fugărea, îi chinuia”

Publicat

on

De catre

Descoperiri şocante făcute de poliţişti la o fermă de vite şi oi, din judeţul Iaşi.

Cel puţin doi angajaţi, o femeie şi un bărbat, se plâng că au fost trataţi ca nişte sclavi, sechestraţi acolo, bătuţi, umiliţi şi forţaţi să muncească în condiţii inumane. Apoi, plătiţi cu o nimica toată. În urma percheziţiilor, anchetatorii au găsit mai multe cărţi de identitate, aşa că numărul victimelor ar putea fi mult mai mare. Deşi nu recunoaşte acuzaţiile, fermierul a fost iniţial reţinut pentru 24 de ore, apoi cercetat în arest la domiciliu.

Oamenii din Dumbravă, comună Ciurea, spun că la ferma din maginea pădurii, proprietarul animalelor, un bărbat de 53 de ani, aduce muncitori din sate îndepărtate. Cu teamă, localnicii recunosc că mulţi s-au plâns că la fermă au fost loviţi, umiliţi şi obligaţi să muncească în condtii foarte grele.

Reporter„Ținea oamenii cu forţa la muncă?” 

Localnic„Da, îi ţinea cu forţa, îi fugărea, îi chinuia, nu le dădea bani, îi bătea când să le dea banii”

Reporter„De ce?”

Localnic„E slugă”.

Zilele trecute poliţiştii au făcut percheziţii la ferma respectivă şi în locuinţa suspectului, iar bărbatul a fost reţinut.

Printre victime, se număra un bărbat şi o femeie, oameni sărmani şi nevoiţi să îşi câştige pâinea cu greu. Poliţiştii au mai găsit însă la fermă şi alte cărţi de identitate, semn că numărul angajaţilor ar fi mult mai mare.

Localnic„Îi sechestra acolo, eu ştiu. S-au mai întâmplat multe acolo. Nu prea lua oameni din sat”

Reporter„Din alte comune?” 

Localnic„Lua de la Dagâţa, de unde nu-i aducea, îi amăgea cu nimica toată”.

Oamenii din comuna Ciurea spun că fermierul a fost căsătorit, are trei copii şi toţi se ocupau de această afacere de familie.

Localnic: „Îi chinuia doamnă, îi bătea, îi fugărea

Reporter: „A fost şi poliţia la el? 

Localnic: „Da, a fost”.

Bărbatul de 54 de ani este acuzat de supunere la muncă forţată sau obligatorie, lipsire de libertate în mod ilegal şi lovire.

Din investigaţii s-a constat că în 2015-2017, prin ameninţări şi acte de violenţă, i-ar fi obligat să rămână la fermă sa, împotriva voinţei lor. Fermierul nu şi-a recunoscut faptele în fata procurorilor iar instanţă a decis să fie cercetat în arest la domiciliu, următoarele 30 de zile.

Radu NEAGU

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est