Conecteaza-te cu noi

StiriEst

PS Ignatie: “Moș Crăciun a fost confiscat de Coca-Cola” -FOTO

Publicat

in

Coca Cola nici nu l-a îmbrăcat, nici nu l-a inventat pe Moș Crăciun, iar bătrânelul nu are burtă sau zâmbet voios datorită celor de la marea companie producătoare de băuturi răcoritoare. Coca-Cola l-a folosit  excesiv pe Moș Crăciun din 1933 încoace. Într-un mesaj postat pe contul sau de Instagram, PS Ignatie afirmă că “Moș Crăciun a fost confiscat de Coca-Cola”

“Cum este obiceiul deja încetațenit, orice afirmație faci, are grijă cineva să te înregimenteze ideologic. O spun din capul locului: nu sunt un fan al societății de consum, dar nici nu o demonizez in corpore, pentru că eu însumi sunt, inevitabil, prins în vârtejul beneficiilor ei, dintre care unele sunt o mare binecuvântare. Da, acesta este paradoxul pe care îl trăiesc. Și acum intenția acestui text. Apariția lui Moș Crăciun nu are nicio vagă legătură cu băutura răcoritoare Coca-Cola. Îmi veți spune, siguri pe voi, trebuie să admitem că doar culorile veșmintelor lui Moș Crăciun au fost inspirate din albul și roșul de pe sticlele de Coca-Cola. 

Afirmațiile mele sunt susținute de o mini-istorie vizuală despre apariția lui Moș Crăciun, publicată anii trecuți (2014) de ziarul The Guardian ( https://www.theguardian.com/artanddesign/gallery/2014/dec/18/here-comes-santa-claus-a-visual-history-of-saint-nick-in-pictures ). Modelul inițial pentru Moș Crăciun a fost Sfântul Ierarh Nicolae (icoane din secolul al XII-lea, secolul al XVI-lea și secolul al XVIII-lea), inclusiv în ceea ce privește barba și culoarea veșmintelor. 

Puțină istorie nu strică. Compania Coca-Cola a fost înființată în anul 1886 de către un farmacist din Atlanta, SUA, John Pemberton. 

Prima reclamă clasică cu Moș Crăciun, îmbrăcat în roșu și în alb și care deschide un frigider din care ia o sticlă de coca-cola, a fost publicată în anul 1959, chiar dacă Moș Crăciun devine “un bun” al companiei încă din 1933. 

Cu mult timp înainte (1850), o gravură îl reprezintă pe Sfântul Nicolae călare pe cal, ducând într-un coș mai mulți brazi de Crăciun. În această gravură, Sfântul Nicolae seamănă izbitor cu Moș Crăciun al nostru, exceptânt culorile hainelor. 

Ceva mai târziu (1890), Moș Crăciun apare pe o reclamă pentru vinuri, îmbrăcat în roșu și alb. Însă cele mai vechi imagini cu Moș Crăciun îmbrăcat în roșu și alb în sanie trasă de reni datează din 1800. Deci, Moș Crăciun este creația Sfântului Nicolae. Coca-Cola doar l-a confiscat și așa a rămas și în mințile multora”, scrie Episcopul Hușilor. 

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.