Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Armeanu a renuntat la functie pentru un alt personaj controversat. Petrecere de pensionare

Publicat

in

A fost mare petrecere la Directia pentru Protectia Copilului Vaslui. Vorbim de cea mai mare institutie bugetara din judet, acolo un huzuresc toate pilele partidelor, toti lipitorii de afise, toate odraslele smecherilor vasluieni. De muncit, muncesc tot oamenii simpli, adica acei angajati care au ocupat cu mari eforturi un post in institutia condusa parca de o vesnicie de un longeviv si competent director. Mare pesedist si apropiat al stabilor din conducerea judetului, Ionel Armeanu a beneficiat de protectie si a ocupat o lunga perioada de timp scaunul de director. Prea multe nereguli au inceput insa sa iasa la iveala si longevivul si competentul director a decis sa se pensioneze chiar la inceput de an. Iesirea la pensie nu putea sa se faca fara tam- tam, asa ca la Directia pentru Protectia Copilului s-a pus de o nunta. O mare petrecere a fost organizata la institutia de stat cu aceasta ocazie, iar pentru eveniment s-a cotizat la greu. Angajatii mai defavorizati au fost pusi sa contribuie cu cate 50 de lei, iar sefii si protejatii directorului au scos din buzunare cate 100 de lei sau chiar mai mult, dupa posibilitati. Mai multi angajati ai uriasei institutii ne-au confirmat ca au fost nevoiti sa cotizeze cu sume cuprinse intre 50 si 100 de lei pentru cadoul sefului. Potrivit surselor noastre, Consiliul Judetean a decis ca scaunul lui Ionel Armeanu sa fie ocupat temporar de un alt competent, adjunctul Ioan Buruiana. Si acesta este un apropiat si protejat al PSD. Odrasla domniei sale, lucreaza la ADIV pe functia de director, evident. 

Paguba de 25 de miliarde de lei vechi la DGASPC

Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Vaslui, cel mai mare angajator al judetului, a inghitit ani la randul sume importante de bani din bugetul Consiliului Judetean. Cu toate acestea banii nu au fost niciodata suficienti. Cu cat se alocau mai multe fonduri, cu atat s-a cheltuit mai mult. “Este un judet cu multiple probleme sociale”, declarau la unison sefii judetului. Nimeni nu si-a pus problema ca undeva se sifoneaza banii. Dupa ani intregi de praduiala, un control facut pe bune de inspectorii Curtii de Conturi, venea sa ne arate ca toate suspiciunile erau adevarate.

Vreme de mai bine de zece ani de zile, DGASPC Vaslui nu a avut parte de niciun control ca la carte al inspectorilor de la Curtea de Conturi. A avut grija sa protejeze jaful din bani publici, fostul director al Curtii de Conturi Vaslui, Vasile Popa, un alt protejat al PSD, personaj servil al directorilor de institutii vasluiene. Sotia lui Vasile Poapa era angajata la DGASPC pe functia de sef al serviciului de aprovizionare. Un audit financiar care a vizat activitatea DGASPC pe intregul an 2016, venea sa ne arate un jaf de proportii din banii statului. Vorbim de o suma uriasa, in valoare de 2.500.000 lei, un prejudiciu produs bugetului de stat prin cheltuirea haotica a fondurilor publice. Imediat dupa intocmirea acestui raport, Ionel Armeanu a intrat in concediu medical.

Un centru nefunctional a inghitit aproape doua milioane de lei

Potrivit raportului Curti de Conturi, cel mai mare prejudiciu, in valoare de aproape doua milioane de lei, a fost descoperit in cazul modernizarii unui centru de plasament din subordinea DGASPC Vaslui, ”Elena Farago” Bârlad. Culmea, respectivul centru este nefunctional. “Lucrarile au fost contractate prin achizitie directa cu un singur furnizor, echipa de audit constatând ca pentru aceste investitii a fost divizata valoarea contractelor, contrar normelor privind achizitile, aplicabile in 2015 si 2016, respectiv OUG 34/2006”, se mentionaza in raportul Curtii de Conturi. Si asta nu este tot. Jaful a continuat, iar sefii DASPC au consumat in mod nejustificat mii de tone de combustibil. Toate astea in timp ce asistentii sociali ai institutiei s-au plans frecvent ca nu au cu ce sa se deplaseze la cazuri in judet. 326.000 de lei este valoarea bonurilor de combustibil pentru care nu s-a gasit justificare. Având in vedere neregulile sesizate, reprezentantii Camerei de Conturi au extins verificarile si pentru anii 2014 si 2015. La finalul anului 2016, s-au identificat 870 de bonuri (50 lei valoarea unui bon n.r.) date in plus in consum in contabilitate fata de alimentarile pe masini, fara justificare si o diferenta de 5.651 bonuri intre stocul din contabilitate si stocul din casierie.

Montarea si intretinerea aparatelor de aer conditionat, mai scumpe decat aparatele in sine

In decursul unui an, DGASPC Vaslui a cumparat o serie de aparate de aer conditionat. Potrivit raportului Curtii de Conturi, la un aparat de aer conditionat achizitionat cu 2.179 de lei, manopera a costat 3.457 de lei, iar la un alt aparat cumparat cu 1.036 lei, manopera s-a ridicat la 1.709 lei. In cazul altor lucrari, DGASPC Vaslui a achitat integral valorile, fara ca investititiile sa fie finalizate. Spre exemplu, pentru montarea de panouri solare de la centrul Giurcani s-au achitat 39.720 lei. In urma inspectiei pe teren, inspectorii Curtii de Conturi au descoperit doar doua panouri solare cu o dimensiune de sub 10 metri patrati.  Din verificarea devizului aferent facturii 7116964/25.02.2016 ”Montaj panou solar Centrul Giurcani”, se observa ca la pozitia 59, din devizul aferent pentru montarea panourilor care apare inscris la cantitatea executata 78 de zeci de metri patrati, dar suprafata celor doua panouri este mult mai mica având sub 10 mp, ceea ce arata modul formal in care s-a facut certificarea exactitatii sumelor de plata.

Plati facute pentru placarea imaginara cu gresie a unui centru

Pentru centrul de la Bogesti, DGASPC a platit 61.817 lei pentru placarea cu gresie a cladirii. In urma inspectiei din teren, inspectorii Curtii de Conturi au constatat ca din totalul de 240 mp gresie ce trebuia montata, serviciile fiind achitate integral, au fost montati doar 40 de mp.

Linia fierbinte la DASPC. Sute de telefoane de serviciu, costuri uriase la abonamente

DGASPC Vaslui detine 382 de abonamente mobile si 51 numere de telefon fix. Potrivit Curtii de Conturi , in 2016 s-au inregistrat depasiri de aproape 30.000 de lei pentru servicii care nu aveau legatura cu activitatea institutiei: SMS-uri in retele de divertisment, apeluri si SMS-uri internationale, apeluri si servicii roaming utilizate de angajati care nu au efectuat deplasari externe sau au atributii pe pe proiecte de colaborare etc. De asemenea, inspectorii de control au descoperit ca in anul 2016 au fost achizitionate telefoane mobile si echipamente pentru care s-au achitat fara justificare valori mari, de peste 2.100 lei/telefon, in conditiile in care au fost utilizate si punctele de fidelizare acumulate din derularea contractelor. Astfel, in 2016 s-au cumparat trei telefoane Samsung Galaxy S7, un Iphone SE, doua Ipad-uri, si alte trei smartphonuri, pentru care s-au platit 12.000 lei.

”Din discutiile purtate de echipa de audit cu conducerea entitatii nu a rezultat necesitatea in derularea activitatii a achizitionarii acestor tipuri de telefoane si au pus in evidenta modul ineficient si neeconomic in care conducerea entitatii a urmarit utilizarea fondurilor publice. Cauza abaterii o constituie managementul defectuos in incheierea si derularea contractelor de achizitii si nerespectarea in gestionarea fondurilor publice a principiilor de economicitate, eficienta si eficacitate”, raport Camera de Conturi Vaslui

Studii platite pentru lipitorii de afise, angajati la stat

In timp ce mii de familii din judet se chinuie sa isi trimita copiii la studii, iar altii abandoneaza scoala din cauza lipsei banilor, taitorii de frunze la caini din biorurile DASPC, au facut studii universitare de masterat pe banii institutiei. In 2014 si 2015, s-au decondatat peste 28.000 lei  in vederea achitarii taxelor de scolarizare de masterat pentru 20 de functionari ai DGASPC Vaslui. Subalternii lui Armeanu, dar si seful lor, s-au plimbat prin tara si prin strainatate ocazie cu care s-au cazat la hoteluri scumpe. Curtea de Conturi a constatat nereguli in cazul decontarii cheltuielilor de cazare pentru angajatii care au efectuat deplasari in interes de serviciu. Astfel, s-au decontat cazari la hoteluri de 4 stele, in valoare de peste 26.000 lei, in conditiile in care, potrivit legii in astfel de situatii se deconteaza numai 50% din valoarea tarifului.

Mihaela SIMA

2 Comentarii

2 Comments

  1. Om cu suflet

    11 ianuarie 2020 la 09:55

    Tot ce a fost relatat in articol este adevarat. Va rugam sa faceti o vizită la centrul familiar ,casa cu grădină, vizavi de forțele de munca din Bârlad sa vedeti ce focar de infecție este acolo. Copii neîngrijită, fara lenjerie pe pat, iar unde mai găsesti este foarte degradată,murdară si ruptă, miros îngrozitor in camere, parchet distrus, copii se spală o data pe saptamana pe dinti, mizerie la baie, hainele nu sunt personalizate, nu exista decat 2 dulapuri pentru haine care se afla la baie între cada si vecie, este ceva greu de imaginat!

  2. monica

    11 ianuarie 2020 la 12:32

    A lasat un dezastru in centre de plasament, conditii de lux in penitenciare pe langa aceste centre (adevarate lagare).

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.