Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Contre intre Popica si ministrul Finantelor! “Ma gandesc serios sa plec din tara”

Publicat

in

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, susţine că este necesară reformarea rapidă a sistemului de pensii. Ministrul atrage atenţia că celor născuţi după 1970 nu va mai avea cine să le plătească pensiile, întrucât nu vor mai fi bani. ”Este momentul să venim cu o viziune pe termen lung”, a spus Cîţu, precizând că ”s-au tot făcut cârpeli de 30 de ani”.

Ministrul Finanţelor a vorbit la un post național de televiziune, despre faptul că Legea pensiilor va fi pusă în aplicare exact aşa cum este, în 2020, banii fiind prevăzuţi în buget.

”Sistemul de pensii astăzi este ca un caritas – cât ai oameni să contribuie, este ok, dar având în vedere evoluţia demografică din România, cei care sunt născuţi cam prin anii 70 nu vor mai avea cine să le plătească pensia”, a spus ministrul Finanţelor.

Potrivit acestuia, trebuie o reformă a sistemului de pensii: ”Trebuie să luăm o decizie foarte rapid despre reforma sistemului de pensii. Nu se întâmplă peste noapte, durează cam 10 – 15, poate 20 de ani, să reaşezăm situaţia. (…)Trebuie să reformăm întreg sistemul de pensii că, fără o refromă clară, nu vor mai fi bani. Este momentul să venim cu o viziune pe termen lung. Pe termen scurt, cârpeli s-au tot făcut de 30 de ani”.

Cîţu a afirmat că în acest an contribuţia la Pilonul 2 este menţinută la 3,75%, iar din 2021 va fi 5% şi va creşte, dar ”nu este suficient”.

În direct la emisiunea la care participa ministrul Finanțelor a intrat și fostul prefect al județului Vaslui, Eduard Popica. Acesta i-a reproșat ministrului că încurajează munca la negru și că declarațiile sale îi determină pe români să plece din țară. “Cu această afirmație ministrul nu face decât să alunge din țară pe cei născuți după 1970, într-o altă țară care le poate oferi un viitor normal cu o pensie sigură. Dacă un reprezentant al guvernului face asemenea afirmații este foarte grav. Eu mă gândesc serios dacă mai pot sta în România, în țara în care un ministru afirmă public că nu mai avem nicio siguranță în viitor. Până acum nu s-a pus nicio secundă problema lipsei banilor pentru pensii în viitor. Domnul ministru vine și ne încurajează să cotizăm la un sistem privat de pensii deoarece pe sistemul public nu ne mai putem baza. Încurajează și munca la negru deoarece un angajat care încasează o leafă de 6000 de lei, îi va spune patronului că nu mai vrea ca suma respectivă sa fie trecută în cartea de muncă deoarece nu îl ajută cu nimic. Este inadmisibil ce se întâmplă“, a declarat Popica.

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.