Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Administratorul unei primarii si-a premiat cu cate 6000 de lei toate rudele. A pus femeile sa minta ca sunt batute!

Publicat

in

Proiectul Agentiei Nationale pentru Egalitate de Sanse (ANES), prin care femeilor, victime ale violentei în familie, li se acordã câte 6.000 de lei, ar fi fost fraudat in comuna Dranceni. Aici sunt si cele mai multe beneficiare – 29. Banii, cate 6.000 de lei de persoana, ar fi ajuns numai la rudele sau cunostintele fostului primar, Gelu Pecheanu, actual administrator al comunei. Una din beneficiarele proiectului este sotia omului de serviciu de la Primaria Dranceni, alta este vanzatoarea de la magazinul fostului primar Pecheanu, dar si vreo doua cumatre si-o nepoata a acestuia. Reprezentantii Agentiei Nationale pentru Egalitate de Sanse au mirosit insa ca ceva nu este in regula si ca la mijloc este vorba de o frauda. Tocmai din aceasta cauza au solicitat dovezi pentru banii incasati. Se pare ca Gelu Pecheanu, administratorul primariei Dranceni, le-ar presa acum pe “nevestele batute” care au incasat cate 6000 de lei fiecare fara nici o  justificare, sa faca rost de documente medicale din care sa reiasa ca au fost agresate de barbatii lor. De asemenea, femeile care au incasat cate 6000 de lei pentru presupusele batai trebuie acum sa justifice si pe ce au chletuit banii. Potrivit legii, sumele s-au alocat pentru tratamente medicale, vizite la medici specialisti sau la psiholog. Multe insa si-au achitionat cu banii primiti, aparatura electrocasnica.

Nu are barbat, dar a declarat ca e batuta

O femeie din Dranceni a primit bani pentru bataile incasate de la barbat, numai ca respectiva doamna nu are sot. Este vorba despre Gina Laptes. Tot satul vorbeste despre femeile care au incasat bani, dar nu au fost agresate. “Bohotineanu Maria este sotia omului de serviciu al Primariei Dranceni. Toti oamenii din sat afirma ca femeia are un barbat linistit si ca nu au auzit vreodata ca acesta sa fie violent. Chelaru Elena este buna prietena cu angajatul de la ISU. Barbatul ei parca e fata, e rusinos si nu a fost vreodata violent. Mai este Gina Laptes, pai cum sa spuna ca o bate sot cand ea este singura. Ea a divortat de muti ani si lucreaza ca vanzatoare la magazinul primarului!”, spun satenii din Dranceni. Alte beneficiare ale proiectului: Mariana Moisa, 46 de ani, cumatra fostului primar Gelu Pecheanu, Perj Ionela, verisoara sotiei fostului primar Pecheanu. Sorohan Elena, cumatra primarului. “Domnul primar a dat acesti bani doar la rude si slugi, iar femeile necajite, care meritau cu adevarat, stau si se uita”, declara in trecut pentru vremeanoua.ro contabilul Primariei Dranceni, Ion Lemnaru.

Pecheanu a fost trimis in judecata de DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

Pecheanu Gelu, la data faptelor primar al comunei Drânceni, județul Vaslui, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

– folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

– fals intelectual, în formă continuată,

 Persoană fizică, la data faptelor manager al unui proiect finanțat din fonduri europene,  pentru săvârșirea infracțiunilor de:

– complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

– fals intelectual, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2013 – 2016, inculpatul Pecheanu Gelu, în contextul unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile – ”Pure Water – to the Benefit of Villagers” (apă pură în beneficiul sătenilor), ar fi depus la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, înscrisuri care atestă împrejurări contrare adevărului cu privire la activitățile efectuate pe perioada proiectului de către managerul de proiect și asistentul său (pontaje individuale, tabele de pontaj colectiv, centralizator salarii, state de plată a salariilor, declarații pe propria răspundere).

O parte din aceste înscrisuri ar fi fost întocmite și semnate de cele două persoane implicate în derularea proiectului dar și de Lemnaru Ion,  contabilul Primăriei Drânceni.

În realitate managerul de proiect și asistentul său nu ar fi desfășurat nicio activitate în cadrul proiectului, iar pontajele şi celelalte documente justificative prezentate în cadrul proiectului pentru aceste două persoane, nu ar corespunde realității. Prin aceste demersuri Primăria comunei Drânceni a primit pe nedrept suma de 18.821 euro (fonduri nerambursabile), reprezentând valoarea cheltuielilor de personal aferente celor două persoane. În cauză, a fost dispusă instituirea sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri imobile ce aparținând celor doi inculpați. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vaslui cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, la sfârșitul lunii septembrie 2019, Lemnaru Ion și asistentul managerului de proiect au încheiat cu procurorii anticorupție câte un acord de recunoaștere a vinovăției.

În prezența avocaților aleși, cele două persoane au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, precum şi cu forma de executare a acestora, respectiv:

Lemnaru Ion – 2 ani și 4 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de un an, de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice și de a ocupa  o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de: complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, fals intelectual și fals material în înscrisuri oficiale, toate în formă continuată.

Asistentul managerului de proiect – 1 an și 7 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de un an, de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice și de a ocupa  o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de: complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene și fals intelectual, ambele în formă continuată.

Dosarele de urmărire penală privind cele două persoane împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Vaslui.

Cine este Gelu Pecheanu

Fost primar al comunei vasluiene Drânceni, Pecheanu a fost trimis în judecată de Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, pentru conflict de interese, fiind acuzat că a concesionat 75 de hectare din terenul comunei, cu o sumă derizorie, societăţii fiului său, care în fapt era controlată de edil. Pecheanu a fost trompeta fostului democrat liberal Dan Marian, dar cand acesta a pierdut puterea, Pecheanu a fugit la PSD. Acum este administratorul public al comunei. Adica se infrupta tot din banul public si tot el taie și spânzură în primarie. Toate astea in timp de copiii din comuna sa plang de foame.

Radu NEAGU

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.