Conecteaza-te cu noi

StiriEst

PS Ignatie: “ Să Îl recunoaştem pe Dumnezeu chiar şi acolo unde aparenţele nu ne dau vreun indiciu că este Domnul“

Publicat

on

Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a oficiat duminică, 2 februarie 2020, de Sărbătoarea Întâmpinării Domnului, Sfânta Liturghie, la Catedrala Episcopală din Huşi.

Din soborul slujitorilor a făcut parte şi părintele consilier eparhial Vladimir Beregoi.

În omilia rostită, Părintele Episcop Ignatie a explicat profunzimea momentului întâlnirii cu o persoană dragă, stare pe care a trăit-o şi Dreptul Simeon:

„Sărbătoarea zilei de astăzi are în centrul ei una dintre cele mai deosebite întâlniri: întâlnirea Pruncului Iisus, Dumnezeu-Omul, cu doi oameni care erau bineplăcuţi lui Dumnezeu, Dreptul Simeon şi Prorociţa Ana.

Fiecare dintre noi am trăit ce înseamnă să întâlneşti pe cineva care, pentru noi, înseamnă foarte mult.

Toate întâlnirile noastre cu cei dragi, cu cei pe care îi iubim, mai ales după o anumită perioadă de timp în care nu am reuşit să ne vedem la modul fizic, sunt o bucurie imensă.

Cum ne comportăm atunci? Îi îmbrăţişăm! Îmbrăţişarea aceasta are valoarea de a spune, cu întreaga noastră fiinţă, că celălalt este vrednic să vină în viaţa noastră.

Când îmbrăţişăm pe cineva pe care îl iubim, am vrea să îl luăm, cu întreaga sa fiinţă, să îl punem în inima noastră.

Intuiesc că ceva asemănător a trăit Dreptul Simeon atunci când L-a primit pe Dumnezeu.

Nu ni se spune că L-a luat el pe Pruncul dumnezeiesc, ci că el L-a primit pe Prunc în braţele sale”.

Ierarhul Huşilor a explicat care erau rânduielile Legii Vechiului Testament în privinţa unui nou-născut şi cum s-a raportat Maica Domnului la toate acestea, precum şi contextul aducerii la Templul din Ierusalim a Pruncului Iisus:

„Evanghelia sărbătorii subliniază motivaţia prezenţei la templu a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus. Trebuiau să împlinească o prescripţie a Legii mozaice.

Orice femeie care năştea, pentru concepţia vechitestamentară, era considerată impură pentru o perioadă de patruzeci de zile, dacă copilul era băiat. Dacă mama năştea o fetiţă, perioada de impuritate se dubla.

În virtutea acestei prescripţii, Maica Domnului şi Pruncul Iisus se duc la templu.

Desigur că Maica Domnului nu era impură. Ea a născut în chip feciorelnic, în chip curat. Mergea doar să împlinească prescripţia. Iisus a fost evreu şi trebuia să le transmită evreilor că şi El este parte a acestui popor.

De asemenea, mai era prevăzută o prescripţie. Orice prunc de parte bărbătească, conform Legii, trebuia închinat, afierosit Domnului. Toţi evreii aveau această datorie morală, ca primul copilaş de parte bărbătească să fie închinat lui Dumnezeu. Şi Maica Domnului a împlinit acest lucru întocmai.

Cine dorea să nu lase pruncul lui Dumnezeu, îl răscumpăra, plătind cinci sicli, o monedă de argint, echivalentă a 20 de zile de lucru.

Evanghelia nu ne spune că Maica Domnului ar fi plătit să Îl răscumpere pe Iisus, să Îl ia înapoi, dovadă că Iisus, prin excelenţă, este Cel care se dăruieşte Tatălui Ceresc spre slujire şi spre mântuirea noastră, a oamenilor.

La fel, se cerea ca, după perioada aceasta de impuritate, părinţii copilaşului să aducă, drept dar, fie un miel, dacă erau mai înstăriţi, fie doi porumbei sau două turturele, dacă erau mai săraci. Unul dintre porumbei era dat pentru ardere de tot iar celălalt era dat preotului.

Sfântul Evanghelist Luca ne spune că Maica Domnului a adus două turturele şi doi porumbei, dovadă că erau săraci. Sfântul Apostol Pavel spune că «Hristos Dumnezeu, bogat fiind, a sărăcit pentru noi, oamenii, ca prin venirea Sa în lume, prin învierea Sa, prin biruinţa asupra morţii, să ne îmbogăţească din punct de vedere spiritual».

După împlinirea prescripţiilor Legii mozaice, sunt întâmpinaţi de Dreptul Simeon şi de Prorociţa Ana. Mai precis, am putea spune că Dumnezeu îi întâmpină pe cei doi bătrâni, care duceau o viaţă foarte frumoasă, sfântă.

Despre Simeon ni se spune că era drept şi temător de Dumnezeu, iar Prorociţa Ana, care avea în jur de 104 ani, stăta tot timpul în Templu, rugându-se şi aducând slavă lui Dumnezeu”.

Totodată, Preasfinţia Sa a explicat atitudinea profetică a Dreptului Simeon:

„Drepul Simeon Îl primeşte în braţe pe Pruncul Iisus, pe Dumnezeu -Omul.

 Mesajul pe care îl putem intui din această atitudine a primirii lui Dumnezeu este faptul că Dreptul Simeon s-a comportat ca un profet.

Profeţii erau cei care recunoşteau lucrarea lui Dumnezeu în mijlocul poporului. Aşa s-a întâmplat cu prorocul Moise, cu Ilie şi, dacă facem un salt mai mare în timp, în Noul Testament, la Sfântul Ioan Botezătorul, acesta Îl arată pe Dumnezeu-Omul, pe Iisus Hristos, când se îndrepta spre malul Iordanului. Sfântul Ioan le-a spus celor de faţă: «iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii».

Ne putem întreba, ce profeţie este aceasta, căci a fi profet înseamnă să prezici, din vreme, ceva ce se va întâmpla într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat?

Profeţie nu înseamnă numai lucrul acesta.

Profeţie înseamnă ca în aparenţa anumitor lucruri, în spatele cărora nu ai niciun indiciu că este ceva deosebit, tu să ai această capacitate să spui: «da, aici este Dumnezeu»!

Dreptul Simeon a primit un Prunc, un Copilaş, şi s-a comportat ca un profet. Duhul Sfânt, care era asupra lui, l-a inspirat să spună: «este Mântuirea mea, este Lumina tuturor neamurilor, este Dumnezeu-Omul care a venit în lume ca să izbăvească poporul lui Israel»”.

În încheiere, Părintele Episcop Ignatie i-a îndemnat pe cei prezenţi să se străduiască să imite atitudinea Dreptului Simeon, aceea de a sesiza, în cursul vieţii cotidiene, prezenţa şi lucrarea lui Dumnezeu:

„Dumnezeu este, de fapt, Cel care Îl întâmpină pe bătrânul acesta cu viaţă sfântă, iar bătrânul răspunde cu binecuvântare. Noi ştim că Dumnezeu ne binecuvintează. Bătrânul însă Îl binecuvintează pe Pruncul Iisus.

Nu ştim, însă putem să intuim, cu starea inimii noastre, câtă bucurie a fost în viaţa acestui bătrân când L-a primit pe Iisus.

Şi noi, când avem un copilaş în braţe, parcă primim ceva din gingăşia şi nevinovăţia aceluia. Orice fel de întristare sau mâhnire se spulberă.

Câtă grijă avem să ţinem un copilaş în braţele noastre, ca nu cumva să cadă!

Toţi L-am primit pe Dumnezeu în braţele inimilor noastre, în braţele sufletelor noastre. De noi depinde cât de frumos Îl păstrăm, câtă grijă şi delicateţe avem ca să nu cadă, din cauza păcatelor pe care le săvârşim.

Să avem comportamentul Dreptului Simeon!

Să Îl recunoaştem pe Dumnezeu chiar şi acolo unde aparenţele nu ne dau vreun indiciu că este Domnul.

Acesta este meritul Dreptului Simeon, că într-un mic Pruncuşor, el L-a văzut pe Stăpânul său. De aceea spune: «acum slobozeşte-mă», «dezleagă-mă», după sensul cuvântului din limba greacă.

De ce spune astfel? Pentru că el a gândit întreaga sa viaţă ca pe o slujbă adusă lui Dumnezeu. Câţi dintre noi gândim viaţa noastră ca pe o slujbă pe care să i-o dăm lui Dumnezeu, ca pe un serviciu? Grija noastră să fie ca nu cumva, din pricina păcatelor noastre, a neglijenţei noastre, a răutăţilor noastre, să Îl scăpăm pe Dumnezeu de pe braţele inimilor noastre, de pe braţele sufletelor noastre”!

StiriEst

Cazul nr. 7! Tanara cu coronavirus, in stare grava la Spitalul Vaslui

Publicat

on

De catre

O femeie in varsta de 40 de ani din judetul Vaslui, comuna Garceni, este internata in stare grava la Spitalul Judetean de Urgenta si a fost depistata pozitiv la testul pentru coronavirus. Pacienta a ajuns initial la Sectia de Boli Infectioase, dar din cauza ca starea ei s-a agravat, femeia a fost transferata la Terapie Intensiva. Medicii i-au facut testul pentru coronavirus, iar rezultatul a fost pozitiv. Pacienta este in prezent intubata, starea ei fiind foarte grava. Ea va ramane in grija medicilor de la Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui dupa ce Spitalul de Boli infectioase a refuzat transferul pe motiv ca nici acolo nu mai sunt locuri. Altfel spus, Spitalul din Barlad este suport pentru pacientii COVID, dar si la Spitalul Judetean de Urgenta se trateaza infectiile cu coronavirus. La unitatea sanitara din Vaslui sunt tratate si restul afectiunilor din tot judetul. Femeia care se afla internata la Terapie Intensiva, nu are istoric epidemiologic, nu a fost in strainatate si nici nu a intrat in contact cu vreo persoana infectata. 

La Valsui sunt opt cazuri confirmate

O femeie din Vaslui, mama vasluianului infectat cu coronavirus, luata cu izoleta, in urma cu o saptamana, este infectata cu coronavirus. Rezultatul testului a iesit pozitiv, potrivit autoritatilor sanitare. Femeia a fost internata la Spitalul de Boli Infecțioase Iasi. Baiatul ei a fost si el testat pozitiv. Tânărul s-a întors din Marea Britanie pe data de 8 martie, a fost preluat pe 19 martie de un echipaj de la salvare, de la domiciliul său din Vaslui. De pe 8 martie si pana pe 19 martie, tanarul s-a intalnit cu mai multe persoane si a freceventat mai multe locuri din oras, baruri, restaurante, magazine, benzinarii. Un alt barbat intors recent din Germania unde lucra ca sofer de TIR, a ajuns la unitatea medicala din Husi acuzand simptome asemanatoare cu cele ale infectiei cu coronavirus. El a fost internat in Sectia de Boli Infectioase a unitatii sanitare si a fost pus in salon cu un politist, bolnav de pleurezie. Barbatul a fost testat si rezultatul a fost pozitiv.  Un alt caz este al unui barbat din Barlad intors recent din America.  Primul caz de coronavirus depistat la un cetatean din judetul Vaslui, este al unei femei care a fost depistata la intrarea in Vama Nadlac. Ea nu a ajuns insa la Vaslui, a fost internata la Spitalul Timisoara. Alt caz din Barlad si unul din Husi, au fost de asemenea testati pozitiv. 

Citeste in continuare

StiriEst

La Suceava se moare pe capete, iar din sacii cu care sunt transportati mortii, suna telefoanele

Publicat

on

De catre

Gianina Ursu, nepoata unui pacient de 68 de ani care a murit luni dimineață în Spitalul Județean din Suceava, a relatat pentru G4Media.ro situația din spitalul transformat într-o sursă de infecție pentru pacienți și medici deopotrivă.

Pacientul fusese internat cu 4 zile în urmă, având simptome de astm. El nu a fost testat pentru coronavirus, potrivit declarațiilor nepoatei sale, iar familia așteaptă acum să afle rezultatul testelor făcute după moartea sa.

„Unchiul meu a murit dimineață la ora 5. Nu răspundea la telefon și familia a intrat în panică, nimeni nu știa nimic. Avem în famillie o doctoriță care a dat telefoane în tot spitalul și așa a aflat că e mort. A aflat de la morgă”, relatează Gianina Ursu.

„Cu o zi în urmă, unchiul meu spunea familiei că din sacii negri cu care sunt transportați pacienții morți sună telefoanele. Erau rudele care sunau să afle ce se întâmplă cu ei. Unchiul meu a fost marcat de această imagine. În cele din urmă, și el a murit în spital”, a mai spus Gianina Ursu.

Pacientul a fost internat în secția de pneumologie a Spitalului Județean Suceava.

„Exact unde Gheorghe Flutur a fost internat singur într-o rezervă, deși el trebuia internat la secția de boli infecțioase, pentru că era pozitiv de coronavirus”, a declarat Gianina Ursu.

De ce a fost nevoie de zeci de telefoane pentru a afla situația pacientului internat?

„Doctoriței din familia noastră care a încercat să afle ce se întâmplă i s-a spus că unchiul meu nu avea telefon și de asta nu au putut să anunțe familia că a murit. Dar el avea telefon, așa a ținut legătura cu familia. În plus, pe fișa de internare e trecut numărul de telefon al familiei, dar nu a sunat nimeni”, a mai povestit nepoata pacientului decedat.

Ce se întâmplă acum?

„Nu știm diagnosticul, familia e la morgă și așteaptă să îl poată lua, dar nu știm cât durează, sunt 20 de morți acolo”, a completat Gianina Ursu.

Sursă material: www.g4media.ro

Citeste in continuare

StiriEst

Săptămâna DECISIVĂ pentru Europa în lupta cu Covid-19! Anunțul chinezilor

Publicat

on

De catre

Un grup de cercetatori din China a facut un anunt cu privire la pandemia de coronavirus care a lovit Europa. Ping An, un grup de cercetatori din China, a facut un studiu amanuntit al celor mai afectate 7 tari din Europa de Covid-19. Toate rezultatele spun ca in aceasta saptamana va fi atins punctul maxim al pandemiei, iar apoi lucrurile vor incepe sa revina treptat la normal.

Studiul ia in considerare controalele in carantina, resursele medicale si media de varsta a populatiei.

Cercetatorii au spus ca Italia a atins “perioada de varf” in acest moment, iar numarul victimelor va incepe sa scada. Numarul de noi imbolnaviri din Italia, pentru ziua de ieri, a fost de 4050, fiind cel mai mic numar inregistrat in luna martie. Numarul deceselor din Spania a scazut in ultimele 24 de ore, ajungand la 812, in timp ce Germania are una dintre cele mai scazute rate de mortalitate de Covid-19 din lume, cu doar 0.9%.

“Controalele tardive pot duce la rate de infectie de 10 ori mai mari decat in tarile cu controale timpurii. Numarul de persoane afectate intr-o tara depinde in mod critic de cat de rapid sunt implementate masurile de separare si control. Resurse adecvate de asistenta medicala ar duce probabil la rate mai mici de mortalitate de 1-2%”, au spus cercetatorii, potrivit Daily Star.

Radu NEAGU

grafic

Citeste in continuare

StiriEst

Bărbat infectat cu coronavirus, pleacă de la spital cu taxiul

Publicat

on

De catre

Procurorii din Suceava au deschis un dosar penal în cazul unui bătrân de 79 de ani, diagnosticat cu infecţie cu noul coronavirus. El a plecat de la spital cu un taxi, deşi medicii stabiliseră ca el să fie transportat la domiciliu cu o ambulanţă specială. 

″În fapt, s-a reţinut că, la data de 29.03.2019, unei persoane de sex masculin din localitatea Văratic, oraş Salcea, judeţul Suceava, în vârstă de 79 ani, diagnosticat cu infecţie COVID-19, datorită evoluţiei favorabile a bolii, i-au fost întocmite documentele de externare din Spitalul Judeţean de Urgenţă Sf. Ioan cel Nou Suceava – Secţia de Boli Infecţioase, i-a fost prescris tratamentul medicamentos şi i s-a pus în vedere să aştepte, pentru a fi transportat la domiciliu cu o ambulanţă specială şi însoţit de echipajul medical. Potrivit actului de sesizare, acesta nu s-a conformat situaţiei impuse de către medicul curant şi, fără acordul personalului medical, a părăsit incinta Secţiei de Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Sf. Ioan cel Nou Suceava şi a plecat către localitatea de domiciliu cu un autoturism taxi”, se arată într-un comunicat al Parchetului.

Poliţia Oraşului Salcea efectuează în acest caz cercetări, in rem, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor.

Ana IOSIF

Citeste in continuare

StiriEst

Când se termină pandemia în Italia și ce spun experții despre prima zi fără infectări

Publicat

on

De catre

Când se va încheia epidemia de coronavirus în Italia? Este întrebarea la care încearcă să răspundă cotidianul Corriere della Sera, bazându-se pe estimările analiștilor italieni.

Experții anunță ziua când nu va mai fi nicio infecție nouă

Potrivit acestor estimări, în cazul în care calculele nu sunt greșite, s-ar putea ca epidemia de coronavirus să se încheie în perioada 5-16 mai.

“Aceasta este fereastra de timp care s-ar putea deschide în urma eforturilor depuse de o întreagă țară, cu 60 de milioane de locuitori: ziua 0 când nu se va mai înregistra nicio infecție nouă sau vor fi foarte puține și izolate”, scrie corriere.it.

Astfel, în funcție de tendințele actuale, în fiecare regiune din Italia și în toate zonele afectate de virusul ucigaș, ziua 0 ar putea apărea de la jumătatea primei săptămâni din luna mai până la finalul celei de-a doua săptămâni a lunii.

Unele regiuni s-ar putea să reușească mai repede

Potrivit sursei citate, unele regiuni din Italia ar putea să reușească să pună capăt epidemiei mai repede decât altele. Astfel, în regiunea Trentino-Alto Adige, epidemia s-ar putea încheia pe 6 aprilie, Basilicata pe 7 aprilie, Valle d’Aosta pe 8 aprilie, iar Puglia pe 9 aprilie, potrivit datelor din tabelul prezentat de Corriere.it.

Corriere della Sera

Estimările sunt publicate de Institutul Einaudi pentru Economie și Finanțe (Eief), un centru de cercetare universitar susținut de Banca Italiei, dar complet independent în cercetare. Centrul de cercetare, cu sediul în Roma, a început un studiu în acest sens.

Potrivit acestui studiu, sunt regiuni în care epidemia ar putea să dureze mai mult, fiind vorba despre cele mai afectate zone ale țării, cum ar fi Veneto, unde epidemia ar putea lua sfârșit pe 14 aprilie, Lazio (16 aprile) sau Calabria și Campania, câteva zile mai târziu.

Ultima regiune este Toscana, unde un final al epidemiei s-ar putea întrezări pe 5 mai.

Expert OMS: Epidemia ar trebui să se stabilizeze în curând în Italia

“Sperăm într-adevăr că Italia şi Spania sunt aproape (de o stabilizare a situaţiei – n.r.), dar virusul nu va dispărea de la sine. Va trebui îndepărtat prin eforturi de sănătate publică”, a spus într-o conferinţă de presă la Geneva doctorul Mike Ryan.

În privinţa Italiei, “ar trebui să începem să observăm o stabilizare. Cazurile pe care le vedem astăzi reflectă expunerea din urmă cu două săptămâni”, a adăugat reprezentantul OMS, potrivit Agerpres. Numărul cazurilor noi de infectare s-a majorat cu doar 4.050, cea mai scăzută creştere în 24 de ore începând din 17 martie. Bilanţul total a ajuns astfel de la 97.689, la 101.739.

Ana IOSIF

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est