Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Un sucevean si-a injunghiat prietenul de pahar, dupa ce a refuzat sa “imparta” nevasta

Publicat

on

Un tânăr din comuna Mușenița, județul Suceava, a fost trimis în judecată pentru tentativă de omor, după ce și-a înjunghiat prietenul de pahar la beție. Neavând bani pentru palinca băută, victima a refuzat să-i ofere soția la schimb.

Totul s-a întâmplat pe 20 ianuarie, în jurul orei 14:00. Neculai Ionuț, în vârstă de 27 de ani, s-a întâlnit cu Mihail, în vârstă de 41 de ani, pentru a consuma împreună băuturi alcoolice în satul în care domiciliază. Zis și făcut.

Vreo șapte ore mai târziu, aflați deja în stare de ebrietate, cei doi au convenit să continue petrecerea la domiciliul lui Mihail, acolo unde acesta locuia alături de soție.

Tânărul a insistat pentru încă o sticlă de palincă, la 500 de mililitri, i-a dat bani lui Mihail și l-a trimis în vecini, pentru aprovizionare. Cei doi au continuat să consume din licoare, după care Neculai Ionuț a decis totuși să-i ceară bani pentru sticla de băutură. A fost momentul în care s-a dezlănțuit haosul.

I-a cerut nevasta, în contul datoriei pe palincă

Potrivit monitorulsv.ro, Mihail i-a explicat că nu are cum să plătească. Pus în fața unui refuz, tânărul a cerut la schimb câteva momente intime alături de soția acestuia, fiind din nou respins categoric.

Enervat la culme, Neculai Ionuț a scos din buzunar un cuţit tip briceag şi i-a ameninţat pe cei doi. Bărbatul de 41 de ani a luat un telefon și a încercat să sune la 112, moment în care tânărul l-a înjunghiat pe la spate.

“Având în mâna dreaptă cuţitul, inculpatul a provocat o plagă tăiată victimei în zona gâtului, după care s-a împiedicat și a căzut pe podea. Persoana vătămată a părăsit în grabă locuinţa, ascunzându-se în apropiere, şi de pe telefonul său mobil a apelat Dispeceratul 112, solicitând sprijinul autorităţilor. În momentul imediat următor inculpatul a părăsit la rândul său locuinţa şi s-a deplasat cu căruţa spre domiciliul său”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

Cercetările au fost preluate de judiciariști ai Serviciului de Investigații Criminale, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

Rana putea să-i fie fatală victimei. Medicul legist a constatat o plagă şi o excoriaţie cervicală antero-laterală stânga şi o echimoză piramidă nazală, produse prin lovire cu obiect tăietor-înţepător, precum şi prin lovire cu sau de corpuri dure, ce necesită 8-9 zile de îngrijiri medicale.

Fapta a fost încadrată la tentativă de omor, iar procesul va fi judecat că către Tribunalul Suceava.

Ana IOSIF

StiriEst

Politistii au dat aproape 500 de amenzi si au verificat peste 670 de vehicule

Publicat

on

De catre

În perioada 30 mai – 1 iunie, peste 30 de polițiști din structurile de poliție rutieră și ordine publică ale Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui au acționat, pe raza județului Vaslui, pentru creșterea siguranței traficului rutier pe drumurile publice și prevenirea accidentelor rutiere.

În cadrul activităților au fost verificate peste 670 de vehicule și legitimate peste 740 de persoane. În urma neregulilor constatate, polițiștii au aplicat 440 sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 220.000 lei. Dintre acestea, un număr de 438 au fost aplicate pentru încălcări ale O.U.G. nr. 195/2002 (privind circulația pe drumurile publice), cele mai numeroase abateri au fost cele privind nerespectarea regimului legal de viteză (342).

De asemenea, au fost reținute 41 de permise de conducere și retrase 6 certificate de înmatriculare. Principalele cauze care au condus la reținerea permiselor de conducere au fost nerespectarea regimului legal de viteză (20), conducerea sub influența alcoolului (7), efectuarea de depășiri neregulamentare (11) și circulația pe sensul opus (3).

Cu ocazia derulării acțiunii, a fost constatată și săvârșirea a 3 infracțiuni.

În ziua de 30 mai, ora 16:00, polițiști din cadrul Serviciului Rutier Vaslui, aflați în exercitarea atribuțiilor pe un drum comunal de pe raza comunei Lunca Banului, județul Vaslui, au depistat în trafic un autoturism înmatriculat în județul Vaslui, al cărui conducător se afla sub influența băuturilor alcoolice.

Bărbatul în vârstă de 50 de ani, din localitatea Lunca Banului, a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0,53 mg/l alcool pur în aerul expirat. Șoferul a refuzat prelevarea de probe biologice pentru stabilirea concentrației de alcool pur în sânge. În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală, pentru săvârşirea infracţiunii de “refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice”, faptă prevăzută și pedepsită de art. 337 din Codul Penal.

În aceeași zi, ora 18:40, polițiști din cadrul Serviciului Rutier Vaslui, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe drumul județean DJ247, din Telejna, comuna Zăpodeni, județul Vaslui, au depistat în trafic un autoturism înmatriculat în județul Vaslui, al cărui conducător se afla sub influența băuturilor alcoolice. Bărbatul în vârstă de 46 de ani, din comuna Ferești, județul Vaslui, a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0,48 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la Serviciul Județean de Medicină Legală Vaslui pentru recoltarea probelor biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice”,  faptă  prevăzută și pedepsită de art. 336, alin. 1 din Codul Penal.

Duminică, 31 mai a.c., ora 16:10 polițiști din cadrul Serviciului Rutier Vaslui, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe raza localității Moara Domnească, comuna Văleni, județul Vaslui, au oprit în trafic, pentru control, un autoturism înmatriculat în județul Botoșani, condus de către un bărbat de 23 de ani, din Boțești, județul Vaslui. În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că bărbatul nu deținea permis de conduce pentru nicio categorie de vehicule. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, faptă prevăzută și pedepsită de art. 335, alin. 1 din Codul Penal.

Pentru reducerea gradului de victimizare prin accidente de circulație, polițiștii le recomandă conducătorilor auto să adopte o conduită preventivă, să respecte cu strictețe regulile de circulație și să circule cu o viteză adaptată în permanență la condițiile de drum.

Rulați cu o viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor concrete din trafic, în special când se circulă în coloană. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule.

Purtați centura de siguranță! Utilizați sistemele de retenție omologate pentru ocupanții din autovehicule!

Nu utilizați telefonul mobil sau alt dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, în timp ce conduceți autovehicule pe drumul public.

Nu bruscați comenzile autoturismului și efectuați fiecare manevră doar după o temeinică asigurare.

Acordați prioritate de trecere pietonilor angajați în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate și semnalizate.

Nu îngreunați traficul și nu obstrucționați vizibilitatea prin opriri sau staționări neregulamentare!

Nu consumați alcool sau substanțe interzise! Acestea vă vor scădea capacitatea de reacţie, concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor.

Totodată, polițiștii le recomandă pietonilor să își ia toate măsurile de precauţie, pentru a fi siguri că sunt observaţi în trafic de către şoferi și să fie întodeauna responsabili atunci când traversează strada. De asemenea, bicicliștii sunt sfătuiți de polițiști să se asigure temeinic înainte de efectuarea vreunei manevre, să circule cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, iar pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă să aibă bicicleta echipată corespunzător.

Citeste in continuare

StiriEst

„Bucuria e acasa”: Episcopia Husilor a oferit trei case unor copii din familii defavorizate

Publicat

on

De catre

Primii beneficiari ai proiectului social-filantropic al Episcopiei Huşilor, intitulat: „Bucuria e acasă”, au primit cheile caselor ridicate pentru ei. Ziua Internaţională a Copilului (1 iunie) a fost marcată, anul acesta, în Episcopia Huşilor, într-un mod inedit. Deoarece, datorită crizei sanitare, nu s-au mai putut organiza evenimentele dedicate copiilor, ce intraseră deja în tradiţie, au fost inaugurate şi date în folosinţă primele trei case ridicate în cadrul proiectului social filantropic „Bucuria e acasă”. Acest proiect este dedicat familiilor cu mulţi copii sau care se află în situaţii delicate din punct de vedere material şi constă în construirea unor case, dotate cu toate cele necesare (utilităţi, mobilier, aparate de uz casnic, veselă şi haine), care sunt oferite, la cheie, acestor familii.

Proiectul „Bucuria e acasă” a fost demarat cu binecuvântarea Părintelui Episcop Ignatie al Huşilor şi este coordonat de părintele consilier eparhial Vladimir Beregoi. Până la acest moment au fost finalizate trei locuinţe, alte trei fiind în construcţie.

Prima casă ce a fost sfinţită şi oferită beneficiarilor se află în localitatea Grăjdeni, comuna Fruntişeni, Protopopiatul Bârlad. Beneficiarii acestei locuinţe sunt o familie cu trei copii a căror casă fusese mistuită de flăcări în vara anului 2018. De Ziua Copilului, după slujba de sfinţire,  Andra, Alina şi Andrei, alături de tatăl lor, Sergiu, au primit cheile casei din partea Părintelui Episcop Ignatie:

„Ne-am gândit ca această zi, dedicată, la nivel internaţional, copiilor, să o marcăm într-un mod inedit, dăruindu-le acestor trei copilaşi o casă. Nu am mai reuşit să organizăm evenimentele pregătite pentru cei mici, din cauza crizei sanitare în care ne aflăm. În Scriptură, termenul de «casă» este conotat cu cel de «familie». Casa este cea care exprimă familia, căldura, protecţia, dragostea şi, mai presus de toate, locul în care învăţăm să Îl iubim pe Dumnezeu. Aşa ne dorim să fie această casă pentru cei trei copilaşi şi pentru părinţii lor: locul în care să simtă că sunt învăluiţi de dragoste, de bucurie, de siguranţă şi de credinţă. Substantivul «acasă» are, pentru fiecare dintre noi, o semnificaţie extraordinar de puternică. Acasă întotdeauna te întorci, şi nu pleci niciodată. Este mult mai intens impactul întoarcerii acasă, la modul cât se poate de fizic, dar în acelaşi timp, niciodată nu poţi să spui că pleci de acasă. Este în tine, în inima ta”. Ne bucurăm că am ajuns la acest moment în care să le dăruim copilaşilor această casă, care face parte dintr-un proiect mai amplu, intitulat sugestiv: „Bucuria e acasă”. Mulţumesc foarte mult tuturor celor care au fost implicaţi în acest proiect. Această casă este rodul dragostei preoţilor din Episcopia noastră. A fost ridicată exclusiv cu sprijinul tuturor preoţilor din Eparhie.

De asemenea, Părintele Episcop Ignatie a mulţumit părintelui consilier eparhial Vladimir Beregoi pentru tot efortul depus în coordonarea acestui proiect, precum şi tuturor celor care s-au implicat în finalizarea lui.

În semn de cinstire pentru aceştia, Preasfinţia Sa a acordat Distincţia de vrednicie „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” domnului Ioan Onel, primar al comunei Fruntişeni, pentru sprijinul acordat în privinţa documentaţiei, şi domnului general (r) Gheorghe Dascălu cel care a donat terenul pe care s-a construit casa. De asemenea, Părintele Episcop Ignatie a evidenţiat sprijinul constant în proiectele sociale dedicate copiilor, oferit de doamna doctor Cristina Tiron din Bârlad, căreia i-a oferit Distincţia de vrednicie „Sfânta Mare Muceniţă Chiriachi”, şi de domnul magistrat pensionar Nicolaie Mihai, preşedintele C.A.R.P. Bârlad, căruia, de asemenea, i-a oferit Distincţia de vrednicie „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” a Episcopiei Huşilor.

A doua casă din programul „Bucuria e acasă”, oferită beneficiarului, se află în localitatea Bulboaca, Parohia Zizinca, Protopopiatul Vaslui. Tânărul Marius, orfan de mamă de la vârsta de trei ani, avea să îşi piardă şi tatăl în incendiul din 2018 care le-a mistuit casa. Din acel moment, tânărul, elev la un liceu din Vaslui, a fost sprijinit de o familie din sat pentru a avea un adăpost şi cele necesare. Părintele Episcop Ignatie i-a oferit bursa de studiu “Sfântul Ioan Evanghelistul”, asigurată de Parohia Ortodoxă Română din Cambridge, Marea Britanie, şi şi-a luat angajamentul de a-i ridica o nouă casă.

Casa a fost ridicată de Episcopia Hguşilor, prin Asociaţia „Filantropia Ortodoxă” Huşi, alături de mai mulţi oameni de bine din Constanţa, Bucureşti şi Timişoara.

Preasfinţia Sa a oferit, cu acest prilej, distincţia de vrednicie „Sfânta Mare Muceniţă Chiriachi” doamnei Mihaela Tudusciuc, cea în familia căreia şi-a găsit tânărul Marius sprijin, şi domnului Cristian Alexa, cel care a donat terenul, distincţia de vrednicie „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”.

Casa cu numărul trei din proiectul „Bucuria e acasă” a fost sfinţită în Huşi. Şase copii au primit, în dar, de ziua lor, o casă complet utilată şi mobilată. Părintele Episcop Ignatie a oferit, după slujba de sfinţire, cheile casei:

„Consider că această casă, darul acesta făcut în primul rând copilaşilor, este una din minunile din această perioadă atât de dificilă. Este o minune din vremea pandemiei. Concretizarea acestui gând, de a le dărui o casă celor şase copilaşi, a coincis cu această perioadă. Pe 16 martie a început aici lucrarea, iar acum s-a finalizat.

În Biserică, ne străduim ca ceea ce vorbim să punem şi în aplicare, să acoperim vorbele noastre cu faptele. Mulţumesc părintelui consilier Vladimir Beregoi, sufletul acestui proiect, care a pus în faptă gândurile pe care le-am avut”.

De asemenea, Preasfinţia Sa a mulţumit echipei Asociaţiei „Filantropia Ortodoxă” Huşi, evidenţiind generozitatea şi bunătatea oamenilor care au răspuns constant apelurilor făcute de părintele consilier Vladimir Beregoi, din Bucureşti, Timişoara, Cluj, Turda, Câmpia Turzii, Orăştie, Ocna Mureş, Alba-Iulia, Parohia Hârsova-Vaslui, şi Asociaţia „Serafim-Bucuria copiilor” Trimişoara.

Pe aceştia, Ierarhul Huşilor i-a numit „oameni generoşi şi filantropi” oferind diplome de vrednicie care vor fi trimise fiecăruia în parte.

Dintre cei prezenţi, Părintele Episcop Ignatie a oferit distincţia de vrednicie „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” domnului Ioan Ciupilan, primarul municipiului Huşi, cel care a pus la dispoziţie terenul, şi domnului Simion Gheuca pentru contribuţia şi aportul adus la finalizarea acestei locuinţe.

La final, părintele consilier Vladimir Beregoi i-a îndemnat pe copii ca, peste ani, să nu uite ajutorul primit şi să sprijine, la rândul lor, pe cei care vor avea nevoie:

 „Timpul va trece, veţi ajunge oameni mari şi veţi avea posibilităţi, pentru că sunteţi copii înţelepţi. Să nu uitaţi atunci că undeva, într-un oraş sau într-un sat, există un copil sau mai mulţi care vă aşteaptă să împărtăşiţi astfel de bucurii”.

De asemenea, părintele consilier Vladimir Beregoi a menţionat că proiectul „Bucuria e acasă” continuă, fiind în construcţie mai multe case, în diferite stadii de lucru, iar atenţia acordată celor în nevoi se concretizează şi prin aşezămintele şi căminele care urmează să fie deschise în acest an:

„Anul acesta, cu ajutorul lui Dumnezeu, sunt în curs de deschidere: Aşezământul «Sfânta Mare Muceniţă Chiriachi» din Huşi, Aşezământul «Sfântul Ierarh Nectarie» din Fedeşti, comuna Şuletea, Căminul pentru persoane vârstnice «Sfântul Proroc Daniel» comuna Şuletea, Căminul pentru persoane vârstnice «Sfântul Calinic» Vutcani şi Aşezământul social «Sfântul Spiridon» Bârlad. De asemenea, avem în, diferite stadii de construcţie: Aşezământul «Sfântul Nectarie» de la Draxeni, iar în Huşi ,un Centru cultural-educaţional, un Centru de zi pentru copii, un Club al seniorilor şi un Centru de consiliere pentru persoanele dependente de alcool”.

Citeste in continuare

StiriEst

Cadouri pentru sarmanii din Dragomiresti de la un fost senator

Publicat

on

De catre

Fostul senator Cristian David a împărțit daruri copiilor din Dragomirești cu ocazia Zilei de 1 iunie. Prietenii rămân prieteni indiferent de orice, iar județul Vaslui are cel puțin câțiva pe care îi știu eu și pe care se poate conta. Cristian David e unul dintre ei. Mulți cred că drumurile noastre s-au intersectat doar pentru o perioadă, din punct de vedere politic și profesional. Ei bine, lucrurile nu s-au oprit acolo. Colaborarea noastră continuă și mă bucur că, împreună, putem aduce, din când în când, câte un zâmbet unde credem că e mai mare nevoia. Sunt puncte roșii pe harta județului nostru, în comunități unde despre dezvoltare abia de câtva timp a început să se vorbească. Anul trecut, de Paște, am fost împreună cu Cristian David la Hreasca (comuna Coroiești), locul în care, se spune, sărăcia și-a rupt roata la căruță. Bucuria și mulțumirea celor pe care i-am vizitat cu daruri nu pot fi descrise în cuvinte. Pentru toți, fără excepție, greul se face mai ușor când e împărțit cu altcineva.Astăzi, a fost rândul copiilor din comuna Dragomirești să zâmbească. Le-am pregătit surprize dulci, împreună cu Cristian David, cu primarul Dănuț Iacob și alți oameni inimoși. Ce pot să vă spun sigur e că prichindei sau măricei, alături de părinți și bunici, au primit cu atât de multă bucurie cadourile, încât s-a rușinat și vremea de râsul lor și a ieșit soarele. (și) Despre asta este prietenia mea cu Cristian David, să încercăm, cât putem, să avem grijă ca nimeni să nu fie uitat. Dacă putem face asta, prietenia noastră e un dar, pe care îl împărțim cu cei care au adunat prea multe griji pe frunțile lor.

Mulțumesc, Cristian David și Alianța Creștină pentru România”, a scris pe pagina sa de facebook, deputatul Daniel Olteanu. 

Citeste in continuare

StiriEst

Cutremur in Vrancea! Seismul a avut magnitudinea 4,8

Publicat

on

De catre

Un cutremur cu magnitudinea de moment 4,4 a avut loc marți după-amiază la ora 14:12 în județul Buzău, zona seismică Vrancea.

Actualizare 14:45. INFP a revizuit cutremurul la magnitudinea de 4,4 și adâncimea de 99 de kilometri. De asemenea, a schimbat locul de producere al județului, din Covasna în Buzău.

Astfel, seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 74 km est de Brasov, 83 km nord-est de Ploiești, 111 km sud de Bacău, 117 km vest de Brăila, 117 km vest de Galați, 134 km nord de București, 156 km nord-est de Pitești, 188 km est de Sibiu, 191 km sud-vest de Iași, 199 km nord de Ruse.

În ziua de 02.06.2020, la ora 14:12:55 (ora României), s-a produs în zona seismică Vrancea, Covasna un cutremur mediu cu magnitudinea 4,5, la adâncimea de 110 kilomeri, transmite Institutul Național pentru Fizica Pământului.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 62 km est de Brasov, 95 km nord de Ploiești, 97 km sud-vest de Bacău, 134 km vest de Galați, 136 km nord-vest de Brăila, 150 km nord de București, 156 km nord-est de Pitești, 173 km est de Sibiu, 181 km sud-vest de Iași, 214 km nord de Ruse. Seismul a fost anunțat inițial cu magnitudinea de moment 4,8 la o adâncime de 117 kilometri. Cel mai semnificativ cutremur din acest an s-a produs pe 31 ianuarie, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a avut o magnitudine de 5,2. Cutremurul a fost resimţit şi la Bucureşti.

Citeste in continuare

StiriEst

Primarul din Banca sustine ca masa de 3200 de euro este o greseala a unui functionar

Publicat

on

De catre

Primarul comunei Banca, Vasile Vanatoru, acuzat de o parte din consilieri ca a platit din bugetul local aproape 3200 de euro pentru o masa, se apara si spune ca la mijloc este vorba despre o eroare a unui angajat din primariei. Edilul Vasile Vanatoru sustine ca initaial s-a facut documentatia pentru achizitia unei mese, dar in realitate, primaria avea nevoie de 16. Functionarul Primariei Banca, cel care se ocupa de achizitii, a publicat documentele privind achizitinare unei singure mese, dar a gresit, sustine Vasile Vanatoru. El declara ca licitatia a fost sustinuta ulterior pentru 16 mese, pe care le-a si achizitionat. 

Potrivit portalului e-licitatii.ro, Vasile Vânătoru ar fi cumpărat o masă pentru care a plătit din bugetul comunei, suma de 3200 de euro. Potrivit consilierilor locali, masa a fost achiziționată pentru biblioteca din comună, o instituție care este mai mereu goală. Achiziția a fost făcută de la SC STANDARDFIX SRL, reprezentant al societății fiind Emil Dorin, un apropiat al primarului din Banca, Vasile Vânătoru, așa cum susțin surse din primărie. Edilul se apără și spune că la mijloc este vorba despre o eroare a unui funcționar din primărie.

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est