Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Lovitura pentru Vaslui. Se reduc salariile, consilierii si investitiile

Publicat

in

Potrivit unor surse liberale, actualii guvernanți, pregătesc o lovitură uriașă autorităților locale. Și asta pentru a face economie la buget. Căutând soluții să reducă la maxim cheltuielile din sistemul bugetar, guvernanții au descoperit mai multe oportunități. Dacă luăm stric cazul municipiului Vaslui, numărul scriptic mai mare de locuitori este în avantajul comunității. Adică se pompează mai mulți bani, iar fondurile nu se alocă în principal pentru investiții. Banii sunt cheltuiți pentru plata salariilor și pentru angajări în instituțiile publice. La un număr mare de locuitori, sunt necesari mai mulți bugetari, dar și salariile cresc. Deși scriptic în Vaslui figurează aproape 140.000 de locuitori, în realitate în oraș locuiesc sub 50.000 de oameni, potrivit unor surse din cadrul primăriei. Mulți din cei care au domiciliu pe Vaslui sunt, în realitate, la muncă în străinătate. În ceea ce privește numărul de basarabeni luați în spațiu, acesta depășesc cifra de 35.000. În realitate, cetățenii originari din Republica Moldova își iau cărți de identitate de România pentru a demonstra la firmele din străinătate unde doresc să muncească că sunt locuitori ai spațiului Uniunii Europene. Însă, pe lângă faptul că dă o mai mare importanță orașului, numărul mai mare de locuitori avantajează Vasluiul și în privința alocărilor bugetare. ”Unitățile administrativ-teritoriale au un avantaj dacă au o populație mai numeroasă. Și asta pentru că, în formula de calcul de repartizare a cotei defalcate din impozitul pe venit, se ține cont de numărul de locuitori ai comunității”, susțin reprezentanții Administrației Finanțelor Publice Vaslui. Practic în ultimii ani orașul Vaslui și-a dublat populația, deși sporul natural e negativ. Cu toate că înregistrează un spor natural constant negativ în ultimul sfert de secol, Vasluiul a ajuns să-și dubleze populația în ultimii șapte ani. De creșterea scriptică beneficiază și autoritățile care primesc sume mai mari la bugetul de stat din cota defalcată din impozitul pe venit. Legislația actuală din România nu prevede, însă, câte persoane pot locui într-o casă sau apartament, ceea ce oferă libertate proprietarilor de locuințe să ia în spațiu oricâte persoane doresc, chiar și de ordinul miilor.

Birsa Turism ProfEstetica Cursuri

Lovitură pentru Primăria Vaslui! Se reduc salariile, numărul de consilieri și farmaciile

Fest Bijuterii Avis Coffee Shop

Guvernul se gândește ca în perioada imediat următoare să ia o decizie potrivit căreia, alocările bugetare să se facă în baza cifrelor oficiale ale ultimului recensământ, adică cel din 2011. Asta înseamnă reducerea drastică a salariilor pentru bugetarii din primăria Vaslui, dar și pentru primar și viceprimar. Cum actualii conducători încasează salarii la nivelul celor din Timișoara, scăderea va fi una drastică. Vor fi reduse și fondurile de investiții, numarul de consilieri locali sau cel de farmacii. Evident, cele mai vizate de această măsură sunt orașele din zona principalelor puncte de trecere a frontierei din estul țării. Conform datelor oficiale ale recensământului din 2011 efectuat de Institutul Național de Statistică, populația municipiului Vaslui era de 55.407 locuitori. Față de perioada de glorie a comunismului, numărul locuitorilor orașului reședință de județ scăzuse cu peste 25.000 de persoane. Locul celor care au părăsit orașul nu a rămas însă neacoperit. Au venit basarabenii, dar nici măcar 10 la sută din numărul acestora, nu locuiește efectiv în municipiul Vaslui. În 2017, orașul a ajuns la 104. 929 locuitori.

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.