Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Bani pentru jaful de la Protectia Copilului. 15 milioane au fost taiati de la investitii si dirijati catre DGASPC

Publicat

in

Consilierii judeţeni au aprobat, joi, în unanimitate, hotărârea privind bugetul pentru anul 2020, în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean (CJ) Vaslui. “Bugetul local al judeţului Vaslui se stabileşte la venituri în sumă de 373.054.099 lei, la cheltuieli în sumă de 408.634.236 lei, cu un deficit în sumă de 35.580.137 lei ce va fi finanţat din excedentul înregistrat la finele exerciţiului bugetar 2019. Secţiunea de funcţionare a bugetului local al judeţului Vaslui, la partea de venituri, se stabileşte în sumă de 164.977.400 lei, iar la cheltuieli în sumă de 179.977.400 lei, cu un deficit de 15.000.000 lei. Secţiunea de dezvoltare a bugetului local al judeţului Vaslui, la partea de venituri, se stabileşte în sumă de 208.076.699 lei, iar la cheltuieli în sumă de 228.656.836 lei, cu un deficit de 20.580.137 lei”, se arată în hotărârea aprobată în plenul Consiliului Judeţean. 

Consilierii județeni nu s-au arătat nemulţumiţi de felul în care va fi cheltuită suma provenită din excedentul bugetar al anului trecut, în valoare de peste 35 de milioane de lei, din care 20 de milioane de lei merg la capitolul dezvoltare şi 15 milioane de lei vor fi folosiţi la capitolul cheltuieli de funcţionare pentru Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vaslui, instituţie care are un buget insuficient. Conducerea CJ Vaslui a afirmat că fără suma alocată din excedentul bugetar DGASPC Vaslui ar fi intrat în colaps financiar. “Nu facem altceva decât să acoperim nişte cheltuieli de funcţionare la o instituţie importantă, în aşa fel încât să poată funcţiona până la rectificare. Chiar şi în aceste condiţii, la DGASPC sunt bani până în luna iunie. Dacă onor Guvernul ne dădea suficienţi bani, nu umblam la excedent. Ne-am fi dori şi noi să meargă toţi banii la dezvoltare, dar până atunci suma aceasta ne ajută să menţinem o instituţie în viaţă”, au motivat șefii CJ. În acest an, din bugetul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui lipsesc 100 milioane de lei.

La salarii, instituția are bani doar pe 3 luni, iar în caz că nu va exista o rectificare bugetară pe plus, se vor lua măsuri extreme, ajungându-se la disponibilizări.

Sistemul pilelor si al relatiilor

DASPC Vaslui este instituia cu cei mai multi taietori de frunze la caini, aici numai cine nu a vrut nu a intrat in sistem. Mai bine de un sfert dintre lucratorii din birouri sunt pila cuiva. Restul oamenilor muncesc sa tina in spate pilosii. Copiii de bani gata ai Vasluiului, lipitorii de afise ai partidelor, sotiile, fratii, surorile, cumnatii, verii, mamele, sau tatii cuiva. Sistemul pilelor a functionat perfect atunci cand a venit vorba de angajari la DASPC. Asa a ajuns sa suga din bugetul protectiei sociale lumea buna din judet. Toti politicienii care s-au perindat pe la conducerea judetului si-au rasplatit cunostintele sau muncitorii din campaniile electorale cu cate un loc de munca la DASPC. Cine era prost sa nu accepte un post caldut intr-o institutie a statului, acolo unde timpul trece, leafa uriasa se incaseaza. Numai ca lucrurile au inceput sa se imputa si s-a cam ajuns la fundul sacului. Chiar si asa, nimeni nu este dispus sa isi dea demisia. Directorii institutiei tac malc, nimeni nu se revolta. De disperare urla asistentii maternali. De altfel ei au fost de-a lungul anilor batjocoriti in repetate randuri. Nu este prima data cand nu isi primesc salariile ori cand nu incaseaza alocatiile de hrana si imbracaminte pentru orfanii pe care ii au in intretinere. De ei isi bat in continuare joc sefii sistemului care si-au marit atat de mult salariile incat au golit bugetul si nu mai au bani pentru hrana copiilor. Daca responsabilii de aceasta situatie crunta s-ar trezi si ar renunta la taietorii de frunze la caini de prin birouri care incaseaza lefuri mari fara sa munceasca, poate ca banii ar ajunge si pentru amaratii de asistenti maternali.

Protectia Copilului, banca de unde iei oricand si in orice conditii

DGASPC Vaslui este o institutie care beneficiaza de fonduri uriase, dar cu toate acestea sistemul de protectie sociala este plin de lipsuri. Anumite personaje protejate de puterea politica au pus stapanire pe instituie, iar aceasta a devenit un soi de banca de unde iei dar nu mai inapoiezi prea curand. Asa se face ca activitatea DGASPC nu mai vizeaza de multa vreme nevoile cetatenilor. Aici primeaza bunastarea pilelor venite pe filiera politica. Cu totii au furat de la copiii saraci, desi nu le-au bagat niciodata mana in buzunar. Le-au furat dreptul de a fi institutionalizati in conditii decente, le-au furat dreptul la consiliere psihologica si reintegrare. Dovada ca afacerile facute cu centrele sociale au mers cel mai bine, profitul fiind maxim si garantat. Defavorizatii de la Directia pentru Protectia Copilului sunt simplii angajati, unii dintre asistentii maternali, copiii orfani si copiii proveniti din familii sarace si ajunsi in grija statului roman. Sub competenta conducere a directorului Ionel Armeanu, DGASPC Vaslui a ajuns in scurt timp cel mai mare angajator din cel mai sarac judet al tarii. Numarul de angajari facute pe pile si relatii a fost urias, dar cu toate ca nu duce lipsa de personal, situatia din sistemul de protectie sociala este dezastruoasa.

Salarii babane pentru sefi, conditii care lasa de dorit pentru batrani si copii

Legea salarizării, care le permite autorităţilor locale să mărească salariile în funcţie de buget, a creat discrepanţe mari în sistem. De exemplu, sefii din sistemul de protectie sociala, se bucură acum de o lefuri de invidiat, sume la care asistentii maternali sau amaratii sistemului nici nu indraznesc sa viseze. S-au marit salariile, dar nu s-au mai gasit bani si pentru investitii, cel putin nu pentru alea necesare. Multe dintre centrele sociale arată dezolant. Pereţii sunt murdari si crapati, la fel şi pardoseala. In unele locuri nu s-au mai făcut investiţii de ani buni, desi adapostesc batrani, bolnavi sau copii. In camere de cel mult 5 metri patrati se gateste, se spală vasele şi este depozitat dezinfectantul. Batranii dorm pe paturi invechite, ruginite, au lenjerii rupte, iar igiena lor lasa mult de dorit. Nu s-au mai facut deloc modernizări, dar s-au marit la maxim salariile sefilor din sistem.

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.