Conecteaza-te cu noi

StiriEst

ULTIMA ORA: Niciun caz de coronavirus in Vaslui! Peste o mie de persoane in izolare si 37 in carantina

Publicat

on

Prefectul Mircea Gologan a convocat în ședință extraordinară Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Vaslui ( C.J.S.U. ) pentru aprobarea unor  măsuri suplimentare necesare prevenirii infecției  cu Coronavirus pe teritoriul județului. 

La nivelul  C.J.S.U. Vaslui au fost adoptate până în prezent șase Hotărâri, ce vizează  măsuri referitoare la atribuțiile și sarcinile fiecărei instituții de la nivelul județului, ce trebuie aplicate în vederea combaterii cu COVID – 19.

Situația persoanelor afectate de coronavirus ( COVID -19 ) la nivelul județului Vaslui, la data de 20.03.2020:

-Numărul total de persoane izolate la domiciliu până în prezent, 1269;

-Numărul persoanelor izolate la domiciliu la data curentă, 996;

-Numărul persoanelor izolate la domiciliu în ultimele 24 de ore, 567;

-Numărul persoanelor ieșite din izolare la domiciliu în ultimele 24 de ore, 19;

-Numărul total de persoane carantinate până în prezent, 37;

-Numărul de persoane carantinate  la data curentă, 37;

-Numărul persoanelor carantinate în ultimele 24 de ore, 4;

-Numărul persoanelor ieșite din carantină în ultimele 24 de ore, 0;

-Cazuri confirmate 0;

“Toti trebuie să înțelegem situația in care datoria civică și morală ne obligă să ne supunem de bunăvoie controlului si suprevegherii medicilor epidemiologi atunci când este cazul, să declarăm corect si onest locurile de plecare atunci cănd venim din zone cu risc de infectare cu covid-19. Astfel evităm probabilitatea de a deveni bombe biologice cu ceas pentru concetățenii noștri”, a declarat prefectul Mircea Gologan. 

De asemenea, în vederea informării cetățenilor din județul nostru, prezentăm următoarele recomandări ale Grupului de Comunicare Strategică:

-Semnalați imediat medicului de familie dacă ați călătorit în zonele afectate de coronavirus (COVID-19), chiar dacă la momentul respectiv NU se aflau pe lista zonelor aflate sub alertă. Detalii pot fi obținute accesând link-ul http://www.cnscbt.ro/ , respectiv „Lista regiunilor și localităților din zona roșie și zona galbenă cu transmitere a COVID-19”, actualizată periodic. În cazul în care nu puteți contacta medicul de familie, apelați la Direcția de Sănătate Publică din județul dumneavoastră și în ultimă instanță la 112;

-Rămâneți acasă dacă aveți simptome de gripă sau răceală (tuse, febră, dificultăți în respirație) și sunați medicul de familie pentru a solicita sfaturi, NU mergeți din primul moment la unitățile de urgență;

Există riscul, în cazul în care sunteți purtător al virusului, să transmiteți și altor persoane noul coronavirus;

Este de preferat să rămâneți la domiciliu, iar transferul către spital să se realizeze în mod organizat, respectând toate măsurile de izolare;

-Dacă vă aflați în autoizolare la domiciliu respectați cu strictețe recomandările autorităților, NU părăsiți sub nicio formă domiciliul pe perioada celor 14 zile, NU primiți vizitatori și NU intrați în contact apropiat cu eventualele persoane care vă furnizează alimente sau produse;

-În cazul în care încălcați regimul autoizolării la domiciliu riscați amendă de până la 20.000 de lei, precum și dosar penal în cazul în care contribuiți la răspândirea virusului.

Reamintim că persoanele aflate în izolare la domiciliu sau carantinate în județul Vaslui pot comunica/sesiza situațiile deosebite sau problemele cu care se confruntă, la postul telefonic stabilit în cadrul Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției ( C.J.C.C.I. ) Vaslui, solicitările fiind transmise operativ către structurile cu care se cooperează pentru soluționare.

Informăm cetățenii să ia în considerare doar informații verificate prin surse oficiale, iar cei care nu se află în izolare sau carantină sunt rugați să folosească pentru urgențe numărul unic 112;

Pentru a afla informații despre COVID-19 să apeleze linia TELVERDE 0800800358.

StiriEst

Spitalul din Vaslui cumpara aparat pentru testele COVID! S-au adunat donatii de peste 660 de mii de lei

Publicat

on

De catre

Spitalul Județean de Urgență din Vaslui a strans din donații 668 de mii de lei. În doar câteva zile mai multe firme, fundații și simpli vasluieni și-au unit eforturile și s-au hotărât să spijine Spitalul Județean. Nu doar pentru o linie de testare COVID 19, dar și pentru consumabilele necesare și noi dotări pentru Secția de Terapie Intensivă. S-au strâns astfel peste 100.000 de euro, iar asta înseamnă că spitalul vasluian are șanse reale să fie dotat cu aparatura necesară testării COVID-19. Potrivit managerului unității sanitare, Ana Rinder, au fost contactate firmele care furnizează echipemante și aparatură medicală, iar cel mai probabil, aparatul de testare COVID-19, va ajunge la Vaslui în prima săptămână a lunii aprilie. 

“Le mulțumesc tuturor, în numele colegilor mei și în numele vasluienilor, le mulțumim celor care au donat și care vor mai dona. Mulțumim și celor care au o vorbă sau un gând bun pentru cadrele medicale. E timpul sa ne demonstrăm umanitatea, spiritul civic, e timpul sa fim responsabili. Sa ne întoarcem la noi si la ai noștri, e timpul sa fim uniti! Sa ne respectăm, sa ne ajutam si sa învățăm unii de la altii! E nevoie de un efort general pentru ca la finalul acestei crize sa ne regăsim sanatosi, mai puternici si mai buni! Este uimitor cum s-au mobilizat vasluieni. Au fost donații din partea unor persoane în vârstă care au ținut să doneze din puținul lor. Am luat legătura cu firmele distribuitoare de aparatură medicală și în jurul datei de 8 aprilie vom avea acel aparat pentru testare COVID”,  a spus Ana Rinder, managerul Spitalului de Urgență Vaslui.

Donații se pot face în contul: Asociația Spitalul Județean de Urgență Vaslui, CUI 36585011, sediu str. Ștefan cel Mare, nr.233, Vaslui, nr din Registrul nat al pers jur 16/A/2016, cont bancar RO04RNCB0501152931970001, deschis la BCR, sucursala Vaslui. De asemenea, societățile comerciale care vor să încheie contracte de sponsorizare cu Spitalul de Urgență Vaslui, pot lua legătura cu managerul unității, Ana Rinder sau cu președintele Asociației Spitalului de Urgență Vaslui, Daniela Clătinici.

Iată lista donatorilor:

Episcopia Hușilor și binefăcătorii săi se alătură firmelor și oamenilor care sprijină spitalele în lupta cu pandemia de coronavirus. Donează 20.000 de euro Spitalului de Urgență din Vaslui. 

SC GAZ EST SA  Vaslui a donat Spitalului de Urgență suma de 15.000 de euro. 

SC ADRIAN TRANS, prin Adrian Costin, reprezentant legal, contribuie cu 15.000 lei. 

“Școala de Mate” Vaslui, a firmei SC Promath Consulting Srl, reprezentată de Doamna Liliana Damian, ne sustine printr-o donație de 750 lei.

Multumim Centrului De Excelenta In Stomatologie Atelierul De Dinti Vaslui, reprezentat de Doamna  Dr.Iordan Apostu Andra si Domnul  Dr.Iordan Ionut Georgian pentru contributia de 10.000 lei.

Sc Agricola Picioroaga SRL, prin Domnul Stefan Picioroaga, contribuie cu 2000 lei la proiectul nostru. 

Multumim Pescuit Sportiv Puscasi- Reprezentant Lungu Marian. 10.000 lei este suma donata pentru asociatia noastra!

Multumim SC Moldsting SRL Vaslui, prin administrator Barsa Eduard, pentru suma de 5.000 lei donata!

Cabinet Pneumologie Vaslui Dr. Robu Rodica contribuie cu suma de 10.000 lei pentru achiziționarea aparatului de testare.

ACAJU, magazin online de mobila, cu sediul in Vaslui, fidel viziunii sale prin care isi propune sa fie o sursa puternica de bunastare pentru echipa, clienti, parteneri si comunitate, doreste sa contribuie cu suma de 15.000 de lei.

Multumim Clinica Dentara Dentozon pentru sprijin!

Sc Aurocor SRL, prin reprezentant legal Cracea Cornel, contribuie cu suma de 10.000 lei.

SC FRIGOREB SRL Vaslui, reprezentată de Domnul Rebegea Ionuț, a virat în contul asociației suma de 10.000 lei.

Grupul de firme SAFIR, prin Familia Safir, reprezentanții legali, contribuie la efortul nostru conjugat prin alocarea a 10.000 euro. Datorită lor, OAMENILOR din Vaslui, TOTUL VA FI BINE!

Multumim firmei Sides Tech SRL, domnului  Gabriel Stan, reprezentantului legal, pentru sponsorizarea in valoare de 2000 lei.

Sc Mistique Agro Invest SRL ,  reprezentata de Domnul Cain Bogdan , vine în sprijinul nostru cu suma de 10.000 lei.

Ursu Maria Nicoleta Intreprindere Individuala,  reprezentant Ursu Nicoleta adaugă 2000 de lei la suma adunată.

Colegiul Medicilor Vaslui se alătură campaniei noastre si doneaza 10.000 lei asociatiei.

Vascar, unul dintre principalii producatori de preparate din carne si conserve, sustine eforturile de combatere a noului SARS-CoV-2 si doneaza Spitalului Judetean de Urgenta din Vaslui 100 de combinezoane de protectie si 1.000 de kituri de testare. 

Vestea bună a venit de la Primăria Vaslui, prin vocea Domnului Primar Ing. Vasile Pavăl. Astfel, Consiliul Local Vaslui, a aprobat alocarea sumei de 200.000 lei Spitalului Județean de Urgență Vaslui în vederea achiziționării containerelor pentru instalarea echipamentului și subansamblurilor necesare diagnosticării noului coronavirus COVID 19.

APISROM Vaslui, producător local de miere de albine, a donat spitalului nostru, suma de 10.000 lei și o 50.000 doze de miere de albine, pentru pacienți si cadre medicale, în valoare de 10. 000 lei.

CLUBUL KIWANIS VASLUI  2.000 LEI

BEGOPERSIST SRL 10.000 LEI

HOVIO PROD SRL 5.000 LEI

MIHASORVET SRL 1.000 LEI

EVEL-H COMPANY SRL 5.000 LEI

DASCAU DANA MIOARA CMI  5.000 LEI

MOPAN SUCEAVA SA 50.000 LEI

MORANDI-COM SRL 15.000 LEI

FABRICA DE CARNE MORANDI SRL 15.000 LEI 

DTH AUTOECHIPA SRL 5.000 LEI

MASMIA SRL 4.000 LEI

Persoane fizice

COSTIN IONUT BOGDAN 100 LEI

ANGHEL IULIANA 100 LEI

EFTIMIE COSMIN ALEXANDRU 25 LEI

ANCUTA ELENA BUCUR  50 LEI

OANA STEFANIA PAVALOI 50 LEI

ALEXANDRU CIPRIAN VULPESCU 50 LEI

MARIA SOLOMON 20 LEI

BODESCU CATALINA  100 LEI

GEORGESCU ADELINA 200 LEI

CRISTINA TACHE 478,30 LEI (100 EUR)

AGACHE ANDREEA 50 LEI

PENISOARA ALEXANDRU 30 LEI

MELINTE LEONORA 500 LEI

MIHAI MIHAELA IONELA 50 LEI

ALLEN REMUS 9.566 LEI (2.000 EUR)

CLATINICI RADU 250 LEI

BUDNAR ALEXANDRA DIANA 100 LEI

Citeste in continuare

StiriEst

In plina criza, furnizorii de utilitati executa silit populatia din Vaslui si Barlad

Publicat

on

De catre

In plina pandemie si criza coronavirus, companiile de utilitati asalteaza instantele cu cereri de executare silita a datornicilor. Oamenii nu au voie sa iasa din case, multi si-au pierdut locurile de munca, societatile isi inchid activitatea, dar cu toate acestea, unii furnizori de utilitati nu tin cont de contextul actua. In cursul zilei de marti, 24 martie,  Compania de Utilitati Publice Barlad a inaintat 30 de cereri de executare silita la Judecatoria Barlad. Practic din cele 33 de dosare inregistrate ieri la Instanta, 30 sunt de la Compania de Utlitati. O situatie similara este inregistrata si la Judecatoria Vaslui. Aici au fost inregistrate in ultimele zile peste 20 de cereri de executare silita, toate solicitate de Goscom SA. Nicio astfel de cerere nu a fost inregistrata la Judecatoria din Husi. 

Citeste in continuare

StiriEst

Comunicat: Noul mers al autobuzelor TRANSURB

Publicat

on

De catre

COMUNICAT DE PRESĂ

​Având în vedere necesitatea adoptării unor măsuri cu caracter temporar și urgent, de natură a limita riscul contaminării cu noul Coronavirus și, potrivit dispozițiilor Decretului nr.195/2020 privind instituirea Stării de Urgență  pe teritoriul României, Consiliul de Administrație al S.C.TRANSURB S.A.Vaslui a aprobat reducerea activității de transport, astfel: 

ÎN ZILELE LUCRĂTOARE

Se restrânge activitatea de transport public de persoane prin suspendarea efectuării următoarelor curse:

Traseul nr. 1 Gară –Zona Industrială  – cursele:

07.55;  08.30;  10.20;  11.20;  12.15;  17.20;  18.20;  19.20;  20.05;  22.45.

Traseul nr. 2 Gară – Brodoc – cursele : 

09.45;  11:45;  15.45;  17.30;  22.45.

Traseul nr. 3 Gară – Viișoara – cursele : 

​06.50;  08.30;  09.30;  10.30;  12.00;  19.20;  22.45. 

Traseul nr. 4 Gară – Moara Greci –  cursele:  

 ​08.30;  09.30;  10.30;  11.30;  12.30;  17.00;  18.00;  19.00;  19.30;  20.40.

Traseul nr. 9 Gară – Protecția Copilului  – cursele: 

8.15;  08.45;  09.15;  09.45;  10.15;  10.45;  11.15;  11.45;  12.15;  12.45;    13.20;  16.45;  17.15;  18.15;  20.15;  22.20.

Traseul nr. 25 – Gară – Policlinică – cursele:

09.00;  10.00.

Traseul nr. 19 – Gară – Paiu – Centru de Zi – cursele :

07.30;  13.00;  16.00.

Traseul nr. 14 – Gară – Gura Bustei –  cursele:

12.30;  14.50;  16.30;  20.30.

ÎN ZILELE DE SÂMBĂTĂ, DUMINICĂ ȘI SĂRBĂTORI LEGALE

Se restrânge activitatea de transport public de persoane prin suspendarea efectuării următoarelor curse:

Traseul nr. 1 Gară –Zona Industrială  – cursele:

10.20;  11.20;  12.15;  14.00;  17.20;  18.20;  19.20;  20.05;   22.45.

Traseul nr. 2 Gară – Brodoc – cursele : 

11.45;  17.30;  22.45.

Traseul nr. 3 Gară – Viișoara – cursele : 

7.00;  09.30;  13.30;  14.10;  22.15.

Traseul nr. 4 – Gară – Moara Greci –  cursele:   

4.45;   5.30;  6.00;  7.00;  8.00;  9.00;  10.00;  11.00;  12.00;  14.30;;  15.30;  16.30;  17.30;  18.30;  20.40.

Traseul nr. 9 Gară – Protecția Copilului  – cursele:

13.30;  20.15.

Traseul nr. 14 – Gară – Gura Bustei –  cursa:

14.50.

Vă mulțumim pentru înțelegere!

Citeste in continuare

StiriEst

IMPORTANT! De ce Spitalul Barlad devine unitate COVID

Publicat

on

De catre

Într-o videoconferință cu ministrul Sănătății, Victor Costache, care a avut loc la Prefectura Vaslui, s-a decis ca Spitalul Municipal „Elena Beldiman” Bârlad să se transforme în Spital suport pentru tratamentul persoanelor izolate și carantinate COVID 19. De ce s-a luat o astfel de decizie pe care mulți nu o văd cu ochi buni și au început să curgă acuzațiile. 

Nu “strici” din prima cel mai bun spital din județ

În Spitalul de Urgență din Vaslui s-au investit în ultimii ani peste 20 de milioane de euro. Unitatea sanitară, cea mai mare din județ, poate trata orice afecțiune. De altfel, în ultima perioadă, extrem de puțini bolnavi au mai fost transferați la Iași pentru investigații sau tratament. La momentul actual, în Spitalul Județean de Urgență Vaslui sunt internați aproximativ 250 de pacienți. Este vorba despre cei care nu au putut fi externați din cauza afecțiunilor grave de care suferă: accidente vasculare, oameni care au făcut infarct, pacienți operați recent, alte boli cardiovasculare sau cei care au nevoie de tromboliza ori chimioterapie. În continuare vasluienii din tot județul vor beneficia de tratament de specialitate la Spitalul Județean. Aici există aparatură de ultimă generație și tot aici s-au făcut și se fac intervenții în premieră. Niciun spital din județul Vaslui nu beneficiază de infrastructura de care dispune Spitalul Județean. Dacă această unitate sanitară ar fi fost transformată în spital suport COVID, atunci sănătatea tuturor cetățenilor ar fi pusă în pericol. “Nu puteam să ne asumăm riscul de a trata infectații la Spitalul Județean, în niciun județ. Aceste spitale trebuie să se ocupe în principal de tratare restului de afecțiuni. Populația nu se îmbolnăvește acum numai de coronavirus. Oamenii mai fac accident vasculare, mai sunt pacienți cu infarct, accidente rutiere grave. Poate un spital municipal sau orășenesc să se ocupe de aceste cazuri, nu”, spun oficialii din Ministerul Sănătății. 

La Vaslui se face chimioterapie, la Bârlad este sigurul centru de dializă de stat din județ

Și pacienții dependenți de dializă pot fi infectați cu coronavirus. Într-un astfel de caz, bolnavul nu mai poate fi trimis în centrul de dializă privat, el trebuie să ajungă la spital. Unitatea sanitară din Bârlad este singura din județ care are centru de dializă. În momentul de față, în centrele private sunt câțiva suspecți se coronavirus. Dacă testele arată că au fost infectați, atunci ei trebuie imediat transferați la spital, adică la Bârlad. Altfel spus, unitatea va fi oricum obligată să primească astfel de pacienți. Mai mult, suspecții de coronavirus ajung inițial tot la Secția de Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Vaslui. Aici sunt testați, iar daca rezultatul este pozitiv, sunt trimiși la Bârlad. Teste se vor face în continuare și la Vaslui. În plus, la Spitalul Județean sunt pacienți care fac chimioterapie, iar ei nu pot fi trimiși acasă și nici ținuți alături de bolnavii COVID, ar fi condamnați din start. Tot la Spitalul Județean pot fi tratați copiii născuți prematur.

Nu putem risca să devenim o a doua Italie

Marea greșeală a sistemului medical din Italia a fost internarea pacienților infectați prin toate unitățile sanitare. Astfel, au picat imediat spitalele performante, iar cetățenii care s-au îmbolnavit de alte afecțiuni decât coronavirus, au fost expuși pericolului. Ce se întâmplă cu cetățenii din toate colțurile județului care se îmbolnăvesc? Sunt tratați în siguranță la Vaslui! De asemenea, Spitalul Județean s-a angajat să acorde sprijin spitalului bârlădean, inclusiv resursă umană. Ministerul Sănătății afirmă că este cea mai sigură măsură care se putea lua astfel încât sănătatea tuturor cetățenilor din județ să nu fie pusă în pericol. Exemplul Spitalului Județean Suceava este de asemenea un exemplu. Unitatea sanitară a fost închisă, iar bolnavii sunt acum trimiși la restul spitalelor din județ, problema este că acestea nu pot trata orice afecțiune, iar pacienții ajung să fie transferați la Iași.

Citeste in continuare

StiriEst

Mesaj al primarului Vasile Paval: “Respectați cu strictețe recomandările și restricțiile”

Publicat

on

De catre

Dragi vasluieni,

​Traversăm o perioadă grea, tot ceea ce ni se întâmplă în aceste zile este nou pentru fiecare dintre noi și gestionarea tuturor informațiilor primite poate fi dificilă. Sunt alături de voi și vă doresc tuturor să fiți în siguranță, să aveți grijă de familiile dumneavoastră, de aceea vă rog și pe această calesă respectați cu strictețe recomandările și restricțiile emise de organele competente, spre binele tuturor! Mulțumesc tuturor vasluienilor care au înțeles necesitatea de a sta în casă și a evita deplasările care nu sunt absolut necesare! Sunt convins că lor li se vor alătura și cei care, până în prezent, au minimalizat importanța recomandărilor și restricțiilor și supun riscului întreaga familie:soți, copii, părinți! Cu toții trebuie să înțelegem de ce este necesară izolarea socială în această perioadă: luptăm cu un inamic invizibil, care are o rezistență îndelungată pe diferite suprafețe, iar fiecare părăsire a domiciliului poate însemna infectarea dumneavoastră și a familiei iubite!Stați în casă! Exemplele agenților economici care au înțeles și sprijină eforturile de prevenire a răspândirii virusului COVID-19 sunt numeroase și le mulțumesc pentru inițiativă și înțelegere! Celor care își desfășoară în continuare activitatea comercială le transmit rugămintea de a lua toate măsurile pentru a limita contactul fizic între persoane, a dezinfecta suprafețele de contact intens folosite și a contribui astfel la eforturile comune în lupta cu coronavirusul. Doar împreună vom putea trece cu bine pesteaceastă perioadă!

PRIMAR, Ing. Vasile PAVĂL

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est